Рішення
від 04.04.2019 по справі 194/289/19
ТЕРНІВСЬКИЙ МІСЬКИЙ СУД ДНІПРОПЕТРОВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 194/289/19

Номер провадження 2/194/155/19

З А О Ч Н Е Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

04 квітня 2019 року м. Тернівка

Тернівський міський суд Дніпропетровської області в складі:

головуючого судді Соколової Ю.І.,

за участю секретаря судового засідання Коркіної Т.С.

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі Тернівського міського суду Дніпропетровської області в порядку спрощеного позовного провадження цивільну справу за позовом ОСОБА_1 до Тернівського професійного гірничого ліцею про стягнення заборгованості по стипендії, -

В С Т А Н О В И В:

Позивач звернувся до суду з позовом до відповідача про стягнення заборгованості по стипендії.

В обґрунтування своїх позовних вимог позивач посилається на те, що наказом Тернівського професійного гірничого ліцею № 1/1 З-УДЗ від 28 серпня 2015 року він буб зарахований до складу учнів, прийнятих на навчання за державним замовленням на базі базової загальної середньої освіти за професією Електрослюсар підземний. Машиніст підземних установок з терміном навчання 3,3 роки; має статус дитини, батьки якої мають стаж підземної роботи не менше 15 років; право на отримання стипендії, передбаченої ч. 1 ст. 5 Закону України Про підвищення престижності шахтарської праці в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб. Зазначає, що відповідачем з лютого 2016 року по 31 грудня 2016 року йому нараховувалась стипендія у розмірі нижчому за рівень прожиткового мінімуму, що призвело до виникнення заборгованості по виплаті стипендії у сумі 12463,00 грн. За таких обставин, просить стягнути з відповідача на його користь заборгованість по виплаті стипендії з 01 лютого 2016 року по 31 грудня 2016 року включно у сумі 12463,00 грн., а також стягнути суму сплаченого ним судового збору при поданні цього позову до суду в розмірі 768,40 грн.

Позивач в судове засідання не з'явився, в позовній заяві просив розглядати справу без його участі, не заперечує проти винесення заочного рішення (а.с. 5).

Представник позивача - адвокат ОСОБА_2 у судове засідання не з'явилась, надала суду письмову заяву, в якій зазначила, що позовні вимоги підтримує в повному обсязі та просить розглядати справу без її участі та участі позивача, не заперечує проти винесення заочного рішення (а.с. 24).

Представник відповідача до суду не з`явився, про час та місце розгляду справи був повідомлений належним чином, про що свідчать наявні в матеріалах справи розписка та зворотні повідомлення про вручення поштового відправлення (а.с. 21, 29). Про причини неявки суд не повідомив, відзив проти позову не надав.

Відповідно до ч. 3 ст. 131 Цивільного процесуального кодексу України, учасники судового процесу зобов'язані повідомляти суд про причини неявки у судове засідання. У разі неповідомлення суду про причини неявки вважається, що учасники судового процесу не з'явилися в судове засідання без поважних причин.

Згідно до ч. 1 ст. 280 Цивільного процесуального кодексу України, суд може ухвалити заочне рішення на підставі наявних у справі доказів за одночасного існування таких умов: відповідач належним чином повідомлений про дату, час і місце судового засідання; відповідач не з'явився в судове засідання без поважних причин або без повідомлення причин; відповідач не подав відзив; позивач не заперечує проти такого вирішення справи.

Тому, суд дійшов висновку, що відповідач повідомлений належним чином про час і місце судового засідання, та зі згоди позивача і представника позивача ухвалює рішення при заочному розгляді справи відповідно до ст. 280 Цивільного процесуального кодексу України.

У зв'язку із неявкою в судове засідання всіх учасників судового процесу, які належним чином повідомлені про день та час розгляду справи та подали заяви про розгляд справи за їх відсутності, згідно вимог ч. 2 ст. 247 Цивільного процесуального кодексу України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється.

Суд, дослідивши матеріали справи, дійшов висновку, що позовна заява підлягає задоволенню з наступних підстав.

Як вбачається із матеріалів справи, позивач - ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, народився в м. Павлоград Дніпропетровської області, його батьком, згідно свідоцтва про народження серії І-КИ № 074364, виданого відділом реєстрації актів громадянського стану виконкому Павлоградської міської ради Дніпропетровської області 18 квітня 2000 року, актовий запис № 272, є ОСОБА_3 (а.с. 6, 9).

Батько позивача - ОСОБА_3 працює в ВСП Шахтоуправління Павлоградське ПАТ ДТЕК Павлоградвугілля гірником очисного забою на дільниці з видобутку вугілля № 1. Стаж його роботи на підземних роботах з повним робочим днем у шахті з видобутку вугілля складає 15 років 07 місяців, про що свідчить довідка видана ВСП Шахтоуправління Павлоградське ПАТ ДТЕК Павлоградвугілля від 10 липня 2015 року вих. № 7/1332 (а.с. 13).

28 серпня 2015 року ОСОБА_1 зарахований до складу учнів Тернівського гірничого професійного ліцею за державним замовленням, що підтверджується копією наказу Тернівського професійного гірничого ліцею № 1/1 З-УДЗ (а.с. 11).

Сума виплаченої стипендії позивачу за період з лютого 2016 року по грудень 2016 року становить 3421,00 грн., згідно довідки Тернівського професійного гірничого ліцею (а.с.14).

Відповідно до ч. 3 ст. 12, ст. 81 Цивільного процесуального кодексу України кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим Кодексом.

Згідно з ст. 76 Цивільного процесуального кодексу України доказами є будь-які фактичні дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Відповідно до ч. 1 ст. 5 Закону України Про підвищення престижності шахтарської праці станом, діючим на час виникнення правовідносин, шахтарі, які мають стаж підземної роботи не менш як три роки, а також протягом трьох років після здобуття загальної середньої освіти особи, батьки яких є шахтарями та які мають стаж підземної роботи не менш як 15 років або які загинули внаслідок нещасного випадку на виробництві чи стали інвалідами I або II групи, зараховуються поза конкурсом за особистим вибором спеціальності до державних і комунальних вищих та професійно-технічних навчальних закладів України для навчання за рахунок коштів державного і місцевих бюджетів з наданням місць у гуртожитках на час навчання та гарантованою виплатою за рахунок коштів державного бюджету стипендії в розмірі прожиткового мінімуму, встановленого законом для працездатних осіб.

Згідно з розрахунку позивача, наведеного у позовній заяві (а.с. 4), сума боргу відповідача перед позивачем складає: з лютого 2016 року по грудень 2016 року - 12463,00 грн. Тобто, розмір недоплаченої стипендії складає 12463,00 грн.

Суд, перевіривши розрахунок боргу позивача, дослідивши матеріали справи, зокрема, довідку відповідача про нараховану та виплачену стипендію (а.с.14), вважає, що наданий позивачем розрахунок заборгованості по виплаті стипендії є вірним та відповідає положенням Закону України Про державний бюджет України на 2016 рік , а отже сума недоплати за період з лютого 2016 по грудень 2016 року складає 12463,00 грн.

З урахуванням викладеного, суд дійшов висновку, що позивачу ОСОБА_1, слід було призначити стипендію в розмірі встановленого прожиткового мінімуму для працездатних осіб, проте виплачувалася стипендія на загальних підставах, тобто була нижчою за рівень прожиткового мінімуму для працездатних осіб, у зв'язку з чим позовні вимоги законні та обґрунтовані, а тому підлягають задоволенню повністю.

Згідно п. 1 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, у разі задоволення позову, судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються на відповідача, а тому суд стягує з відповідача на користь позивача судовий збір у розмірі 768,40 грн.

На підставі викладеного, керуючись: ст.ст. 12 , 13 , 76, 81 , 141 , 247, 263-265 , 280-282, 354-356 ЦПК України , суд, -

В И Р І Ш И В:

Позовні вимоги ОСОБА_1 до Тернівського професійного гірничого ліцею про стягнення заборгованості по стипендії - задовольнити.

Стягнути з Тернівського професійного гірничого ліцею (код ЄДРПОУ 02541757, юридична адреса: 61502, Дніпропетровська область, м. Тернівка, вул. Маяковського, 24) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, заборгованість по виплаті стипендії за період з 01 лютого 2016 року по 31 грудня 2016 року включно в сумі 12463 (дванадцять тисяч чотириста шістдесят три) грн.

Стягнути з Тернівського професійного гірничого ліцею (код ЄДРПОУ 02541757, юридична адреса: 61502, Дніпропетровська область, м. Тернівка, вул. Маяковського, 24) на користь ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, судовий збір у сумі 768 (сімсот шістдесят вісім) грн. 40 коп.

Заява про перегляд цього рішення може бути подана відповідачем в Тернівський міський суд Дніпропетровської області протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручено у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку для подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

Рішення може бути оскаржене через Тернівський міський суд Дніпропетровської області шляхом подачі апеляційної скарги у тридцятиденний строк з дня його проголошення.

Сторони справи:

Позивач: ОСОБА_1, зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків: НОМЕР_1.

Відповідач: Тернівський професійний гірничий ліцей, юридична адреса: Дніпропетровська область, м. Тернівка, вул. Маяковського, буд. 24, код ЄДРПОУ 02541757.

Суддя Ю.І. Соколова

Дата ухвалення рішення04.04.2019
Оприлюднено05.04.2019
Номер документу80931568
СудочинствоЦивільне
Сутьстягнення заборгованості по стипендії

Судовий реєстр по справі —194/289/19

Рішення від 04.04.2019

Цивільне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Соколова Ю. І.

Ухвала від 12.03.2019

Цивільне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Соколова Ю. І.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Тернівський міський суд Дніпропетровської області

Соколова Ю. І.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні