Рішення
від 25.03.2019 по справі 393/739/18
НОВГОРОДКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД КІРОВОГРАДСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 393/739/18

ЗАОЧНЕ РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

25 березня 2019 року смт.Новгородка

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

у складі: головуючого судді Рачкелюка Ю.В.,

за участі секретаря судових засідань ОСОБА_1,

представника позивача ОСОБА_2,

представника третьої особи служби у справах дітей Новгородківської РДА ОСОБА_3

представника третьої особи Новоандріївської сільської ради ОСОБА_4

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт. Новгородка за правилами загального позовного провадження цивільну справу за позовом Новгородківської районної державної адміністрації як органу опіки та піклування, в інтересах неповнолітньої: ОСОБА_5 до ОСОБА_6, треті особи: служба у справах дітей Новгородківської районної державної адміністрації, Новоандріївська сільська рада як орган опіки та піклування на місцях про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів,

В С Т А Н О В И В:

Представник позивача звернувся до суду з позовною вимогою про позбавлення батьківських прав відповідача ОСОБА_6 у відношенні його неповнолітньої дитини - доньки ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 з переданням неповнолітньої дитини Новгородківській РДА як органу опіки та піклування для подальшого її влаштування та стягнення з ОСОБА_6 на користь закладу, де буде перебувати дитина або осіб, які будуть виховувати дитину, аліментів на утримання неповнолітньої дитини у розмірі ј частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня подачі позовної заяви і до повноліття дитини. Свої позовні вимоги мотивував тим що, 06.09.2018 року на адресу служби у справах дітей Новгородківської РДА надійшов лист від Компаніївського коледжу ветеринарної медицини Білоцерківського національно аграрного університету щодо невиконання гр. ОСОБА_6 своїх батьківським обов'язків по вихованню своєї доньки ОСОБА_5 А невдовзі, до служби у справах дітей Новгородківської РДА надійшла заява щодо позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_6 і від доньки - ОСОБА_5 Так, відповідач проживає у власному будинку в с. Новоандріївка, Новгородківського району Кіровоградської області разом із своїм сином ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2 та співмешканкою ОСОБА_8, ІНФОРМАЦІЯ_3 Відповідач ніде не працює, зловживає спиртними напоями, дітям не приділяє достатньої уваги, участі у виховному та навчальному процесі ОСОБА_5 не бере (дитина перебуваючи в навчальному закладі та проживаючи в гуртожитку не отримує ніякої матеріальної допомоги від батька), що свідчить про байдуже ставлення батька до своєї дитини, відсутність з боку батька належного виховання, про негативний вплив на її всебічний розвиток, тобто ОСОБА_6 самоусунувся від виконання батьківських обов'язків.

Враховуючи невиконання відповідачем покладених на нього батьківських обов'язків відносно неповнолітньої дитини - доньки ОСОБА_5 , Новгородківська районна державна адміністрація як орган опіки та піклування, своїм висновком від 21 листопада 2018 року № 01-09-323/1, вирішила за доцільне позбавити ОСОБА_6 батьківських прав відносно неповнолітньої дитини - ОСОБА_5 та стягнути з нього аліменти на утримання дитини, а тому було вирішено звернутися до суду з відповідною позовною заявою.

Ухвалою суду від 03.12.2018 року по даній справі було відкрито провадження за правилами загального позовного провадження та призначено підготовче засідання.

Представник позивача ОСОБА_2 в судовому засіданні позов підтримав повністю та просив суд його задовольнити, не заперечував щодо розгляду справи без участі відповідача та наполягав на винесенні заочного рішення.

Відповідач ОСОБА_6 в судове засідання не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи був повідомлений належним чином, відзив на позов не надавав, про причини неявки суд не повідомляв. Зі згоди представника позивача суд ухвалює рішення при заочному розгляді справи, що відповідає положенням ст.280 ЦПК України.

Представник третьої особи служби у справах дітей Новгородківської РДА ОСОБА_9 позовні вимоги підтримала, наполягала на їх задоволенні.

Представник третьої особи органу опіки та піклування на місцях Новоандріївської сільської ради ОСОБА_4 позовні вимоги підтримала, наполягала на їх задоволенні. Крім того, суду пояснила що сім'я ОСОБА_6 перебуває в полі зору Новоандріївської сільської ради з 2015 року, коли померла дружина ОСОБА_6 і під опіку відповідача перейшло двоє неповнолітніх дітей. Відповідач зі своїми батьківськими обов'язками не справляється, на засідання сільської ради не з'являється, життям дітей не цікавиться. Так за період навчання доньки ОСОБА_5 жодного разу не питав про успішність в навчанні, чим дитина харчується, у що вдягнута. Кошти, які отримує сім'я по втраті годувальника, йдуть не за призначенням, не на дітей. ОСОБА_5, коли навчалася в школі, часто проживала у своєї знайомої подруги. Сільською радою проводилися бесіди з відповідачем, доньку повертали додому проживати. Остання не хотіла жити разом з батьком, через те, що в будинку де вони мешкали, постійно збирались компанії, які розпивали спиртні напої. Навіть на сьогоднішнє судове засідання ОСОБА_6 не з'явився, бо коли ми заїхали до нього додому, щоб забрати до суду, останній знаходиться в стані алкогольного сп'яніння. На утриманні ОСОБА_6 знаходиться ще син ОСОБА_7, менший рідний брат ОСОБА_5 В минулому році ОСОБА_5 зверталася до Новоандріївської сільської ради з проханням про позбавлення батьківських прав ОСОБА_6, а сільська рада в свою чергу звернулася до Новгородківської РДА з даною вимогою, були проведенні засідання комісії, але ОСОБА_6 був присутній на засіданнях та пообіцяв змінити своє ставлення до дітей, способу життя, вживання спиртних напоїв. Але своє ставлення до дітей відповідач так і не змінив, продовжує зловживати спиртними напоями, ніде не працює, своїх батьківських обов'язків належним чином не виконує.

Свідок ОСОБА_10 суду дала показання що вона є куратором групи Компаніївського коледжу ветеринарної медицини Білоцерківського національно аграрного університету, де навчається ОСОБА_5, яка стала студенткою вищевказаного закладу з 01.09.2017 року. При ознайомленні з особовими справами студентів групи виявила, що у ОСОБА_5 померла мати, є лише батько ОСОБА_6 Останній був запрошений на батьківські збори, які проводились невдовзі після 1 вересня і не з'явився, на телефонні дзвінки повідомляв, що дуже зайнятий і приїхати не може. На протязі двох років навчання ОСОБА_5 батько ніколи сам не телефонував до коледжу, не приїжджав та не цікавився навчанням доньки, її життям та матеріальним забезпеченням. Стипендію ОСОБА_5 не отримує, так як навчається посередньо. Проживає у гуртожитку коледжу та харчується безкоштовно, за рахунок закладу, у зв'язку з виниклими обставинами. Деякі кошти ОСОБА_5 перераховуються з Новоандріївської сільської ради, так як вона втратила матір, більше ніякої матеріальної допомоги від батька не отримує. Мною разом з працівниками сільської ради було здійснено виїзд до місця проживання ОСОБА_5, щоб оглянути умови проживання дитини та поспілкуватися з батьком. Останній був вдома, це був ранок, на наші питання відповів, що донька сама не хоче з ним спілкуватись, а не з'являється до учбового закладу, бо зайнятий. Все це дало нам висновок зробити про неналежне виконання ОСОБА_6 своїх батьківських обов'язків та змусило звернутися з заявою до відповідних органів.

Свідок ОСОБА_11 суду дала покази, що вона працює психологом в Новгородківському районному центрі соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді, з відповідачем знайома, оскільки сім'я ОСОБА_6 з 27.09.2016 року була взята вказаною службою під соціальний супровід як неблагополучна сім'я у зв'язку з безвідповідальним батьківським ставленням та зловживання спиртними напоями. Проводилися виїзди служби до вказаної родини, були складені акти, останній раз службою було проведено виїзд до родини ОСОБА_6 04.03.2019 року, умови проживання родини були нормальні, санітарно-гігієнічні умови проживання не були порушені, родини була забезпечена продуктами харчування, відповідач перебував у тверезому стані, жили за кошти, що отримували по втраті годувальника. Спілкуючись з сином ОСОБА_7, дізналася, що відповідач вже тиждень не вживав спиртні напої, бо не було за що їх придбати, ніде не працює, інколи по селі підробляє у людей. Відповідач повідомив, що відносини з донькою ОСОБА_5 потроху налагоджуються, кошти він їй надсилає. Належним чином батьківських обов'язків відносно ОСОБА_5 так і не виконує.

Суд заслухавши пояснення сторін, свідків, представників третіх осіб, дослідивши матеріали справи прийшов до висновку, що позов підлягає задоволенню зі слідуючих підстав:

Судом встановлено, що відповідач згідно копії свідоцтва про народження серії I-ОЛ №092412 від 15.04.2003 року, є батьком неповнолітньої дитини - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1.

Відповідно до довідки виданої Новоандріївською сільською радою Новгородківського району Кіровоградської області відповідач проживає в ІНФОРМАЦІЯ_4, у даному житловому будинку зареєстровані: співмешканка ОСОБА_8 та двоє неповнолітніх дітей: ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_5 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_2

06.09.2018 року на адресу служби у справах дітей Новгородківської РДА надійшов листа № 87 від 04.09.2018р. від Компаніївського коледжу ветеринарної медицини Білоцерківського національно аграрного університету, щодо невиконання гр. ОСОБА_6 своїх батьківським обов'язків по вихованню своєї доньки ОСОБА_5, яка являється студенткою 2 курсу факультету ветмедицини у вказаному коледжі та потребує матеріальної допомоги.

06.09.2018 року до служби у справах дітей Новгородківської РДА надійшла заява від ОСОБА_5 щодо розгляду на комісії з захисту прав дитини питання щодо позбавлення батьківських прав гр. ОСОБА_6 відносно неї, оскільки остання проживає в гуртожитку Компаніївського коледжу ветеринарної медицини Білоцерківського національно аграрного університету, яка кошти по втраті годувальника не отримує, а отримує їх батько ОСОБА_6, який використовує вказані кошти не за призначенням та не виконує покладені на нього батьківські обов'язки.

Згідно довідки - характеристики виданої Новоандріївською сільською радою Новгородківського району Кіровоградської області №1093 від 09.10.2018 року гр. ОСОБА_6 ніде не працює, зловживає спиртними напоями, має 2-х дітей, яким не приділяє достатньої уваги.

Рішенням комісії з питань захисту прав дитини Новгородківської РДА від 09 жовтня 2018 року № 2 було вирішено визнати за доцільне позбавити батьківських прав ОСОБА_6 відносно його неповнолітньої дитини ОСОБА_5

Розпорядженням голови Новгородківської РДА від 07 листопада 2018 року № 266-р було вирішено звернутися органу опіки та піклування Новгородківської районної державної адміністрації до Новгородківського районного суду з позовною заявою про позбавлення батьківських прав ОСОБА_6

Відповідно до ч.3 ст.51 Конституції України сім'я, дитинство, материнство і батьківство охороняються державою.

Відповідно до Декларації ООН прав дитини (1959 року) дитина для повного і гармонійного розвитку її особи потребує любові і розуміння. Вона повинна, якщо це можливо, зростати під опікою і відповідальністю своїх батьків і, в усякому разі, в атмосфері любові і моральної та матеріальної забезпеченості.

Відповідно до ч. 2 ст. 150 СК України батьки зобов'язані піклуватися про здоров'я дитини, її фізичний, духовний та моральний розвиток.

Відповідно до ч. 1 ст. 12 ЗУ Про охорону дитинства батьки або особи, які їх замінюють, мають право і зобов'язані виховувати дитину, піклуватися про її здоров'я, фізичний, духовний і моральний розвиток, навчання, створювати належні умови для розвитку її природних здібностей, поважати гідність дитини, готувати її до самостійного життя та праці.

Згідно із ч.1 ст. 152 СК України , право дитини на належне батьківське виховання, забезпечується системою державного контролю, що встановлена законом.

Частиною 4 ст. 155 СК України передбачено, що ухилення батьків від виконання батьківських обов'язків є підставою для покладення на них відповідальності, встановленої законом.

Відповідно до п. 8 Постанови КМУ від 24.09.2008 р. № 866 Про питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини визначено, що у разі, якщо виникла безпосередня загроза життю або здоров'ю дитини, орган опіки та піклування, якому стало відомо про це, приймає рішення про негайне відібрання дитини у батьків або осіб, які їх замінюють.

Статтею 164 Сімейного кодексу України передбачено, що мати, батько можуть бути позбавлені судом батьківських прав, якщо вона, він ухиляються від виконання обов'язків по вихованню дитини.

Відповідно до ст. 165 СК України, право на звернення до суду з позовом про позбавлення батьківських прав мають один з батьків, опікун, піклувальник, особа, в сім'ї якої проживає дитина, заклад охорони здоров'я або навчальний заклад, в якому вона перебуває, орган опіки та піклування, прокурор, а також сама дитина, яка досягла чотирнадцяти років.

Відповідно до ч. 2 ст. 166 СК України особа позбавлена батьківських прав не звільняється від обов'язку щодо утримання дитини.

Відповідно до ч. 5 ст. 167 СК України якщо дитина не може бути передана бабі, дідові, повнолітнім братам та сестрам, іншим родичам, мачусі, вітчиму, вона передається на опікування органу опіки та піклування.

При винесенні вказаного рішення суд враховує положення ч. 1 ст. 3 Конвенції про права дитини, ратифікованої Постановою Верховної Ради УРСР № 789-ХХІІ від 27 лютого 1991 року, в яких зазначено, що під час вирішення будь-яких питань щодо дітей суд повинен виходити з як найкращого забезпечення інтересів дітей.

Відповідно до ст. 180 СК України, батьки зобов'язанні утримувати своїх дітей до досягнення ними повноліття.

Відповідно до ст. 183 СК України, частка заробітку (доходу) батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ст. 191 СК України, аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду з дня пред'явлення позову.

На підставі вищевикладеного, суд дійшов висновку, що позбавлення батьківських прав у даному випадку є доцільним, оскільки ОСОБА_6 ухиляється від виконання своїх батьківських обов'язків, не приймає участь у вихованні дитини, а тому позовні вимоги про позбавлення батьківських прав та передачу неповнолітньої дитини органу опіки та піклування Новгородківської райдержадміністрації для вирішення питання подальшого його влаштування, а також стягнення аліментів з відповідача підлягають задоволенню.

У суду не має підстав ставити під сумнів покази свідка і таких доказів суду надано не було.

Відповідно до ст. 141 ЦПК України суд стягує з відповідача на рахунок Новгородківського районного суду Кіровоградської області судовий збір в розмірі 3 524,00 грн.

На підставі викладеного, керуючись ч. 3 ст. 151 Конституції України, ст.ст. 150, 152, 155, 164-167, 180 - 191 СК України, ст.ст. 12, 13, 81, 141, 258-259, 265, 273, 280-283, 354 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ:

Цивільний позов Новгородківської районної державної адміністрації як органу опіки та піклування, в інтересах неповнолітньої: ОСОБА_5 до ОСОБА_6, треті особи: служба у справах дітей Новгородківської районної державної адміністрації, Новоандріївська сільська рада як орган опіки та піклування на місцях про позбавлення батьківських прав та стягнення аліментів - задовольнити.

Позбавити батьківських прав ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6 відносно його неповнолітньої доньки: ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1.

Передати ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1, Новгородківській районній державній адміністрації як органу опіки та піклування для вирішення питання подальшого її влаштування.

Стягнути з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_7, ІПН НОМЕР_1 на користь держави аліменти на утримання неповнолітньої доньки: ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/4 частини з усіх видів заробітку (доходу), але не менше ніж 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, щомісячно, починаючи з дня подачі позовної заяви до суду, тобто з 26.11.2018 року та до повноліття доньки ОСОБА_5, тобто до 02.04.2021 року.

Стягнути з ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_6, який зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_7, ІПН НОМЕР_1 на користь держави судовий збір у розмірі 3 524,00 грн.

Відповідно до п. 1 ч. 1 ст. 430 ЦПК України допустити негайне виконання рішення в частині стягнення аліментів в межах суми платежу за один місяць.

Рішення суду може бути оскаржене в апеляційному порядку до Кропивницького апеляційного суду, шляхом подачі в 30-денний строк з дня його проголошення, апеляційної скарги через суд першої інстанції.

Заочне рішення може бути переглянуто судом, що його ухвалив за письмовою заявою відповідача, поданою протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Учасник справи, якому повне заочне рішення суду не було вручене у день його проголошення, має право на поновлення пропущеного строку на подання заяви про його перегляд - якщо така заява подана протягом двадцяти днів з дня вручення йому повного заочного рішення суду.

У разі залишення заяви про перегляд заочного рішення без задоволення, заочне рішення може бути оскаржене відповідачем в загальному порядку.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Повний текст рішення складено 03.04.2019 року.

Суддя Ю. РАЧКЕЛЮК

СудНовгородківський районний суд Кіровоградської області
Дата ухвалення рішення25.03.2019
Оприлюднено05.04.2019
Номер документу80935342
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —393/739/18

Ухвала від 11.07.2019

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 18.06.2019

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Рішення від 25.03.2019

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 25.03.2019

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Рішення від 25.03.2019

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 19.02.2019

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 25.01.2019

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

Ухвала від 03.12.2018

Цивільне

Новгородківський районний суд Кіровоградської області

Рачкелюк Ю. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні