Ухвала
від 29.03.2019 по справі 753/6610/19
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙРАЙОННИЙ СУДМ.КИЄВА

справа № 753/6610/19

провадження № 1-кс/753/2573/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"29" березня 2019 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря судового засідання ОСОБА_2 , прокурора ОСОБА_3 розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019101020000002 від 03.01.2019,

В С Т А Н О В И В:

Прокурора ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про надання дозволу на отримання безпосередньо у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код НОМЕР_1 ( АДРЕСА_1 ) документів на підставі яких до виконання робіт на об`єкті будівництва «Будівництво громадсько житлового комплексу з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом» по АДРЕСА_2 25.11.2018 виконувалися роботи із залученням працівників та техніки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » код НОМЕР_1 , а саме за вказаний період договорів, актів виконаних робіт, довідок про вартість робіт, кошторисів, а також дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

З клопотання та доданих до нього матеріалів вбачається, що групою прокурорів Київської місцевої прокуратури №2 м.Києва здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням кримінального провадження №42019101020000002 від 03.01.2019 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

На обґрунтування клопотання прокурор вказує, що вході досудового розслідування встановлено, що 25.11.2018 на будівельному майданчику за адресою: АДРЕСА_2 , де здійснюється будівництво житлових будинків (об`єкт: будівництво громадсько - житлового комплексу з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом на АДРЕСА_2 ), внаслідок порушення щодо неналежного закріплення опори крану під час виконання будівельних робіт кран перекинувся на задню вісь та стріла впала на будівельну конструкцію, де будівельники виконували роботи, при цьому вказане порушення створило загрозу загибелі людей, які виконували будівництво на вказаному об`єкті. Вказане кримінальне правопорушення кваліфіковано за ч.1 ст.272 КК України. В ході досудового розслідування встановлено, що підрядником будівництва вказаного об`єкту є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ). Також, встановлено, що вказаним підприємством із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) (субпідрядники) укладалися договірні відносини на виконання будівельно монтажних робіт на об`єкті «Будівництво громадсько - житлового комплексу з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом» по АДРЕСА_2 , зокрема на використання автокранів. Вказані документи перебувають у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) у зв`язку із тим, що між вказаними підприємства укладалися договірні відносини з цього приводу. Значення вказаних документів полягає у тому, що із інформації, яка міститься у них можна бути зробити висновок щодо того чи мали підприємства субпідрядники право на виконання робіт на вказаному об`єкті, чи отримували вони на це спеціальний дозвіл у передбаченому законом порядку (в тому числі і спеціальний дозвіл на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки (автокранів)), причин порушень, що створило загрозу загибелі людей. Вказані документи будуть використані в якості доказів тих обставин, які підлягають доказуванню під час досудового розслідування. Саме за допомогою вказаних документів можна отримати інформацію про правомірність дії та дотримання вимог відповідно законодавства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ).

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав, підтвердив обставини викладенні в клопотання та просив його задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться такі документи, в судове засідання не викликалась, згідно ч. 2 ст. 163 КПК України.

Заслухавши прокурора, вивчивши клопотання, копії матеріалів, якими прокурор обґрунтовує доводи клопотання, слідчий суддя дійшов до висновку, що клопотання задоволенню не підлягає з огляду на наступне.

Відповідно до ч. 3, 4, 5 ст. 132 КПК України, застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що: 1) існує обґрунтована підозра щодо вчинення кримінального правопорушення такого ступеня тяжкості, що може бути підставою для застосування заходів забезпечення кримінального провадження; 2) потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора; 3) може бути виконане завдання, для виконання якого слідчий, прокурор звертається із клопотанням. Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні. Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Відповідно до ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до п. 1, 2 ч. 5 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні. Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Відповідно до ст.ст. 161, 162 КПК України, документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, не є документами, до яких заборонено доступ, але вони містять охоронювану законом таємницю

З доданих до клопотання документів не вбачається, що підрядником будівництва вказаного об`єкту є ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » та що вказане підприємство із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) (субпідрядники) укладалися договірні відносини на виконання будівельно монтажних робіт на об`єкті «Будівництво громадсько - житлового комплексу з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом» по АДРЕСА_2 , тому слідчий суддя дійшов до висновку, що в задоволенні клопотання слід відмовити, оскільки прокурор не довів слідчому суді можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів, тому слідчим суддею встановлено, що потреби досудового розслідування не виправдовують такий ступінь втручання у господарську діяльність підприємств, про який ідеться в клопотанні прокурора.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 7, 22, 132, 160, 162, 163, 309 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

В задоволенні клопотання прокурора Київської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до документів у кримінальному провадженні внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за №42019101020000002 від 03.01.2019 - відмовити.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя: ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення29.03.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —753/6610/19

Ухвала від 29.03.2019

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Заставенко М. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмТелеграмВайберВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні