Ухвала
від 29.03.2019 по справі 618/329/19
ДВОРІЧАНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 618/329/19

Провадження № 2/618/113/19

УХВАЛА

про залишення позовної заяви без руху

29 березня 2019 року

Суддя Дворічанського районного суду Харківської області Бунін Є. О. при прийнятті позовної заяви ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про дозвіл на тимчасовий виїзд за кордон малолітньої дитини, -

встановив:

ОСОБА_1 звернулася до суду з позовною заявою до ОСОБА_2 про надання дозволу на тимчасовий виїзд за кордон малолітньої дитини.

Позовна заява подана без додержання вимог ч. ч. 4, 5 ст. 177 ЦПК України.

На підставі ч. 4 ст. 177 ЦПК України, до позовної заяви додаються документи, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі, або документи, що підтверджують підстави звільнення від сплати судового збору відповідно до закону.

Згідно з п. п. 2 п. 1 ч. 2 ст. 4 Закону України Про судовий збір за подання до суду фізичною особою позовної заяви немайнового характеру сплачується судовий збір в розмірі 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб (з 01.01.2019 - це 768,40 грн).

Але, в доданій до позовної заяви квитанції позивачем судовий збір сплачено в розмірі 384,20 гривень.

Таким чином, ОСОБА_1 необхідно доплатити судовий збір у розмірі 384,20 гривень та надати відповідну квитанцію до суду.

Відповідно до ч. 5 ст. 177 ЦПК України, позивач зобов'язаний додати до позовної заяви всі наявні у нього докази, що підтверджують обставини, на яких ґрунтуються позовні вимоги (якщо подаються письмові чи електронні докази позивач може додати до позовної заяви копії відповідних доказів).

В позовній заяві позивачка зазначає про те, що вона з відповідачем не спілкується та його місцезнаходження їй невідоме, хоча при цьому в своїй заяві зазначає про наступне місце проживання чи перебування відповідача: АДРЕСА_1.

Згідно з ч. 2 ст. 4 Закону України Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України , за відсутності згоди одного з батьків виїзд неповнолітнього громадянина України за кордон може бути дозволено на підставі рішення суду.

Положеннями Сімейного кодексу України (зокрема, ст. ст. 141, 150, 155) передбачено, що мати й батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини. Батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток. Здійснення батьками своїх прав і виконання обов'язків мають ґрунтуватися на повазі до прав дитини та її людської гідності. Батьківські права не можуть здійснюватися всупереч інтересам дитини.

Отже, законодавством України забороняються будь-які зловживання своїми батьківськими правами щодо дитини. Саме необґрунтована та безпідставна відмова одного з батьків у наданні згоди на вивіз дитини за кордон, здійснена всупереч інтересам дитини, є підставою для звернення до суду з метою вирішення питання про надання дозволу на виїзд дитини за кордон за відсутності згоди одного з батьків.

Таким чином, позивачці необхідно надати докази звернення її до відповідача, тобто батька дитини, з метою отримання його згоди (дозволу) на виїзд дитини за кордон та докази його відмови у наданні такої згоди.

Оскільки, вирішуючи вказане питання, суд повинен з'ясувати та переконатися в тому, що виїзд дитини за кордон відповідає її інтересам, то позивачка має надати докази, які б підтвердили, що дійсно такий виїзд є необхідним та відповідає інтересам дитини, а також те, що дитина за кордоном матиме належні умови для її фізичного, духовного та морального розвитку.

Окрім того, позивачка зазначає, що є вагітною третьою дитиною і має намір виїхати в ОСОБА_3 Федерацію до громадянина ОСОБА_3 Федерації - батька цієї дитини. Але, при цьому, не надано жодних доказів на підтвердження факту вагітності.

Оскільки суд повинен з'ясувати та переконатися в тому, що виїзд дитини за кордон відповідає її інтересам, то має бути заслухана думка органу опіки та піклування , в зв'язку з чим суддя рекомендує позивачу під час виправлення вище зазначених недоліків визначитися з необхідністю залучення до участі у справі в якості 3-ї особи органу опіки та піклування.

Згідно з ч. 1 ст. 185 ЦПК України, суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у ст. ст. 175 і 177 цього Кодексу, протягом 5 (п'яти) днів з дня надходження до суду позовної заяви постановляє ухвалу про залишення позовної заяви без руху.

На підставі викладеного, керуючись ч. ч. 4, 5 ст. 177, ст. ст. 185, 258-261 ЦПК України, суддя-

постановив:

Позовну заяву ОСОБА_1 до ОСОБА_2 про надання дозволу на тимчасовий виїзд за кордон малолітньої дитини - залишити без руху.

Повідомити позивача про необхідність виправити вказані недоліки позовної заяви, а саме: доплатити судовий збір у розмірі 384 (триста вісімдесят чотири) гривні 20 (двадцять) копійок за наступними реквізитами: отримувач коштів УК Дворічанськ рн/ДворічнР/22030101, код отримувача (код за ЄДРПОУ) 37948332, банк отримувача казначейство України (ЕАП), код банку отримувача (МФО) 899998, р/р 31213206020185, код класифікації доходів бюджету 22030101, призначення платежу: судовий збір за позовом ОСОБА_1 до Дворічанського районного суду, код 02893835 ЄДРПОУ (суду де розглядається справа), та надати оригінал квитанції до суду, надати докази звернення позивачки до відповідача з метою отримання його згоди (дозволу) на виїзд дитини за кордон та докази його відмови у наданні такої згоди, надати докази, які б підтвердили, що виїзд є необхідним та відповідає інтересам дитини, а також те, що дитина за кордоном матиме належні умови для її фізичного, духовного та морального розвитку, докази на підтвердження факту вагітності позивачки, а також визначитися з необхідністю залучення до участі у справі в якості 3-ї особи органу опіки та піклування, надавши строк для усунення вказаних недоліків, який не може перевищувати 10 (десяти) днів з дня отримання позивачем ухвали .

Роз'яснити позивачу, що згідно з ч. 3 ст. 185 ЦПК України, в разі не усунення недоліків позовної заяви у строк, встановлений судом, позовна заява вважається неподаною та повертається позивачу.

Ухвала, як така, що постановлена судом поза межами судового засідання, набирає законної сили з моменту її підписання суддею.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя Є. О. Бунін

СудДворічанський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення29.03.2019
Оприлюднено01.04.2019
Номер документу80811075
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —618/329/19

Ухвала від 12.07.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 15.05.2019

Цивільне

Деснянський районний суд міста Києва

Клочко І. В.

Ухвала від 08.04.2019

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Бунін Є. О.

Ухвала від 29.03.2019

Цивільне

Дворічанський районний суд Харківської області

Бунін Є. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні