Рішення
від 25.02.2019 по справі 361/8622/18
БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Україна

БРОВАРСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

провадження № 2/361/1440/19, cправа № 361/8622/18

25.02.2019

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 лютого 2019 року м.Бровари Київської області

Броварський міськрайонний суд Київської області в складі:

головуючого - судді Василишина В.О.,

за участю секретаря судових засідань - ОСОБА_1,

учасники справи:

позивач - ОСОБА_2,

відповідач - ОСОБА_3 сільська рада Броварського району Київської області;

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3 сільської ради Броварського району Київської області про визначення додаткового строку для прийняття спадщини за заповітом,

в с т а н о в и в:

У грудні 2018 року ОСОБА_2 звернулася до суду із даним позовом, в якому просить визначити їй додатковий строк тривалістю три місяці для подання до Броварської районної державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщини за заповітом, яка відкрилася після смерті ОСОБА_4, яка померла 29 квітня 2018 року.

В обґрунтування вимог зазначається, що 29 квітня 2018 року померла мати позивача, ОСОБА_4. Після смерті спадкодавця відкрилася спадщина до належного їй майна. При житті ОСОБА_4 склала заповіт, посвідчений секретарем виконавчого комітету ОСОБА_3 сільської ради Броварського району Київської області 21 червня 2017 року, яким заповіла ОСОБА_2 земельну ділянку, площею 1,9800 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. У встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини позивач не змогла звернутися до нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини через тяжку хворобу дочки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1. З підстав визначення додаткового строку для прийняття спадщини позивач змушена звернутися до суду.

У судове засідання позивач ОСОБА_2 не з'явилася. 25 лютого 2019 року надала до суду заяву про розгляд справи у її відсутність, в якій вказала, що позовні вимоги підтримує у повному обсязі.

Відповідач ОСОБА_3 сільська рада Броварського району Київської області у судове засідання представника не направила. 25 лютого 2019 року від сільського голови села Красилівка Броварського району Київської області надійшов лист про розгляд справи у відсутності представника цієї сільської ради та відсутність заперечень щодо заявлених позовних вимог.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд встановив такі факти та відповідні їм правовідносини.

З матеріалів справи вбачається, що 29 квітня 2018 року померла ОСОБА_4, про що свідчить свідоцтво про смерть серії І-ОК за № 427616, видане виконавчим комітетом ОСОБА_3 сільської ради Броварського району Київської області.

Факт родинних відносин між ОСОБА_2 й померлою ОСОБА_4, як між дочкою та матір'ю підтверджується свідоцтвами про народження позивача та укладення шлюбу.

Відповідно до заповіту, посвідченого секретарем виконавчого комітету ОСОБА_3 сільської ради Броварського району Київської області, зареєстрованого у реєстрі № 20,

ОСОБА_4 на випадок своєї смерті розпорядилася належним їй майно, а саме земельною ділянкою, площею 1,9800 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки 3221284400:04:002:0033, яку заповіла ОСОБА_2

З Інформаційної довідки вбачається, що вказаний заповіт від 21 червня 2016 року зареєстрований у Спадковому реєстрі.

Як вбачається із витягу з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про реєстрацію права власності ОСОБА_4 відповідно до державного акту на право приватної власності на землю серії та номер Р1 № 265050, виданого 24 липня 2003 року ОСОБА_3 сільською радою Броварського району Київської області значиться власником земельної ділянки, площею 1,9800 га, для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, кадастровий номер земельної ділянки 3221284400:04:002:0033.

Згідно із довідкою № 1759 від 11 грудня 2018 року, виданою виконавчим комітетом ОСОБА_3 сільської ради Броварського району Київської області ОСОБА_4 до дня смерті

29 квітня 2018 року була зареєстрована і проживала в ІНФОРМАЦІЯ_2.

З матеріалів справи вбачається, що у грудні 2018 року ОСОБА_2 звернулася до Броварської районної державної нотаріальної контори із заявою про прийняття спадщини померлої ОСОБА_4 Так, листом № 3501/01-16 від 12 грудня 2018 року ОСОБА_2 роз'яснено, що встановлений законом шестимісячний строк для прийняття спадщини нею пропущено, з підстав його поновлення рекомендовано звернутися до суду.

Відповідно до Інформаційної довідки зі Спадкового реєстру (спадкові справи та видані на їх підставі свідоцтва про право на спадщину) спадкова справа до майна померлої ОСОБА_4 не заведена.

Відповідно до статті 1216 ЦК України спадкуванням є перехід прав та обов'язків (спадщини) від фізичної особи, яка померла (спадкодавця), до інших осіб (спадкоємців).

Статтею 1217 ЦК України передбачено, що спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

За загальними положеннями про спадкування право на спадщину виникає в день відкриття спадщини, спадщина відкривається внаслідок смерті особи або оголошення її померлою, для прийняття спадщини встановлюється строк у шість місяців, який починається з часу відкриття спадщини (частина третя статті 1222, частина перша статті 1220, частина перша статті 1270 ЦК України).

Спадкоємець за заповітом чи за законом має право прийняти спадщину або не прийняти її (частина перша статті 1268 ЦК України).

Частиною першою статті 1269 ЦК України встановлено, що спадкоємець, який бажає прийняти спадщину, але на час відкриття спадщини не проживав постійно із спадкодавцем, має подати нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до частини третьої статті 1272 ЦК України за позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Тобто право на спадщину належить спадкоємцеві з моменту її відкриття й закон зобов'язує спадкоємця, який постійно не проживав із спадкодавцем, у шестимісячний строк подати нотаріусу заяву про прийняття спадщини.

Відповідно до статті 1272 ЦК України якщо спадкоємець протягом строку, встановленого статтею 1270 цього Кодексу, не подав заяву про прийняття спадщини, він вважається таким, що не прийняв її. За письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, спадкоємець, який пропустив строк для прийняття спадщини, може подати заяву про прийняття спадщини нотаріусу або в сільських населених пунктах - уповноваженій на це посадовій особі відповідного органу місцевого самоврядування за місцем відкриття спадщини. За позовом спадкоємця, який пропустив строк для прийняття спадщини з поважної причини, суд може визначити йому додатковий строк, достатній для подання ним заяви про прийняття спадщини.

Згідно із пунктом 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 7 від 30.05.2008 року Про судову практику у справах про спадкування вирішуючи питання про визначення особі додаткового строку, суд досліджує поважність причини пропуску строку для прийняття спадщини. При цьому необхідно виходити з того, що поважними є причини, пов'язані з об'єктивними, непереборними, істотними труднощами для спадкоємця на вчинення цих дій.

Прийняття спадщини як за заповітом, так і за законом є правом спадкоємця й залежить виключно від його власного волевиявлення. Для прийняття спадщини необхідне волевиявлення спадкоємця і здійснення ним певних дій.

Таким чином, відповідно до наведених вище положень цивільного законодавства України для набуття прав щодо вступу в спадщину, на спадкоємця покладається вимога подати відповідну заяву про прийняття спадщини у шестимісячний строк.

Позивач у термін, встановлений статтею 1270 ЦК України, не звернулася до нотаріальної контори за оформленням та отриманням свідоцтва про право на спадщину за заповітом. Поважними причинами пропуску строку визначеного для прийняття спадщини позивач зазначає хворобу дочки ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, проведення їй оперативного лікування та реабілітаційного періоду. Вказані обставини підтверджуються консультаційним висновком спеціаліста та випискою із медичної карти амбулаторного (стаціонарного) хворого ОСОБА_5

З огляду на викладені обставини, суд вважає, що позивач з поважних причин пропустила строк, встановлений законом для прийняття спадщини. Крім того, суд вважає, що оскільки спадкова справа до майна померлої ОСОБА_4 не відкривалася, спадщина ніким не прийнята, інші спадкоємці не встановлені, заяв про відмову від спадщини позивач не подавала, спадщина не визнана судом відумерлою, в інший спосіб, крім як звернутися до суду із позовом про визначення додаткового строку для прийняття спадщини та відновити своє порушене право позивач не може.

Враховуючи наведені обставини, суд вважає можливим визначити позивачу додатковий строк для прийняття спадщини тривалістю три місяці.

На підставі викладеного та керуючись статтями 141, 263-265 ЦПК України, суд

в и р і ш и в:

Позов - задовольнити.

Визначити ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_3, додатковий строк для подання до органів нотаріату заяви про прийняття спадщини за заповітом після смерті ОСОБА_4, яка померла 29 квітня 2018 року, - три місяці.

Стягнути із ОСОБА_3 сільської ради Броварського району Київської області на користь ОСОБА_2 судові витрати в сумі - 704 (сімсот чотири) грн. 80 коп.

Учасники справи:

позивач - ОСОБА_2 (зареєстроване місце проживання: ІНФОРМАЦІЯ_4; реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1);

відповідач - ОСОБА_3 сільська рада Броварського району Київської області (місцезнаходження: Київська область, Броварський район, село Красилівка, вулиця Сергія Басова, будинок № 43).

Рішення може бути оскаржене до Київського апеляційного суду через Броварський міськрайонний суд Київської області шляхом подання апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, то зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після розгляду справи апеляційним судом.

Суддя В.О.Василишин

СудБроварський міськрайонний суд Київської області
Дата ухвалення рішення25.02.2019
Оприлюднено01.04.2019
Номер документу80807575
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —361/8622/18

Рішення від 25.02.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Рішення від 25.02.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 12.02.2019

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

Ухвала від 21.12.2018

Цивільне

Броварський міськрайонний суд Київської області

Василишин В. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні