Ухвала
від 03.04.2019 по справі 520/1545/19
ХАРКІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Харківський окружний адміністративний суд 61022, м. Харків, майдан Свободи, 6, inbox@adm.hr.court.gov.ua, ЄДРПОУ: 34390710

УХВАЛА

03.04.2019 р. № 520/1545/19

Харківський окружний адміністративний суд у складі:

головуючого судді - Шляхової О.М.,

при секретарі судового засідання - Молчанової О.М.,

за участю:

представника позивача - ОСОБА_1.,

представника відповідача - Прокоп'єва К.Є.,

представника відповідача - Марченко М.С.,

представника третіх осіб на стороні відповідача - Мухіної А.І.,

розглянувши у попередньому судовому засіданні в приміщенні Харківського окружного адміністративного суду клопотання про залучення третіх осіб у справі за позовом Громадської організації "Харківський антикорупційний центр", ОСОБА_5 до Виконавчого комітету Харківської міської Ради; треті особи на стороні відповідача без самостійних вимог щодо предмету спору: Комунальне підприємство "Тролейбусне депо №2", Комунальне підприємство "Тролейбусне депо №3", Комунальне підприємство "Жовтневе трамвайне депо", "Салтівське трамвайне депо" про скасування рішення, -

ВСТАНОВИВ:

Позивачі звернулись до Харківського окружного адміністративного суду з адміністративним позовом, в якому просять суд: визнати протиправним та нечинним Рішення Виконавчого комітету Харківської міської ради Харківської області від 06 лютого 2019 року №72 Про встановлення тарифів на послуги з перевезення пасажирів і багажу міським електричним транспортом (трамваєм та тролейбусом) ; покласти на Відповідача обов'язок відшкодування судових витрат.

Через канцелярію Харківського окружного адміністративного суду 28.02.2019 року від представника Виконавчого комітету Харківської міської ради Прокоп'єва К.Є. надійшла заява (т. 2 а.с. 10-13), в якій він просить суд залучити до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача:

- Харківську обласну організацію Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України (код ЄДРПОУ 05426809, 61200 м. Харків, майдан Конституції, 1, Палац Праці, 2 під., 4 поверх.);

- Первинну профспілкову організацію комунального підприємства Тролейбусне депо №2 (код ЄДРПОУ 38156685, 61105 м. Харків, вул. Ньютона, 5);

- Первинну профспілкову організацію комунального підприємства Тролейбусне депо №3 (код ЄДРПОУ 37878611, 61007, м. Харків, вул. Свистуна, 2 б );

- Первинну профспілкову організацію КП Жовтневе трамвайне депо (код ЄДРПОУ 37878590, 61157 м. Харків, вул. Жовтневої революції, 199 а ),

- Первинну профспілкову організацію КП Салтівське депо (код ЄДРПОУ 38157521, 61129 м. Харків, вул. Тракторобудівників, 109).

Через канцелярію суду 28.02.2019 р. Головою первинної профспілкової організації КП Жовтневе трамвайне депо надано клопотання (т.2. а с. 34-37), в якому просить залучити до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Первинну профспілкову організацію комунального підприємства Жовтневе трамвайне депо (код ЄДРПОУ 37878590, 61157 м. Харків, вул. Москалівська, 199-а).

Головою первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо № 2 28.02.2019 р. подане клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Первинну профспілкову організацію комунального підприємства Тролейбусне депо № 2 (код ЄДРПОУ 38156685, 61105 м. Харків, вул. Ньютона, 5) (т. 2 А.С. 38-41)

Через канцелярію суду Головою Первинної профспілкової організації КП Салтівське депо подане клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача Первинну профспілкову організацію комунального підприємства Салтівське депо (код ЄДРПОУ 37766028, 61129 м. Харків, просп. Тракторобудівників 109) (т. 2 а.с. 81-84).

Через канцелярію суду 01.03.2019 р. від Голови Первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо № 3 надійшло клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача Первинну профспілкову організацію комунального підприємства Тролейбусне депо № 3 (код ЄДРПОУ 37878611, 61007. м. Харків, вул. Свистуна, 2 б (т. 2 а.с . 98-101)

Через канцелярію суду 04.03.2019 р. Головою Харківської обласної організації Профспілки подане клопотання про залучення до участі у справі в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача: Харківську обласну організацію Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України (код ЄДРПОУ 05426809, 61200 м. Харків, м- н. Конституції 1, Палац Праці, 2 під., 4 пов.) (т. 2 а.с. 116-118).

У судове засідання, призначене на 03 квітня 2019 року прибули представник позивача - Громадської організації "Харківський антикорупційний центр", представник Виконавчого комітету Харківської міської Ради та представник третіх осіб - КП "Тролейбусне депо №2", КП "Жовтневе трамвайне депо", КП "Салтівське трамвайне депо ".

Позивач ОСОБА_5, у судове засідання не прибув, повідомлявся належним чином про день, час та місце розгляду справи.

Оскільки клопотання є однотипними, суд вважав за можливе їх спільний розгляд одночасно.

У судовому засіданні судом поставлено на обговорення заяви про залучення у якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору - Харківської обласної організації Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства, Первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо № 2 , Первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо №3 , Первинної профспілкової організації КП Жовтневе трамвайне депо , Первинної профспілкової організації КП Салтівське депо .

Проти заявленого клопотання заперечував представник прибувшого позивача, вважаючи зазначене недоцільним. В обґрунтування своїх заперечень зазначив, що до участі у справі у якості третіх осіб залучаються особи у тих випадках, якщо судове рішення може вплинути на права та обов'язки таких осіб або у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки.

Зазначає, між іншим, що відповідач, обґрунтовуючи заявлене клопотання, наголошує лише на економічній складовій як на підставі залучення зазначених третіх осіб. Вважає, що оскільки рішення по справі ніяким чином не може вплинути на права та обов'язки осіб, яких просить залучити у якості третіх осіб відповідач, просив в задоволенні клопотання відмовити.

Представник відповідача підтримав доводи заявленого клопотання про залучення у якості третіх осіб. В обґрунтування доцільності їх залучення, зокрема, зазначив, що судове рішення у справі безпосередньо впливатиме на права, свободи та інтереси профспілкових організацій, а саме, позбавить або наддасть можливість взяти участь у забезпечені громадського контролю за діяльністю підприємств, які здійснюють пасажирські перевезення міським електричним транспортом у місті Харкові, сприяти виконанню вказаними підприємствами статутних завдань та здійснювати контроль за додержанням законодавства про працю і охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці покладених на профспілки -законом, до того ж захист та представництво у суді є обов'язком профспілки. Зазначив також, що враховуючи, що рішення по вказаній справі може вплинути на права, обов'язки та інтереси Харківської обласної організації Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства, Первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо № 2 , Первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо №3 , Первинної профспілкової організації КП Жовтневе трамвайне депо , Первинної профспілкової організації КП Салтівське депо , які не є сторонами у справі, вважає за необхідне залучити до участі у даній справі вищевказані організації в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору на стороні відповідача.

Представник третіх осіб підтримала заявлене стороною відповідача клопотання про залучення у якості третіх осіб, просила його задовольнити з підстав, викладених у ньому.

Суд, заслухавши доводи сторін, з'ясувавши їх позицію, а також, дослідивши наявні у матеріалах справи докази та розглянувши заявлені клопотання щодо залучення у якості третіх осіб, встановив наступне.

Відповідно до ч. 2 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства, треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого засідання або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права, свободи, інтереси або обов'язки. Вони можуть бути залучені до участі у справі також за клопотанням учасників справи. Якщо адміністративний суд при вирішенні питання про відкриття провадження у справі або при підготовці справи до судового розгляду встановить, що судове рішення може вплинути на права та обов'язки осіб, які не є стороною у справі, суд залучає таких осіб до участі в справі як третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору. Вступ третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, не має наслідком розгляд адміністративної справи спочатку.

Згідно ч. 5 ст. 49 Кодексу адміністративного судочинства України, про залучення третіх осіб до участі у справі суд постановляє ухвалу, в якій зазначає, на які права чи обов'язки такої особи та яким чином може вплинути рішення суду у справі. Ухвала за наслідками розгляду питання про вступ у справу третіх осіб окремо не оскаржується. Заперечення проти такої ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Отже, з аналізу зазначеної норми законодавства вбачається, що залучення третіх осіб до участі у справі відбувається у тому випадку, коли рішення суду у справі може вплинути на їхні права та обов'язки.

Суд також вважає за необхідне зазначити, що головною характерною ознакою третіх осіб полягає у тому, що вони юридично пов'язані з публічно-правовим спором, так як рішення, прийняте судом у результаті його розгляду, може вплинути на їхні права, свободи й інтереси. А тому участь третіх осіб в адміністративній справі зумовлена тим, що судовий спір між сторонами прямо або опосередковано стосується їхніх прав та інтересів. Тому участь у справі третіх осіб є формою захисту їхніх прав та інтересів, що пов'язані зі спірними правовідносинами. Окрім того, їх участь у справі дає суду змогу повно та всебічно дослідити обставини справи, з'ясувати дійсні взаємовідносини учасників спору. Інститут третіх осіб застосовується з метою захисту в процесі у тому випадку, коли рішення по справі може зачіпати їх права, свободи та обов'язки або для захисту своїх самостійних прав щодо предмета спору чи інтересів.

Як вбачається з адміністративного спору, предметом заявленого позову є порушення або дотримання процедури прийняття відповідачем рішення 06 лютого 2019 року №72 Про встановлення тарифів на послуги з перевезення пасажирів і багажу міським електричним транспортом (трамваєм та тролейбусом) , а саме: порушення вимог Закону України "Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності". У заявленому ж клопотанні жодним чином не згадується, яким саме чином рішення суду може вплинути на права, свободи та обов'язки зазначених третіх осіб, на які права чи обов'язки таких осіб та яким чином може вплинути рішення суду у справі.

З огляду на зміст спірних правовідносин, та оскільки рішення по справі не впливає на права, інтереси та обов'язки Харківської обласної організації Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства, Первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо № 2 , Первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо №3 , Первинної профспілкової організації КП Жовтневе трамвайне депо , Первинної профспілкової організації КП Салтівське депо , суд погоджується з доводами позивача і вважає, що у задоволенні клопотання про залучення до участі у розгляді справи як третіх осіб, що не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача - відмовити.

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 5-10, 49, 243, 248, 256, 293 КАС України, суд -

УХВАЛИВ:

У задоволенні клопотань представника Виконавчого комітету Харківської міської ради Прокоп'єва К.Є., Голови первинної профспілкової організації КП Жовтневе трамвайне депо , Голови первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо № 2 , Голови Первинної профспілкової організації КП Салтівське депо , Голови Первинної профспілкової організації КП Тролейбусне депо № 3 , Голови Харківської обласної організації Профспілки про залучення до участі у справі в якості третіх осіб, які не заявляють самостійних вимог на предмет спору, на стороні відповідача: Харківську обласну організацію Профспілки працівників автомобільного транспорту та шляхового господарства України; Первинну профспілкову організацію комунального підприємства Тролейбусне депо №2 ; Первинну профспілкову організацію комунального підприємства Тролейбусне депо №3 ; Первинну профспілкову організацію КП Жовтневе трамвайне депо ; Первинну профспілкову організацію КП Салтівське депо - відмовити.

Ухвала окремо не оскаржується та набирає законної сили негайно після її проголошення.

Заперечення проти ухвали може бути включено до апеляційної чи касаційної скарги на рішення суду, прийняте за результатами розгляду справи.

Суддя Шляхова О.М.

СудХарківський окружний адміністративний суд
Дата ухвалення рішення03.04.2019
Оприлюднено09.04.2019
Номер документу80983913
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —520/1545/19

Постанова від 15.12.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Постанова від 15.12.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 14.12.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 27.11.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 29.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Ухвала від 29.07.2020

Адміністративне

Другий апеляційний адміністративний суд

Бегунц А.О.

Постанова від 25.06.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Ухвала від 24.06.2020

Адміністративне

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду

Калашнікова О.В.

Рішення від 21.04.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

Ухвала від 06.03.2020

Адміністративне

Харківський окружний адміністративний суд

Панов М.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні