Ухвала
від 08.04.2019 по справі п/811/1397/17
КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

КІРОВОГРАДСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД УХВАЛА

08 квітня 2019 року м. Кропивницький Справа № П/811/1397/17

провадження № 2-кас/340/1/19

Кіровоградський окружний адміністративний суд

у складі: головуючого - судді Кармазиної Т.М.

за участю секретаря - Сириці І.О.

за участю представника відповідача - Філоненка Д.В.,

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду матеріали адміністративної справи за позовною заявою Товариства з обмеженою відповідальністю "ПКП Кран-Сервіс" ( 28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Паризької Комуни, 64, ЄДРПОУ:35615734) до Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області (25000, м.Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення, -

В С Т А Н О В И В :

Товариство з обмеженою відповідальністю "ПКП Кран - Сервіс" звернулось до суду з позовом до Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області, в якому просить визнати протиправним та скасувати податкове повідомлення - рішення № 0001291405 від 07.07.2017 року прийняте Головним управлінням Державної фіскальної служби у Кіровоградській області.

Постановою Кіровоградського окружного адміністративного суду від 04.12.2017 р. позовні вимоги задоволено в повному обсязі (т.1 а.с.219-225).

Постановою Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду України від 15.03.2018 р. апеляційну скаргу Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області залишено без задоволення, а постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 04.12.2017 р. - залишено без змін (т.1 а.с.260-263).

Постановою Верховного Суду від 20.12.2018 р. касаційну скаргу Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області задоволено частково, постанову Кіровоградського окружного адміністративного суду від 04.12.2017 р. та постанову Дніпропетровського апеляційного адміністративного суду від 15.03.2018 р. скасовано, а справу направлено на новий розгляд до суду першої інстанції (т.2 а.с.43-52).

Згідно протоколу розподілу справ між суддями, у відповідності до вимог КАС України, справу передано на розгляд судді Кармазиній Т.М.

Ухвалою судді від 22 січня 2019 прийнято адміністративну справу до провадження, вирішено розгляд справи проводити за правилами загального позовного провадження, на 22 лютого 2019 призначено підготовче засідання у справі (т.2 а.с.57).

22 лютого 2019 підготовче засідання відкладено, у зв'язку з неявкою позивача, який про розгляд справи повідомлений належним чином (т.2 а.с.91), причини неявки суду не повідомив, на підставі чого визнано неявку позивача без поважних причин та відкладено розгляд справи на 19 березня 2019 (т.2 а.с.96).

19 березня 2019 судове засідання не відбулося у зв'язку з перебуванням судді у відрядженні, розгляд відкладено 08 квітня 2019 (т.2 а.с.100). При цьому, суд також враховує, що позивач про судове засідання 19 березня 2019 був належним чином повідомлений, у розумінні ч.11 ст.126 КАС України, причини неявки суду не повідомив, правом на подання клопотання про відкладення не скористався (т.2 а.с.99).

Позивач у судове засідання 08 квітня 2019 року не з'явився, про дату, час і місце розгляду справи повідомлений вчасно та належним чином (т.2 а.с.103). Заяв (клопотань) про розгляд справи без його участі до суду не надав, як і не надав доказів причин неявки в судове засідання.

Представником відповідача в підготовчому судовому засіданні заявлено клопотання про залишення позовної заяви без розгляду у зв'язку з повторною неявкою позивача.

Вирішуючи вказане клопотання, суд зазначає, що відповідачу роз'яснено положення ч.5 ст.205 КАС України, про можливість розгляду справи за відсутності позивача.

Так, представник відповідача в судовому засіданні заперечував щодо розгляду справи без позивача та наполягав на залишенні позовної заяви без розгляду у відповідності до норм статті 240 КАС України.

Відповідно до ч.3 ст.126 КАС України повістка повинна бути вручена не пізніше ніж за п'ять днів до судового засідання, крім випадку, коли повістка вручається безпосередньо в суді. Якщо для розгляду окремих категорій справ, заяв або клопотань учасників справи цим Кодексом встановлено строк розгляду менше десяти днів, повістка має бути вручена у строк, достатній для прибуття особи до суду для участі в судовому засіданні.

Згідно з ч.11 ст.126 КАС України розписку про одержання повістки (повістку у разі неможливості вручити її адресату чи відмови адресата її одержати) належить негайно повернути до адміністративного суду. У разі повернення поштового відправлення із повісткою, яка не вручена адресату з незалежних від суду причин, вважається, що така повістка вручена належним чином.

Відповідно до ст.127 КАС України часом вручення повістки вважається: 1) день вручення судової повістки під розписку; 2) день отримання судом повідомлення про доставлення судової повістки на офіційну електронну адресу особи; 3) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, повідомленою цією особою суду; 4) день проставлення у поштовому повідомленні відмітки про відмову отримати судову повістку чи відмітки про відсутність особи за адресою місцезнаходження, місця проживання чи перебування особи, що зареєстровані у встановленому законом порядку, якщо ця особа не повідомила суду іншої адреси.

Статтею 131 КАС України передбачено, що учасники судового процесу зобов'язані під час провадження у справі повідомляти суд про зміну місця проживання (перебування, знаходження), роботи, служби. У разі неповідомлення про зміну адреси повістка надсилається учасникам судового процесу, які не мають офіційної електронної адреси, та за відсутності можливості сповістити їх за допомогою інших засобів зв'язку в порядку, визначеному статтею 129 цього Кодексу, за останньою відомою суду адресою і вважається врученою, навіть якщо відповідний учасник судового процесу за цією адресою більше не знаходиться або не проживає.

Учасники справи, свідки, експерти, спеціалісти, перекладачі, які не можуть з поважних причин прибути до суду, зобов'язані завчасно повідомити про це суд.

Так, повістки про виклик позивача в судові засідання, направлялися ТОВ "ПКП Кран-Сервіс" на адресу зазначену ним у позовній заяві, але поштові відправлення повернулися на адресу суду з відміткою пошти за закінченням терміну зберігання .

Статтею 44 КАС України передбачені права та обов'язки учасників справи, зокрема, частиною 2 встановлено, що учасники справи зобов'язані добросовісно користуватися належними їм процесуальними правами і неухильно виконувати процесуальні обов'язки. Учасники справи мають право: подавати докази; брати участь у судових засіданнях; зобов'язані: сприяти своєчасному, всебічному, повному та об'єктивному встановленню всіх обставин справи; з'являтися в судове засідання за викликом суду; подавати наявні у них докази в порядку та строки, встановлені законом або судом, не приховувати докази; надавати суду повні і достовірні пояснення з питань, які ставляться судом, а також учасниками справи в судовому засіданні; виконувати процесуальні дії у встановлені законом або судом строки.

Відповідно до ч.5 ст.205 КАС України у разі неявки позивача в судове засідання без поважних причин або неповідомлення ним про причини неявки, якщо від нього не надійшла заява про розгляд справи за його відсутності, суд залишає позовну заяву без розгляду, якщо неявка перешкоджає розгляду справи. Якщо відповідач наполягає на розгляді справи по суті, справа розглядається на підставі наявних у ній доказів.

До позивача, який не є суб'єктом владних повноважень, положення цієї частини застосовуються лише у разі повторної неявки.

Згідно до п.4 ч.1 ст.240 КАС України суд своєю ухвалою залишає позов без розгляду, якщо позивач не прибув (повторно не прибув, якщо він не є суб'єктом владних повноважень) у підготовче засідання чи у судове засідання без поважних причин або не повідомив про причини неявки, якщо від нього не надійшло заяви про розгляд справи за його відсутності.

Так, належним чином повідомлений позивач не прибув у судові засідання 22.02.2019, 19.03.2019, 08.04.2019, не повідомив причини неприбуття, не надав письмових заяв чи клопотань про розгляд справи без його участі.

З огляду на викладене, суд вважає, що позивач, в порушення ч.2 ст.44 КАС України, недобросовісно поставився до своїх прав, затягуючи строки розгляду справи, та двічі не виконав обов'язок щодо явки на виклик до суду, не скористався правом подати до суду заяву про розгляд справи за його відсутності, направити в судове засідання уповноваженого представника, не підтвердив належними доказами поважність причини неявки, а тому суд дійшов висновку про необхідність залишення позовної заяви без розгляду.

Про залишення позову без розгляду суд постановляє ухвалу. Ухвала суду про залишення позову без розгляду може бути оскаржена (ч.3 ст.240 КАС України).

Особа, позов якої залишено без розгляду, після усунення підстав, з яких позов було залишено без розгляду, має право звернутися до адміністративного суду в загальному порядку (ч.4 ст.240 КАС).

Крім того, суд вважає за необхідне зазначити, що сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження (рішення Європейського суду з прав людини у справі "Олександр Шевченко проти України" (Aleksandr Ukraine), заява №8371/02, п.27, рішення від 26 квітня 2007 року, та "Трух проти України" (Trukh Ukraine) (ухвала), заява №50966/99, від 14 жовтня 2003 року), п.41 рішення від 03 квітня 2008 року у справі Пономарьов проти України , заява №3236/03).

Керуючись ст.ст.240, 243, 248, 256 КАС України, суд, -

У Х В А Л И В:

Позовну заяву Товариства з обмеженою відповідальністю "ПКП Кран-Сервіс" ( 28000, Кіровоградська область, м. Олександрія, вул. Паризької Комуни, 64, ЄДРПОУ:35615734) до Головного управління Державної фіскальної служби у Кіровоградській області (25000, м.Кропивницький, вул. Велика Перспективна, 55) про визнання протиправним та скасування податкового повідомлення-рішення - залишити без розгляду.

Ухвала набирає законної сили в порядку, встановленому ст.256 КАС України та може бути оскаржена в апеляційному порядку до Третього апеляційного адміністративного суду у 15 - денний строк, установлений статтею 295 КАС України.

Суддя Кіровоградського

окружного адміністративного суду Т.М. Кармазина

Дата ухвалення рішення08.04.2019
Оприлюднено09.04.2019
Номер документу80982285
СудочинствоАдміністративне
Сутьвизнання протиправним та скасування податкового повідомлення - рішення

Судовий реєстр по справі —п/811/1397/17

Ухвала від 08.04.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Ухвала від 22.01.2019

Адміністративне

Кіровоградський окружний адміністративний суд

Т.М. Кармазина

Постанова від 20.12.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 17.12.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 04.06.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Ухвала від 03.05.2018

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Юрченко В.П.

Постанова від 15.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Постанова від 15.03.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Ухвала від 23.01.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

Ухвала від 23.01.2018

Адміністративне

Дніпропетровський апеляційний адміністративний суд

Дурасова Ю.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні