Рішення
від 26.03.2019 по справі 158/203/19
КІВЕРЦІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 158/203/19

Провадження № 2/0158/194/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

/ЗАОЧНЕ/

26 березня 2019 року Ківерцівський районний суд Волинської області

в складі: головуючого - судді - Костюкевича О.К.

секретаря - Хмілевської І.О.

розглянувши у відкритому заочному судовому засіданні в залі суду міста Ківерці цивільну справу за позовом ОСОБА_1, ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом, -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_1 та ОСОБА_2 звернулися в суд з позовом до ОСОБА_3 сільської ради про визнання права власності на житловий будинок з господарськими будівлями та спорудами в порядку спадкування за законом.

Позивачі свої вимоги обґрунтовують тим, що 31 березня 2008 року помер її чоловік - ОСОБА_4. Після його смерті відкрилась спадщина, що складається з: житлового будинку з господарськими будівлями і спорудами по вул. Лесі Українки, 10 у с. Карпилівка Ківерцівського району Волинської області, який був придбаний за час перебування ОСОБА_2 у шлюбі із спадкодавцем ОСОБА_4, а тому належить їм на праві спільної сумісної власності.

Позивачі ОСОБА_2 є спадкоємцем першої черги після смерті чоловіка - ОСОБА_5, а ОСОБА_1 є його донькою.

У визначений законом термін позивачі звернулися із заявою про прийняття спадщини після смерті спадкодавця, але нотаріусом було винесено постанову про відмову у вчиненні нотаріальної дії, оскільки у спадкодавця відсутні оригінали правовстановлюючих документів на майно.

Просить суд визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частку житлового будинку з господарськими будівлями та спорудами, що розташований за адресою: с. Карпилівка вул. Лесі Українки, 10 Ківерцівського району Волинської області, як частку спільної сумісної власності, та на 1/4 його частини в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка - ОСОБА_5, який помер 31 березня 2008 року, а за ОСОБА_1 - 1/4 його частини в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_5.

Позивачі ОСОБА_1 та ОСОБА_2 в судове засідання не з'явилися, згідно із поданими заявами просять проводити розгляд справи у їх відсутності, позовні вимоги підтримують в повному обсязі, просять суд їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_3 сільської ради в судове засідання також не з'явився, про час та місце розгляду повідомлялись належним чином, заяв про розгляд справи у відсутності їх представника до суду не надходило.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється. У зв'язку з цим, на підставі ст. 247 ЦПК України, суд вважає за можливе розглянути справу без фіксування судового процесу.

Дослідивши представлені письмові докази, суд прийшов до висновку, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Судом встановлено, що 31 березня 2008 року помер ОСОБА_5, що стверджується відповідним свідоцтвом серії 1-ЕГ № 053821 від 01.04.2008 року (а.с. 11), який перебував у зареєстрованому шлюбі із позивачем по справі ОСОБА_2 з 27 лютого 1982 року, відповідно до свідоцтва про укладення шлюбу серії І-ЕГ № 334669 (а.с. 13).

Із представлених документів, зокрема довідки ОСОБА_3 сільської ради Ківерцівського району Волинської області № 2139 від 12.12.2018 року та витягу з погосподарської книги № 3 за 2016-2020 роки (а.с. 15) житловий будинок у с. Карпилівка по вул. Лесі Українки, 10 Ківерцівського району Волинської області належить ОСОБА_5, був збудований за час перебування його у шлюбі з позивачем у 1990 році і являється спільною сумісною власністю подружжя.

Згідно ст. 22 ч. 1 Кодексу про шлюб та сім'ю України та ст. 368 ЦК України майно, нажите подружжям за час шлюбу, є його спільною сумісною власністю. Кожен з подружжя має рівні права володіння, користування і розпорядження цим майном.

Згідно ч. 2 ст. 370 ЦК України у разі виділу частки із майна, що є у спільній сумісній власності, вважається, що частки кожного із співвласників у праві спільної сумісної власності є рівними, якщо інше не встановлено домовленістю між ними, законом або рішенням суду.

Відповідно до ч. 1 ст. 1222 ЦК України спадкоємцями за заповітом і за законом можуть бути фізичні особи, які є живими на час відкриття спадщини, а також особи, які були зачаті за життя спадкодавця і народжені живими після відкриття спадщини.

Згідно ч. 1 ст. 1261 ЦК України у першу чергу право на спадкування за законом мають діти спадкодавця, у тому числі зачаті за життя спадкодавця та народжені після його смерті, той з подружжя, який його пережив, та батьки.

Позивач ОСОБА_1 по справі є донькою спадкодавця, що стверджується свідоцтвом про народження серії ІІ-ЕГ № 471811 від 02.11.1990 року (а.с. 12).

Позивачі зверталися до нотаріуса із заявою про прийняття спадщини після смерті чоловіка, однак їй було відмовлено у видачі свідоцтва про право на спадщину у зв'язку із відсутністю правовстановлюючих документів на ім'я померлого (а.с. 44).

Згідно ст. 392 ЦК України власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, оцінивши зібрані та досліджені в судовому засіданні докази в їх сукупності, суд прийшов до висновку, що позов слід задовольнити та визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частку житлового будинку з надвірними господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться у с. Карпилівка по вул. Лесі Українки, 10 Ківерцівського району Волинської області, як частку спільної сумісної власності подружжя, та на 1/4 їх частини в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка - ОСОБА_5, який помер 01 квітня 2008 року, а за ОСОБА_1 право власності на 1/4 частку житлового будинку з надвірними господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться у с. Карпилівка по вул. Лесі Українки, 10 Ківерцівського району Волинської області, в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_5, який помер 01 квітня 2008 року.

Керуючись ст. ст. 12, 81, 141, 263-265, 274-279, 280-282 ЦПК України, ст. 22 Кодексу законів про шлюб та сім'ю, ст. ст. 1222, 1261, 1266 ЦК України, суд, -

у х в а л и в :

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_2 право власності на 1/2 частку житлового будинку з надвірними господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться у с. Карпилівка по вул. Лесі Українки, 10 Ківерцівського району Волинської області, як частку спільної сумісної власності подружжя, та на 1/4 їх частини в порядку спадкування за законом після смерті чоловіка - ОСОБА_5, який помер 01 квітня 2008 року.

Визнати за ОСОБА_1 право власності на 1/4 частку житлового будинку з надвірними господарськими будівлями та спорудами, що знаходиться у с. Карпилівка по вул. Лесі Українки, 10 Ківерцівського району Волинської області, в порядку спадкування за законом після смерті батька - ОСОБА_5, який помер 01 квітня 2008 року.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача. Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Позивач: ОСОБА_1, ІНПП НОМЕР_1, с. Карпилівка, вул. Лесі Українки, 10 Ківерцівського району Волинської області.

ОСОБА_2, ІНПП НОМЕР_2 с. Карпилівка, вул. Лесі Українки, 10 Ківерцівського району Волинської області.

Відповідач: ОСОБА_3 сільська рада Ківерцівського району Волинської області, с. Карпилівка вул. Івана Франка, 7 Ківерцівського району Волинської області, ЄДРПОУ 05383690.

Суддя

Ківерцівського районного суду ОСОБА_6

Повне судове рішення складене 26.03.2019 року

СудКіверцівський районний суд Волинської області
Дата ухвалення рішення26.03.2019
Оприлюднено01.04.2019
Номер документу80789167
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —158/203/19

Рішення від 26.03.2019

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 28.02.2019

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

Ухвала від 29.01.2019

Цивільне

Ківерцівський районний суд Волинської області

Костюкевич О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні