Вирок
від 04.04.2019 по справі 203/1219/19
КІРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 203/1219/19

Провадження № 1-кп/0203/517/2019

В И Р О К

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2019Кіровський районний суд

м. Дніпропетровська

у складі:

головуючого судді ОСОБА_1

при секретарі ОСОБА_2

за участю прокурора ОСОБА_3

обвинуваченої ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду у м. Дніпрі матеріали кримінального провадження, відомості про яке внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32018041650000055від 28.09.2018 стосовно:

ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженки селища Іларіонове Синельниківського району Дніпропетровської області, українки, громадянки України, освіта середня, не працюючої, заміжня, зареєстрованої та проживаючої за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимої,

у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України,

В С Т А Н О В И В:

ОСОБА_4 , на початку 2018 року, знаходячись у смт. Іларіонове, Синельниківського району Дніпропетровської області, в денний час, більш точну дату та час уході досудового розслідування встановити не надалось можливим, познайомилась із невстановленою слідством особою, перебуваючи у скрутному матеріальному становищі, погодилась на пропозицію останнього за грошову винагороду стати засновником та директором підприємства ТОВ«Фортуна?Ді» (код ЄДРПОУ39555061), не маючи наміру займатися діяльністю підприємства, пов`язаною з виробництвом товарів, виконанням робіт або наданням послуг вказаною у статуті підприємства, усвідомлюючи при цьому, що підприємство перереєстровується з метою прикриття незаконної діяльності, і допускаючи, що результатом таких дій можуть бути негативні наслідки та шкода державі та її інтересам.

Так, ОСОБА_4 , усвідомлюючи протиправний характер запропонованих їй дій як засновника та директора придбаного з метою прикриття незаконної діяльності суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Фортуна-Ді», реалізовуючи свій злочинний умисел, направлений на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, діючи умисно, з корисливих мотивів, погодилась вступити у попередню змову із невстановленою досудовим розслідуванням особою, якій надала оригінал свого паспорту громадянина України та оригінал довідки про присвоєння їй ідентифікаційного номеру, що в свою чергу надало можливість невстановленій слідством особі виготовити проекти документів, необхідних для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи).

Далі не встановлена досудовим розслідуванням особа, з метою реалізації злочинного умислу, направленого на придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи), діючи умисно, за попередньою змовою з ОСОБА_4 , на початку 2018 року, але не пізніше 15.02.2018 року, у невстановленому органом досудового розслідування місці, за невстановлених слідством обставин, виготовила документи, необхідні для перереєстрації підприємства ТОВ «Фортуна-Ді», зокрема договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі Товариства з обмеженою відповідальністю «ФОРТУНА-ДІ» від 15.02.2018

Так, не пізніше 15.02.2018 року у денний період доби (більш детально слідством не встановлено), ОСОБА_4 , перебуваючи в автомобілі (марка та державний номер не відомі), неподалік парку скверу Героїв, по вул.Олександра Поля 2А, діючи умисно, з корисливих мотивів, на виконання досягнутої з не встановленими співучасниками злочинного умислу домовленості, усвідомлюючи, що перереєстрована на її прізвище юридична особа буде використовуватись не встановленими досудовим розслідуванням особами для прикриття незаконної діяльності в порушення положень ст.ст.81, 87, 89 Цивільного кодексу України №435-lV, ст.ст.56,57,58,79,80,82,89 Господарського кодексу України, ст.ст.4,9, 25 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб - підприємців та громадських формувань», особистим підписом затвердила договір купівлі-продажу часток у статутному капіталі ТОВ «Фортуна-Ді» від 15.02.2018, що підтверджено висновком експерта №1215/1216/19-27 від 28.03.2019.

Підписані ОСОБА_4 документи надали змогу невстановленим слідством особам подати до органу реєстрації Солом`янської районної в місті Києві державної адміністрації такі документи, та надали юридичні підстави здійснити 16.02.18 року державну реєстрацію змін до установчих документів ТОВ «Фортуна-Ді», визначивши ОСОБА_4 одноосібним засновником та керівником ТОВ «Фортуна-Ді».

Незважаючи на те, що ТОВ «Фортуна-Ді», було зареєстроване в державних органах влади як суб`єкт підприємницької діяльності юридична особа, ОСОБА_4 придбала вказане підприємство, реалізовуючи злочинний умисел, направлений на фіктивне підприємництво, тобто придбання суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, без наміру здійснення господарської діяльності, пов`язаної з продажем товарів, виконанням робіт чи наданням послуг, а виключно з метою прикриття незаконної діяльності невстановлених досудовим розслідуванням осіб, діючи із ними за попередньою змовою та в їх інтересах.

Перереєстрація ТОВ «Фортуна-Ді» в органах державної влади надала можливість невстановленим досудовим розслідуванням особам під виглядом зовні законної діяльності здійснювати документальне оформлення неіснуючих господарських операцій з метою незаконного формування валових витрат з податку на прибуток на користь суб`єктів підприємницької діяльності реального сектору економіки, тим самим сприяти фізичним особам та службовим особам підприємств фактичним платникам податку, в ухиленні від сплати податків до державного бюджету.

Дії ОСОБА_4 , які виразились у придбанні ТОВ «Фортуна-Ді» з метою прикриття незаконної діяльності, за попередньою змовою групою осіб, вчинені в порушення законодавчих актів України, що регулюють діяльність суб`єктів підприємницької діяльності та порядок оподаткування, а саме: ст. 56, 65 Господарського кодексу України,

Власник здійснює свої права щодо управління підприємством безпосередньо або через уповноважені ним органи відповідно до статуту підприємства чи інших установчих документів. Для керівництва господарською діяльністю підприємства власник (власники) або уповноважений ним орган призначає (обирає) керівника підприємства. Керівник підприємства без доручення діє від імені підприємства, представляє її інтереси в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з юридичними особами та громадянами, формує адміністрацію підприємства і вирішує питання діяльності підприємства в межах та порядку, визначених установчими документами»;

- ст. 19, 58, 89 Господарського кодексу України,

- ст. 8 Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні»,

Таким чином, вищезазначені дії ОСОБА_4 , які виразились у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності ТОВ «Фортуна-Ді» з метою прикриття незаконної діяльності за попередньою змовою групою осіб, призвели до того, що не встановлені органом досудового розслідування особи отримали можливість здійснювати фінансові операції за межами податкового контролю від імені формально призначеного засновника та директора в порушення встановленого законодавством порядку.

Умисні дії ОСОБА_4 , які виразилися у фіктивному підприємництві, тобто придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності, вчинене за попередньою змовою групою осіб, кваліфікуються за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.2 ст.28 ч.1 ст.205 КК України.

В ході підготовчого судового засідання була надана угода від 03.04.2019 між обвинуваченою ОСОБА_4 та прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 , якому на підставі ст.37 КПК України надані повноваження прокурора у даному кримінальному провадженні, була укладена угода про визнання винуватості ОСОБА_4 увчиненні кримінальногоправопорушення,передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України.

Виходячи із змісту даної угоди, обвинувачена ОСОБА_4 повністю визнала свою винуватість у зазначеному діянні і зобов`язалась беззастережно визнати обвинувачення в обсязі підозри у судовому провадженні.

Згідно угоди, сторони погодилися на призначення покарання ОСОБА_4 за ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України у вигляді штрафу у розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень.

Обвинувачена ОСОБА_4 із запропонованим видом та мірою покарання погодилась.

У підготовчому судовому засіданні суд, відповідно до ч.4 ст.474 КПК України, роз`яснивши обвинуваченій ОСОБА_4 її права, наслідки укладення та затвердження угоди, передбачені ст.473 КПК України, характер обвинувачення, в якому вона визнає себе винуватою, вид покарання, приходить до висновку, що обвинувачена цілком розуміє їх, беззастережно визнала свою вину та надала суду згоду на призначення узгодженого покарання.

Відповідно до ч.6 ст.474 КПК України, на підставі пояснень обвинуваченої суд встановив, що укладення угоди сторонами є добровільним, тобто не є наслідком застосування насильства, примусу, погроз або наслідком обіцянок чи дії будь-яких інших обставин, ніж ті, що передбачені в угоді.

Перевіривши, відповідно до ч.7 ст.474 КПК України, угоду, суд встановив її відповідність вимогам Кримінального процесуального кодексу України, та приходить до висновку, що угода не порушує законних прав та інтересів сторін і не суперечить інтересам суспільства та може бути затверджена.

Відповідно до ч.1 ст.475 КПК України, якщо суд переконається, що угода може бути затверджена, він ухвалює вирок, яким затверджує угоду і призначає узгоджену сторонами міру покарання.

Речові докази по даному кримінальному провадженню підлягають розподілу, відповідно до ст.100 КПК України.

Таким чином, виходячи із зазначеного та керуючись ст.ст. 122, 124, 314, 315, 373, 374, 468-475 КПК України, суд,

УХВАЛИВ:

Угоду про визнання винуватості, укладену 03.04.2019 між прокурором відділу нагляду за додержанням законів органами фіскальної служби управління нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності прокуратури Дніпропетровської області ОСОБА_3 та обвинуваченою ОСОБА_4 затвердити.

ОСОБА_4 визнати винною у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 205 КК України та призначити їй покарання у вигляді штрафу в розмірі 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 8500 (вісім тисяч п`ятсот) гривень.

Стягнути з ОСОБА_4 з витрати на залучення експертів №1215/1216/19-27 від 28.03.2019 2512 гривень.

Відповідно до ч.2 ст.473 КПК України наслідком укладення та затвердження угоди про визнання винуватості для прокурора, підозрюваного чи обвинуваченого є обмеження їх права оскарження вироку згідно із положеннями статей 394 та 424 цього Кодексу, а для підозрюваного чи обвинуваченого також його відмова від здійснення прав, передбачених абзацами першим та четвертим пункту 1 частини четвертої статті 474 цього Кодексу.

На вирок можуть бути подані апеляційні скарги з підстав, передбачених ст.394 КПК України, до Дніпровського апеляційного суду через Кіровський районний суд м. Дніпропетровська протягом 30 днів з дня його проголошення, а обвинуваченим в той же строк з моменту вручення йому копії вироку.

Вирок набирає законної сили після спливу 30 днів з дня його проголошення, у разі якщо учасниками судового провадження не буде подано апеляційних скарг. У разі подання апеляційних скарг, вирок суду набирає законної сили після ухвалення апеляційним судом рішення.

Копія вироку підлягає негайному врученню обвинуваченому та прокурору, інші учасники судового провадження мають право отримати копію вироку звернувшись до суду із відповідною заявою.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80956754
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —203/1219/19

Вирок від 04.04.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Підберезний Г. А.

Ухвала від 01.04.2019

Кримінальне

Кіровський районний суд м.Дніпропетровська

Підберезний Г. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні