Рішення
від 22.03.2019 по справі 442/323/19
ДРОГОБИЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №442/323/19

Провадження №2/442/472/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

заочне

22 березня 2019 року Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

у складі: головуючого - судді Хомика А.П.

з участю секретаря судового засідання - Лужецької С.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Дрогобичі цивільну справу в порядку загального позовного провадження за позовом ОСОБА_1 до Товариства з обмеженою відповідальністю МОКРЯНИ ІНВЕСТ про зобов'язання до вчинення дій, -

в с т а н о в и в :

15.01.2019 позивач звернулася до суду з позовом до відповідача, в якому просить зобов'язати відповідача змінити його місцезнаходження з адреси АДРЕСА_1, на адресу 82125, с. Мокряни Дрогобицького району Львівської області.

В обґрунтування позову, покликається на те, що відповідно до рішення власника ТОВ МОКРЯНИ ІНВЕСТ від 15.10.2015, її колишнього чоловіка ОСОБА_2 було призначено на посаду директора цього ж Товариства. Таким, вищевказаним рішенням було визначено місцезнаходження Товариства та затверджено за адресою : АДРЕСА_2.

Про реєстрацію місцезнаходження за адресою його квартири стало відомо влітку 2017, коли почали неодноразово надходити листи з органів фіскальної та виконавчої служби про заборгованість товариства.

Так як ці листи не переставали надходити, вона просила ОСОБА_2 перереєструвати Товариство за іншою адресою, оскільки вся кореспонденція приходила на їхню домашню адресу, в квартиру в якій вони жили разом і в якій ніколи не здійснювало свою діяльність підприємство.

В кінці червня 2017 року, їй ОСОБА_2 сказав, що повідомив засновника Товариства -ОСОБА_3 про бажання припинити трудовий договір шляхом розірвання його з ініціативи як працівника Товариства, змінити місцезнаходження та провести Загальні збори учасників Товариства для оформлення відповідних змін. Проте, ОСОБА_3 02.07.2017 раптово помер, що зумовило неможливість провести Загальні збори Товариства.

Через те, що ніхто не здійснив зміни адреси Товариства й надалі всі проблеми Товариства приходили у вигляді листів, дзвінків на її домашню адресу, що викликало в неї тривогу і переживання, які впливали на стан її здоров'я. В неї з ОСОБА_2 погіршились стосунки почали частіше влаштовуватись сварки, а в липні 2018 розірвали їхній шлюб.

Реєстрація місцезнаходження відповідача в квартирі, що належить їй та її дочці ОСОБА_4 на праві приватної власності, порушує її права та законні інтереси як власника кватири, тому є необхідність в зміні місцезнаходження та реєстрації за фактичною адресою.

У судове засідання позивач не з'явилася, подала до суду заяву, у якій просить розглянути справу у її відсутності. Позовні вимоги підтримує і просить задовольнити позов.

Представник відповідачав судове засідання повторно не з'явився, причин своєї неявки не повідомляв, однак належним чином був повідомлений про час та місце розгляду справи за останньою відомою судові адресою. Суд вважає цю особу повідомленою про час та місце судового засідання. При таких обставинах суд визнав неявку відповідача неповажною та розглянув справу у його відсутності, провівши заочний розгляд справи.

Відповідно до вимог ч. 2 ст. 247 ЦПК України фіксування судового засідання за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, перевіривши матеріли справи, безпосередньо дослідивши докази, дійшов висновку, що позов слід задоволити частково.

Матеріалами справи встановлено, що згідно з Інформацією з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо об'єкта нерухомого майна, номер інформаційної довідки :132954289 від 02.08.2018, сформованої ОСОБА_5, Центр надання адміністративних послуг виконавчого комітету Дрогобицької міської ради на підставі розпорядження 408-р від 21.07.2017, квартира №40, що по вул. Володимира Великого, 22, м. Дрогобич Львівської області знаходиться на праві спільної сумісної власності ОСОБА_1 та ОСОБА_4.

Як вбачається з витягу з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань місцезнаходження ТОВ МОКРЯНИ ІНВЕСТ є АДРЕСА_3, тобто квартира, яка знаходиться у власності позивача та її доньки; засновником такого товариства є - ОСОБА_3, керівником - ОСОБА_2.

Відповідно до виписки з Єдиного державного реєстру юридичних та фізичних осіб підприємців ТОВ МОКРЯНИ ІНВЕСТ від 19.10.2015 та від 13.09.2016, ідентифікаційний код юридичної особи : 40070230, місцезнаходження юридичної особи : АДРЕСА_4, керівник - ОСОБА_2.

Згідно з Статутом Товариства з обмеженою відповідальністю МОКРЯНИ ІНВЕСТ , зареєстрованого 16.10.2015 засновником такого товариства є ОСОБА_3.

Відповідно до заяви директора ТОВ МОКРЯНИ ІНВЕСТ ОСОБА_2, адресованої засновнику ТОВ МОКРЯНИ ІНВЕСТ ОСОБА_3, він просить звільнити його з посади директора ТОВ МОКРЯНИ ІНВЕСТ з 23.06.2017 за власним бажанням; провести загальні збори засновників вказаного товариства та змінити місце його знаходження на : 82125, с. Мокряни Дрогобицького району Львівської області, оскільки там Товариство здійснює свою господарську діяльність та провести з ним необхідні реєстраційні дії.

22.07.2017 ОСОБА_6 помер ( свідоцтво про смерть серії І-СГ №470082, видане Унятицькою сільською радою Дрогобицького району Львівської області, серії І-СГ №470082).

Разом з тим, ОСОБА_2 є колишнім чоловіком для позивача ОСОБА_1, шлюб між ними було укладено 02.09.1972 ( рішення Дрогобицького міськрайонного суду Львівської області від 09.07.2018 у справі №442/3190/18 про розірвання шлюбу). За час їхнього шлюбу й було здійснено реєстрацію місцезнаходження товариства за адресою квартири, яка є у власності позивача.

Місцезнаходженням юридичної особи є фактичне місце ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльністю юридичної особи (переважно знаходиться керівництво) та здійснення управління і обліку ( ст. 93 ЦК України).

Управління товариством здійснюють його органи. Органами управління товариством є загальні збори його учасників і виконавчий орган, якщо інше не встановлено законом. Загальні збори учасників товариства мають право приймати рішення з усіх питань діяльності товариства, у тому числі і з тих, що належать до компетенції інших органів товариства. ( ст. 97-98 ЦК України).

Згідно з п. 1 ч. 4 ст. 17 Закону України Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань для державної реєстрації змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі подаються, зокрема, такі документи: заява про державну реєстрацію змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі. Форма такої заяви затверджена Наказом Міністерства Юстиції України від 18.11.2016 № 3268/5 (форма 3).

Таким чином, на підставі досліджених доказів судом встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 , фактичне ведення діяльності чи розташування офісу, з якого проводиться щоденне керування діяльності юридичної особи, здійснення управління і обліку юридичної особи, Товариства з обмеженою відповідальністю "МОКРЯНИ НВЕСТ не проводиться. Формальне використання зазначеної адреси для визначення місцезнаходження вказаних юридичних осіб, без згоди позивачів, як власників об'єкта нерухомого майна, розташованого за вказаною адресою, створило перешкоди у здійсненні права власності позивачів та є порушенням їх права власності, що підлягає захисту судом.

Відповідно до ст. 386 ЦК України держава забезпечує рівний захист прав усіх суб'єктів права власності. Власник, який має підстави передбачити можливість порушення свого права власності іншою особою, може звернутись до суду з вимогою про заборону вчинення нею дій, які можуть порушити його право, або з вимогою про вчинення певних дій для запобігання такому порушенню.

Статтею 391 ЦК України визначено, що власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном.

Проаналізувавши обставини справи, письмові докази, суд дійшов висновку, що вимоги позивача в частині зобов'язання відповідача змінити його місцезнаходження є обґрунтованими, викладені в позові обставини підтверджуються дослідженими судом доказами, тому такі вимоги слід задоволити. Що стосується вимоги про зміну місцезнаходження ТОВ МОКРЯНИ ІНВЕСТ на адресу: 82125, с. Мокряни Дрогобицького району Львівської області, то така не підлягає до задоволення, оскільки таке питання відноситься до компетенції органів управління товариства, а тому у такій слід відмовити.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України, так як позивач як інвалід І групи звільнена від сплати судового збору з відповідача слід стягнути в дохід держави 768,40 грн. судового збору за задоволену вимогу немайнового характеру.

Керуючись ст.ст. 4, 12, 13, 76-83, 141, 223, 247, 259, 263, 264, 265, 280 ЦПК України, суд,-

ухвалив :

Позов задоволити частково.

Зобов'язати Товариство з обмеженою відповідальністю МОКРЯНИ ІНВЕСТ змінити своє місцезнаходження з адреси АДРЕСА_1.

В решті позовних вимог відмовити.

Заочне рішення може бути переглянуте судом, що його ухвалив, за письмовою заявою відповідача.

Заяву про перегляд заочного рішення може бути подано протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Строк на подання заяви про перегляд заочного рішення може бути також поновлений в разі пропуску з інших поважних причин.

Позивач має право оскаржити заочне рішення в загальному порядку, тобто, шляхом подачі апеляційної скарги до Апеляційного суду Львівської області через Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області протягом 30 (тридцяти) днів з дня складання повного тексту рішення суду.

Заочне рішення набирає законної сили, якщо протягом строків, встановлених цим Кодексом, не подані заява про перегляд заочного рішення або апеляційна скарга, або якщо рішення залишено в силі за результатами апеляційного розгляду справи.

Сторони:

Позивач: ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, адреса : вул. В. Великого, 22/40, м. Дрогобич Львівської області.

Відповідач: Товариство з обмеженою відповідальністю МОКРЯНИ ІНВЕСТ , ЄДРПОУ 40070230, адреса: вул. В. Великого, 22/40, м. Дрогобич Львівської області.

Суддя А.П. Хомик

Дата ухвалення рішення22.03.2019
Оприлюднено03.04.2019
Номер документу80879130
СудочинствоЦивільне
Сутьзобов'язання до вчинення дій

Судовий реєстр по справі —442/323/19

Рішення від 22.03.2019

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

Ухвала від 16.01.2019

Цивільне

Дрогобицький міськрайонний суд Львівської області

Хомик А. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні