Рішення
від 01.04.2019 по справі 688/771/19
ШЕПЕТІВСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ХМЕЛЬНИЦЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа 688/771/19

№ 2/688/387/19

Рішення

іменем України

01 квітня 2019 року Шепетівський міськрайонний суд

Хмельницької області

в складі:

головуючого судді Мазур Н.В.

за участю секретаря судового засідання Варшавської Я.В.,

розглянувши у відкритому засіданні в залі суду в м.Шепетівка справу за позовом ОСОБА_1 до ОСОБА_2 сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області про визнання права на земельну частку (пай) та виділення її в натурі (на місцевості), -

ВСТАНОВИВ:

Позивач ОСОБА_1 звернувся до суду з вказаним позовом, в якому просить визнати за ним право на земельну частку (пай) у землі, що перебуває в КСП Корчик , розташованому на території ОСОБА_2 сільської ради Шепетівського району Хмельницької області, розміром 2,6 умовних кадастрових гектара, посилаючись на те, що будучи членом даного товариства, він був включеним до списку громадян-членів КСП Корчик , що є додатком до Державного акту на право колективної власності на землю та має право на земельну частку (пай), але з невідомих йому причин земельний сертифікат останньому не видали.

Позивач ОСОБА_1 в судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи у його відсутність, позовні вимоги підтримує в повному обсязі, просив їх задовольнити.

Представник відповідача ОСОБА_2 сільської ради Шепетівського району Хмельницької області в судове засідання не з'явився, подав заяву про розгляд справи без його участі, проти задоволення позову не заперечує.

Представник третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області в судове засідання не з'явився, направив заяву про розгляд справи у відсутності його представника, проти задоволення позову не заперечує.

В зв'язку з визнанням позову відповідачами суд, відповідно до ч.4 ст.206 ЦПК України знаходить ухвалити рішення про задоволення позову.

В зв'язку з неявкою в судове засідання всіх осіб, що беруть участь справі, відповідно до ч.2 ст.247 ЦПК України, фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального засобу не здійснюється.

Дослідивши матеріали справи, суд вважає, що позов підлягає до задоволення з наступних підстав.

Відповідно до п. 2 Указу Президента України № 720/95 від 08.08.1995 року Про порядок паювання земель, переданих у колективну власність сільськогосподарським підприємствам право на земельну частку (пай) мають члени колективного сільськогосподарського підприємства, в тому числі пенсіонери, які раніше працювали в ньому і залишаються членами зазначеного господарства, відповідно до списку, що додається до Державного акту на право колективної власності на землю.

З роз'яснень п. 24 постанови Пленуму Верховного Суду України №7 від 16.04.2004 року Про практику застосування судами земельного законодавства при розгляді цивільних справ слідує, що член колективного сільськогосподарського підприємства (даліКСП), включений до списку, що додається до державного акта на право колективної власності на землю, набуває права на земельну частку (пай).

Таким чином аналіз вищевказаних положень свідчить про те, що підставою набуття права на земельну частку (пай) є перебування у членах господарства особи на день видачі КСП державного акта на право колективної власності на землю, та у списках, що додаються до вказаного державного акта.

Судом встановлено, що 04 березня 1993 року позивач ОСОБА_1 був прийнятий на роботу різноробочим в колективне сільськогосподарське товариство Корчик , про що свідчать записи у її трудовій книжці б/н від 1994 року.

04 березня 1993 року ОСОБА_1 прийнятий в члени підприємства КСП Мир та 21 липня 1994 року звільнений з роботи за власним бажанням.

На підставі рішення ОСОБА_2 сільської ради народних депутатів Шепетівського району Хмельницької області від 23 травня 1995 року, 07 лютого 1996 року КСП Корчик с. Корчик Шепетівського району Хмельницької області виданий Державний акт на право колективної власності на землю площею 2234,3 гектара для ведення товарного сільськогосподарського товариства, що підтверджується його копією серії ХМ №000012.

З інформації відділу Держгеокадастру у Шепетівському районі Головного управління Держгеокадастру у Хмельницькій області від 19 лютого 2019 року 3-3-143/0-0.35-144/149-19 встановлено, що ОСОБА_1 був включений в список громадян-членів колективного сільськогосподарського підприємства Корчик с. Корчик Шепетівського району Хмельницької області. Розмір земельної частки (паю) в КСП Корчик становить 2,6 в умовних кадастрових гектарах. Вартість земельної частки (паю) станом на 01.01.2019 року становить 26 099,83 грн. Сертифікати на право на земельну частку (пай) ОСОБА_1 не отримував.

Відповідно до ст. 2 Закону України Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв) основним документом, що посвідчує право на земельну частку (пай), є сертифікат на право на земельну частку (пай), виданий районною (міською) державною адміністрацією. Документами, що посвідчують право на земельну частку (пай), також є: свідоцтво про право на спадщину; посвідчені у встановленому законом порядку договори купівлі-продажу, дарування, міни, до яких додається сертифікат на право на земельну частку (пай); рішення суду про визнання права на земельну частку (пай).

Відповідно до п. 17 Розділу 10 Прикінцевих положень Земельного кодексу України сертифікати на право на земельну частку (пай), отримані громадянами, вважаються правовстановлюючими документами при реалізації ними права вимоги на відведення земельної частки (паю) в натурі (на місцевості) відповідно до законодавства.

Сертифікати на право на земельну частку (пай) є дійсними до виділення власникам земельних часток (паїв) у натурі (на місцевості) земельних ділянок та видачі їм державних актів на право власності на землю.

Однак, як встановлено судом, під час розпаювання земель КСП Корчик с. Корчик Шепетівського району Хмельницької області позивач сертифікат про право на земельну частку (пай) не отримував, а тому не може отримати дану земельну ділянку іншим чином, ніж в судовому порядку.

Виходячи з досліджених в судовому засіданні доказів, суд знаходить, що вимоги позивача ґрунтуються на законі, доведені належними та допустимими доказами, в зв'язку з чим підлягають до задоволення.

Керуючись ст.ст. 12, 13, 206, 263-265, 273 ЦПК України, суд

ВИРІШИВ:

Позов задовольнити.

Визнати за ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, право на земельну частку (пай) у землі, яка перебувала у колективному сільськогосподарському підприємстві Корчик с.Корчик Шепетівського району Хмельницької області, розміром 2,6 умовних кадастрових гектари, яка знаходиться на території ОСОБА_2 сільської ради Шепетівського району Хмельницької області та виділити земельну частку (пай) із невитребуваних земель (паїв) КСП Корчик , що розташовані на території ОСОБА_2 сільської ради Шепетівського району Хмельницької області.

Позивач: ОСОБА_1, адреса: с.Корчик, вул. Миру, 49, Шепетівський район Хмельницької області; паспорт серії НА № 033237, виданий Шепетівським МВ УДМС України в Хмельницькій області 21 грудня 2017 року, ідентифікаційний номер НОМЕР_1.

Відповідач: ОСОБА_2 сільська рада Шепетівського району Хмельницької області, адреса: 30411, с. Корчик, вул. Миру, 1, Шепетівського району Хмельницької області, код ЄДРПОУ 04402480.

Третя особа, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору: Головне управління Держгеокадастру у Хмельницькій області, адреса: 29000, м. Хмельницький, вул. Інститутська, 4/1, код ЄДРПОУ 39767479.

Апеляційна скарга на рішення суду може бути подана протягом тридцяти днів з дня його проголошення в Хмельницький апеляційний суд через Шепетівський міськрайонний суд.

Рішення набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Суддя Н.В. Мазур

СудШепетівський міськрайонний суд Хмельницької області
Дата ухвалення рішення01.04.2019
Оприлюднено08.04.2019
Номер документу80969732
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —688/771/19

Рішення від 01.04.2019

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Мазур Н. В.

Ухвала від 05.03.2019

Цивільне

Шепетівський міськрайонний суд Хмельницької області

Мазур Н. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні