Рішення
від 22.03.2019 по справі 391/97/19
КОМПАНІЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Справа № 391/97/19

Провадження № 2/391/76/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

22.03.2019р.селище Компаніївка

Компаніївський районний суд Кіровоградської області:

головуюча - суддя Мумига І.М.

за участю секретаря - Качинської О.В.

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні цивільну справу за позовною заявою керівника Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області в інтересах держави в особі Компаніївської районної державної адміністрації Кіровоградської області та Компаніївської центральної районної лікарні Кіровоградської області до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину , -

В С Т А Н О В И В :

Керівник Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області звернувся до суду в інтересах держави в особі Компаніївської районної державної адміністрації Кіровоградської області та Компаніївської центральної районної лікарні Кіровоградської області до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілої ОСОБА_2 від злочину в сумі 953,49 грн.

В позовній заяві пояснив, що 03 квітня 2018 року, близько 15:00 год., ОСОБА_1, знаходячись в стані алкогольного сп'яніння, перебуваючи в прохожій кімнаті будинку домоволодіння в якому він проживає, розташованому в селі Софіївка, Компаніївського району, Кіровоградської області по вулиці Набережній, 4, вчинив сварку з своєю сестрою ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка також проживає у вказаному домоволодінні. Під час сварки у ОСОБА_1, виник умисел на спричинення ОСОБА_2 тілесних ушкоджень. Після цього, реалізовуючи свій злочинний намір з ході сварки ОСОБА_1, взяв в руки сокиру, та обухом завдав одного удару в праву частину тулуба, а саме в ділянку ребер. Від першого ж удару, сокира відпала з сокирища, після чого, ОСОБА_1, тримаючи сокирище в руках та погрожуючи ним продовжити ОСОБА_2 завдавати удари та остання почала відходити назад, а ОСОБА_1 її переслідував, і таким чином вони перемістилися до спальної кімнати даного домоволодіння, де той тримаючи сокирище в лівій руці продовжив наносити ним удари ОСОБА_2 в праву ділянку тулуба. Завдавши у вказану ділянку тулуба два удари, після другого удару ОСОБА_2, впала на диван прижавши руки до тулуба. В цей час ОСОБА_1 завдав ще приблизно чотири удари ОСОБА_2 в праву ділянку тулуба.

Згідно висновку судово-медичної експертизи № 316 від 20 квітня 2018 року у ОСОБА_2 мають місце наступні тілесні ушкодження: закрита травма грудної клітки з переломами 3,4,5,6,7,8 ребер справа по підпахвовим лініям, правостороннього часткового пневмотораксу, правостороннього гідротораксу, синця на правому плечі. Тілесні ушкодження у вигляді переломів ребер відносяться до категорії середнього ступеня тяжкості тілесних ушкоджень, які викликали тривалий розлад здоров'я, тілесне ушкодження у вигляді синця на правому плечі відноситься до категорії легкого тілесного ушкодження. Вказані тілесні ушкодження утворилися від травматичного контакту з тупим об'єктом та утворилися від не менш ніж одного травматичного впливу.

Умисні, протиправні дії ОСОБА_1 досудовим розслідуванням кваліфіковані за ч. 1 ст. 122 КК України, як умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження, тобто умисне ушкодження, яке не є небезпечним для життя і не потягло за собою наслідків, передбачених у статті 121 Кримінального кодексу України, але таке, що спричинило тривалий розлад здоров'я.

У зв'язку з заподіянням тілесних ушкоджень, потерпіла ОСОБА_2 перебувала на стаціонарному лікуванні в хірургічному відділенні Компаніївської центральної районної лікарні Кіровоградської області з 03.04.2018 року по 07.04.2018 рік, тобто 4 ліжко-днів, загальна вартість яких становить 491,04 грн. та додатково для лікування було використано бюджетних коштів на суму 462,45 грн., загальною вартістю 953,49 грн.

Однак, ухвалою Компаніївського районного суду від 08.06.2018 у справі №391/263/18, у зв'язку з відмовою потерпілої від обвинувачення в даному кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення, кримінальне провадження по обвинуваченню ОСОБА_1 у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України - закрито. Ухвала Компаніївського районного суду від 08.069.2018 в апеляційному порядку не оскаржувалася.

У зв'язку з цим, позов прокурора в інтересах держави про стягнення витрат на стаціонарне лікування особи, потерпілої у даному кримінальному провадженні судом не розглядався, вказані витрати на користь держави не сплачено.

Позивач в судове засідання не з'явився, але надав до суду клопотання про розгляд справи без його участі, позовні вимоги підтримує у повному обсязі, просив задовольнити.

Відповідач в судове засідання не з'явився, подав до суду заяву від 22.03.2019 року про розгляд справи без його участі, позовні вимоги визнав в повному обсязі.

Згідно ч. 3 ст. 211 ЦПК України учасник справи має право заявити клопотання про розгляд справи за його відсутності. Якщо таке клопотання заявили всі учасники справи, судовий розгляд справи здійснюється на підставі наявних у суду матеріалів.

Згідно ч. 3 ст. 200 ЦПК України за результатами підготовчого провадження суд ухвалює рішення у випадку визнання позову відповідачем.

Частиною 4 ст. 206 ЦПК України передбачено, що у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Відповідно до положень ч.2 ст.247 ЦПК України у разі неявки в судове засідання всіх учасників справи чи в разі якщо відповідно до положень цього Кодексу розгляд справи здійснюється судом за відсутності учасників справи, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Дослідивши письмові матеріали справи, суд вважає, що позовні вимоги підлягають задоволенню в повному обсязі, з наступних підстав.

Відповідно до ухвали Компаніївського районного суду Кіровоградської області від 08.06.2018 року кримінальне провадження відносно ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 122 КК України, закрито у зв'язку із відмовою потерпілої від обвинувачення у кримінальному провадженні.(а.с. 8-10)

Відповідно до довідки Компаніївської центральної районної лікарні Кіровоградської області № 641 від 24.04.2018 року, вартість витрат на лікування громадянки ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка знаходилася на лікуванні в хірургічному відділенні Компаніївської центральної районної лікарні Кіровоградської області з 03.04.2018 року по 07.04.2018 року, становить 491,04 грн.. Додатково для лікування було використано бюджетних медикаментів на суму 462,45 грн. (а.с. 7).

Відповідно до ч.1 ст.1206 Цивільного кодексу України, особа, яка вчинила злочин, зобов'язана відшкодувати витрати закладові охорони здоров'я на лікування потерпілого від цього злочину.

Відповідно до роз'яснень, даних у п. 3 Постанови Пленуму Верховного суду України від 07.07.1995 року №11 Про відшкодування витрат на стаціонарне лікування особи, яка потерпіла від злочину та судових витрат питання про відшкодування витрат на стаціонарне лікування потерпілого вирішується згідно з Порядком обчислення розміру фактичних витрат закладу охорони здоров'я на стаціонарне лікування потерпілого від злочинного діяння та зарахування стягнення з винних осіб коштів до відповідного бюджету і їх використання , затвердженим постановою Кабінету Міністрів України № 545 від 16.07.1993 (далі Порядок).

Згідно п. 4 вказаного Порядку стягненні в установленому порядку кошти залежно від джерела фінансування закладу охорони здоров'я, у якому перебував на стаціонарному лікуванні потерпілий, зараховуються до відповідного бюджету або на користь юридичної особи (відомства), якій належить заклад охорони здоров'я.

Визначена сума коштів на лікування потерпілого стягується судом з обвинуваченого або фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, при ухваленні вироку за позовом закладу охорони здоров'я або прокурора. У разі коли при ухваленні ; вироку сума коштів, витрачених на стаціонарне лікування потерпілого, ще не була визначена і рішення про їх відшкодування не було прийнято, стягнення провадиться в порядку цивільного судочинства за позовом вказаних юридичних осіб. У такому ж порядку відшкодовуються витрати на стаціонарне лікування вЂ� особи, яка постраждала від злочину, в разі закриття кримінального провадження за нереабілітуючими обставинами.

Нереабілітуючі підстави означають, що стосовно особи зібрано достатньо доказів для підозри у вчиненні кримінального правопорушення, однак через певні обставини кримінальне провадження щодо цієї особи виключається. Така особа не вправі вимагати відшкодування матеріальної чи моральної шкоди, яка була їй завдана в процесі розслідування.

Нереабілітуючими підставами закриття кримінального провадження є такі підстави:

1)набрав чинності закон, яким скасована кримінальна відповідальність за діяння, вчинене особою;

2)помер підозрюваний, обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого;

3)існує вирок по тому самому обвинуваченню, що набрав законної сили, або постановлена ухвала суду про закриття кримінального провадження по тому самому обвинуваченню;

4)потерпілий, а у випадку передбачених КПК України, його представник відмовився від обвинувачення у кримінальному провадженні у формі приватного обвинувачення;

5)стосовно кримінального правопорушення, щодо якого не отримано згоди держави, яка видала особу.

Важливими умовами для закриття провадження за цими підставами є: а) підтвердження матеріалами кримінального провадження події кримінального правопорушення; б) наявність у діянні складу кримінального правопорушення; в) причетність підозрюваного до вчинення кримінального правопорушення.

Отже, відмова потерпілої ОСОБА_2 від обвинувачення, не звільняє ОСОБА_1 від відшкодування витрат на її стаціонарне лікування.

Згідно ст. ст. 133, 141 ЦПК України з відповідача на користь держави підлягає стягненню судовий збір в сумі 1921 грн.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 76-82, 89, 133, 141, 206, 211, 263-265, 268, 247, 272, 273, 353-354 ЦПК України, суд, -

У Х В А Л И В :

Позов керівника Олександрійської місцевої прокуратури Кіровоградської області в інтересах держави в особі Компаніївської районної державної адміністрації Кіровоградської області та Компаніївської центральної районної лікарні Кіровоградської області до ОСОБА_1 про стягнення витрат на стаціонарне лікування потерпілого від злочину задовольнити повністю.

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України (вул. Набережна, 4, с. Софіївка Компаніївського району Кіровоградської області, і.номер невідомий) на користь районного бюджету витрати, понесені Компаніївською центральною районною лікарнею Кіровоградської області на стаціонарне лікування потерпілої ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1 в розмірі 953,49 грн. (р/р № 35416088321223 у УДКСУ в Компаніївському районі, МФО 823016, код ЄДРПОУ 01995172)

Стягнути з ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянина України (вул. Набережна, 4, с. Софіївка Компаніївського району Кіровоградської області, і.номер невідомий) на користь держави 1921 грн. судового збору отримувач коштів: ГУК у м.Києві\м.Київ/22030106, Код за ЄДРПОУ: 37993783, банк отримувача: Казначейство України (ЕАП), код банку отримувача МФО 899998, рахунок отримувача: 31211256026001, код класифікації доходів бюджету 22030106.

Апеляційна скарга на рішення суду подається до апеляційного суду Кіровоградської області через Компаніївський районний суд протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне рішення не було вручене у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження: на рішення суду - якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому повного рішення суду.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Відомості ро учасників справи:

Позивач: Олександрійська місцева прокуратура Кіровоградської області, адреса місцезнаходження: вул. Чижевського, 1а, м. Олександрія Кіровоградської області.

Відповідач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянин України, адреса проживання: ІНФОРМАЦІЯ_3, реєстраційний номер облікової картки платника податків - невідомий.

Суддя


І.М.Мумига

СудКомпаніївський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення22.03.2019
Оприлюднено02.04.2019
Номер документу80850057
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —391/97/19

Рішення від 22.03.2019

Цивільне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Мумига І. М.

Рішення від 22.03.2019

Цивільне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Мумига І. М.

Ухвала від 15.02.2019

Цивільне

Компаніївський районний суд Кіровоградської області

Мумига І. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні