Рішення
від 14.03.2019 по справі 541/1551/18
МИРГОРОДСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ПОЛТАВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 541/1551/18

Номер провадження 2/541/50/2019

Р І Ш Е Н Н Я

іменем України

14 березня 2019 року

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області в складі:

головуючої судді: Андрущенко-Луценко С.В.,

з участю секретаря судового засідання: Калініченко Л.О.,

позивачки ОСОБА_1,

представника позивачки ОСОБА_2,

представників Кибинської сільської ради Миргородського району: Мисяк Л.І., адвоката Семенко Б.М.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в місті Миргороді в порядку загального провадження справу за позовом ОСОБА_1 до Кибинської сільської ради Миргородського району про визнання права на земельну частку (пай),-

ВСТАНОВИВ:

23 липня 2018 року ОСОБА_1 звернулася до Миргородського міськрайонного суду Полтавської області із вищезазначеним позовом.

В направленому на адресу суду позові позивач зазначила, що у 2001 році їй був виданий сертифікат серії НОМЕР_2 на земельну частку (пай) площею 3,3 в умовних кадастрових гектарах із земель колишнього КСП імені Чапаєва, розташованих на території Кибинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, внаслідок паювання цих земель. 19.03.2001 року сертифікат був зареєстрований в книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) за № НОМЕР_3.

ОСОБА_1 втратила оригінал сертифікату, який засвідчує її право, тому вона звернулася до суду за захистом свого права на земельну частку (пай).

При судовому розгляді справи позивачка ОСОБА_1 позов підтримала, просила його задовольнити з підстав викладених в позовній заяві.

Представник позивача ОСОБА_1 -ОСОБА_2, яка діє на підставі довіреності, позов підтримала. Пояснила, що позивачка отримала сертифікат про право на земельну частку (пай), але він був нею втрачений, що спонукало її звернутися з позовом до суду. Просить суд визнати за позивачкою ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) площею 3,3 в умовних кадастрових гектарах із земель колишнього КСП імені Чапаєва, розташованих на території Кибинської сільської ради, яке було посвідчене сертифікатом серії НОМЕР_2, виданим та зареєстрованим в Книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) за НОМЕР_3 від 19.03.2001 року.

Представник відповідача Кибинської сільської ради Миргородського району Мисяк К.І. в судовому засіданні позов не визнала та в його задоволенні просила відмовити. Пояснила, що позивачка відсутня в основних списках, що приєднані до Державного акту на право колективної власності на землю . В додатковому списку зазначено , що право на земельну частку (пай) має ОСОБА_1, що не є тотожним з ОСОБА_1. Невідомо чи видавався позивачці сертифікат та відсутні будь-які відомості, які б свідчили про те, що позивачка працювала в КСП ім. Чапаєва, що є підставою для відмови у позові.

Представник Кибинської сільської ради адвокат Семенко Б.М. просив відмовити в задоволенні позову пославшись на відсутність прізвища позивачки в списку, що додавався до Державного акту на право колективної власності на землю, що видавався КСП ім. Чапаєва та не доведенні позивачкою її членства в КСП ім. Чапаєва.

Заслухавши пояснення сторін, дослідивши та проаналізувавши письмові докази по справі суд вважає, що заявлений позов підлягає задоволенню виходячи з наступного.

Судом встановлено, що 22 листопада 1995 року на підставі рішення Кибинської сільської ради від 23 серпня 1995 року КСП "Чапаєва" було видано державний акт на право колективної власності на землю серія НОМЕР_4, для розпаювання між особами, що внесені до списку громадян - членів КСП, які зазначені в додатку 1 до державного акту (а.с. 29-45).

Рішенням Кибинської сільської ради Миргородського району Полтавської області від 22 червня 2000 року передано ПОП Кибинцівське резервний фонд у колективну власність площею 124,25 умовних кадастрових гектарів для розпаювання між особами, що внесені до додаткових списків. ОСОБА_1 була включена до додаткового списку претендентів по ПОП Кибинцівське Миргородського району, які набули право на отримання земельної частки (паю) (а.с.50,51).

Відповідно до повідомлення відділу у Миргородському районі ГУ Держгеокадастру у Полтавській області від 30.03.2018, сертифікат серія НОМЕР_2 на ім'я ОСОБА_1 був виданий та зареєстрований в книзі реєстрації сертифікатів на право на земельну частку (пай) колишнього КСП ім. Чапаєва. Розмір земельної частки (паю) складає 3,30 в умовних кадастрових гектарах (а.с.27).

Відповідно до Указу Президента України від 8 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, сільськогосподарського кооперативу, сільськогосподарського акціонерного товариства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного підприємства, кооперативу, товариства, відповідно до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю.

При паюванні вартість і розміри в умовних кадастрових гектарах земельних часток (паїв) всіх членів підприємства, кооперативу, товариства є рівними.

Відповідно до ст. 1 Першого Протоколу до Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, кожна фізична або юридична особа має правомірно володіти своїм майном. Ніхто не може бути позбавлений своєї власності інакше як в інтересах суспільства і на умовах, передбачених законом і загальними принципами міжнародного права.

Поняття власності чи майна за ст. 1 Першого Протоколу Конвенції тлумачиться дуже широко, охоплює цілу низку інтересів економічного характеру. Так, відповідно до пунктів 32-35 рішення ЄСПЛ Stretch v. United Kingdom від 24 червня 2003 р., майном, у значенні ст. 1 Протоколу 1 до Конвенції про захист прав і основних свобод людини, вважається законне та обґрунтоване очікування набути майно або майнове право.

Відповідно до ч. 2 п. 17 Перехідних положень ЗК України сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Згідно статті 392 ЦК власник майна може пред'явити позов про визнання його права власності, якщо це право оспорюється або не визнається іншою особою, а також у разі втрати ним документа, який засвідчує його право власності.

Таким чином, право на земельну частку (пай) позивача підлягає судовому захисту на рівні із правом власності, яке, відповідно до ст. 321 ЦК України є непорушним.

Рішення Кибинської сільської ради Миргородського району Полтавської області від 22 червня 2000 року про передачу ПОП Кибинцівське резервного фонду у колективну власність для подальшого розпаювання та додатковий список претендентів, які набули право на отримання земельної частки (паю) недійсними не визнавалися та сторонами не оспорювалися.

Позивачкою надано суду документи, які підтверджують її членство в КСП ім. Чапаєва, підстав для визнання їх недопустимими доказами немає, оскільки саме судом було запропоновано позивачці надати додаткові докази на підтвердження поданих нею позовних вимог. Крім того, наявність членства позивачки в КПС ім. Чапаєва підтверджується документами поданими представником Кибинської сільської ради (а.с. 66-70; 91-97) .

Експертним висновком долученим до матеріалів справи підтверджується тотожність по-батькові позивачки в різних офіційних документах (а.с.26).

Таким чином, позивачем доведені усі необхідні обставини, що відповідно до Указу Президента України від 08 серпня 1995 року № 720/95 Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам і організаціям надають особі право на земельну частку (пай).

На підставі наведеного, суд приходить до висновку, що позовні вимоги позивача слід задовольнити. Визнати за ОСОБА_1 право на земельну частку (пай) площею 3.3 в умовних кадастрових гектарах із земель колишнього КСП імені Чапаєва, яке було посвідчене сертифікатом серії НОМЕР_2.

Судові витрати підлягають до стягнення з Кибинської сільської ради на користь позивачки ОСОБА_1 на підставі ст.. 141 ЦПК України.

Керуючись ст.ст.4, 10, 12, 13, 77, 81, 141, 263, 264, 265, 354 ЦПК України, ст.ст. 16, 392 ЦК України суд, -

ВИРІШИВ:

Позовні вимоги ОСОБА_1 (АДРЕСА_1, РНОКПП НОМЕР_1) до Кибинської сільської ради Миргородського району Полтавської області (37654, с. Кибинці, вул. Михайлівська, 137, Миргородський район Полтавська область,ЄДРПОУ 24827767) про визнання права на земельну частку (пай) - задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, РНОКПП НОМЕР_1, право на земельну частку (пай) площею 3.30 в умовних кадастрових гектарах із земель колишнього КСП імені Чапаєва, розташованих на території Кибинської сільської ради Миргородського району Полтавської області, внаслідок паювання, яке посвідчене сертифікатом серії НОМЕР_2, виданим та зареєстрованим в Книзі реєстрації сертифікатів на земельну частку (пай) за № НОМЕР_3 від 19.03.2001 року.

Стягнути з Кибинської сільської ради Миргородського району на користь ОСОБА_1 1069,42 грн. (одну тисячу шістдесят дев'ять гривень сорок дві копійки) судових витрат.

Рішення може бути оскаржено до Полтавського апеляційного суду протягом 30 днів з дня його проголошення, шляхом подачі апеляційних через Миргородський міськрайонний суд Полтавської області.

Повний текст рішення складено 18 березня 2019 року

Суддя: С. В. Андрущенко-Луценко

Дата ухвалення рішення14.03.2019
Оприлюднено05.04.2019
Номер документу80939503
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання права на земельну частку (пай

Судовий реєстр по справі —541/1551/18

Рішення від 14.03.2019

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Рішення від 14.03.2019

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Ухвала від 20.08.2018

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

Ухвала від 25.07.2018

Цивільне

Миргородський міськрайонний суд Полтавської області

Андрущенко-Луценко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні