Рішення
від 28.03.2019 по справі 521/5371/19
МАЛИНОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа №521/5371/19

Провадження №2-а/521/147/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2019 року місто Одеса

Суддя Малиновського районного суду міста Одеси Плавич І.В., розглянувши в письмовому провадженні за правилами загального позовного провадження адміністративну справу за позовом ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії №511169 з виборів Президента України територіального виборчого округу №134 про включення до списку виборців, третя особа - Відділ ведення Державного реєстру виборців Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради,

ВСТАНОВИВ:

У провадженні суду знаходиться на розгляді адміністративна справа за позовом ОСОБА_1 до Дільничної виборчої комісії №511169 з виборів Президента України територіального виборчого округу №134 про включення до списку виборців, третя особа - Відділ ведення Державного реєстру виборців Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради.

Обґрунтовуючи заявлені вимоги та пояснюючи підстави звернення до суду сторона посилалась на ті обставини, що позивач є громадянкою України, досягла повноліття, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 .

При зверненні до Дільничної виборчої комісії №511169 з виборів Президента України територіального виборчого округу №134 було виявлено, що позивача не включено до списку виборців.

Викладені обставини створюють перешкоди в реалізації конституційного права позивача брати участь у чергових виборах Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року. У зв`язку з цим позивач звернулась з цим позовом, в якому просила зобов`язати відповідача включити її у список виборців по виборчій дільниці № 511169 з виборів Президента України 31 березня 2019 року.

Правом подачі відзиву на позовну заяву відповідач не скористався, відзиву на позовну заяву ОСОБА_1 до суду не надходило.

Позивач ОСОБА_1 надала суду заяву про розгляд справи в порядку письмового провадження на підставі наявних у суду матеріалів згідно зі ст. 194 ч.3 КАС України.

Представник відповідача у відкрите судове засідання не з`явився, дільнична виборча комісія повідомлялась судом про розгляд адміністративної справи за правилами ст. 268 КАС України, причини неявки представника суду не відомі.

Представник третьої особи у відкрите судове засідання не з`явився, відділ повідомлявся судом про розгляд адміністративної справи за правилами ст. 268 КАС України, причини неявки представника суду не відомі.

Вивчивши наявні матеріали справи, установивши фактичні обставини спору, дослідивши представлені докази, надавши правовідносинам, що виникли між сторонами у справі належну правову оцінку, суд доходить наступного висновку.

Під час судового розгляду справи суд установив, що ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є громадянкою України, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_4 , з 08 грудня 2010 року, про що свідчить паспортний документ особи.

Позивач є повнолітньою особою, якій на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Але водночас, позивача не включено до списків виборців, що братимуть участь у чергових виборах Президента України, які відбудуться 31 березня 2019 року.

За інформацією Відділу ведення Державного реєстру виборців Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради згідно з листом №241 від 28 березня 2019 року, в АІТС Державний реєстр виборців відомості про позивача відсутні, у зв`язку з чим у списках виборців не значиться.

Згідно зі ст. 24 Конституції України, громадяни мають рівні конституційні права і свободи та є рівними перед законом.

Відповідно до ст. 38 Конституції України, громадяни мають право брати участь в управлінні державними справами, у всеукраїнському та місцевих референдумах, вільно обирати і бути обраними до органів державної влади та органів місцевого самоврядування.

Як регламентує ст. 103 Конституції України, Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п`ять років.

Відповідно до ст. 1 Закону України Про вибори Президента України , Президент України обирається громадянами України на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування.

За регламентацією ст. 2 ч.1 Закону України Про вибори Президента України , право голосу на виборах Президента України мають громадяни України, яким на день виборів виповнилося вісімнадцять років.

Відповідно до ст. 8 ч.1 Закону України Про вибори Президента України , кожний виборець голосує на виборах Президента України особисто. Голосування за інших осіб, а також передача виборцем права голосу будь-якій іншій особі забороняються.

Згідно зі ст. 3 ч.2 Закону України Про вибори Президента України , кожний громадянин України на виборах Президента України має один голос. Виборець може використати право голосу тільки на одній виборчій дільниці, де він включений до списку виборців. Виборець реалізує своє право голосу під час виборів у порядку, встановленому цим Законом.

Відповідно до ст. 6 ч.1 Закону України Про державний реєстр виборців , до ідентифікаційних персональних даних виборця, які однозначно визначають його особу, належать: прізвище, власне ім`я (усі власні імена), по батькові, дата народження, місце народження, унікальний номер запису в Єдиному державному демографічному реєстрі (якщо така інформація внесена до паспорта громадянина України).

Зважаючи на викладене, суд погоджується із тим, що відсутність відомостей про позивача у списку виборців перешкоджає реалізації права на участь у виборах Президента України.

Відповідно до ст. 32 ч.9 Закону України Про вибори Президента України , адміністративний позов про уточнення списку виборців може бути подано до суду в порядку, встановленому Кодексом адміністративного судочинства України. Суд при розгляді даного адміністративного позову звертається до відповідного органу ведення Державного реєстру виборців із запитом щодо уточнення відомостей про виборця.

Згідно зі ст. 35 ч.2 п.1 Закону України Про вибори Президента України , рішення суду, прийняте у порядку та у строки, визначені Кодексом адміністративного судочинства України, є підставою для внесення змін до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці.

Оскільки позивач звернувся до дільничної комісії після закінчення строку, встановленого ст. 32 ч.5 Закону України Про вибори Президента України , проте до спливу строку, встановленого ст. 274 ч.3 КАС України, - порушене право позивача на участь у виборах підлягає захисту та відновленню в судовому порядку шляхом зобов`язання відповідача включити відомості про позивача в уточненому списку виборців.

Як передбачає ст. 139 ч.5 КАС України, якщо сторону, на користь якої ухвалено рішення, звільнено від сплати судових витрат, з іншої сторони стягуються судові витрати на користь осіб, що їх понесли, пропорційно до задоволеної чи відхиленої частини вимог, а інша частина компенсується за рахунок коштів, передбачених Державним бюджетом України, у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України. Якщо обидві сторони звільнені від сплати судових витрат, вони компенсуються за рахунок держави у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Отже у зв`язку із задоволенням позову та звільненням позивача від сплати судового збору на підставі ст. 274 ч.3 КАС України, суд доходить висновку про компенсування суми неоплаченого судового збору в розмірі 768,40 гривень за рахунок коштів, передбачених Державним бюджетом України.

Керуючись ст. 6, 7, 9, 19, 20, 72, 77, 132, 139, 194, 241, 242, 243, 244, 245, 246, 268-272, 274, 371, п. 9, 15.5 розділу VII КАС України, суд

УХВАЛИВ:

Адміністративний позов ОСОБА_1 задовольнити повністю.

Зобов`язати Дільничну виборчу комісії №511169 з виборів Президента України територіального виборчого округу №134 включити ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , РНОКПП НОМЕР_2 , до уточненого списку виборців на звичайній виборчій дільниці № 511169 з виборів Президента України територіального виборчого округу №134.

Допустити негайне виконання рішення суду в частині уточнення списку виборців.

Компенсувати суму неоплаченого судового збору в розмірі 768,40 гривень за рахунок коштів, передбачених Державним бюджетом України.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови судом апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду за наслідками розгляду справ, пов`язаних з виборчим процесом чи референдумом, подається безпосередньо до П`ятого апеляційного адміністративного суду або через Малиновський районний суд міста Одеси у дводенний строк з дня його проголошення, а на судове рішення, ухвалене до дня голосування, - не пізніш як за чотири години до початку голосування.

Оскарження рішення адміністративного суду щодо внесення змін у списки виборців не перешкоджає його виконанню.

Дата складення повного судового рішення 28 березня 2019 року.

Повні відомості про учасників справи згідно зі ст. 246 ч.5 п.4 КАС України:

Позивач: ОСОБА_1 - АДРЕСА_4 ; РНОКПП НОМЕР_2 .

Відповідач: Дільнична виборча комісія №511169 з виборів Президента України територіального виборчого округу №134 - 65000, місто Одеса, вулиця Космонавтів, 70; ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 42837032.

Третя особа: Відділ ведення Державного реєстру виборців Малиновської районної адміністрації Одеської міської ради - 65000, місто Одеса, вулиця Генерала Петрова, 22; ідентифікаційний код в ЄДРПОУ 26303175.

Суддя: І.В. Плавич

Дата ухвалення рішення28.03.2019
Оприлюднено01.04.2019
Номер документу80821336
СудочинствоАдміністративне
Сутьвключення до списку виборців,

Судовий реєстр по справі —521/5371/19

Ухвала від 28.03.2019

Адміністративне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Ухвала від 28.03.2019

Адміністративне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

Рішення від 28.03.2019

Адміністративне

Малиновський районний суд м.Одеси

Плавич І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні