Ухвала
від 02.04.2019 по справі 910/3836/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua 0,2

УХВАЛА

про повернення позовної заяви

м. Київ

02.04.2019Справа № 910/3836/19

Суддя Бондаренко Г. П., розглянувши матеріали позовної заяви

За позовом Товариства з обмеженою відповідальністю Авер-ТЕХ

До Товариства з обмеженою відповідальністю Т. Є. А. КОМПАНІ

Про стягнення 74 680, 70 грн.

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю Авер-ТЕХ (далі - позивач) звернулося до Господарського суду міста Києва з позовом до Товариства з обмеженою відповідальністю Т. Є. А. КОМПАНІ (далі - відповідач) про стягнення 74 680, 70 грн.

Позовні вимоги обґрунтовані неналежним виконанням відповідачем взятих на себе зобов'язань за договором поставки, укладеним в спрощений спосіб, згідно видаткових накладних.

При дослідженні матеріалів позовної заяви, предмету спору, суд дійшов висновку про повернення позовної заяви з додатками з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 162 Господарського процесуального кодексу України, позовна заява подається до суду в письмовій формі і підписується позивачем або його представником або іншою особою, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи.

Відповідно до ч. 1 ст. 58 ГПК України представником у суді може бути адвокат або законний представник.

За змістом ч.ч. 1, 3 ст. 56 цього Кодексу сторона, третя особа, а також особа, якій законом надано право звертатися до суду в інтересах іншої особи, може брати участь в судовому процесі особисто (самопредставництво) та (або) через представника.

Юридична особа бере участь у справі через свого керівника або члена виконавчого органу , уповноваженого діяти від її імені відповідно до закону, статуту, положення (самопредставництво юридичної особи), або через представника.

Верховний Суд (постанова КГС ВС від 27.07.2018 у справі № 910/9224/17) дотримується позиції, що процесуальне представництво юридичної особи може здійснюватися як у порядку самопредставництва, так й іншими особами як представниками юридичної особи за довіреністю.

У порядку самопредставництва юридичну особу може представляти за посадою її керівник або інші особи, повноваження яких визначено законодавством чи установчими документами.

Відповідно, особи, які представляють юридичну особу за довіреністю і виконують процесуальні дії на підставі наданих їм довіреністю повноважень, виступають від імені цієї особи як довірителя, а не в порядку самопредставництва.

Так, як встановлено судом, позовну заяву (вих. № 375 від 22.03.2019) Товариства з обмеженою відповідальністю Авер-ТЕХ підписано виконавчим директором ТОВ Авер-ТЕХ ОСОБА_1.

Відповідно до витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, в розділі Прізвище, ім'я, по батькові, дата обрання (призначення) осіб, які обираються (призначаються) до органу управління юридичної особи, уповноважених представляти юридичну особу у правовідносинах з третіми особами, або осіб, які мають право вчиняти дії від імені юридичної особи без довіреності, у тому числі підписувати договори та дані про наявність обмежень щодо представництва від імені юридичної особи зазначені МУРАВСЬКИЙ ДМИТРО ЮРІЙОВИЧ - підписант; МУРАВСЬКИЙ ДМИТРО ЮРІЙОВИЧ - керівник; ВОЛЬСЬКА ГАННА МИХАЙЛІВНА - підписант. Про ОСОБА_1., який підписав даний позов, у витязі з ЄДР жодна інформація відсутня. Отже, ОСОБА_1. не є керівником або членом виконавчого органу, уповноваженого діяти від імені юридичної особи. Доказів протилежного інформація з ЄДР та матеріали справи не містять.

Крім того, позивачем не додано до позовної заяви довіреності, яка б свідчила про право ОСОБА_1. подавати та підписувати позовну заяву від імені Товариства з обмеженою відповідальністю Авер-ТЕХ .

Згідно п. 1 ч. 5 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України, суддя повертає позовну заяву і додані до неї документи у разі, якщо заяву подано особою, яка не має процесуальної дієздатності, не підписано або підписано особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказано.

За таких обставин, вказана позовна заява підлягає поверненню на підставі п. 1 ч. 5 ст. 174 ГПК України.

Крім того, суд звертає увагу позивача на те, що позивачем не додано жодного доказу на підтвердження сплати судового збору та інформація щодо ідентифікаційного коду відповідача не відповідає дійсності, адже відповідно до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань за ідентифікаційним кодом 23390831 зареєстроване інше товариство, а не відповідач.

Разом з тим, суд звертає увагу заявника на те, що відповідно до ч. 8 ст. 174 Господарського процесуального кодексу України повернення позовної заяви не перешкоджає повторному зверненню з нею до господарського суду в загальному порядку після усунення недоліків.

На підставі викладеного та керуючись ч. 4 ст. 174, ст.ст. 232, 233, 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, Господарський суд міста Києва -

УХВАЛИВ:

Позовні матеріали повернути Товариству з обмеженою відповідальністю Авер-ТЕХ .

Згідно ч. 2 ст.235 Господарського процесуального кодексу України дана ухвала набирає законної сили з моменту її підписання суддею - 02.04.2019 та може бути оскаржена у порядку, встановленому статтею 256 Господарського процесуального кодексу України.

Суддя Г.П. Бондаренко

СудГосподарський суд міста Києва
Дата ухвалення рішення02.04.2019
Оприлюднено02.04.2019
Номер документу80858564
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —910/3836/19

Ухвала від 02.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Бондаренко Г.П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні