Рішення
від 01.04.2019 по справі 161/19791/18
ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 161/19791/18

Провадження № 2/161/510/19

ЛУЦЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ВОЛИНСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

01 квітня 2019 року місто Луцьк

Луцький міськрайонний суд Волинської області в складі:

головуючого судді - Пахолюка А.М.

при секретарі - Грабовській Г.О.,

за участю:

позивача - ОСОБА_1,

представника позивача - ОСОБА_2,

представника відповідача - Корець О.В.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Луцьку цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до Приватного акціонерного товариства Волиньобленерго про визнання незаконним відключення від електропостачання, зобов?язання поновити електропостачання та відшкодування моральної шкоди , -

в с т а н о в и в :

ОСОБА_4 звернувся до суду з позовною заявою до Приватного акціонерного товариства Волиньобленерго (далі - ПрАТ Волиньобленерго ) про визнання незаконним відключення від електропостачання, зобов'язання поновити електропостачання та відшкодування моральної шкоди.

Свої вимоги, з врахуванням відповіді на відзив, заяви про збільшення позовних вимог, обґрунтовує тим, що між ним та відповідачем 17.01.2005 року укладено договір на користування електричною енергією для побутових потреб.

Вказує, що 03.12.2015 року працівники ПрАТ Волиньобленерго відключили від енергопостачання будинок за адресою: АДРЕСА_1, про що складено акт № 2982П через існуючу заборгованість за надані послуги.

Вважає такі дії відповідача неправомірними, оскільки, відключення від електричної мережі за заборгованість могло бути здійснене відповідачем виключно за наявності заборгованості та надсилання споживачу попередження про відключення.

Зазначає, що заборгованості за вищезазначеною адресою у нього немає, а також відсутнє письмове попередження про відключення від електричної мережі.

Крім того, на його думку, такими неправомірними діями йому була завдана моральна шкода, оскільки, протягом трьох років він терпів неабиякі незручності, як побутові, так і незручності пов'язані зі спірною ситуацією, витрачанням свого особистого часу на звернення до суду, що негативно позначилося на його психічному та фізичному стані та призвело до моральних страждань.

На підставі наведеного, просить суд, визнати незаконним відключення від енергопостачання, зобов'язати поновити електропостачання в будинку за адресою: АДРЕСА_1 та стягнути з відповідача на його користь моральну шкоду в розмірі 150000 грн.

У відзиві на позовну заяву відповідач позов не визнав, вказав, що у листопаді 2015 року працівниками Горохівської філії ПрАТ Волиньобленерго проводилася перевірка електроустановки побутового споживача за адресою: АДРЕСА_1, в ході якої, було виявлено факт безоблікового використання електроенергії, зокрема, підключення проводу потайної електропроводки поза лічильником, спожита електроенергія не обліковувалася та у зв'язку з цим, в присутності позивача складено акт №028982 та схему підключення електроустановки споживача, які останній підписав та зауважень до них в акті не зазначив. Крім того, факт порушення позивачем правил користування електроенергією стверджується судовими рішеннями у справі за позовом ПАТ Волиньобленерго до ОСОБА_4 про стягнення вартості електричної енергії.

В судовому засіданні позивач заявлені вимоги, з урахуванням збільшених позовних вимог підтримав, з підстав, у них викладених. Крім того, суду пояснив, що у зв'язку з відсутністю нормальних життєвих умов, пов'язаних з відключенням від електричної мережі, його здоров'я значно погіршилося. Був присутнім 15.12.2015 року на розгляді комісією ПрАТ Волиньобленерго акту за порушення ним п. 42 ПКЕЕ. Вказав також, що на даний час проживає у м. Луцьку. Просив позов задовольнити.

Представник позивача в судовому засіданні підтримав пояснення позивача, крім того, суду пояснив, що відповідач незаконно відключив позивача від електроенергії, оскільки, не було дотримано попередньої процедури повідомлення споживача як це вимагає чинне законодавство. Просив відмовити в задоволенні позову.

Представник відповідача в судовому засіданні заявлені вимоги позивача не визнала в повному обсязі з підстав, наведених у відзиві на позовну заяву. Зазначила, що ПАТ Волиньобленерго при відключенні позивача від електроенергії діяло на підставі та в межах чинного законодавства.

Заслухавши пояснення учасників справи, дослідивши та оцінивши представлені по справі докази, суд прийшов до висновку, що позов безпідставний та не підлягає до задоволення.

Відповідно до вимог ст. 19 Закону України Про житлово-комунальні послуги (в редакції чинній, на момент виникнення спірних правовідносин) відносини між учасниками договірних відносин у сфері житлово-комунальних послуг здійснюються виключно на договірних засадах.

За змістом ч. 3 ст. 20, ч.2 ст.21 Закону України Про житлово-комунальні послуги (в редакції чинній, на момент виникнення спірних правовідносин), споживач зобов'язаний оплачувати житлово-комунальні послуги у строки, встановлені договором або законом, забезпечувати цілісність засобів обліку комунальних послуг та не втручатися в їх роботу, а виконавець послуг в свою чергу зобов'язаний забезпечувати своєчасність та відповідну якість житлово-комунальних послуг згідно із законодавством та умовами договору, здійснювати контроль за технічним станом інженерного обладнання, має право доступу в приміщення, будинки і споруди для проведення технічних та профілактичних оглядів і перевірки показань засобів обліку в порядку, визначеному законом і договором.

Відповідно до ст.ст. 25, 26 Закону України Про електроенергетику (в редакції чинній, на момент виникнення спірних правовідносин) захист прав споживачів електричної енергії, а також механізм реалізації захисту цих прав регулюються цим Законом, законами України "Про захист прав споживачів", "Про захист економічної конкуренції", "Про енергозбереження", іншими нормативно-правовими актами. Споживач енергії зобов'язаний додержуватись вимог нормативно-технічних документів та договору про постачання енергії.

Згідно ч.1 ст.714 Цивільного кодексу України за договором постачання енергетичними та іншими ресурсами через приєднану мережу одна сторона (постачальник) зобов'язується надавати другій стороні (споживачеві, абонентові) енергетичні та інші ресурси, передбачені договором, а споживач (абонент) зобов'язується оплачувати вартість прийнятих ресурсів та дотримуватись передбаченого договором режиму її використання, а також забезпечити безпечну експлуатацію енергетичного та іншого обладнання.

Судом встановлено, що між ВАТ Волиньобленерго та ОСОБА_4 17.01.2005 року укладено договір на користування електричною енергією для побутових потреб (далі - договір), відповідно до умов якого позивач, як енергопостачальник, бере на себе зобов'язання постачати відповідачу, як споживачу, електричну енергію у необхідних йому обсягах відповідно до договірної потужності, з гарантованим рівнем надійності безпеки і якості, а споживач зобов'язується оплачувати одержану електричну енергію за обумовленими тарифами (цінами) у терміни , передбачені цим договором (а.с.8-9).

За змістом п. 4 договору, енергопостачальник має право перевіряти стан приладів обліку та знімати показання відповідно до умов договору, робити перерву в постачанні електричної енергії або відключати споживача без його згоди у випадках, передбачених Правилами користування електричною енергією (а.с. 8 зворот).

Відповідно до п. 35 Правил користування електричною енергією для населення, затвердженою постановою Кабінету Міністрів України №1357 від 26 липня 1999 року (далі - ПКЕЕ), енергопостачальник має право відключити побутового споживача у разі: самовільного підключення до електричної мережі, розкрадання електричної енергії, навмисного пошкодження засобу обліку та зриву пломби, порушення термінів сплати за спожиту електричну енергію у порядку, визначеному цими правилами та ін.

Згідно п. 53 ПКЕЕ, у разі виявлення представником енергопостачальника порушення побутовим споживачем правил користування електричною енергією, у тому числі фактів розкрадання електричної енергії, складається акт, який підписується представником енергопостачальника та побутовим споживачем чи представником побутового споживача (особою, яка є співвласником об'єкта або має право користуватися цим об'єктом відповідно до договору). Один примірник акта вручається побутовому споживачу, другий залишається у енергопостачальника. Побутовий споживач має право внести до акта свої зауваження.

Отже, відповідно до умов укладеного між сторонами договору та п.п. 35 ПКЕЕ, відповідач вправі відключити будинковлодіння позивача від електромережі у разі встановлення факту розкрадання електричної енергії, самовільного підключення до електричної мережі тощо.

Із матеріалів справи вбачається, що 24.11.2015 року працівниками Горохівської філії ПАТ Волиньобленерго в присутності позивача ОСОБА_4 складено акт порушення № 028982, згідно якого, в житловому будинку, за адресою: АДРЕСА_1, встановлено підключення проводу потайної електропроводки поза електролічильником, електроенергія не обліковується, чим порушено п. 42 ПКЕЕ. Складено схему підключення споживача (а.с. 37-39).

На підставі зазначеного акту, 03.12.2015 року, постачання електроенергії до будинку ОСОБА_4 було фактично припинено за порушення ПКЕЕ (а.с.12).

Судовими рішеннями Горохівського районного суду від 31.10.2017 року та Апеляційного суду Волинської області від 29 січня 2018 року встановлено факт порушення позивачем ПКЕЕ, завдання такими діями відповідної шкоди ПрАТ Волиньобленерго та правомірність дій відповідача щодо проведення перевірки належного ОСОБА_4 будинковлодіння в АДРЕСА_1 (а.с. 43-59).

15 грудня 2015 року на засіданні комісії Горохівської філії ПАТ Волиньобленерго в присутності позивача було розглянуто акт №028982 від 24.11.2015 року, відповідально до якого комісія встановила, що споживач ОСОБА_4 здійснив порушення п.п. 42, 48 ПКЕЕ, а саме, підключення проводу потайної електропроводки поза електричним лічильником на житловий будинок та вирішила провести визначення обсягу і вартості електричної енергії не облікованої внаслідок порушення ПКЕЕ (а.с. 84-86).

В судовому засіданні встановлено, та не заперечувалось сторонами, що при складанні акту порушення та на засіданні комісії, ОСОБА_4 зауваження до акту №028982 не вносилися.

Вищезазначеним судовими рішеннями, які набрали законної сили 29.01.2018 року, визначено суму збитків, яка підлягає стягненню з позивача на користь відповідача у розмірі 8320 грн.

Як пояснив суду позивач ОСОБА_4, на даний час ним повністю не відшкодована вказана сума збитків на користь ПрАТ Волиньобленерго .

Відтак, суд не бере до уваги доводи позивача та його представника про відсутність заборгованості ОСОБА_4 на момент відключення його будинковолодіння від енергопостачання із посилання на відповідні квитанції щодо оплати (а.с.10-11), оскільки, таке відключення відбулося на підставі акту №2983П від 03.12.2015 року, саме за порушення позивачем умов договору та ПКЕЕ, а не у зв'язку з несплатою за спожиту електричну енергію.

Крім того, суд враховує ту обставину, що на момент оплати комунальних послуг, зазначених у квитанціях, між сторонами уже був наявний спір щодо визначення вартості завданих ПрАТ Волиньобленерго збитків, внаслідок порушенням позивачем вимог ПКЕЕ, що підтверджується вищевказаним протоколом засідання комісії від 15.12.20015 року (а.с.84-86). Відтак, доводи позивача про фактичну відсутність у нього заборгованості перед відповідачем є безпідставними.

Таким чином, дії службових осіб відповідача щодо відключення від енергопостачання житлового будинку, що знаходиться за адресою: АДРЕСА_1, є правомірними, так як вчинені у відповідності до умов договору та ПКЕЕ.

Відтак, суд приходить до висновку, що слід відмовити в задоволенні позовних вимог ОСОБА_4 в частині визнання незаконним відключення від електропостачання, зобов'язання поновити електропостачання.

У зв?язку з цим також, не підлягає до задоволення вимога позивача щодо стягнення з відповідача моральної шкоди в розмірі 150000 грн., так як така вимога пов'язувалася із фактом неправомірності дій службових осіб відповідача, що не знайшло свого підтвердження в суді.

Позивач належним чином не довів сам факт заподіяння йому моральної шкоди та наявність будь-якого причинно-наслідкового зв'язку із неправомірними діями службових осіб відповідача.

Таким чином, суд прийшов до висновку, що в позові слід відмовити за безпідставністю вимог.

Не підлягають також до стягнення з відповідача, понесенні позивачем витрати на правову допомогу, оскільки, відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 141 ЦПК України, судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються на позивача у разі відмови у позові.

Керуючись ст.ст. 10, 12, 13, 77, 78, 81, 133, 137, 141, 259, 263-265, 268, 354, 355 ЦПК України, на підставі ст. 15, 16, 23, 526, 527, 628, 629, 714 Цивільного кодексу України, ст. 19, 20, 21 Закону України Про житлово-комунальні послуги від 24 червня 2004 року № 1875-IV, ст.4, 10, 22 Закону України Про захист прав споживачів , ст.ст. 25, 26 Закону України Про електроенергетику , Правил користування електричною енергією для населення, затверджених постановою Кабінету Міністрів України від 26 липня 1999 р. № 1357, с у д,-

в и р і ш и в :

В задоволенні позову ОСОБА_4 до Приватного акціонерного товариства Волиньобленерго про визнання незаконним відключення від електропостачання, зобов?язання поновити електропостачання та відшкодування моральної шкоди - в і д м о в и т и.

Рішення може бути оскаржене до Волинського апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги безпосередньо до Волинського апеляційного суду протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

У відповідності до п.п.15.5) п. 1 Розділу ХШ Перехідних положень ЦПК України в новій редакції, до дня початку функціонування Єдиної судової інформаційно- телекомунікаційної системи апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Учасники справи:

Позивач - ОСОБА_4, ідентифікаційний номер - НОМЕР_1, адреса місця проживання: АДРЕСА_2.

Відповідач - Приватне акціонерне товариство Волиньобленерго , код ЄДРПОУ - 00131512, адреса місцезнаходження: 43023, м. Луцьк, вул. Єршова, 4.

Повне судове рішення складено 08 квітня 2019 року.

Суддя Луцького міськрайонного суду А.М. Пахолюк

Дата ухвалення рішення01.04.2019
Оприлюднено09.04.2019
Номер документу80988057
СудочинствоЦивільне
Сутьвизнання незаконним відключення від електропостачання, зобов?язання поновити електропостачання та відшкодування моральної шкоди

Судовий реєстр по справі —161/19791/18

Ухвала від 24.07.2019

Цивільне

Касаційний цивільний суд Верховного Суду

Усик Григорій Іванович

Постанова від 21.06.2019

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Постанова від 21.06.2019

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Ухвала від 23.05.2019

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Ухвала від 08.05.2019

Цивільне

Волинський апеляційний суд

Федонюк С. Ю.

Рішення від 01.04.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пахолюк А. М.

Рішення від 01.04.2019

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пахолюк А. М.

Ухвала від 11.12.2018

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пахолюк А. М.

Ухвала від 11.12.2018

Цивільне

Луцький міськрайонний суд Волинської області

Пахолюк А. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні