Ухвала
від 29.03.2019 по справі 522/2174/19
ПРИМОРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ОДЕСИ

Справа № 522/2174/19

Провадження № 1-кс/522/5063/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2019 року Місто Одеса

Слідчий суддя місцевого Приморського районного суду міста Одеси ОСОБА_1 , розглянувши клопотання старшого слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 , погоджене з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , про призначення експертизи наркотичних засобів,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 звернувся до суду з клопотанням, погодженим з прокурором відділу прокуратури Одеської області ОСОБА_3 , який здійснює процесуальне керівництво досудовим розслідуванням, про призначення у кримінальному провадженні експертизи наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів.

В обґрунтування клопотання слідчий посилається на наступне.

Слідчим відділом Управління СБ України в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22019160000000022 від 22.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 ч.2 ст.305 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 28.02.2019 ОСОБА_4 , через митний пост «Кучурган» Одеської митниці ДФС, у пішому порядку прибув до України з Республіки Молдова та приїхав у м. Одесу, де в період з 15.00 до 16.00 у квартирі АДРЕСА_1 , отримав від ОСОБА_5 наркотичний засіб «метадон» у вигляді порошкоподібної речовини, поміщений до 7 поліетиленових пакетиків, які з метою ускладнення виявлення під час митного контролю приховав у внутрішній порожнині свого тіла - прямій кишці, для подальшого контрабандного переміщення та передачі невстановленій особі на ім`я ОСОБА_6 на території Республіки Молдова, за вказівкою ОСОБА_5 ..

Проте спільний умисел ОСОБА_5 та ОСОБА_4 на контрабандне переміщення «метадону» з України до Республіки Молдова не був ними доведений до кінця з причин, що не залежали від їх волі, оскільки 28.02.2019 в період з 18.30 до 20.55, в ході проходження митного контролю ОСОБА_4 , співробітниками Одеської митниці ДФС вилучено добровільно видані ним 7 поліетиленових пакетиків з порошкоподібною речовиною, які ОСОБА_4 намагався перемістити через митний кордон України з приховуванням від митного контролю.

Проведеним експрес-тестом «01 MARQUIS REAGENT» встановлено, що вищевказана речовина містить у своєму складі метадон.

Крім того, 20.03.2019 у період з 17:36 год. по 17:55 год, слідчим в ОВС УСБУ в Одеській області капітаном юстиції ОСОБА_7 у відповідності до ст.ст. 104, 105, 106, 234, 237, 223 КПК України, за участі ОСОБА_8 , проведено огляд місця події ділянки місцевості біля будинку за адресою: м. Одеса, вул. Градоначальницька, буд. 1, в ході якого, поміж іншого, виявлено та вилучено: закритий поліетиленовий пакунок у поліетилені чорного кольору з порошкоподібною речовиною, якою зі слів ОСОБА_8 є наркотична речовина «Метадон» у кількості 6 доз.

Того ж дня, в період з 19:55 год. до 22:47 год., слідчим в ОВС слідчого відділу УСБУ в Одеській області капітаном юстиції ОСОБА_7 у житловому приміщені за адресою: АДРЕСА_2 , проведено обшук, під час якого, серед іншого, виявлено та вилучено: шприци, ампули, тощо.

Також 20.03.2019, в період з 14:58 год. до 22:42 год. старшим слідчим слідчого відділу УСБУ в Одеській області старшим лейтенантом юстиції ОСОБА_2 , за місцем реєстрації та фактичного проживання ОСОБА_5 , у житловому приміщені за адресою: АДРЕСА_3 , проведено обшук, під час якого, серед іншого, виявлено та вилучено: голки, шприци, тощо.

На думку сторони обвинувачення, для встановлення наявності у вищевказаних речовинах наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів чи інших заборонених або обмежених до обігу в Україні речовин, потрібні спеціальні знання.

Тому слідчий просить призначити експертизу у кримінальному провадженні.

Слідчий так прокурор в судове засідання не з`явилися.

Зважаючи на приписи ч.3 ст.244 КПК України, вважаю за можливий розгляд клопотання за їх відсутності.

Дослідивши надані матеріали, якими обґрунтовано доводи клопотання, приходжу до висновку, що клопотання підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ст.2 КПК України завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Статтею 25 КПК України передбачено, що прокурор, слідчий зобов`язані в межах своєї компетенції розпочати досудове розслідування в кожному випадку безпосереднього виявлення ознак кримінального правопорушення (за виключенням випадків, коли кримінальне провадження може бути розпочате лише на підставі заяви потерпілого) або в разі надходження заяви (повідомлення) про вчинення кримінального правопорушення, а також вжити всіх передбачених законом заходів для встановлення події кримінального правопорушення та особи, яка його вчинила.

Відповідно до ч.1 ст.242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою, експертом або експертами, за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання. Не допускається проведення експертизи для з`ясування питань права.

З наданих суду матеріалів вбачається, що слідчим відділом Управління СБ України в Одеській області проводиться досудове розслідування у кримінальному провадженні №22019160000000022 від 22.01.2019 року, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.15 ч.2 ст.305 КК України.

Під час розгляду клопотання на підставі наданих матеріалів досудового розслідування встановлено, що з метою досягнення дієвості кримінального провадження, для вирішення питань, які мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Керуючись ст.ст. 242- 245 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ УСБУ в Одеській області ОСОБА_2 про призначення експертизи - задовольнити.

Призначити у кримінальному провадженні №22019160000000022 експертизу матеріалів, речовин та виробів за експертною спеціальністю 8.6 (дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів).

Доручити експертам Одеського НДЕКЦ МВС України провести експертизу матеріалів, речовин та виробів за експертною спеціальністю 8.6 (дослідження наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів та прекурсорів),

На вирішення експертів поставити наступні питання:

- чи містяться в наданій на дослідження порошкоподібній речовині білого кольору, яка міститься в закритому поліетиленовомупакунку уполіетилені чорногокольору та на первинному пакуванні, наркотичні засоби,психотропні речовини,їх аналогичи прекурсори,якщо так які саме наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги або прекурсори?

- яка вага наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, або прекурсорів у наданій на дослідження порошкоподібній речовині білого кольору, яка міститься в закритому поліетиленовомупакунку уполіетилені чорногокольору та на первинному пакуванні, в чистому вигляді, у висушеному стані, без сторонніх вкладень та домішок?

-чи містятьсяв/нанаданих надослідження:шести запакованихшприців дляін`єкцій 5мл.;шістнадцятьох розпакованихта бувшиху використаннішприців дляін`єкцій по5мл.кожний;двадцяти восьмиковпачках відголок дляшприців (деякіз голками);одній ампулііз написом«Вода дляін`єкцій» 5мл.;п`яти вскритихта порожніхампулах ізнаписом «Водадля ін`єкцій»5мл.;двох ємкостяхіз склаз залишками(нашаруваннями)речовини чорногокольору;порожньому упакуваннівід ампулз написом«Вода дляін`єкцій»;чотирьох ватнихтампонах (згортках);чотирьох спиртовихсерветках, наркотичнізасоби,психотропні речовини,їх аналогичи прекурсори,якщо так які саме наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги або прекурсори?

- яка вага наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, або прекурсорів у/на наданих на дослідження: шести запакованих шприців для ін`єкцій 5 мл.; шістнадцятьох розпакованих та бувших у використанні шприців для ін`єкцій по 5 мл. кожний; двадцяти восьми ковпачках від голок для шприців (деякі з голками); одній ампулі із написом «Вода для ін`єкцій» 5 мл.; п`яти вскритих та порожніх ампулах із написом «Вода для ін`єкцій» 5 мл.; двох ємкостях із скла з залишками (нашаруваннями) речовини чорного кольору; порожньому упакуванні від ампул з написом «Вода для ін`єкцій»; чотирьох ватних тампонах (згортках); чотирьох спиртових серветках, в чистому вигляді, у висушеному стані, без сторонніх вкладень та домішок?

- чи містяться в/на наданих на дослідження: семи голок від шприцу для ін`єкцій у прозорих ковпачках, на яких наявні сліди крові та залишків речовини; шприці з голкою та ковпачком, у якому наявні сліди крові та залишків речовини; згортку фольги кулеподібної форми, який складається з клаптиків фольги різного розміру; чотирьох клаптиках прозорого поліетиленового пакету різного розміру; шести клаптиках поліетиленового пакету фіолетового кольору круглої форми; прозорій скляній медичній пляшці з ознаками підігрівання (нагару) на її дні; чотирьох стрічках поліетиленового пакету синього кольору; чотирьох клаптиках поліетиленового пакету синього кольору; прозорому поліетиленовому пакеті на застібці; згортку з клаптиків фольги різного розміру; рваному клаптику прозорого поліетиленового пакету; квадратному клаптику паперу білого кольору; прозорому пластиковому футлярі з білою кришкою, наркотичні засоби,психотропні речовини,їх аналогичи прекурсори,якщо так які саме наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги або прекурсори?

- яка вага наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів, або прекурсорів у/на наданих на дослідження: семи голок від шприцу для ін`єкцій у прозорих ковпачках, на яких наявні сліди крові та залишків речовини; шприці з голкою та ковпачком, у якому наявні сліди крові та залишків речовини; згортку фольги кулеподібної форми, який складається з клаптиків фольги різного розміру; чотирьох клаптиках прозорого поліетиленового пакету різного розміру; шести клаптиках поліетиленового пакету фіолетового кольору круглої форми; прозорій скляній медичній пляшці з ознаками підігрівання (нагару) на її дні; чотирьох стрічках поліетиленового пакету синього кольору; чотирьох клаптиках поліетиленового пакету синього кольору; прозорому поліетиленовому пакеті на застібці; згортку з клаптиків фольги різного розміру; рваному клаптику прозорого поліетиленового пакету; квадратному клаптику паперу білого кольору; прозорому пластиковому футлярі з білою кришкою, в чистому вигляді, у висушеному стані, без сторонніх вкладень та домішок?

Зобов`язати слідчого у кримінальному провадженні надати експертам на дослідження:

- поліетиленовий пакет горловина якого перев`язана капроновою ниткою, кінці якої обклеєно паперовою биркою за підписом слідчого, понятих та учасників слідчої дії, у якому знаходиться закритий поліетиленовий пакунок у поліетилені чорного кольору з порошкоподібною речовиною, якою зі слів ОСОБА_8 є наркотична речовина «Метадон» у кількості 6 доз (додаток до протоколу огляду місця події від 20.03.2019);

- поліетиленовий пакет №2 горловина якого перев`язана капроновою ниткою, кінці якої обклеєно паперовою биркою за підписом слідчого, понятих та учасників слідчої дії, у якому знаходяться: шість запакованих шприців для ін`єкцій 5 мл.; шістнадцять розпакованих та бувших у використанні шприців для ін`єкцій по 5 мл. кожний; двадцять вісім ковпачків від голок для шприців (деякі з голками); одна ампула із написом «Вода для ін`єкцій» 5 мл.; п`ять вскритих та порожніх ампул із написом «Вода для ін`єкцій» 5 мл.; дві ємкості із скла з залишками (нашаруваннями) речовини чорного кольору; порожнє упакування від ампул з написом «Вода для ін`єкцій»; чотири ватні тампони (згортки); чотири спиртові серветки (додаток до протоколу обшуку за адресаю: АДРЕСА_4 , від 20.03.2019);

- поліетиленовий пакет №3 горловина якого перев`язана капроновою ниткою, кінці якої обклеєно паперовою биркою за підписом слідчого, понятих та учасників слідчої дії, у якому знаходяться: сім голок від шприцу для ін`єкцій у прозорих ковпачках, на яких наявні сліди крові та залишків речовини; шприц з голкою та ковпачком, у якому наявні сліди крові та залишків речовини; згорток фольги кулеподібної форми, який складається з клаптиків фольги різного розміру; чотири клаптики прозорого поліетиленового пакету різного розміру; шість клаптиків поліетиленового пакету фіолетового кольору круглої форми; прозора скляна медична пляшка з ознаками підігрівання (нагару) на її дні (додаток до протоколу обшуку за адресаю: АДРЕСА_3 , від 20.03.2019);

- поліетиленовий пакет №5 горловина якого перев`язана капроновою ниткою, кінці якої обклеєно паперовою биркою за підписом слідчого, понятих та учасників слідчої дії, у якому знаходяться: чотири стрічки поліетиленового пакету синього кольору; чотири клаптики поліетиленового пакету синього кольору; прозорий поліетиленовий пакет на застібці; згорток з клаптиків фольги різного розміру; рваний клаптик прозорого поліетиленового пакету; квадратний клаптик паперу білого кольору; прозорий пластиковий футляр з білою кришкою (додаток до протоколу обшуку за адресаю: АДРЕСА_3 , від 20.03.2019).

При необхідності надати дозвіл експертам на часткове пошкодження, знищення та використання наданих на дослідження об`єктів, якщо це передбачено методикою проведення дослідження.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя:

29.03.2019

Дата ухвалення рішення29.03.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —522/2174/19

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 21.06.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 14.05.2019

Кримінальне

Одеський апеляційний суд

Толкаченко О. О.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 25.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

Ухвала від 29.03.2019

Кримінальне

Приморський районний суд м.Одеси

Коваленко В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні