Ухвала
від 03.04.2019 по справі 552/4902/18
КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М. ПОЛТАВИ

КИЇВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД м.ПОЛТАВИ

Справа №552/4902/18

Провадження № 1-кс/552/1298/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03.04.2019 року слідчий суддя Київського районного суду м. Полтави ОСОБА_1 за участі секретаря судового засідання ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 ,прокурора ОСОБА_4 , адвоката - ОСОБА_5 розглянувши клопотання старшого слідчого з ОВС другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_6 про накладення арешту на майно,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий з ОВС другого відділу РКП СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області ОСОБА_6 звернувся до слідчого судді з клопотанням, погодженим прокурором ОСОБА_4 , про накладення арешту на майно, а саме на документи та речі, які були описані та вилучені 28.03.2019 року під час обшуку за адресою вул. Шевченка 11, с.Терешки, Полтавського району та за адресою м. Полтава,вул. Комарова,2Б.

Своє клопотання обґрунтовує тим, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018170000000073 від 15.03.2018 року за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

З матеріалів провадження вбачається, що службові особи ТОВ «Компанія Інтер-Ліс» (код ЄДРПОУ 40709221) спільно з іншими пов`язаними особами, протягом 2017-2019 років здійснюючи придбання не облікованих лісоматеріалів від осіб неплатників ПДВ та поставляючи їх в цех по розпилюванню деревини, що знаходиться за адресою: Полтавський район, с.Терешки, вул. Шевченка, 11, яка використовується ТОВ «Бархаш» (код ЄДРПОУ 40929278), м.Полтава, вул. Комарова, 2Б, в той час як документально відображають придбання зазначених лісоматеріалів від ТОВ «Левіте» (код 40412197) та ТОВ «Свіда» (код 41812305), внаслідок чого ухилились від сплати податків на суму 4 159,86 тис. грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету коштів у особливо великому розмірі.

Не обліковані дубові лісоматеріали поставляються в цех по розпилюванню деревини, що знаходиться за адресою: Полтавський район, с.Терешки, вул.Шевченка, 11, яка для здійснення господарської діяльності використовується ТОВ «Бархаш».

28.03.2019 року на виконання ухвали слідчого судді Київського районного суду м. Полтави від 14.03.2019 року проведено обшук приміщень та території за адресою: м.Полтава, вул.Комарова, 2Б за місцем здійснення діяльності ТОВ «Бархаш» (код ЄДРПОУ 40929278).

В ході проведення обшуку виявлено та вилучено оригінали та копії документів, чорнові записи, аркуші з відтисками печатки та СDR диск «MASTAK», на якому під час проведення обшуку в електронному вигляді скопійовано документи фінансово-господарської діяльності по ТОВ «Бархаш».

Крім того, 28.03.2019 року на виконання ухвали слідчого судді Київського районного суду м.Полтави від 14.03.2019 року проведено обшук за адресою розташування цеху по розпилюванню деревини, що знаходиться за адресою: Полтавський район, с.Терешки, вул.Шевченка, 11, яка для здійснення господарської діяльності використовується ТОВ «Бархаш».

В ході проведення обшуку виявлено та вилучено зошити з чорновими записами в яких містяться відомості про використання деревини та лісоматеріалів, осіб та транспортні засоби у кількості 3 зошити. Крім того, вилучено деревину в кількості 13,438 куб.м., яка не містить спеціальних засобів маркування деревини та лісоматеріали: дошка сосна 42,82 куб.м., дошка дуб 22,09 куб.м. та дошка вільха 15,44 куб.м.

Слідчий та прокурор у судовому засіданні клопотання підтримали та просили слідчого суддю його задовольнити.

Представник власника майна заперечував проти задоволення клопотання та повідомив, що слідчим пропущено строк на звернення з даним клопотанням. Крім того, вказував на те, що на відповідні об`єми деревини, на які просить накласти арешт слідчий, наявні документи, які підтверджують придбання деревини.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, заслухавши учасників процесу приходжу до наступних висновків.

У відповідності до ч.1 ст.170 КПК України, арештом майна є тимчасове, до скасування у встановленому цим Кодексом порядку, позбавлення за ухвалою слідчого судді або суду права на відчуження, розпорядження та/або користування майном, щодо якого існує сукупність підстав чи розумних підозр вважати, що воно є доказом злочину, підлягає спеціальній конфіскації у підозрюваного, обвинуваченого, засудженого, третіх осіб, конфіскації у юридичної особи, для забезпечення цивільного позову, стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди, можливої конфіскації майна. Завданням арешту майна є запобігання можливості його приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі, відчуження.

Відповідно до ч.2 ст.170 КПК України арешт майна допускається з метою забезпечення збереження речових доказів, відшкодування шкоди, завданої внаслідок кримінального правопорушення (цивільний позов), чи стягнення з юридичної особи отриманої неправомірної вигоди.

Згідно ч.11 ст.170 КПК України, заборона або обмеження користування, розпорядження майном можуть бути застосовані лише у разі, коли існує обставини, які підтверджують, що їх незастосування призведе до приховування, пошкодження, псування, зникнення, втрати, знищення, використання, перетворення, пересування, передачі майна.

Слідчим суддею встановлено, що у провадженні СУ ФР ГУ ДФС у Полтавській області перебувають матеріали досудового розслідування внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань №42018170000000073 від 15.03.2018 року за ознаками злочину, передбаченого ч.3 ст.212 КК України.

В ході досудового розслідування установлено, що в зошитах з чорновими записами, перелічених документах та СDR диску містяться відомості про використання деревної сировини та лісоматеріалів, а також зазначене і вилучені аркуші паперу з відтисками печатки підприємства «ROBECO SIA» містять відомості, які можуть бути використані як доказ факту та обставин, що встановлюються під час кримінального провадження.

Слідчим суддею встановлено, що 28.03.2019 року проведені обшуки за адресами АДРЕСА_1 та АДРЕСА_2 . До суду клопотання подано 30.03.2019 року о 15год.37 хв.

Відповідно до ст.171 КПК України у разі тимчасового вилучення майна під час обшуку, огляду, здійснюваних на підставі ухвали слідчого судді, передбаченоїстаттею 235цього Кодексу, клопотання про арешт такого майна повинно бути подано слідчим, прокурором протягом 48 годин після вилучення майна, інакше майно має бути негайно повернуто особі, в якої його було вилучено. Отже, слідчим не порушено строк на подачу клопотання, тобто твердження представника власника майна про те, що строк на подачу клопотання пропущено є необґрунтованими.

У Тимчасовій інструкції з електронного обліку продукції з лісозаготівель, лісопиляння і деревообробки на підприємствах Державного агентства лісових ресурсів України, затвердженої наказом Держлісагенства України №202 від 27.06.2012 року зазначено про те, що заготовлена протягом дня ділова деревина підлягає маркуванню, тобто реалізована деревина містить відповідні бірки (маркування), які встановлюються з метою запобігти незаконному використанню ділової деревини.

В судовому засіданні спеціаліст, який був присутній при проведенні обшуку пояснив, що вилучена в ході обшуку деревина в кількості 13,438 куб.м. має бути маркована та містити бірку, так як це передбачено для даного класу деревини.

Отже, вилучена деревина в кількості 13,438 куб.м як встановлено у ході обшуку не містить встановленого маркування, отже придбана з порушенням встановленого законом порядку.

Представник власника майна надав слідчому судді товарно-транспортні накладні, які підтверджують факт придбання лісо продукції. Дані накладні не прийняті до уваги з тих підстав, що в даних документах вказуються об`єми деревини з відповідним маркуванням, тобто на них є бірки, вилучена ж деревина не містить такого маркування.

Відповідно до постанови слідчого від 29.03.2019 року відповідні документи та деревина визнані речовими доказами.

За таких обставин з метою збереження речових доказів клопотання слідчого в частині накладення арешту на деревину та вище перелічені документи підлягає до задоволення.

В ст.388 КК України передбачена відповідальність за розтрату, відчуження, приховування, підміну, пошкодження, знищення майна або інші незаконні дії з майном, на яке накладено арешт, здійснене особою, якій це майно ввірено .

Отже, у випадку реалізації деревини на яку накладено арешт із забороною її відчуження, особа, якій вона передана на відповідальне зберігання може бути притягнута до кримінальної відповідальності.

У зв`язку з цим, слідчий суддя прийшов до висновку про необхідність попередження про таку відповідальність представника ТОВ «Бархаш».

В частині накладення арешту на дошку сосни 42,82 куб.м., дошку дуба 22,09 куб.м. та дошку вільхи 15,44 куб.м. необхідно відмовити, оскільки слідчим не надано доказів,які підтверджують той факт, що дані дошки виготовлені з деревини, яка придбана з порушенням встановленого законом порядку, тому дані дошки не можуть бути доказами по даному провадженню.

Відповідно до ст.175 КПК України ухвала про арешт майна виконується негайно слідчим, прокурором.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст.170, 173 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого задовольнити частково.

Накласти арешт на майно, вилучене 28.03.2019 року в ході проведення обшуку за розташуванням цеху по розпилюванню деревини, за адресою: Полтавський район, с.Терешки, вул.Шевченка, 11, де здійснює господарську діяльність ТОВ «Бархаш» (код ЄДРПОУ 40929278), а саме:

?зошит з спіральним переплетенням із зображенням продуктів харчування та написом «Три ведмеді» з чорновими записами на 31 арк.;

?зошит з спіральним переплетенням з зображенням пейзажу з чорновими записами на 50 арк.;

?зошит з спіральним переплетенням синього кольору з чорновими записами на 76 арк.,

деревину в кількості 13,438 куб.м.,

вилучене в ході проведення за адресою: м. Полтава, вул. Комарова, 2Б, а саме:

- приложение №1 к контракту № 777/87-AV от 01 декабря 2016;

- копія приложение №1 к контракту № 777/87-AV от 01 декабря 2016;

- приложение №2 к контракту № 777/87-AV от 01 декабря 2016;

- приложение №1 к контракту № 777/87-AV от 01 декабря 2016;

- копія приложение №1 к контракту № 777/87-AV от 01 декабря 2016;

- аркуші паперу формату А-4 з відтисками печаток підприємства «ROBECO SIA»;

- аркуші паперу формату А-4, на яких виконано копії документів з реквізитами підприємства «Regitra»;

- роздруковані таблиці з відомостями на аркушах формату А-4 з надписом «Полтавське ЛХ», з даними, що стосуються приходу по факту та приходу по ТТН дошки, пиловнику дуба, сосни.

- квитанція №1 від 19.02.2019 щодо проведення банківської операції платником ФОП ОСОБА_7 в сумі 500000,00 грн.;

- квитанція №2 від 18.02.2019 щодо проведення банківської операції платником ФОП ОСОБА_8 в сумі 500000,00 грн.;

- товарно-транспортна накладна №0042631 від 11.01.2019, замовник ТОВ «Компанія Інтер-Ліс», вантажовідправник ДП «Полтавське лісове господарство»;

- копія товарно-транспортної накладної №19662 від 04.04.2017, вантажоодержувач ТОВ «Інтер Ліс», вантажовідправник ФОП ОСОБА_9 ;

- видаткова накладна №77-0000002 від 19.12.2016;

- накладна №29/05 від 29.05.2018;

- договір постачання пиломатеріалів №01/05-18 від 01.05.2018;

- накладна №14/08-1 від 14.08.2017;

- рахунок-фактура №1 від 24.01.2017;

- накладна №24/01-1 від 24.01.2017;

- договір постачання пиломатеріалів №24/01-17 від 10.01.2017;

- договір № купівлі-продажу пиломатеріалів від 26.06.2018 з додатком №1;

- договір № купівлі-продажу пиломатеріалів від 26.06.2018 з додатком №1;

- копія договору купівлі-продажу необробленої деревини № 08-91Б від 23.03.2017;

- договір №900 - Б купівлі-продажу необробленої деревини від 07.11.2018;

- Угода від 15.08.2018;

- Договір № 168/2018-С від 22.06.2018 з додатком № 1;

- Договір № 168/2018-С від 22.06.2018 з додатком № 1;

- Договір № 168/2018-С від 22.06.2018 з додатком № 1;

- товарно-транспортна накладна №17072018 від 17.07.2018, замовник ТОВ «Компанія Інтер-Ліс», вантажовідправник ФОП ОСОБА_8 ;

- СD R диск «MASTAK», на якому під час проведення слідчої дії обшуку в електронному вигляді скопійовано документи фінансово-господарської діяльності по ТОВ «Бархаш» з ноутбуку марки НР 1 шт.

Арештоване майно зошити з чорновими записами, перелічені документи, СDR диск, зберігати у матеріалах кримінального провадження.

Деревину сосни в кількості 13,438 куб.м., яка не містить спеціальних засобів маркування деревини залишити під відповідальним зберіганням ОСОБА_7 .

Арешт діє до його скасування у встановленому КПК України порядку.

Ухвала підлягає негайному виконанню.

Ухвала може бути оскаржена шляхом подачі апеляційної скарги безпосередньо до Полтавського апеляційного суду протягом п`яти днів з дня її проголошення.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80939129
СудочинствоКримінальне
Сутьнакладення арешту на майно

Судовий реєстр по справі —552/4902/18

Ухвала від 23.05.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Окрема думка від 23.05.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 27.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Турченко Т. В.

Окрема думка від 20.05.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 20.05.2019

Кримінальне

Полтавський апеляційний суд

Захожай О. І.

Ухвала від 11.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 10.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Самсонова О. А.

Ухвала від 22.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

Ухвала від 22.04.2019

Кримінальне

Київський районний суд м. Полтави

Миронець О. К.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні