Постанова
від 05.04.2019 по справі 927/214/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ЧЕРНІГІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Іменем України

ПОСТАНОВА

05 квітня 2019 року м. Чернігівсправа № 927/214/19 Господарський суд Чернігівської області у складі головуючого судді Фесюри М.В., за участю секретаря Скороход А.О., розглянувши матеріали за заявою голови ліквідаційної комісії боржника,

За заявою голови ліквідаційної комісії боржника,

Боржник: Приватне підприємство "Пром-Продукт",

вул. Робітнича, 6, м. Чернігів, 14001, код ЄДРПОУ 41672051

Представники учасників справи: голова ліквідаційної комісії - ОСОБА_1, від Головного Управління ДФС у Чернігівській області - ОСОБА_2

В судовому засіданні на підставі ст. 240 Господарського процесуального кодексу України, було оголошено вступну та резолютивну частини постанови.

Головою ліквідаційної комісії Приватного підприємства "Пром-Продукт" (надалі - боржник) подана заява про відкриття провадження у справі про банкрутство на підставі ст. 11, 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» (надалі - Закон про банкрутство).

В обґрунтування поданої заяви боржник вказує, що під час ліквідації боржника не у зв'язку з процедурою банкрутства встановлено неможливість задовольнити вимоги кредиторів в сумі 451 198,08 грн, а тому він був зобов'язаний звернутися до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство.

Ухвалою суду від 13 березня 2019 року вказана вище заява була прийнята до розгляду з призначенням підготовчого засідання.

При цьому, в підготовчому засіданні господарського суду від 22.03.19 було встановлено, що боржником дотримано порядок ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України та існують ознаки неоплатності боржника.

До початку судового засідання від арбітражної керуючої ОСОБА_3 надійшла заява про участь у справі (вих. №01-09/9 від 22.03.19), яка була надіслана в подвійному екземплярі на електронну адресу суду та поштою. Суд заяву разом з доданими до неї доказами залучив до матеріалів справи.

В судовому засіданні 05.04.19 присутній голова ліквідаційної комісії надав пояснення, просив суд визнати боржника банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру. Також голова ліквідаційної комісії відніс вирішення питання щодо призначення кандидатури ліквідатора боржника на розсуд суду.

В судовому засіданні брав участь представник Головного управління ДФС у Чернігівській області, від якого надійшла заява про приєднання кредиторських вимог (від 04.04.19 №2010/9/25/25-01-10-11). Суд заяву разом з доданими до неї доказами залучив до матеріалів справи.

Розглянувши подані документи і матеріали, суд встановив:

19.10.17 Приватне підприємство "Пром-Продукт" зареєстровано в якості юридичної особи, про що у Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань внесені відомості за №10641020000013499. З 19.10.17 Приватне підприємство "Пром-Продукт" взято на облік в якості платника податків в Чернігівській об`єднаній державній податковій інспекції ГУ ДФС у Чернігівській області.

18.06.18 власником Приватного підприємства "Пром-Продукт" було прийнято рішення (рішення власника №1/18 від 18.06.18) про припинення діяльності підприємства шляхом ліквідації за за рішенням власника, створити комісію з припинення підприємства у складі однієї особи, виконання функцій голови ліквідаційної комісії покласти на ОСОБА_4, з встановленням строку заявлення кредиторами вимог - протягом двох місяців з дати державної реєстрації рішення про припинення юридичної особи. Рішенням власника №2/18 від 14.12.18, з ОСОБА_4 знято повноваження голови ліквідаційної комісії, та виконання функцій голови ліквідаційної комісії покладено на ОСОБА_1

Протягом ліквідаційної процедури ліквідаційною комісією розглянуто та визнано грошові вимоги з внесенням до реєстру, що станом на 01.03.19 складають 451 198,08 грн, в т.ч. вимоги приватного підприємства ТД Фонтекс-Агро (код ЄДРПОУ 38510009, вул. Мальновського, 30-А, м. Чернігів, 14020) в сумі 451 198,08 грн (відповідно до укладеного Договору №553 поставки паливно-мастильних матеріалів від 20.11.17 а.с. 50-55).

Також під час ліквідації ліквідатором 03.12.18 проводилась інвентаризація майна боржника, в результаті чого встановлено відсутність майнових активів (інвентаризаційний опис майна №1 від 03.12.18).

Також, ліквідатором вживалися заходи щодо розшуку майна боржника шляхом направлення відповідних запитів до реєструючих органів, внаслідок чого була встановлена відсутність у товариства будь - якого майна.

Даний факт підтверджується, зокрема, довідками регіонального відділення Фонду державного майна України по Чернігівській області від 01.08.18 №18-05-02783; Територіального сервісного центру №7441 Регіонального сервісного центру в Чернігівській області Міністерства внутрішніх справ України від 25.07.18 №5854; Управління земельних ресурсів Чернігівської міської ради від 27.07.18 №01-08/1383.

Також згідно з Інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна щодо суб`єкта, сформованою 26.07.18 за №132179123 (а.с. 33, 34) відомості стосовно Приватного підприємства "Пром-Продукт" відсутні.

Крім того, згідно здійсненої головою ліквідаційної комісії перевірки відкритих реєстрів та баз, зокрема, в електронних реєстрах Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку, Державної установи Агентство з розвитку інфраструктури фондового ринку України , Реєстрі власників цінних паперів Національного депозитарію України, бази даних Українського інституту інтелектуальної власності Укрпатент , сайту Державної авіаційної служби України, Державному судновому реєстрі України, Судновій книзі України, встановлено, що у Приватного підприємства "Пром-Продукт" відсутні рахунки, на яких обліковувались би цінні папери; боржник не значиться як емітент цінних паперів; не являється власником винаходів та корисних моделей, знаків на товари та послуги, промислових моделей, зразків; не є власником цивільних повітряних суден; плавзасоби у підприємства відсутні.

Як вбачається із балансу та розшифровки рядків проміжного ліквідаційного балансу, станом на 03.12.18 боржник має поточні зобов'язання в сумі 451198,08 грн. При цьому, вартість активів товариства становить 0,0 грн. Станом на 01.03.19 поточна дебіторська заборгованість становить 110 тис. грн.

Рішенням власника Приватного підприємства "Пром-Продукт" (№2/18 від 14.12.18) був затверджений складений головою ліквідаційної комісії проміжний ліквідаційний баланс.

Згідно з рішенням власника Приватного підприємства "Пром-Продукт" (№2/18 від 14.12.18), враховуючи відсутність майна та коштів у боржника для задоволення вимог кредиторів, було прийнято рішення про звернення до господарського суду із заявою про відкриття провадження у справі про банкрутство на підставі ст. 95 Закону про банкрутство.

Враховуючи наведені вище обставини, господарський суд вважає, що надані боржником докази свідчать про недостатність вартості майна останнього для задоволення вимог кредиторів, що є підставою для визнання боржника банкрутом та відкриття ліквідаційної процедури.

Згідно з ч. 3 ст. 95 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , кредитори мають право заявити свої вимоги до боржника, який ліквідується, у місячний строк з дня офіційного оприлюднення повідомлення про визнання боржника, який ліквідується, банкрутом, на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України в мережі Інтернет. Зазначений строк є граничним і поновленню не підлягає. Особи, вимоги яких заявлені після закінчення строку, встановленого для їх подання, або не заявлені взагалі, не є конкурсними кредиторами, а їх вимоги погашаються в шосту чергу.

Відповідно до ч.1 ст. 37 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", у випадках, передбачених цим Законом, господарський суд у судовому засіданні за участю сторін приймає постанову про визнання боржника банкрутом і відкриває ліквідаційну процедуру строком на дванадцять місяців.

У відповідності з ч. 2 ст. 95 Закону про банкрутство, за результатами розгляду заяви про порушення справи про банкрутство юридичної особи, майна якої недостатньо для задоволення вимог кредиторів, господарський суд визнає боржника, який ліквідується, банкрутом, відкриває ліквідаційну процедуру, призначає ліквідатора в порядку, встановленому цим Законом для призначення розпорядника майна. Обов'язки ліквідатора можуть бути покладені на голову ліквідаційної комісії (ліквідатора) незалежно від наявності у нього статусу арбітражного керуючого.

Відповідно до ч. ч. 1, 2 ст. 114 Закону про банкрутство, кандидатура арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) для виконання повноважень розпорядника майна визначається судом самостійно із застосуванням автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Під час прийняття заяви про порушення справи про банкрутство суд в ухвалі зобов'язує визначеного автоматизованою системою арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) надати заяву на участь у даній справі.

Розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором не можуть бути призначені арбітражні керуючі:

1)які є заінтересованими у цій справі;

2)які здійснювали раніше управління цим боржником - юридичною особою, крім випадків, коли з дня усунення від управління зазначеним боржником минуло не менше трьох років;

3)яким відмовлено в допуску до державної таємниці, якщо такий допуск є необхідним для виконання обов'язків, покладених цим Законом;

4)які мають конфлікт інтересів (особи, у яких виникає суперечність між власними чи їх близьких осіб майновими, немайновими інтересами та повноваженнями арбітражного керуючого);

5)які здійснювали раніше повноваження приватного виконавця щодо примусового виконання судових рішень або рішень інших органів (посадових осіб), у яких боржник був стороною виконавчого провадження.

До призначення арбітражним керуючим (розпорядником майна, керуючим санацією, ліквідатором) особа повинна подати до господарського суду заяву, в якій зазначається, що вона не належить до жодної категорії вищезазначених осіб.

При цьому, п. 4.20 Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, затвердженого Постановою пленуму Вищого господарського суду України від 14.07.2016р. № 8 встановлено, що арбітражний керуючий, визначений автоматизованою системою, протягом трьох днів з дня отримання ухвали про прийняття заяви про порушення справи про банкрутство зобов'язаний надати безпосередньо до господарського суду на паперовому носії або в електронній формі на електронну адресу господарського суду, з якої він отримав відповідну ухвалу, заяву про його участь у справі з повідомленням про те, що він не належить до жодної з категорії осіб, зазначених у частині другій статті 114 Закону.

Згідно з довідкою щодо кандидатури арбітражного керуючого, сформованої 13.03.19 автоматично у відповідь на електронний запит судді згідно з п. 4.17 Положення про автоматизовану систему з відбору кандидатів на призначення арбітражного керуючого у справах про банкрутство, автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, визначено арбітражного керуючого ОСОБА_5.

Ухвалою Господарського суду Чернігівської області від 13.03.19 арбітражного керуючого ОСОБА_5, визначеного автоматизованою системою з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих України, зобов'язано надати суду заяву про її участь у справі з повідомленням про те, що він не належить до жодної категорії осіб, зазначених у ч. 2 ст. 114 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , на паперовому носії або в електронній формі до 22.03.19.

Станом на 05.04.19 від арбітражного керуючого ОСОБА_5, визначеної автоматизованою системою, заява про участь у справі про банкрутство Приватного підприємства "Пром-Продукт" не надійшла.

Ухвали суду від 13.03.19 про прийняття заяви та від 22.03.19 про відкриття провадження у справі, двічі направлялись рекомендованим листом арбітражному керуючому ОСОБА_5 на адресу: вул. Ярославська, 6, м. Київ, 04071, повернуті відділенням зв'язку з відмітками "за закінченням терміну зберігання" та "вибула".

Разом з тим, до Господарського суду Чернігівської області надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_3 про участь у справі про банкрутство (вих. №01-09/9 від 22.03.19). До заяви було додано: резюме арбітражного керуючого, копія свідоцтва про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №530 від 15.03.2013 року; копія свідоцтва про підвищення кваліфікації від 15.12.18; копія договору СТД №3451914 страхування відповідальності арбітражного керуючого від 06.03.2019 року; копія квитанції №0.0.1290520043.1 від 10.03.19 про сплату страхового платежу за полісом, листа від 10.11.14 №13.02-33/1446 Міністерства юстиції України щодо присвоєння рівня кваліфікації. Також арбітражним керуючим ОСОБА_3 надано відомості, щодо того, що вона судимості за вчинення корисливих злочинів не має, не є заінтересованою особою стосовно боржника та кредиторів відповідно до ст.1, ч.2 ст.114 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , не здійснювала раніше управління цим боржником, в допуску до державної таємниці не відмовлено.

Відповідно до п. 4 ч. 1 ст. 114 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , у разі якщо від арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора), визначеного автоматизованою системою, не надійшла заява про згоду стати розпорядником майна в цій справі, то розпорядника майна призначає суд без застосування автоматизованої системи з числа осіб, внесених до Єдиного реєстру арбітражних керуючих (розпорядників майна, керуючих санацією, ліквідаторів) України.

Згідно п. 5 ч.1 ст. 114 Закону, кандидатура арбітражного керуючого для виконання повноважень керуючого санацією або ліквідатора визначається судом за клопотанням комітету кредиторів, а у разі відсутності такого клопотання за ініціативою суду, крім випадків, передбачених цим Законом.

Під час призначення арбітражного керуючого (керуючого санацією, ліквідатора) господарський суд не повязаний з кандидатурами арбітражних керуючих, запропонованими комітетом кредиторів, та має право призначити арбітражного керуючого самостійно (п. 6 ч.1 ст. 114 Закону).

Враховуючи неподання арбітражним керуючим ОСОБА_5, кандидатура якої була визначена автоматизованою системою, заяви на участь у справі про банкрутство Приватного підприємства "Пром - Продукт", а також відповідність кандидатури арбітражного керуючого (розпорядника майна, керуючого санацією, ліквідатора) ОСОБА_3 вимогам Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , суд призначає ліквідатором Приватного підприємства "Пром - Продукт" арбітражного керуючого ОСОБА_3.

Крім того, в судовому засіданні представником Головного управління ДФС у Чернігівській області надано заяву про приєднання кредиторських вимог (від 04.04.19 №2010/9/25/25-01-10-11). Дослідивши подану Головним управлінням ДФС у Чернігівській області заяву та додані до неї документи, суд встановив відсутність доказів сплати судового збору за подання заяви з кредиторськими вимогами до боржника.

Відповідно до ч. 3 ст. 23 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом (надалі - Закон), до заяви в обов'язковому порядку додаються докази сплати судового збору, докази надсилання копії заяви боржнику і розпоряднику майна, а також документи, які підтверджують грошові вимоги до боржника.

Згідно з ч. 1 ст. 24 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , у разі, якщо заяву конкурсного кредитора подано без дотримання вимог ч. 3 ст. 23 цього Закону, господарський суд письмово повідомляє заявника про недоліки заяви та строк, протягом якого він зобов'язаний їх усунути.

Враховуючи викладене, господарський суд вважає необхідним залишити заяву Головного управління ДФС у Чернігівській області про приєднання кредиторських вимог (від 04.04.19 №2010/9/25/25-01-10-11) без руху та повідомити заявника про необхідність подання до суду доказів сплати судового збору, встановивши строк для усунення недоліків включно до 12.04.19 (включно).

Керуючись ст. 8, 37, 38, 95, 114 Закону України Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом , ст. 233, 234, 235, 240 Господарського процесуального кодексу України, господарський суд,

ПОСТАНОВИВ:

1.Визнати банкрутом Приватне підприємство "Пром-Продукт", (код ЄДРПОУ 41672051), з наслідками, передбаченими ст. 38 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

2.Відкрити ліквідаційну процедуру.

3 .Ліквідатором банкрута призначити арбітражну керуючу ОСОБА_3 (17500, Чернігівська область, м. Прилуки, вул. Гнідаша, 17/5, РНОКПП НОМЕР_1, свідоцтво про право на здійснення діяльності арбітражного керуючого №530 від 15.03.13).

4.Оприлюднити на офіційному веб-сайті Вищого господарського суду України повідомлення про визнання банкрутом і про відкриття ліквідаційної процедури Приватного підприємства "Пром-Продукт", текст якого додається.

5.Зобов'язати ліквідатора виконати дії, передбачені розділом ІІІ "Ліквідаційна процедура" Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", а також надати господарському суду ліквідаційний баланс та звіт про проведену роботу.

6 .Заяву Головного Управління ДФС у Чернігівській області (вул. Реміснича, 11, м. Чернігів, 14000) про приєднання кредиторських вимог у розмірі 6 861 519,18 грн залишити без руху та зобов'язати Головне Управління ДФС у Чернігівській області усунути недоліки поданої заяви про приєднання кредиторських вимог, надавши до суду в строк до 12.04.2019 року (включно) докази сплати судового збору.

7.Копію даної постанови надіслати до відома: ліквідатору ОСОБА_3, голові ліквідаційної комісії ОСОБА_1 (вул. Г. Полуботка, 7, м. Чернігів, 14000), арбітражному керуючому ОСОБА_5 (вул. Ярославська 6, м. Київ, Україна, 04071), відділу державної реєстрації (вул. Рокосовського, 20-а, м. Чернігів, 14032), ГУ ДФС у Чернігівській області (вул. Реміснича, 11, м. Чернігів, 14000), відділу з питань банкрутства Головного територіального управління юстиції в Чернігівській області до відома.

Постанова набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена до Північного апеляційного господарського суду у строк, встановлений ч. 1 ст. 256 Господарського процесуального кодексу України, шляхом подання апеляційної скарги через місцевий господарський суд.

Повний текст постанови складений та підписаний 05 квітня 2019 року.

Суддя М.В. Фесюра

Веб-адреса Єдиного державного реєстру судових рішень, розміщена на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет: http://reyestr.court.gov.ua/

Дата ухвалення рішення05.04.2019
Оприлюднено05.04.2019

Судовий реєстр по справі —927/214/19

Ухвала від 30.08.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 23.08.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 13.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 06.05.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 16.04.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Постанова від 05.04.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 22.03.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

Ухвала від 13.03.2019

Господарське

Господарський суд Чернігівської області

Фесюра М.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні