Ухвала
від 05.04.2019 по справі 234/5114/19
ДОНЕЦЬКИЙ АПЕЛЯЦІЙНИЙ СУД

Єдиний унікальний номер 234/5114/19

Номер провадження 11-сс/804/287/19

Єдиний унікальний номер 234/5114/19 Суддя-доповідач: Смірнова В.В.

Номер провадження 11-сс/804/287/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

05 квітня 2019 року суддя судової палати з розгляду кримінальних справ та справ про адміністративні правопорушення Донецького апеляційного суду Смірнова В.В., розглянувши апеляційну скаргу іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, - власника майна ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 26 березня 2019 року про дозвіл на обшук житла,

ВСТАНОВИЛА:

Ухвалою слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 26 березня 2019 року задоволено клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку.

Дозволено слідчим провести обшук житла, а саме квартири , в якій мешкає ОСОБА_3, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення грошових коштів, отриманих в якості неправомірної вигоди в даному кримінальному провадженні, мобільних телефонів та сім-карток операторів мобільного зв'язку, тощо, інших документів та чорнових записів пов'язаних з даним кримінальним провадженням.

Не погоджуючись із даною ухвалою слідчого судді, особа, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, - власник майна ОСОБА_2 подала апеляційну скаргу, в якій прохає ухвалу слідчого судді скасувати.

Вивчивши апеляційну скаргу, вважаю за необхідне відмовити у відкритті провадження за цією апеляційною скаргою з огляду на таке.

Відповідно до положень статті 129 Конституції України суддя, здійснюючи правосуддя є незалежним та керується верховенством права.

У частині третій статті 7 Закону України Про судоустрій і статус суддів визначено, що доступність правосуддя для кожної особи забезпечується відповідно до Конституції України та в порядку, встановленому законами України.

Учасники судового процесу та інші особи мають право на апеляційний перегляд справи (стаття 14 Закону України Про судоустрій і статус суддів ).

Право на суд , одним із аспектів якого є право доступу, не є абсолютним і може підлягати обмеженням; накладення обмежень дозволено за змістом, особливо щодо умов прийнятості апеляційної скарги.

Так, в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених КПК (частина третя статті 392 КПК України).

За змістом частини четвертої статті 399 КПК України суддя-доповідач відмовляє у відкритті провадження лише, якщо апеляційна скарга подана на судове рішення, яке не підлягає оскарженню в апеляційному порядку.

В частині першій статті 309 КПК України визначений перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені під час досудового розслідування, в якому не передбачено оскарження ухвали про дозвіл на обшук житла.

Скарги на інші ухвали слідчого судді оскарженню не підлягають і заперечення проти них можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді (частина третя статті 309 КПК України).

З матеріалів апеляційної скарги вбачається, що ухвалою слідчого судді від 26 березня 2019 року задоволено клопотання слідчого про надання дозволу на проведення обшуку.

Однак, за приписами ч.1 ст. 309 КПК України не передбачено оскарження ухвали слідчого судді про дозвіл на обшук житла.

Крім того зазначаю, що право на оскарження судових рішень у судах апеляційної та касаційної інстанцій є складовою конституційного права особи на судовий захист. Воно гарантується визначеними Конституцією України основними засадами судочинства, які є обов'язковими для всіх форм судочинства та судових інстанцій, зокрема забезпеченням апеляційного та касаційного оскарження рішення суду, крім випадків, встановлених законом (пункт 8 частини третьої статті 129) (пункт 3.2 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 25 квітня 2012 року № 11-рп/2012).

Перегляд судових рішень в апеляційному та касаційному порядку гарантує відновлення порушених прав і охоронюваних законом інтересів людини і громадянина (абзац третій підпункту 3.1 пункту 3 мотивувальної частини Рішення Конституційного Суду України від 11 грудня 2007 року № 11-рп/2007).

Отже, конституційний принцип забезпечення права на апеляційний перегляд справи та у визначених законом випадках - на касаційне оскарження судового рішення гарантує право звернення до суду зі скаргою в апеляційному чи в касаційному порядку, яке має бути реалізоване, за винятком встановленої законом заборони на таке оскарження.

Разом з тим, ч. 3 ст. 392 КПК України передбачено, що в апеляційному порядку можуть бути оскаржені ухвали слідчого судді у випадках, передбачених цим Кодексом.

Згідно ч. 1 ст. 7 КПК України, зміст та форма кримінального провадження повинні відповідати загальним засадам кримінального провадження, до яких, зокрема відносяться законність.

Норми, що викладені у статтях 7 і 9 КПК, є самостійними нормами-засадами, вони не містять структури, яка є притаманною для традиційних норм (гіпотеза, диспозиція, санкція), і самі вони не можуть бути частиною іншої норми.

Також, зауважую на те, що ЄСПЛ неодноразово у своїх рішеннях щодо України вже після набрання чинності КПК 2012 року зазначав, що найбільш доцільним способом вирішення проблем прогалин у законодавстві є внесення змін до відповідного законодавства (рішення у справі Чанєв проти України ).

З огляду на відсутність підстав для відкриття провадження по справі, поза межами правомочності суду апеляційної інстанції знаходиться процесуальна перевірка законності рішення слідчого судді.

На підставі вищевикладеного, вважаю за необхідне відмовити у відкритті провадження за апеляційною скаргою іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, - власника майна ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 26 березня 2019 року про дозвіл на обшук житла, а саме квартири, в якій мешкає ОСОБА_3, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1.

Враховуючи викладене, керуючись вимогами ст.ст. 309, 399 КПК України, суддя,

ПОСТАНОВИЛА:

Відмовити у відкритті провадження за апеляційною скаргою іншої особи, права чи законні інтереси якої обмежуються під час досудового розслідування, - власника майна ОСОБА_2 на ухвалу слідчого судді Краматорського міського суду Донецької області від 26 березня 2019 року про дозвіл на обшук житла, а саме квартири, в якій мешкає ОСОБА_3, яка розташована за адресою: АДРЕСА_1.

Ухвала набирає законної сили з моменту її проголошення та може бути оскаржена в касаційному порядку безпосередньо до суду касаційної інстанції протягом трьох місяців з дня її проголошення.

Суддя В.В.Смірнова

Дата ухвалення рішення05.04.2019
Оприлюднено09.04.2019

Судовий реєстр по справі —234/5114/19

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Смірнова В. В.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Смірнова В. В.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Смірнова В. В.

Ухвала від 06.05.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Смірнова В. В.

Ухвала від 05.04.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Смірнова В. В.

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Донецький апеляційний суд

Смірнова В. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні