Рішення
від 29.03.2019 по справі 631/306/17
НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 631/306/17

провадження № 2/631/124/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

29 березня 2019 року смт Нова Водолага

Нововодолазький районний суд Харківської області в складі :

головуючого - судді Пархоменко І. О.,

при секретарі судового засідання - Семенко А. А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду смт Нова Водолага цивільну справу за позовом ОСОБА_2 до ОСОБА_3, треті особи: ОСОБА_4, НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ГОЛОВНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини,

ВСТАНОВИВ:

Позивач,ОСОБА_2, звернулась до Нововодолазького районного суду Харківської області з позовом до ОСОБА_3 про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої доньки - ОСОБА_15, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/4 частини з усіх видів його заробітку, але не менше 30 % прожиткового мінімуму щомісячно до повноліття дитини. В обґрунтування позовних вимог позивач зазначила, що між нею та відповідачем було зареєстровано шлюб, який розірвано Нововодолазьким районним судом Харківської області. Сторони мають неповнолітню доньку - ОСОБА_15, ІНФОРМАЦІЯ_1. Відповідач матеріальної допомоги утримання дитини не надає, хоча працює і має стабільний заробіток, а тому вважає, що відповідач може сплачувати аліменти в повному обсязі.

В подальшому позивач уточнила позовні вимоги, просила стягнути з відповідача, ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, аліменти на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_15, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/10 частини з усіх видів його заробітку, але не менше 50 відсотків від прожиткового мінімуму, на одну дитину відповідного віку до досягнення донькою повноліття.

Відповідач через канцелярію суду за вхідним № 233/18-вх надав відзив, де зазначив, що в позовній заяві позивач не вказала про наявність у виконавчій службі Нововодолазького району двох виконавчих проваджень про стягнення з відповідача ОСОБА_3 аліментів на дитину, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, в розмірі 1/4 частини з усіх видів доходів відповідача та аліментів на користь дружини, ОСОБА_2, до досягнення цією ж дитиною трирічного віку, в розмірі 1/4 частини з усіх видів доходів відповідача. Таким чином, на день подачі позовної заяви з відповідача стягувались аліменти в розмірі 50 % доходу відповідача. ІНФОРМАЦІЯ_11 ОСОБА_6 досяг трирічного віку і виконавче провадження про стягнення аліментів на користь дружини до досягнення дитиною трирічного віку закрито. Але на цей час відповідач уклав шлюб із ОСОБА_4, яка на ІНФОРМАЦІЯ_11 була вагітна і перебувала на утриманні відповідача. Просив суд відмовити у задоволенні позовної вимоги у повному обсязі.

Третя особа, ОСОБА_4, через канцелярію суду за вхідним № 919/19-вх від 07.02.2019 року надала пояснення, з яких вбачається, що в позовній заяві позивач не вказала, що у виконавчій службі Нововодолазького району перебували два виконавчих провадження про стягнення з відповідача ОСОБА_3 аліментів на дитину, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3, в розмірі 1/4 частини доходу відповідача та на користь дружини, ОСОБА_2, до досягнення цією ж дитиною трирічного віку, в розмірі 1/4 частини від усього доходу відповідача. Таким чином, на день подачі позовної заяви з відповідача стягувались аліменти в розмірі 50 % доходу. ІНФОРМАЦІЯ_11 ОСОБА_6 досяг трирічного віку і виконавче провадження про стягнення аліментів на користь дружини до досягнення дитиною трирічного віку закрито. 23.09.2017 року ОСОБА_3 уклав шлюб з ОСОБА_4, яка на ІНФОРМАЦІЯ_11 була вагітна і перебувала на утриманні відповідача. ІНФОРМАЦІЯ_12 у неї народилась дитина - ОСОБА_7. Просить врахувати наявність на утриманні у відповідача непрацездатної дружини ОСОБА_4, а також знаходження на утриманні у відповідача іншої дитини - ОСОБА_7, яка народилась ІНФОРМАЦІЯ_12.

Позивач в судове засідання не з'явилась, через канцелярію суду надала клопотання, відповідно до якого позовні вимоги підтримує у повному обсязі та просить суд розглянути справу за її відсутності.

Відповідач у судове засідання не з'явився, належним чином повідомлений про дату час і місце судового засідання.

Представник відповідача у судове засідання не з?явилась, через канцелярію суду надала клопотання, відповідно до якого проти задоволення позовних вимог позивача про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої доньки ОСОБА_15, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/10 частини з усіх видів його заробітку, але не менше 50 відсотків від прожиткового мінімуму не заперечує та просить розглянути дане клопотання за її відсутності та відсутності відповідача.

Третя особа ОСОБА_4 у судове засідання не з?явилась, через канцелярію суду надала клопотання, відповідно до якого просила суд розглянути справу за її відсутності.

Третя особа, НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ГОЛОВНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, не направив свого представника для участі у судовому засіданні, належним чином повідомлена про дату, місце і час судового засідання, про причини неявки суд не повідомила.

Дослідивши матеріали справи, оцінивши надані учасниками судового процесу докази в їх сукупності, проаналізувавши положення чинного законодавства, суд дійшов наступного.

Рішенням Нововодолазького районного суду Харківської області від 30 листопада 2016 року шлюб між ОСОБА_3 та ОСОБА_2 розірвано (а.с. 5).

Згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_4, виданим Нововодолазьким районним відділом державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції у Харківської області 29 березня 2017 року, ОСОБА_15 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1, актовий запис № 18. Батьками дитини зазначені: ОСОБА_3 та ОСОБА_2 (а.с. 6).

З акту депутата Нововодолазької селищної ради Сургай О.М. від 28 квітня 2017 року вбачається, що ОСОБА_2 проживає за вищевказаною адресою разом з батьками: ОСОБА_9 та ОСОБА_10 та дітьми: сином ОСОБА_5 2014 року народження, донькою ОСОБА_15 2017 року народження. ОСОБА_2 дітей виховує одна. Чоловік, ОСОБА_3, 1987 року народження з 2016 року з сім?єю не проживає, аліменти виплачує лише на сина ОСОБА_5. В листопаді 2016 року ОСОБА_2 та ОСОБА_3 розлучилися. Діти, ОСОБА_5 та ОСОБА_15, постійно проживають з мамою, ОСОБА_2, і знаходяться на повному її забезпеченні (а.с. 7).

Відповідно до виконавчого листа по справі № 631/1132/16-ц, виданого Нововодолазьким районним судом Харківської області 30 серпня 2016 року з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 стягнуто аліменти у розмірі 1/4 частини всіх видів доходів та заробітку на користь ОСОБА_2 на її утримання щомісячно до досягнення дитиною трирічного віку, а саме до ІНФОРМАЦІЯ_11, починаючи з 11.07.2016 року (а.с. 23).

Згідно з Виконавчим листом по справі № 631/1133/16-ц, виданим Нововодолазьким районним судом Харківської області 30 серпня 2016 року з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2 стягнуто аліменти у розмірі 1/3 частини всіх видів доходів та заробітку на користь ОСОБА_2 на утримання дитини - ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3, щомісячно до досягнення дитиною повноліття, але не менше ніж 30 відсотків прожиткового мінімуму встановленого для дитини відповідного віку, починаючи з 11.07.2016 року (а.с. 24).

Відповідно до довідки поліклінічного відділення КЗОЗ "Нововодолазька ЦРЛ" від 05.12.2017 року ОСОБА_4 знаходиться на обліку в жіночій консультації, у зв`язку з вагітністю (а.с. 25).

Згідно з довідкою НОВОВОДОЛАЗЬКОГО РЦЗ № 277 від 05.12.2017 року ОСОБА_4 станом на 05.12.2017 року перебуває наобліку в районному центрі зайнятості як безробітня (а.с. 26).

23 вересня 2017 року між ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, та ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_9, було укладено шлюб, зареєстрований Виконачим комітетом Нововодолазької селищної ради Нововодолазького району, актовий запис № 52 та видане свідоцтво про шлюб серії НОМЕР_5 (а.с. 27).

Згідно з свідоцтвом про народження серії НОМЕР_6, виданим Відділом державної реєстрації актів цивільного стану реєстраційної служби Нововодолазького районного управління юстиції у Харківській області 19 вересня 2014 року, ОСОБА_5 народився ІНФОРМАЦІЯ_3, актовий запис № 119. Батьками дитини зазначені: ОСОБА_3 та ОСОБА_2 (а.с. 28).

Відповідно до ч. 1 ст. 13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу, в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною 2 ст. 51 Конституції України та ст. 180 СК України визначений обов'язок батьків утримувати дітей до їх повноліття.

Згідно зі ст.121 Сімейного кодексу України, права та обов'язки матері, батька і дитини ґрунтуються на походженні дитини від них, засвідченому органом державної реєстрації актів цивільного стану в порядку, встановленому статтями 122 та 125 цього Кодексу.

Статтею 141 Сімейного кодексу України встановлено, що мати, батько мають рівні права та обов'язки щодо дитини, незалежно від того, чи перебували вони у шлюбі між собою.

Відровідно до ст. 180 Сімейного кодексу України батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття.

Відповідно до ч. 3 ст. 181 СК України, кошти на утримання дітей (аліменти) можуть присуджуватися за рішенням суду у частці від доходу їх батька, матері і (або) у твердій грошовій сумі.

Частина 1 ст. 182 СК України передбачає, що при визначенні розміру аліментів суд враховує: стан здоров'я та матеріальне становище дитини; стан здоров'я та матеріальне становище платника аліментів; наявність у платника аліментів інших дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, дочки, сина; наявність рухомого та нерухомого майна, грошових коштів; доведені стягувачем аліментів витрати платника аліментів, у тому числі на придбання нерухомого або рухомого майна, сума яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму для працездатної особи, якщо платником аліментів не доведено джерело походження коштів; інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно з положеннями статті 27 Конвенції Про права дитини від 20.11.1989 року, ратифікованої Постановою Верховної ради України № 789-XII від 27.02.1991 року, держави -учасниці визнають право кожної дитини на рівень життя, необхідний для фізичного, розумового, духовного, морального і соціального розвитку дитини. Батько (-ки) або інші особи, які виховують дитину, несуть основну відповідальність за забезпечення в межах своїх здібностей і фінансових можливостей умов життя, необхідних для розвитку дитини.

Частиною 3 ст.17 Постанови Пленуму Верховного Суду України № 3 від 15.05.2006 року "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів" встановлено що, вирішуючи питання щодо розміру аліментів, суд повинен ураховувати: стан здоров'я, матеріальне становище дитини і платника аліментів, наявність у останнього інших малолітніх дітей, непрацездатних чоловіка, дружини, батьків, повнолітніх дочки, сина та інші обставини, що мають істотне значення.

Згідно з ч. 1 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ч. 2 ст. 182 Сімейного кодексу України розмір аліментів має бути необхідним та достатнім для забезпечення гармонійного розвитку дитини. Мінімальний гарантований розмір аліментів на одну дитину не може бути меншим, ніж 50 відсотків прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку.

Згідно з ч.1 ст. 183 СК України частка заробітку (доходу) матері, батька, яка буде стягуватися як аліменти на дитину, визначається судом.

Відповідно до ст. 55 Конституції України права і свободи людини і громадянина захищаються судом.

Згідно зі змістом ч. ч. 1, 2 ст. 12 ЦПК України цивільне судочинство здійснюється на засадах змагальності сторін. Учасники справи мають рівні права щодо здійснення всіх процесуальних прав та обов?язків, передбачених законом.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 ЦПК України кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Стаття 76 ЦПК України, передбачає, що доказами у справі є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Приписами частин 1, 5, 6 ст. 81 ЦПК України встановлено, що кожна сторона повинна довести ті обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається, як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Докази подаються сторонами та іншими учасниками справи. Доказування не може ґрунтуватися на припущеннях. Обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Таким чином, враховуючи обставини по справі, що мають істотне значення, а саме: стан здоров`я та матеріальне становище платника аліментів, наявність у платника аліментів інших дітей та дружини, що знаходяться на його утриманні, те, що відповідач є особою працездатного віку, суд приходить до висновку, що встановлення розміру аліментів на утримання доньки ОСОБА_15 в розмірі 1/10 частини з усіх видів заробітку (доходу) відповідача, щомісячно, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, є справедливим та обґрунтованим, таким що відповідає засадам розумності та виваженості, є достатнім для забезпечення потреб дитини та не призведе до надмірного матеріального тягаря для відповідача.

Відповідно до ч.1 ст. 191 СК України аліменти на дитину присуджуються за рішенням суду від дня пред'явлення позову.

Таким чином, аліменти потрібно стягнути з дня пред?явлення позову, тобто з 04.05.2017 року.

Згідно зі ст. 430 ЦПК України суд допускає негайне виконання рішення у межах суми платежу за один місяць.

На підставі викладеного, керуючись ст. 51 Конституції України, ст.ст. 7, 141, 180, 181- 183, 191 СК України ст.ст. 13, 81, 263 - 265 ЦПК України, суд, -

ВИРІШИВ :

Позовні вимоги ОСОБА_2 до ОСОБА_3, треті особи: ОСОБА_4, НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ГОЛОВНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, про стягнення аліментів на утримання неповнолітньої дитини задовольнити.

Стягнути зОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, на користь ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_10, аліменти на утримання неповнолітньої дитини - ОСОБА_15, ІНФОРМАЦІЯ_1, у розмірі 1/10 (однієї десятої) частини з усіх видів заробітку (доходу) відповідача щомісячно, але не менше 50 % прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку, починаючи з 04.05.2017 року до досягнення дитиною повноліття, тобто до ІНФОРМАЦІЯ_13.

Стягнути з ОСОБА_3, ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, судовий збір у розмірі 640 грн. (шістсот сорок гривень ) 00 коп. на користь держави.

В частині стягнення аліментів у межах суми платежу за один місяць рішення суду підлягає негайному виконанню.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Апеляційна скарга на рішення суду подається учасниками справи до Харківського апеляційного суду через Нововодолазький районний суд Харківської області до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Відомості щодо учасників справи:

Позивач: ОСОБА_2, місце проживання чи перебування: АДРЕСА_1, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2, паспорт громадянина України серії НОМЕР_7;

Відповідач: ОСОБА_3, місце проживання чи перебування: АДРЕСА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_1, паспорт громадянина України серії НОМЕР_8.

Третя особа: ОСОБА_4, місце проживання чи перебування: АДРЕСА_2, реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_3, паспорт громадянина України з безконтакним носієм НОМЕР_9.

Третя особа: НОВОВОДОЛАЗЬКИЙ РАЙОННИЙ ВІДДІЛ ДЕРЖАВНОЇ ВИКОНАВЧОЇ СЛУЖБИ ГОЛОВНОГО ТЕРИТОРІАЛЬНОГО УПРАВЛІННЯ ЮСТИЦІЇ У ХАРКІВСЬКІЙ ОБЛАСТІ, місцезнаходження: вул. Донця Григорія, буд. № 6, смт Нова Водолага, Харківської області, 63202, ідентифікаційний код юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України 34895423.

Суддя І. О. Пархоменко

Дата ухвалення рішення29.03.2019
Оприлюднено05.04.2019

Судовий реєстр по справі —631/306/17

Рішення від 29.03.2019

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 06.03.2019

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 26.12.2018

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 01.10.2018

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Пархоменко І. О.

Ухвала від 17.01.2018

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Мащенко С. В.

Ухвала від 07.11.2017

Цивільне

Нововодолазький районний суд Харківської області

Мащенко С. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні