Рішення
від 14.03.2019 по справі 240/5830/18
ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ЖИТОМИРСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Р І Ш Е Н Н Я

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

14 березня 2019 року м.Житомир справа № 240/5830/18

категорія 8.2

Житомирський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді Черняхович І.Е.,

секретар судового засідання Шевчук Т.А.,

за участю: представника позивача Захарко Н.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні адміністративну справу за позовом Головного управління ДФС у Житомирській області до Приватного акціонерного товариство "Атмашбуд" про надання дозволу на погашення 114532,87 гривень суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі,

встановив:

До Житомирського окружного адміністративного суду звернулося Головне управління Державної фіскальної служби у Житомирській області з адміністративним позовом до Приватного акціонерного товариства "Атмашбуд" про надання дозволу на погашення податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Позовні вимоги обґрунтовані тим, що за відповідачем станом на дату звернення до суду рахується податковий борг перед бюджетом в сумі 114532,87 гривень. Позивач вказує, що зазначена заборгованість в добровільному порядку відповідачем не погашена. Натомість, заходи для погашення податкового боргу за рахунок коштів боржника позитивного результату не дали, а тому позивач вимушений звернутись до суду з вимогою про надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває в податковій заставі.

Ухвалою судді Житомирського окружного адміністративного суду від 17 грудня 2018 року відкрите загальне позовне провадження в адміністративній справі №240/5830/18 та призначено підготовче судове засідання по справі на 17 січня 2019 року о 11:30. Крім того, зазначеною ухвалою відповідачу було встановлено строк для подання відзиву на позовну заяву.

Копію вищезазначеної ухвали 18 грудня 2018 року було надіслано на адресу місцезнаходження Приватного акціонерного товариства "Атмашбуд" зазначену в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та отримано відповідачем 22 грудня 2018 року, що підтверджується рекомендованим повідомленням про вручення поштового відправлення, що повернулось на адресу суду (а.с.56).

Однак у строк, визначений ч. 5 ст. 162, ч. 1 ст. 261 Кодексу адміністративного судочинства України (далі - КАС України) та встановлений ухвалою суду від 17.12.2018, відповідач свого права на заперечення проти заявлених позовних вимог не реалізував, відзиву на адміністративний позов до суду не надавав.

Частиною шостою статті 162 КАС України визначено, що у разі ненадання відповідачем відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд вирішує справу за наявними матеріалами.

Підготовче судове засідання, що були призначено на 17 січня 2019 року о 11:30, у зв'язку з перебуванням головуючого судді Черняхович І.Е. у відпустці було перенесено на 06 лютого 2019 року о 10:00.

06 лютого 2019 року підготовче судове засідання, що було призначено на цей день, не відбулося у зв'язку з хворобою головуючого судді Черняхович І.Е. Наступне судове засідання по справі було призначено на 25 лютого 2019 року о 11:00.

25 лютого 2019 року сторони, які були належним чином повідомленні про дату час та місце проведення судового розгляду справи, в підготовче судове засідання не з'явились, про причини неявки суд не повідомляли. За таких обставин суд дійшов до висновку про можливість проведення підготовчого судового засідання в адміністративній справі №806/5830/18 в порядку письмового провадження.

Ухвалою Житомирського окружного адміністративного суду від 25 лютого 2019 року закрито підготовче провадження і призначено адміністративну справу № 240/5830/18 за позовом Головного управління ДФС у Житомирській області до Приватного акціонерного товариства "Атмашбуд" про надання дозволу на погашення 114532,87 гривень суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі - до судового розгляду у відкритому судовому засіданні з викликом осіб, які беруть участь у справі на 14 березня 2019 року 12:15.

14 березня 2019 року в судове засідання з'явився представник позивача - Захарко Н.В., натомість відповідач, який був належним чином повідомлений про дату час та місце проведення судового розгляду справи (а.с.63), до суду не прибув, про причини неявки суд не повідомляв.

Пунктом 1 частини 3 статті 205 КАС України визначено, що якщо учасник справи або його представник були належним чином повідомлені про судове засідання, суд розглядає справу за відсутності такого учасника справи у разі неявки в судове засідання учасника справи (його представника) без поважних причин або без повідомлення причин неявки.

Керуючись положеннями п. 1 ч. 3 ст. 205 КАС України, суд вважає за можливе розглянути адміністративну справу №240/5830/18 за відсутності відповідача.

Дослідивши матеріали справи, всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні обставини справи, об'єктивно оцінивши докази, які мають значення для розгляду справи і вирішення спору по суті, суд дійшов висновку про обґрунтованість позовних вимог з наступних підстав.

Судом встановлено, що Приватне акціонерне товариство "Атмашбуд" зареєстроване як юридична особа виконавчим комітетом Житомирської міської ради, код ЄДРПОУ 4053625 та перебуває на податковому обліку у Житомирській об'єднаній державній податковій інспекції Головного управління ДФС у Житомирській області (а.с.8).

Постановою Житомирського окружного адміністративного суду від 15 листопада 2017 року у справі № 806/2909/17 (а.с.11-12) було стягнуто з Приватне акціонерне товариство "Атмашбуд" на користь бюджету в особі Головного управління ДФС у Житомирській області податковий борг у сумі 114532,87 грн. з рахунків у банках, що обслуговують такого платника податків.

Вказана постанова суду набрала законної сили.

На виконання ст. 59 Податкового кодексу України Житомирською об'єднаною державною податковою інспекцією Головного управління ДФС у Житомирській області 02.10.2014 сформовано Приватному акціонерному товариству "Атмашбуд" податкову вимогу форми "Ю" №6822-25 про сплату загальної суми податкового боргу платника податків за узгодженими грошовими зобов'язаннями (а.с.13). Проте, вказана вимога залишена без виконання, борг відповідач не сплатив.

18 вересня 2015 року позивач прийняв рішення про опис майна Приватного акціонерного товариства "Атмашбуд" у податкову заставу (а.с.14). Опис майна відповідача був проведений відповідно до акта опису майна від 18.04.2016 №22 (а.с.15-16).

На виконання судового рішення податковим органом направлено до банківських установ інкасові доручення на суму погашення податкового боргу платника.

Проте, зазначені інкасові доручення було повернуто без виконання у відповідності до п.п.2.18, 10.8 та 10.9 Постанови НБУ №22 "Про затвердження інструкції про безготівкові розрахунки в Україні в національній валюті" (а.с.19-44).

Таким чином, заходи стягнення, вжиті позивачем, не призвели до погашення відповідачем податкового боргу, а тому, позивач звернувся до суду з вимогою про надання дозволу на погашення податкового боргу відповідача за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Надаючи правову оцінку правовідносинам , суд зазначає наступне.

Відповідно до ст. 67 Конституції України кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.

Відповідно до ст. 16 ПК України платники податків зобов'язані сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених вказаним Кодексом та законами з питань митної справи і подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством декларації, звітність та інші документи, пов'язані з обчисленням і сплатою податків та зборів.

Податковим обов'язком визнається обов'язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені вказаним Кодексом, законами з питань митної справи (п. 36.1 ст. 36 ПК України).

Згідно з п.п.14.1.175 п.14.1 ст.14 ПК України податковий борг - сума грошового зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), самостійно узгодженого платником податків або узгодженого в порядку оскарження, але не сплаченого у встановлений вказаним Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов'язання.

Відповідно до п. 95.1 ст. 95 ПК України контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу такого платника податків шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності - шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

За приписами п. 88.1 ст. 88 ПК України з метою забезпечення виконання платником податків своїх обов'язків, визначених цим Кодексом, майно платника податків, який має податковий борг, передається у податкову заставу.

Відповідно до п. 89.3 ст. 89 ПК України майно, на яке поширюється право податкової застави, оформлюється актом опису.

До акта опису включається ліквідне майно, яке можливо використати як джерело погашення податкового боргу.

Опис майна у податкову заставу здійснюється на підставі рішення керівника (його заступника або уповноваженої особи) контролюючого органу, яке пред'являється платнику податків, що має податковий борг.

Пунктом 89.8 ст. 89 ПК України передбачено, що контролюючий орган зобов'язаний безоплатно зареєструвати податкову заставу у відповідному державному реєстрі.

Встановлено, що 18 квітня 2016 року податковим керуючим, на підставі рішення від 18 вересня 2015 року про опис майна Приватного акціонерного товариства "Атмашбуд" у податкову заставу, було проведено опис такого майна. За результатами якого складено опис майна від 18.04.2016 №22 (а.с.15-16).

Пунктом 95.3 ст. 95 ПК України передбачено, що контролюючий орган звертається до суду щодо надання дозволу на погашення усієї суми податкового боргу за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду щодо надання вказаного дозволу є підставою для прийняття контролюючим органом рішення про погашення усієї суми податкового боргу.

З огляду на викладене, беручи до уваги те, що податковий борг відповідача підтверджується матеріалами справи (а.с.10), враховуючи відсутність у Приватного акціонерного товариства "Атмашбуд" коштів для погашення наявного податкового боргу, а податкова застава майна відповідача оформлена у встановленому порядку, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення позову.

Враховуючи вимоги ч. 2 ст. 139 КАС України судові витрати у цій справі стягненню з відповідача не підлягають.

На підставі викладеного, керуючись статтями 9, 77, 90, 139, 242-246, 250, 255 Кодексу адміністративного судочинства України, суд,-

вирішив:

Позов задовольнити.

Надати Головному управлінню ДФС у Житомирській області (10003, Житомирська область, м. Житомир, вул. Юрка Тютюнника, 7. Код ЄДРПОУ 39459195) дозвіл на погашення податкового боргу у сумі 114532,87 грн. Приватного акціонерного товариства "Атмашбуд" (10001, Житомирська область, м. Житомир, вул. Сергія Параджанова, 87. Код ЄДРПОУ 01412271) за рахунок майна платника податків, що перебуває у податковій заставі.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Рішення суду може бути оскаржене до Сьомого апеляційного адміністративного суду протягом тридцяти днів за правилами, встановленими статтями 293-297 Кодексу адміністративного судочинства України, з урахуванням приписів пп. 15.5 п. 15 Розділу VII Перехідні положення Кодексу адміністративного судочинства України.

Суддя І.Е.Черняхович

Повне судове рішення складене 27 березня 2019 року

Дата ухвалення рішення14.03.2019
Оприлюднено08.04.2019
Номер документу80976725
СудочинствоАдміністративне
Сутьнадання дозволу на погашення 114532,87 гривень суми податкового боргу за рахунок майна, що перебуває у податковій заставі

Судовий реєстр по справі —240/5830/18

Рішення від 14.03.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Рішення від 14.03.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 25.02.2019

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

Ухвала від 17.12.2018

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Черняхович Ірина Едуардівна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні