Рішення
від 01.04.2019 по справі 610/401/19
БАЛАКЛІЙСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 610/401/19

2/610/290/2019

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

01.04.2019 року Балаклійський районний суд Харківської області в складі:

головуючого - судді Носова Г.С.,

секретар судового засідання - Виноградська О.В.,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в м. Балаклія Харківської області цивільну справу № 610/401/19 (пр. № 2/610/290/2019) за правилами загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Вишнівської сільської ради Балаклійського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай),

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з позовною заявою до відповідача, в якій після уточнення позовних вимог просив визнати за ним право на земельну частку (пай) колишнього КСП Зоря розміром 5,66 в умовних кадастрових гектарах, розташовану на території Вишнівської сільської ради Балаклійського району Харківської області, відповідно до сертифікату на земельну частку (пай) серії ХР № 140441, виданого на підставі розпорядження Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області за № 464 від 05.08.1996 року та зареєстровано в Книзі реєстрації сертифікатів на земельні частки (паї) громадян по КСП Зоря за № 60 від 17.09.1996 року.

Обґрунтовуючи позовні вимоги вказав, що ОСОБА_1 працюючи в КСП Зоря Балаклійського району Харківської області, отримав сертифікат на право на земельну частку (пай), серії ХР № 0140441, розміром 5,66 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі, який був виданий на підставі розпорядження Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області за № 464 від 05.08.1996 року та зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на земельні частки (паї) громадян по КСП Зоря за№ 60 від 17.09.1996 року.

Вищезазначений сертифікат на право земельну частку (пай) позивач втратив на початку жовтня 2018 року про, що зроблено повідомлення в районну інформаційну газету Вісті Балаклійщини від 24 жовтня 2018 року за № 43 (1139) На теперішній час отримати вищезазначений сертифікат та навіть його дублікат він не може, а тому просить визнати за ним право на земельну частку (пай) у судовому порядку.

У судове засідання учасники справи не з'явилися, про дату, час і місце його проведення були повідомлені належним чином.

Позивач просив розглядати справу за його відсутності, позовні вимоги підтримав.

Представник відповідача - Вишнівської сільської ради Балаклійського району Харківської області просив справу розглядати за його відсутності, проти задоволення позовних вимог не заперечував.

За таких обставин суд вважає можливим ухвалити рішення за відсутності учасників справи, на підставі наявних у справі доказів, без фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу.

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Згідно ч. 1 ст. 81 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані докази, суд встановив такі обставини та відповідні їм правовідносини.

ОСОБА_1 , працюючи в КСП Зоря Балаклійського району Харківської області, отримав сертифікат на право на земельну частку (пай), серії ХР № 0140441, розміром 5,66 в умовних кадастрових гектарах, без визначення меж цієї частки в натурі, який був виданий на підставі розпорядження Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області за № 464 від 05.08.1996 року та зареєстрований в Книзі реєстрації сертифікатів на земельні частки (паї) громадян по КСП Зоря за № 60 від 17.09.1996 року. Зазначений факт підтверджується довідкою (вих. № Л-122/0-0.23, 09-125/131-18 від 22.12.2018 року), наданої відділом у Балаклійському районі Головного управління Держгеокадастру у Харківській області.

Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 12.10. 1995 року № 801 Про затвердження форми сертифіката на право на земельну частку (пай) і зразка Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) затверджено форму сертифіката на право на земельну частку (пай) та зразок Книги реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай). При цьому виготовлення Сертифікату на право на земельну частку (пай) передбачено в одному екземплярі, який зберігається у власника. Тобто на теперішній час отримати вищезазначений сертифікат та навіть його дублікат позивач не може. Вищезазначений сертифікат на право земельну частку (пай) він втратив на початку жовтня 2018 року про, що зроблено повідомлення в районну інформаційну газету Вісті Балаклійщини від 24 жовтня 2018 року за № 43 (1139).

При вирішенні спору суд виходить з того, що спірні правовідносини врегульовані положеннями Земельного кодексу України, Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року № 720/95.

Захист прав громадян на земельні ділянки здійснюється, в тому числі, шляхом визнання прав, як передбачено п. а ч. 3 ст. 152 Земельного кодексу України.

Пунктом 2 Указу Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року № 720/95 передбачено, що право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю. При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Відповідно до положень п. 24 Постанови Пленуму Верховного Суду України Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ № 7 від 16 квітня 2004 року сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення земельної ділянки в натурі (на місцевості) та видачі державного акта про право власності на землю (пункт 17 розділу Х Перехідні положення ЗК України).

При неможливості надати такій особі земельну частку (пай) з колективної власності через відсутність необхідної для цього землі остання відповідно до пункту 7 Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям має бути надана із земель запасу, створеного місцевою радою під час передачі землі у колективну власність.

Позови громадян, пов'язані з паюванням земель (зокрема, про визнання права на земельну частку (пай), її розмір, незаконність відмови у видачі сертифіката, виділення паю в натурі), можуть бути предметом розгляду судів. Відповідачами в таких справах є КСП, сільськогосподарські кооперативи, районна державна адміністрація, яка затверджувала розмір паю, вирішувала питання про видачу сертифіката, а також виконавчий орган чи орган місцевого самоврядування, що має вирішувати питання про виділення земельної частки (паю) в натурі, тощо.

Відповідно ст. 41 Конституції України кожен має право володіти, користуватися та розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку визначеному законом. Право власності є непорушним.

Статтею 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) передбачено, що основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є також рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до пунктів 16, 17 Перехідних положень Земельного кодексу України громадянам - власникам земельних часток (паїв) за їх бажанням виділяються в натурі (на місцевості) земельні ділянки з видачею державних актів на право власності на землю. Сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними прав вимоги на відведення земельної частки (пай) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства. Сертифікати на право на земельну частку (пай), є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

За положеннями ст. 392 Цивільного кодексу України власник майна може пред'явити позов про визнання права власності, якщо це право не визнається іншою особою, а також втрати ним документа, який посвідчує право власності.

За таких обставин суд приходить висновку, що позовні вимоги ОСОБА_1 підлягають задоволенню.

На підставі вищенаведеного, керуючись Земельним кодексом України, Указом Президента України Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям від 8 серпня 1995 року № 720/95, ст. ст. 13, 81, 258, 259, 263-265 ЦПК України, суд -

ВИРІШИВ:

Позов ОСОБА_1 до Вишнівської сільської ради Балаклійського району Харківської області про визнання права на земельну частку (пай) - задовольнити .

Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) колишнього КСП Зоря розміром 5,66 в умовних кадастрових гектарах, розташовану на території Вишнівської сільської ради Балаклійського району Харківської області, відповідно до сертифікату на земельну частку (пай) серії ХР № 140441, виданого на підставі розпорядження Балаклійської районної державної адміністрації Харківської області за № 464 від 05.08.1996 року та зареєстровано в Книзі реєстрації сертифікатів на земельні частки (паї) громадян по КСП Зоря за № 60 від 17.09.1996 року.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення може бути оскаржене до Харківського апеляційного суду через Балаклійський районний суд Харківської області шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, рнокпп НОМЕР_1, місце проживання: 62130, Харківська область, Богодухівський район, с. Полкова Микитівка, вул. Терезова б.10.

Відповідач: Вишнівська сільська рада Балаклійського району Харківської області, місцезнаходження: 64231, Харківська область, Балаклійський район, с. Вишнева, вул. 40 років Перемоги, 2а, код ЄДРПОУ 04396791.

Суддя Г.С. Носов

СудБалаклійський районний суд Харківської області
Дата ухвалення рішення01.04.2019
Оприлюднено02.04.2019
Номер документу80851047
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —610/401/19

Рішення від 01.04.2019

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

Ухвала від 14.02.2019

Цивільне

Балаклійський районний суд Харківської області

Носов Г. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні