Ухвала
від 02.04.2019 по справі 478/482/19
КАЗАНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МИКОЛАЇВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа №478/482/19 пров. №2-о/478/20/2019

У х в а л а

про залишення заяви без руху

02 квітня 2019 року Суддя Казанківського районного суду Миколаївської області Сябренко І.П. ознайомившись з матеріалами заяви ОСОБА_1, заінтересовані особи: Скобелівська сільська рада Казанківського району Миколаївської області, приватний нотаріус Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення,

В с т а н о в и л а:

28.03.2019 року ОСОБА_1 звернулася до суду з заявою про встановлення факту, що має юридичне значення, а саме факту належності заповіту складеного ОСОБА_3, посвідченого 13 серпня 2013 року, приватним нотаріусом Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2 та зареєстрованого в реєстрі за №598 на її ім'я. 21 січня 2018 року померла її бабуся ОСОБА_3, після смерті якої залишилось спадкове майно, а сааме земельна ділянка з кадастровим номером 4823685300:06:000:0001, площею 8,70 га ріллі, розташована в межах території Скобелівської сільської ради Казанківського району, у зв'язку з чим вона звернувся до нотаріальної контори, проте у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом їй було відмовлено, оскільки у наданому заповіті існує розбіжність прізвища заповідача, а внесені нотаріусом виправлення хоча і завірені, але не під внесеним виправленням, а в нижньому кутку аркуша. Так, зазначенні розбіжності перешкоджають їй в отриманні спадку, що залишився після смерті ОСОБА_3, тому просила встановити факт належності ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 21 січня 2018 року, заповіту, складеного 13 серпня 2013 року, від імені ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, посвідченого 13.08.2013 року приватним нотаріусом Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2 та зареєстрованого в реєстрі за №598.

За правилами цивільного процесуального законодавства, заяви у справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення мають відповідати загальним правилам щодо змісту і форми, встановленим статтями 175, 177 ЦПК України, а також вимогам, що ставляться до її змісту, передбаченими ст.318 ЦПК України.

Заяву ОСОБА_1 подано без додержання вимог встановлених п.п.4, п.5 ч.3 ст.175 ЦПК України, а саме: заява повинна містити зміст позовних вимог; виклад обставин, якими заявник обґрунтовує свої вимоги, зазначення доказів, що підтверджують вказані обставини.

Відповідно до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення , в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо, зокрема, згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто, від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Частиною 2 п.12 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 5 від 31 березня 1995 року Про судову практику в справах про встановлення фактів, що мають юридичне значення визначено, що суд може встановлювати факти належності особі документів, які не відносяться до таких, що посвідчують особу і яким може бути заповіт.

Як вбачається із змісту заяви заявниця ОСОБА_1 просить встановити факт належності ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_1, яка померла 21 січня 2018 року, заповіту, складеного 13 серпня 2013 року, від імені ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, посвідченого 13.08.2013 року приватним нотаріусом Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2 та зареєстрованого в реєстрі за №598, на її ім'я, але в матеріалах заяви відсутні докази, які б підтверджували обставини, викладені у заяві, відсутні доводи, які б свідчили про те, що від встановлення даного факту залежить виникнення, зміна або припинення її особистих чи майнових прав (належним доказом в даному випадку є постанова нотаріуса про відмову у вчиненні нотаріальних дій).

Крім того, заявницею ОСОБА_1 у заяві про встановлення факту, що має юридичне значення, однією із заінтересованих осіб зазначено приватного нотаріуса Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2

Відповідно до вимог ч.3 ст.42 ЦПК України у справах окремого провадження учасниками справи є заявники та інші заінтересовані особи.

Згідно роз'яснень, викладених в п.п.2, 18 постанови Пленуму Верховного Суду України від 30 травня 2008 року №7 Про судову практику у справах про спадкування , справи про спадкування розглядаються судами за правилами позовного провадження, якщо особа звертається до суду з вимогою про встановлення фактів, що мають юридичне значення, які можуть вплинути на спадкові права й обов'язки інших осіб та (або) за наявності інших спадкоємців і спору між ними. Якщо виникнення права на спадкування залежить від доведення певних фактів, особа може звернутися в суд із заявою про встановлення цих фактів, яка у разі відсутності спору, розглядається за правилами окремого провадження (п.2). У справах про спадкування нотаріуси не є заінтересованими особами і не повинні залучатися до участі у справі (п.18).

У зв'язку із наведеним заявнику ОСОБА_1 слід зазначити заінтересованими особами інших імовірних спадкоємців, а у випадку їхньої відсутності орган місцевого самоврядування за місцем знаходження нерухомого майна спадкодавця.

За таких обставин згідно до вимог ч.1 ст.185 ЦПК України заява ОСОБА_1 підлягає залишенню без руху з встановленням строку для усунення недоліків.

Керуючись ст.185 ЦПК України, суддя

У х в а л и л а:

Заяву ОСОБА_1, заінтересовані особи: Скобелівська сільська рада Казанківського району Миколаївської області, приватний нотаріус Баштанського районного нотаріального округу Миколаївської області ОСОБА_2 про встановлення факту, що має юридичне значення, - залишити без руху.

Надати заявнику строк, який не може перевищувати десяти днів з дня вручення ухвали про залишення заяви без руху, для усунення зазначених в цій ухвалі недоліків.

У випадку невиконання вимог ухвали у зазначений строк заява вважатиметься неподаною і буде повернена заявнику.

Ухвала оскарженню в апеляційному порядку не підлягає.

Суддя

СудКазанківський районний суд Миколаївської області
Дата ухвалення рішення02.04.2019
Оприлюднено04.04.2019
Номер документу80896119
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —478/482/19

Ухвала від 06.05.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

Ухвала від 02.04.2019

Цивільне

Казанківський районний суд Миколаївської області

Сябренко І. П.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні