Рішення
від 28.03.2019 по справі 520/6639/19
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ОДЕСИ


Справа № 520/6639/19

Провадження № 2-а/520/192/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28.03.2019 року

Київський районний суд м. Одеси у складі:

Головуючого суді - Куриленко О.М.

за участю секретаря - Баранової Ю.О.,

позивача ОСОБА_1

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Одесі в порядку спрощеного позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії №511117 Виборчого округу №133 про уточнення списку виборців,

В С Т А Н О В И В:

27.03.2019року позивач звернувся до суду з адміністративним позовом, в якому просить суд зобов`язати Дільничну виборчу комісію №511117 Виборчого округу №133, що у м. Одеса, внести його до списку виборців на виборах Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.

В обґрунтування свого позову позивається на те, що він зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , однак при зверненні до дільничної виборчої комісії на виборчій дільниці №511117 з`ясував, що у списках виборців відомості про нього відсутні.

Позивач також вказує, що він є громадянином України, має право голосу на виборах Президента України і може приймати участь у голосуванні 31 березня 2019 року, у зв`язку з чим, згідно з ч.3 ст. 31 Закону України Про вибори Президента України має бути включений до списку виборців для голосування на звичайній виборчій дільниці №511117 територіального виборчого округу №133 в м. Одесі.

Вищевказане в стало підставою для звернення до суду з даним позовом.

Відповідно до автоматизованої системи документообігу цивільну справу було розподілено судді Київського районного суду м. Одеси Куриленко О.М.

Ухвалою судді від 28.03.2019 року було прийнято позовну заяву до розгляду та відкрито провадження в порядку спрощеного позовного провадження у відкритому судовому засіданні.

Позивач у судове засідання з`явився, позов підтримав в повному обсязі.

Представник відповідача Дільничної виборчої комісії №511117 Виборчого округу №133 у судове засідання не з`явився, про час та місце судового засідання повідомлений належним чином за допомогою телефонограми.

Суд, ознайомившись з матеріалами справи, вважає, що адміністративний позов підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Правовідносини між сторонами по справі є адміністративно-правовими та врегульовані положеннями КАС України, Законом України Про вибори Президента України .

У судовому засіданні встановлено, що позивач ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 є громадянином України та з 08.08.2011 року зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , що підтверджується його копією паспорта, яка наявна у матеріалах справи.

Відповідно до ст. 70 Конституції України, право голосу на виборах і референдумах мають громадяни України, які досягли на день їх проведення вісімнадцяти років.

Відповідно до частини 1 ст. 274 КАС України право звернутися з адміністративним позовом про уточнення списку виборців, у тому числі про включення або виключення зі списку себе особисто або інших осіб, має кожен, хто має право голосу на відповідних виборах або референдумі.

Статтями 2, 3 Закону України Про вибори Президента України визначено, що вибори Президента України є загальними. Право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років. Документом, який підтверджує громадянство України, є, зокрема, паспорт громадянина України. Будь-які прямі або непрямі привілеї або обмеження виборчих прав громадян України за ознаками раси, кольору шкіри, політичних, релігійних та інших переконань, статі, етнічного та соціального походження, майнового стану, місця проживання, за мовними або іншими ознаками забороняються.

Не допускаються обмеження щодо участі громадян у виборчому процесі, крім обмежень, передбачених Конституцією України та цим Законом.

Вибори Президента України є рівними: громадяни України беруть участь у виборах на рівних засадах.

Кожний громадянин України на виборах Президента України має один голос. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому цим Законом.

Згідно ч. 3 ст. 31 Закону України Про вибори Президента України , до попереднього списку виборців на виборчій дільниці включаються громадяни України, яким виповнилося або на день виборів виповниться вісімнадцять років і які мають право голосу, та виборча адреса яких відповідно до відомостей Державного реєстру виборців відноситься до цієї виборчої дільниці. Виборець може бути включений до списку виборців тільки на одній виборчій дільниці.

Згідно ч. 9 та ч. 10 ст. 32 Закону України Про вибори Президента України , адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця. Рішення суду про внесення змін до списку виборців не пізніш як за п`ять днів до дня голосування подається виборцем до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців або до відповідної дільничної виборчої комісії для негайного направлення до такого органу, а пізніше цього строку - до дільничної виборчої комісії.

Відповідно до ч. 1 ст. 3 Закону України Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні , реєстрація - внесення інформації до реєстру територіальної громади, документів, до яких вносяться відомості про місце проживання/перебування особи, із зазначенням адреси житла/місця перебування із подальшим внесенням відповідної інформації до Єдиного державного демографічного реєстру в установленому Кабінетом Міністрів України порядку

Частиною 2 статті 8 Закону України Про Державний реєстр виборців визначено, що виборчою адресою виборця є адреса, за якою зареєстровано його місце проживання відповідно до Закону України "Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання в Україні". Відповідно до ч. 3 ст. 8 зазначеного закону виборча адреса виборця, який не має зареєстрованого місця проживання, визначається за погодженням із центром обліку, який відповідно до закону веде облік бездомних осіб, або соціальною службою, у складі якої утворено структурний підрозділ для ведення обліку бездомних осіб, або органом ведення Реєстру за мотивованим зверненням виборця.

Згідно інформації, яка міститься у Державному реєстру виборців, позивача - ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , у Державному реєстрі виборців не виявлено.

З урахуванням викладеного, приймаючи до уваги, що позивач зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , однак відомості щодо нього у списках виборців відсутні, суд вважає позов ОСОБА_1 про зобов`язання включити до списку виборців обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 257-262, 274, 278 КАС України, ст. 70 Конституції України, ст.ст. 2, 3, 31, 32 Закону України Про вибори Президента України , суд, -

ВИРІШИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії №511117 Виборчого округу №133 про уточнення списку виборців - задовольнити.

Зобов`язати дільничну виборчу комісію №511117 територіального виборчого округу №133 в м. Одесі включити громадянина України ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , ідентифікаційний номер НОМЕР_1 , паспорт серії НОМЕР_2 виданий 01 вересня 2015 року Київським РВ у м. Одесі ГУДМС України в Одеській області, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 до списку виборців на виборах Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.

Рішення підлягає негайному виконанню, оскарження рішення не перешкоджає його виконанню.

Апеляційна скарга на судове рішення може бути подана до П`ятого апеляційного адміністративного суду у дводенний строк з дня проголошення рішення.

Судове рішення набирає законної сили після закінчення строку апеляційного оскарження, а у разі апеляційного оскарження - з моменту проголошення судового рішення суду апеляційної інстанції.

Суддя Куриленко О. М.

СудКиївський районний суд м. Одеси
Дата ухвалення рішення28.03.2019
Оприлюднено01.04.2019
Номер документу80820031
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/6639/19

Ухвала від 20.12.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Ухвала від 22.11.2019

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Сіренко О.І.

Рішення від 23.09.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 12.08.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 22.07.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Ухвала від 09.07.2019

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Горшкова О.О.

Рішення від 28.03.2019

Адміністративне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

Ухвала від 28.03.2019

Адміністративне

Київський районний суд м. Одеси

Куриленко О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні