Ухвала
від 28.03.2019 по справі 554/1105/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 28.03.2019 Справа № 554/1105/19

Провадження № 1-кс/554/4465/2019

УХВАЛА

Іменем України

28 березня 2019 року слідчий суддя Октябрського районного суду м.Полтави ОСОБА_1 , розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Полтаві клопотання старшого слідчого Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області старшого лейтенанта поліції ОСОБА_2 про тимчасовий доступ до речей і документі та їх вилучення, -

в с т а н о в и в :

Слідчий звернулася до слідчого судді із вказаним клопотанням у якому посилалася на те, що у провадженні слідчого відділу Полтавського ВП ГУ НП в Полтавській області перебувало кримінальне провадження № 42018170000000210 від 14.08.2018 року за ознаками складу злочинів,передбачених ч. 5 ст. 191, ч. 1 ст. 366 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що службові особи ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), здійснили розмитнення понад 100 т метанолу (код УКТЗЕД 2905 11 00 00 метанол технічний (метиловий спирт) ставка розмитнення, якого складає 245 Євро за 1000 літрів), під виглядом розчинника, без сплати акцизного податку, в наслідок чого заволоділи бюджетними коштами у розмірі понад 700 тис. грн. у вигляді не сплати до державного бюджету обов`язкових платежів.

Крім того, службові особи ТОВ ВКФ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 », ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_5 », внесли завідомо неправдиві відомості до офіційних документів щодо групи товарів під час розмитнення, внаслідок чого заволоділи бюджетними коштами, не сплативши до державного бюджету обов`язкові платежі.

Встановлено, що ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_4 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) здійснюють діяльність з оптової торгівлі твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами.

Під час оперативних заходів встановлено, що вказаними товариствами під виглядом змивки для видалення лакофарбового покриття імпортується метанол технічний, хоча в документах, які надаються до митних органів вказано, що це суміш для змивки з вмістом метанолу 98%. Таким чином, розмитнення проводиться за іншими ставками, а продукція, яка імпортується не вважається підакцизним товаром. Фактично ж імпортується метанол технічний, який в подальшому реалізується та використовується як компонент моторних палив, для використання як сировини для виробництва в хімічній промисловості, затвердженого Постановою КМУ від 4 березня 2013 р. № 158.

З метою встановлення відомостей, що мають значення для установлення фактів та обставин вчинення кримінального правопорушення, які самостійно або в сукупності з іншими доказами можуть мати суттєве значення для більш повного всебічного та об`єктивного з`ясування обставин кримінального провадження, у ході досудового розслідування виникла необхідність в отриманні оригіналів митних документів по імпорту продукції, отримувачами якої є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.01.2017 по дату винесення ухвали, які мають доказове значення і перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), згідно ч. 2 ст. 163 КПК України.

В судове засідання слідчий не з`явилася, направила заяву про розгляд клопотання у її відсутність, клопотання підтримала.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » в судове засідання не з`явився, про розгляд клопотання повідомлявся.

Відповідно до ч. 4 ст. 107 КПК України, у разі неприбуття в судове засідання всіх осіб, які беруть участь у судовому провадженні, чи в разі, якщо відповідно до положень цього Кодексу судове провадження здійснюється судом за відсутності осіб, фіксування за допомогою технічних засобів кримінального провадження в суді не здійснюється.

За таких обставин фіксування судового засідання технічним засобом не здійснювалось.

У відповідності до змісту ч.1 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та вилучити їх (здійснити їх виїмку).

Згідно вимог ч.2 ст.159 КПК України, тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Вивчивши матеріали додані до клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку про наявність в матеріалах кримінального провадження достатніх даних, що дають підстави вважати, що вищевказані документи, питання про проведення тимчасового доступу до яких ставиться в клопотанні органу досудового розслідування, містять дані, що мають значення для встановлення істини, а також з метою забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування, суд вважає клопотання таким, що підлягаєчастковому задоволенню, а саме з можливістю вилучення копій.

Особа, зазначена в ухвалі слідчого судді, суду про тимчасовий доступ до речей і документів як володілець речей або документів, зобов`язана згідно з ч. 1 ст. 165 КПК надати тимчасовий доступ до визначених в ухвалі речей або документів особі, вказаній у відповідній ухвалі слідчого судді, суду або ж особі, уповноваженій на здійснення тимчасового доступу на підставі доручення слідчого.

Керуючись ст. ст. 107, 110, 131, 132, 159-166, 376 КПК України, -

у х в а л и в:

Клопотання задовольнити частково.

Надати старшому слідчому СВ Полтавського ВП ГУНП в Полтавській області старшому лейтенанту поліції ОСОБА_2 дозвіл на тимчасовий доступ до оригіналів митних документів, з можливістю вилучення їх копій, по імпорту продукції, отримувачами якої є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ) за період з 01.01.2017 по 01.02.2019, а саме: митних декларацій та документів, які відповідно до законодавства України їх замінюють, в т.ч. попередні, тимчасові та періодичні митні декларації, додаткові декларації; ж/д накладні; сертифікати якості; сертифікати про походження товару; передатні відомості на залізничний рухомий склад; комерційні документи на товар, що перевозиться; рахунки або інші документи про вартість товару, декларації митної вартості; документи, що підтверджують повноваження особи, яка подає митну декларацію; зовнішньоекономічний договір (контракт) або інші документи, що підтверджують право володіння, користування та/або розпорядження товарами; транспортні (перевізні) документи; комерційні документи, наявні у особи, яка подала декларацію; документи, що підтверджують дотримання заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності; документи, що підтверджують дотримання обмежень, які виникають у зв`язку із застосуванням захисних, антидемпінгових та компенсаційних заходів (за наявності таких обмежень); документи, що підтверджують країну походження товару; документи, що підтверджують сплату та/або забезпечення сплати митних платежів; документи, що підтверджують заявлену митну вартість товарів; заява встановленої форми про намір здійснити ввезення товарів на митну територію України (попереднє повідомлення або попередня митна декларація); відомості про найменування, обсяг (кількість) та вартість товарів, які планується ввезти на митну територію України; акти про невідповідність товарів відомостям у документах; комерційні акти, складені відповідно до міжнародних договорів; акти взяття зразків (проби); висновки про результати проведених досліджень (аналізів, експертиз), проб і зразків товарів; техніко-технічну документацію та інші документи з інформацією по характеристиці товару; акти (довідки) про результати перевірок; протоколи про порушення митних правил, товарно-транспортні документи на імпортований товар від місця розмитнення до місця зберігання, договори купівлі продажу імпортованого товару з покупцями, рахунки на оплату, акти прийому передачі, товарно-транспортні накладні, а також і інші документи, які мають доказове значення і перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_2 ), що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1 .

Контроль за виконанням ухвали покласти на слідчого в провадженні якого знаходиться кримінальне провадження.

Строк дії ухвали не може перевищувати 15 днів з дня її постановлення.

У разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей та документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл про проведення обшуку згідно з положеннями кримінально-процесуального кодексу України з метою відшукування та вилучення зазначених документів.

Роз`яснити, що за умисне невиконання ухвали суду, передбачена відповідальність за ст. 382 КК України.

Ухвала остаточна та оскарженню не підлягає.

Заперечення на дану ухвалу може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя Октябрського

районного суду м.Полтави ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80810073
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документі та їх вилучення

Судовий реєстр по справі —554/1105/19

Ухвала від 19.06.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 28.03.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Троцька А. І.

Ухвала від 21.03.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Андрієнко Г. В.

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 22.03.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Тімошенко Н. В.

Ухвала від 26.03.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 13.02.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні