Ухвала
від 26.03.2019 по справі 127/6672/19
ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Справа № 127/6672/19

Провадження №11-сс/801/204/2019

Категорія: крим.

Головуючий у суді 1-ї інстанції: ОСОБА_1

Доповідач: ОСОБА_2

ВІННИЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

26 березня 2019 року м. Вінниця

Вінницький апеляційний суд в складі:

головуючого-судді: ОСОБА_2

суддів: ОСОБА_3 , ОСОБА_4

за участю секретаря: ОСОБА_5

розглянувши у відкритому судовому засіданні кримінальне провадження за апеляційною скаргою прокурора, який приймав участь у розгляді справи судом першої інстанції, на ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 07.03.2019р., щодо

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Києва, зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , українця, громадянина України, офіційно не працюючого, одруженого, раніше не судимого,

підозрюваного за ч. 3 ст. 369 КК України.

За участю прокурора ОСОБА_7 , слідчого ОСОБА_8 , захисника ОСОБА_9 , підозрюваного ОСОБА_6

В С Т А Н О В И В:

До Вінницького міського суду надійшло клопотаннястаршого слідчоговідділу розслідуванняособливо тяжкихзлочинів слідчогоуправління ГУНПу Вінницькійобласті капітанаполіції ОСОБА_8 про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою щодо ОСОБА_6 , підозрюваного у тому, що він 05.03.2019, близько 17:15год., діючи в інтересахслужбових осіб КП «Немирівський міський ЦПМСД» та ТОВ «АНП-ЦЕНТР», з метою вирішення питання щодо не відображення працівниками поліції в матеріалах виконаного доручення по кримінальному провадженні № 12019020000000097 виявлених порушень та припинення перевірки прибув до приміщенняУЗЕ у Вінницькій області ДЗЕ НП України. Перебуваючи в приміщенні службового кабінету начальника відділу УЗЕ у Вінницькій області ДЗЕ НП України ОСОБА_10 , який розташований на першому поверсі вказаного управління за адресою: м. Вінниця, вул. Чорновола, 5, діючи умисно та розуміючи про наслідки вчиненого ним кримінального правопорушення, надав ОСОБА_10 паперовий конверт у якому містилась неправомірна вигода у сумі 1 000 (одна тисяча) доларів США за припинення перевірки повноти та якості проведених у КП «Немирівський міський ЦПМСД», код ЄДРПОУ 41345263, юридична адреса: Вінницька область, Немирівський район, м. Немирів, вул. Євдокименка, 22, ремонтних робіт та припинення перевірки в межах кримінального провадження № 12019020000000097 від 22.02.2019.

05.03.2019 о 21 год. 37 хв., ОСОБА_6 затримано за підозрою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК України, в порядку ст. 208 КПК України.

07.03.2019р. ухвалою слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області в задоволенні клопотання було відмовлено та застосовано до підозрюваного ОСОБА_6 запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту, за адресою: АДРЕСА_2 , до 06 травня 2019 року в межах строку досудового розслідування, а також покладено на ОСОБА_6 певні обов`язки.

Своє рішення суд першої інстанції мотивував тим, що підозра у вчиненні ОСОБА_6 кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 369 КК Україниобґрунтована, за даний злочин законом передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строкдо 8 років з конфіскацією майна або без такої, ОСОБА_6 офіційно не працює, тобто не має постійного джерела доходу, а тому перебуваючи на волі можепереховуватися від органів досудового розслідування та/або суду, незаконно впливати на свідків у цьому ж кримінальному провадженні таперешкоджати кримінальному провадженню іншим чином.

Однак, прокурором в ході розгляду даного клопотання не доведено, що вказані обставини, є достатніми для переконання, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не може запобігти зазначеним ризикам, оскільки ОСОБА_6 зареєстрований,має постійне місце проживання, раніше не судимий, одружений, має на утриманні неповнолітню дитину, однак проживає з цивільною дружиною за іншою адресою, що в свою чергу свідчить про наявність соціально-стримуючих факторів та необхідність застосувати до ОСОБА_6 запобіжний захід у вигляді цілодобового домашнього арешту із покладенням певних обов`язків, так як даний запобіжний захід зможе запобігти ризикам зазначеним у ст. 177 КПК України.

В апеляційній скарзі прокурор просить скасувати ухвалу слідчого судді та постановити нову ухвалу, якою задоволити клопотання слідчого про обрання щодо підозрюваного ОСОБА_6 запобіжного заходу у виді тримання під вартою строком на 60 днів.

Свої вимоги прокурор мотивує тим, що суд в повній мірі не врахував особу підозрюваного, який офіційно не працевлаштований, не має законних джерел доходу, соціально-стримуючих чинників, а домашній арешт застосовано за адресою з пояснень в судовому засіданні самого ОСОБА_6 , хоч під час допиту у якості підозрюваного вказував іншу адресу, що вказує на те, що він може переховуватись від органів досудового розслідування та суду, перебуваючи на волі може незаконно впливати на свідків у кримінальному провадженні та осіб, яким відомі обставини вчинення даного злочину з метою уникнення кримінальної відповідальності.

Заслухавши доповідь судді, прокурора, який підтримав апеляційну скаргу з мотивів, зазначених в ній, просить про скасування ухвали слідчого судді та постановити нову, якою задовільнити клопотання слідчого про обрання запобіжного заходу у виді тримання під вартою, так як ОСОБА_6 може переховуватись від слідства та суду, немає міцних соціальних зв`язків, впливати на свідків в даному кримінальному провадженні, захисник ОСОБА_9 та підозрюваний ОСОБА_6 заперечили проти задоволення апеляційної скарги та пояснили, що ОСОБА_6 співпрацює зі слідством, розповів про обставини вчинення злочину, але вважає, що його дії мають бути кваліфіковані за іншою статтею, а тому немає підстав для переховування чи впливу на свідків, оскільки це неможливо так як він перебуває під цілодобовим домашнім арештом, виконує покладені на нього обов`язки, також надали підтверджуючі документи про склад сім`ї та проживання в кв. АДРЕСА_3 , за якою і застосовано домашній арешт, також просять врахувати, що у нього на утриманні перебуває неповнолітній син, ознайомившись з матеріалами кримінального провадження, апеляційний суд не знаходить підстав для задоволення апеляційної скарги з наступних підстав.

Слідчий суддя в ухвалі перевірив наявність доказів, що підтверджують обґрунтованість підозри, підозрюваний ОСОБА_6 не заперечує факту щодо передачі коштів, а тому не наведено вагомих доказів, що ОСОБА_6 , перебуваючи під домашнім арештом, зможе переховуватися від слідства чи суду або впливати на свідків, з часу постановлення ухвали про застосування цілодобового домашнього арешту, не зібрано доказів, які би свідчили про порушення або невиконання покладених обов`язків ОСОБА_6 .

Суд в ухвалі взяв до уваги, що ОСОБА_6 вперше притягується до кримінальної відповідальності, перебуває в цивільному шлюбі та проживає за адресою цивільної дружини, має на утриманні неповнолітню дитину, а тому вірно зазначив, що прокурором не доведено, що жоден із більш м`яких запобіжних заходів, не може запобігти значним ризикам.

Також в ході апеляційного розгляду не наведено вагомих доказів, які би свідчили про реальність переховуватися від слідства та суду або ж впливати на свідків зі сторони ОСОБА_6 .

Сама тяжкість злочину, в якому підозрюються ОСОБА_6 не може слугувати визначальною підставою для перебування під вартою, за статтею підозри немає обмежень для застосування інших, окрім, тримання під вартою, запобіжних заходів.

Запобіжний захід у виді цілодобового домашнього арешту, на думку апеляційного суду, є достатнім для запобігання ризиків, наведених в клопотанні слідчого, а тому немає підстав для скасування ухвали слідчого судді.

На підставі викладеного та керуючись ст. 407, 419, 422 КПК України

П О С Т А Н О В И В:

Апеляційну скаргу прокурора залишити без задоволення, а ухвалу слідчого судді Вінницького міського суду Вінницької області від 07.03.2019р. про обрання ОСОБА_6 запобіжного заходу у виді цілодобового домашнього арешту без змін.

Ухвала оскарженнюне підлягає.

Судді:

ОСОБА_2 ОСОБА_3 ОСОБА_4

Згідно з оригіналом:

Суддя:

Дата ухвалення рішення26.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80804590
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —127/6672/19

Ухвала від 26.03.2019

Кримінальне

Вінницький апеляційний суд

Дедик В. П.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

Ухвала від 07.03.2019

Кримінальне

Вінницький міський суд Вінницької області

Чернюк І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні