Рішення
від 02.04.2019 по справі 363/5095/18
ВИШГОРОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КИЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

02.04.2019 Справа № 363/5095/18

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

02 квітня 2019 року м. Вишгород

Вишгородський районний суд Київської області у складі: головуючого судді Баличевої М.Б., за участю секретаря Кашоїди М.Ю., розглянувши у відкритому судовому засіданні залі суду м. Вишгород цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на нерухоме майно,-

ВСТАНОВИВ:

В грудні 2018 року позивач звернувся до суду з позовною заявою до Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на нерухоме майно, в якій просив визнати за ним право власності на спадкове майно, а саме на житловий будинок з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться по АДРЕСА_1, після смерті його батька ОСОБА_3.

Свої вимоги обґрунтовує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивача - ОСОБА_3. Після смерті батька, позивач є єдиним спадкоємцем майна померлого за законом. Спадковим майном, яке залишилося після смерті ОСОБА_3 є земельна ділянка площею 0,25 га з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, що розташована в АДРЕСА_1. Власником зазначеної земельної ділянки був померлий батько позивача згідно державного акту на право власності на земельну ділянку серії НОМЕР_2. 07.02.2014 року ОСОБА_1 отримав свідоцтво про право на спадщину за законом на зазначену вище земельну ділянку. Однак, окрім земельної ділянки спадковим майном після смерті ОСОБА_3 є також житловий будинок в якому проживав спадкодавець та який розташований на успадкованій позивачем земельній ділянці по АДРЕСА_1. З метою оформлення своїх спадкових прав на вказаний житловий будинок, ОСОБА_1 звернувся до Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області із заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом на вищевказаний житловий будинок. 07.02.2014 року литом - роз'ясненням державного нотаріуса Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області повідомлено ОСОБА_1 про його право звернутися до суду з вирішення даного питання, оскільки видати свідоцтво про право на спадщину за законом на вищевказаний житловий будинок не вбачається можливим з підстав відсутності у ОСОБА_1 необхідних для видачі свідоцтва документів на цей житловий будинок. На підставі викладеного, позивач змушений звернутися до суду із вказаним позовом.

Позивач у судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи без його участі, позовні вимоги повністю підтримав та просив їх задовольнити.

Представник відповідача Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області у судове засідання не з'явився, надав заяву про розгляд справи без його участі.

Відповідно до ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснювалося.

Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до висновку про те, що позов підлягає задоволенню з наступних підстав.

Відповідно до ч. 1 ст. 4 ЦПК України, кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 ЦПК України, здійснюючи правосуддя, суд захищає права, свободи та інтереси фізичних осіб, права та інтереси юридичних осіб, державні та суспільні інтереси у спосіб, визначений законом або договором.

Відповідно до ч.1, ч. 2, ч. 3 ст. 12 ЦПК України, цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов'язків, передбачених законом. Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Встановлено, що ІНФОРМАЦІЯ_3 помер батько позивача ОСОБА_3, що підтверджується свідоцтвом про смерть серії НОМЕР_3, яке було видане виконавчим комітетом Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області 03 квітня 2012 року, про що в книзі реєстрації актів про смерть було зроблено запис № 13.

За життя ОСОБА_3 заповіт не складав.

Після його смерті залишилося спадкове майно, яке складається із земельної ділянки площею 0,25 га з цільовим призначенням для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель та споруд, що розташована в АДРЕСА_1 та житлового будинку з надвірними будівлями та спорудами, що знаходиться за тією ж адресою.

ОСОБА_1 є єдиним спадкоємцем після смерті батька ОСОБА_3

У встановлений законом строк позивач звернувся до Вишгородської районної державної нотаріальної контори Київської області, подавши заяву про прийняття спадщини після смерті батька ОСОБА_3.

В подальшому Вишгородською районною державною нотаріальною конторою Київської області було відкрито спадкову справу № 359/2012 відносно майна померлого ІНФОРМАЦІЯ_3 ОСОБА_3, яка міститься в матеріалах вказаної цивільної справи.

07.02.2014 року ОСОБА_1 було видано свідоцтво про право на спадщину за законом на земельну ділянку площею 0,2500 га, кадастровий номер НОМЕР_4, у межах згідно з планом, розташованої на території АДРЕСА_1, наданої для будівництва та обслуговування житлового будинку.

Через відсутність правовстановлюючих документів на житловий будинок АДРЕСА_1 у видачі свідоцтва про право на спадщину позивачу було відмовлено.

Факт належності ОСОБА_3 житлового будинку АДРЕСА_1 підтверджується технічним паспортом та будинковою книгою на вказаний житловий будинок, а також довідкою Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області від 03.07.2012 року № 269 про те, що ОСОБА_3 був зареєстрований з 20.12.1980 року та проживав в будинку АДРЕСА_1 по день смерті.

За життя ОСОБА_3 у встановленому законом порядку не зареєстрував право власності на вищезазначений житловий будинок, але фактично проживав в будинку, який йому належав.

Вказане домоволодіння входить до спадкової маси майна, що залишилося після смерті ОСОБА_3

Визнання права власності за ОСОБА_1 на житловий будинок АДРЕСА_1 не порушить прав інших осіб.

Згідно ст.1217 ЦК України спадкування здійснюється за заповітом або за законом.

Статтею 1218 ЦК встановлено, що до складу спадщини входять усі права та обов'язки, що належали спадкодавцеві на момент відкриття спадщини і не припинилися внаслідок його смерті.

Умовою для переходу в порядку спадкування права власності на об'єкти нерухомості, в тому числі житловий будинок, інші споруди, земельну ділянку є набуття спадкодавцем зазначеного права у встановленому законодавством України порядку.

За положеннями статті 15 Цивільного кодексу України, кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання.

Згідно із частиною 1 статті 16 Цивільного кодексу України, кожна особа має право звернутися до суду за захистом свого особистого немайнового або майнового права та інтересу.

Враховуючи вищевикладене та приймаючи до уваги, те, що померлому ОСОБА_3 належав житловий будинок АДРЕСА_1, однак померлий не зареєстрував на нього право власності в установленому законом порядку, а позивач є сином померлого, який не має можливості оформити свої спадкові права у зв'язку з відсутністю правовстановлюючих документів на вищезазначене нерухоме майно, а тому суд вважає, що заявлені вимоги підлягають задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст. ст. 4,5,12,247,258-259,263-265,352,354 ЦПК України, ст.ст. 15, 16, 1217, 1218 ЦК України, суд,-

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Литвинівської сільської ради Вишгородського району Київської області про визнання права власності на нерухоме майно- задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1 (ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, який проживає за адресою: АДРЕСА_2, паспорт громадянина України серія НОМЕР_5) право власності в порядку спадкування за законом після смерті ОСОБА_3, померлого ІНФОРМАЦІЯ_3, нажитловий будинок АДРЕСА_1.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана до Київського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення судового рішення через Вишгородський районний суд Київської області.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, який проживає за адресою: АДРЕСА_3, паспорт громадянина України серія НОМЕР_5.

Відповідач: Литвинівська сільська рада Вишгородського району Київської області, адреса: Київська область, Вишгородський район, с. Литвинівка, вул. Т. Шевченка, 1, код ЄДРПОУ: 04359583.

Головуючий М.Б. Баличева

СудВишгородський районний суд Київської області
Дата ухвалення рішення02.04.2019
Оприлюднено03.04.2019
Номер документу80870365
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —363/5095/18

Рішення від 02.04.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 22.02.2019

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

Ухвала від 13.12.2018

Цивільне

Вишгородський районний суд Київської області

Баличева М. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні