Ухвала
від 03.04.2019 по справі 750/2353/19
ДЕСНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Cправа № 750/2353/19

Провадження № 1-кп/750/228/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2019 року м. Чернігів

Деснянський районний суд міста Чернігова в складі:

головуючого - судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі судового засідання - ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Чернігові кримінальне провадження, внесене до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 32019270000000014 від 28.02.2019 по обвинуваченню:

ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця Чернігівської області, Семенівського району, с. Погорільці, громадянина України, з повною вищою освітою, працюючого менеджером ТОВ «Девісан», неодруженого, раніше не судимого, мешканця АДРЕСА_1 ,

у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України,

з участю прокурора - ОСОБА_4 ,

захисника - ОСОБА_5 ,

обвинуваченого - ОСОБА_3 ,

В С Т А Н О В И В :

ОСОБА_3 у вересні 2014 року за попередньою змовою із невстановленими особами, в порушення ст.ст. 81, 87, 89 Цивільного кодексу України, ст. ст. 56, 57, 62, 79, 80, 89 Господарського кодексу України та ст.ст. 8, 24 Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» вчинив наступні дії, а саме: підписав реєстраційні документи, в результаті яких було придбано (перереєстровано) товариство з обмеженою відповідальністю «ТТК Стрім» (ЄДРПОУ 39171919) (далі - ТОВ «ТТК Стрім») без мети здійснення реальної господарської діяльності, з метою прикриття незаконної діяльності, яка полягала у наданні підприємствам реального сектору економіки послуг з незаконного формування податкового кредиту з податку на додану вартість (далі - ПДВ) та валових витрат, заниження таким чином податкових платежів, шляхом документального оформлення безтоварних операцій з продажу товарів.

У ході досудового розслідування встановлено, що у 2014 році ОСОБА_3 у м. Чернігові зустрівся із невстановленими особами, які запропонували йому за грошову винагороду перереєструвати суб`єкт підприємницької діяльності - юридичну особу.

Усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій, як майбутнього власника підприємства та бажаючи отримати в якості винагороди запропоновані йому кошти, ОСОБА_3 на пропозицію погодився. При цьому наміру здійснювати реальну господарську діяльність, пов`язану з виробництвом чи реалізацією товарів (робіт, послуг), ОСОБА_3 не мав.

В подальшому достовірно знаючи, що підприємство перереєстровується без мети здійснення реальної господарської діяльності та розуміючи, що перереєстрація підприємства здійснюється з метою прикриття незаконної діяльності третіх осіб, ОСОБА_3 у вересні 2014 в м. Чернігові підписав наступні документи: статут ТОВ «ТТК Стрім» від 18.09.2014, протокол № 04 загальних зборів учасників ТОВ «ТТК Стрім» від 17.09.2014, реєстраційну картку на проведення державної перереєстрації юридичної особи від 18.09.2014, що надаються юридичною особою державному реєстратору для проведення перереєстрації підприємства, які подав до Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, розташованого за адресою: м. Чернігів, вул. Рокосовського, буд. 20 а, виконавши усі необхідні дії для перереєстрації ТОВ «ТТК Стрім».

Підписані ОСОБА_3 документи, які були подані до Управління адміністративних послуг Чернігівської міської ради, розташованого за адресою: м. Чернігів, вул. Рокосовського, 20а, надали змогу здійснити державну перереєстрацію юридичної особи ТОВ «ТТК Стрім» за юридичною адресою: м. Чернігів, проспект Перемоги, буд. 139, оф. 515.

У ході досудового розслідування встановлено, що перераховані підприємствами реального сектору економіки грошові кошти на рахунки ТОВ «ТТК Стрім», за начебто отримані товари (роботи, послуги), незаконно переводились у готівку невстановленими у ході слідства особами з метою укриття їх подальшого руху від податкових органів.

Таким чином, перереєстрація ОСОБА_3 ТОВ «ТТК Стрім» здійснювалася з метою подальшого його використання для документального оформлення підприємствами реального сектору економіки безтоварних фінансово - господарських операцій та ухилення від сплати податків.

Вищезазначені дії ОСОБА_3 , та невстановлених осіб надали їм можливість у повному обсязі реалізувати свою мету, спрямовану на прикриття незаконної діяльності, що призвело до порушення норм Податкового кодексу України, Господарського кодексу України, Цивільного кодексу України, Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні», Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців» та інших законодавчих актів України.

Умисні дії ОСОБА_6 органом досудового розслідування кваліфіковані за ч.2 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України, як співучасть у фіктивному підприємництві придбанні суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

Обвинувачений ОСОБА_3 в судовому засіданні свою вину за пред`явленим йому обвинуваченням за ч.2 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України повністю визнав, підтвердивши обставини, викладені в обвинувальному акті та звернувся до суду з клопотанням про звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

В судовому засіданні прокурор вважав, що клопотання обвинуваченого про звільнення від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності підлягає задоволенню.

Заслухавши думку прокурора, пояснення обвинуваченого, дослідивши матеріали кримінального провадження, суд приходить до висновку, що клопотання обвинуваченого є обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню, з наступних підстав.

Інкримінований обвинуваченому злочин у відповідності до ст. 12 КК України є злочином невеликої тяжкості, за який передбачено покарання у виді штрафу та вчинений у вересні 2014 року.

Відповідно до п.1 ч.1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минули такі строки: два роки у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

Згідно п.2 ч.3 ст.314 КПК України у судовому засіданні суд має право прийняти рішення про закриття кримінального провадження у випадку встановлення підстав, передбачених п.1 ч.2 ст.284 КПК України, тобто у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Враховуючи викладене, а також те, що обвинувачений ОСОБА_3 вперше вчинив злочин невеликої тяжкості за який передбачене покарання менш суворе, ніж обмеження волі, з часу вчинення вказаного злочину минуло більше ніж два роки, сам обвинувачений не заперечує проти звільнення його від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності, тому є всі правові підстави для задоволення клопотання.

Керуючись п.1 ч.1 ст.49 КК України, ст.ст. 284, 285, 288, 350, 371 КПК України, суд -

П О С Т А Н О В И В :

Клопотання задовольнити.

Звільнити обвинуваченого ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого ч.2 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності.

Кримінальне провадження стосовно ОСОБА_3 , який обвинувачується у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.27, ч.1 ст. 205 КК України, закрити.

Процесуальні витрати в сумі 6435 ( шість тисяч чотириста тридцять п`ять) грн. 00 коп. на залучення експертів віднести на рахунок держави.

На ухвалу суду може бути подана апеляційна скарга до Чернігівського апеляційного суду протягом семи днів з дня її оголошення.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80970047
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —750/2353/19

Ухвала від 03.04.2019

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Григор'єв Р. Г.

Ухвала від 03.04.2019

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Григор'єв Р. Г.

Ухвала від 05.03.2019

Кримінальне

Деснянський районний суд м.Чернігова

Григор'єв Р. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні