Ухвала
від 05.04.2019 по справі 761/14302/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/14302/19

Провадження № 1-кс/761/10125/2019

У Х В А Л А

05 квітня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю:

секретаря судового засідання ОСОБА_2 ,

слідчого ОСОБА_3

розглянувши клопотання старшого слідчого в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майору юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 22016000000000278 від 20.07.2016, за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України,-

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майор юстиції ОСОБА_3 , звернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням погодженим з прокурором Генеральної прокуратури України ОСОБА_4 , по кримінальному провадженню № 22016000000000278 від 20.07.2016, за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України, про надання дозволу на проведення обшуку індивідуального сейфу № НОМЕР_1 у філії ГВБВ № 10026/034 ГУ по м. Києву та Київській області АТ «Ощадбанк», за адресою: м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 8, який перебуває у користуванні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Клопотання мотивовано тим, що 2 відділом 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні внесеному 20.07.2016 до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 22016000000000278 від 20.07.2016, за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України.

З матеріалів кримінального провадження вбачається, що група громадян України здійснює сприяння діяльності терористичної організації « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (далі-ІДІЛ) та окремим її членам шляхом організації незаконного переміщення на територію України її членів та їх легалізації на території України, а також з подальшим їх незаконним переправленням на територію країн Європейського союзу.

Так, громадяни України ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_3 , уродженець Ісламської Республіки Іран (далі-ІРІ), зареєстрований за адресою: АДРЕСА_1 , ОСОБА_7 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , уродженець ІРІ, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_2 та ОСОБА_8 , ІНФОРМАЦІЯ_5 , уродженець ІРІ, зареєстрований за адресою: АДРЕСА_3 , вступили у злочинну змову щодо сприяння діяльності терористичної організації «Ісламська держава Ірака та Леванта» (далі-ІДІЛ) та окремим її членам шляхом організації незаконного переміщення на територію України її членів та їх легалізації на території України

З метою здійснення зазначеної вище протиправної діяльності ОСОБА_9 , Р. Хаддадьян, ОСОБА_10 , діючи за попередньою змовою групою осіб, організували на територію ІРІ діяльність, пов`язану з наданням туристичних послуг на території України та зареєстрували туристичні фірми «Seirdeneshsadafsndastre», «Ukrainetravelgroup» та «MehrpoyanTehran», що надало можливості звертатись до Посольства України в ІРІ щодо видачі туристичних та інших типів віз громадянам ІРІ.

На виконання спільного злочинного умислу, зазначені вище громадяни залучили до протиправної діяльності Надзвичайного та Повноважного Посла України в ІРІ ОСОБА_11 , ІНФОРМАЦІЯ_6 , зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_4 , який має адміністративно-розпорядчі та керівні функції по відношенню до співробітників Посольства, які здійснюють розгляд заяв на видачу віз для в`їзду на територію України та їх видачу, а також його дружину ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зареєстровану за адресою: АДРЕСА_4 .

Громадяни ІРІ, які є членами терористичної організації ІДІЛ, звертаються до

ОСОБА_9 , Р. Хаддадьяна, ОСОБА_12 щодо необхідності виїхати на територію України з подальшою легалізацією на території України. Останні, використовуючи у якості прикриття власні туристичні фірми, усвідомлюючи справжню мету приїзду членів ІДІЛ на територію України, здійснюють оформлення фіктивних заяв про надання туристичних віз, а також запрошень на навчання у ВНЗ України або запрошень від фізичних осіб.

Так заповідомленнями ДКРСБ України ОСОБА_5 ,з метоюприховання документації,що підтверджуєпротиправну діяльність,орендувала банківськускриньку увідділенні АТ«Ощадбанк»,розташованого заадресою:м.Київ,вул.Р.Окіпної,8,у якійзберігаються документищодо фіктивногооформлення туристичнихугод таугод знадання послугз влаштуванняна навчаннядо вищихнавчальних закладівУкраїни,документація щодооформлення віздля в`їздуна територіюУкраїни,засоби зв`язку,месенджери «Telegram»та «WhatsApp» у яких використовувались для координації протиправної діяльності та отримання замовлень щодо оформлення віз, а також особисті записи, чернетки з записами, записні книжки, матеріальні носії інформації, комп`ютерна техніка, засоби зв`язку та сім-картки на яких містяться відомості, що мають доказове значення для досудового розслідування кримінального провадження та підтверджують незаконну діяльність.

Крім цього, в ході проведення обшуку житлового приміщення за місцем проживання ОСОБА_11 та ОСОБА_5 , розташованому за адресою: АДРЕСА_4 , виявлено договір № 11_034 оренди індивідуального сейфу, укладений між ПАТ «Державний ощадний банк України» в особі ОСОБА_13 та ОСОБА_5 , предметом якого був індивідуальний сейф № НОМЕР_1 у філії ГВБВ № 10026/034 філії ГУ по м. Києву та Київській області АТ «Ощадбанк», за адресою: м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 8, строком дії договору з 10.05.2018 по 09.05.2019, що підтверджує зазначену вище інформацію.

Відповідно до відомостей отриманих з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів, право власності на вказане вище нежитлове приміщення зареєстровано за громадянкою ОСОБА_14 , а також за ТОВ «Надійні Інвестиції» (код ЄДРПОУ 42019066).

У судовому засіданні старший слідчий в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майор юстиції ОСОБА_3 просив клопотання задовольнити та надати дозвіл на проведення обшуку індивідуального сейфу № НОМЕР_1 у філії ГВБВ № 10026/034 ГУ по м. Києву та Київській області АТ «Ощадбанк», за адресою: м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 8, який перебуває у користуванні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Слідчий суддя, дослідивши надані документи та матеріали, заслухавши пояснення слідчого, дійшов висновку про наявність підстав для часткового задоволення клопотання з огляду на таке.

Згідно з ч. 2 ст. 30 Конституції України, не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду.

За ч. 1 ст. 233 КПК України, ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ними володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків, установленихчастиною третьоюцієї статті.

Відповідно до ч. 1 ст. 234 КПК України, обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно ч. 2 ст. 168 КПК України забороняється тимчасове вилучення електронних інформаційних систем або їх частин, мобільних терміналів систем зв`язку, крім випадків, коли їх надання разом з інформацією, що на них міститься, є необхідною умовою проведення експертного дослідження, або якщо такі об`єкти отримані в результаті вчинення кримінального правопорушення чи є засобом або знаряддям його вчинення, а також якщо доступ до них обмежується їх власником, володільцем або утримувачем чи пов`язаний з подоланням системи логічного захисту.

У разі необхідності слідчий чи прокурор здійснює копіювання інформації, що міститься в інформаційних (автоматизованих) системах, телекомунікаційних системах, інформаційно телекомунікаційних системах, їх невід`ємних частинах. Копіювання такої інформації здійснюється із залученням спеціаліста.

Крім того, заслухавши слідчого та оцінивши в сукупності доводи клопотання з долученими до нього документами, слідчий суддя вважає, що на даний час слідчим доведено наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні; 5) за встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб, а також заходом, пропорційним втручанню в особисте і сімейне життя особи.

Так, слідчий суддя вважає, що на даний час доданими до клопотання документами, підтверджується наявність підстав вважати, що було вчинено кримінальне правопорушення, а відшукувані речі, про які слідчий зазначив у клопотанні, можуть знаходитись у індивідуального сейфу № НОМЕР_1 у філії ГВБВ № 10026/034 ГУ по м. Києву та Київській області АТ «Ощадбанк», за адресою: м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 8, який перебуває у користуванні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , з метою відшукання та вилучення, а саме:документів щодо фіктивного оформлення туристичних угод та угод з надання послуг з влаштування на навчання до вищих навчальних закладів України, посередниками у яких виступали суб`єкти підприємницької діяльності «Seirdeneshsadafsndastre», «Ukrainetravelgroup», «MehrpoyanTehran», ТОВ «Глобал Парс Стар Груп» (код ЄДРПОУ 41030106) за період з 2016 року по теперішній час; запрошень для в`їзду на територію України, а також документи щодо оформлення віз для в`їзду на територію України, посередниками при оформленні яких виступали «Seirdeneshsadafsndastre», «Ukrainetravelgroup», «MehrpoyanTehran», ТОВ «Глобал Парс Стар Груп» (код ЄДРПОУ 41030106) за період з 2016 року по теперішній час.

Проте, як вбачається з поданого клопотання, слідчий просить надати дозвіл на проведення обшуку індивідуального сейфу № НОМЕР_1 у філії ГВБВ № 10026/034 ГУ по м. Києву та Київській області АТ «Ощадбанк», за адресою: м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 8, який перебуває у користуванні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , зметою відшуканнята вилучення,а саме:засобів зв`язку,які перебуваютьу користуванні ОСОБА_5 ,месенджери «Telegram»та «WhatsApp» у яких використовувались для формування та відправлення списків осіб для оформлення віз для в`їзду на територію України за посередництва «Seirdeneshsadafsndastre», «Ukrainetravelgroup», «MehrpoyanTehran», ТОВ «Глобал Парс Стар Груп» (код ЄДРПОУ 41030106) за період з 2016 року по теперішній час; особисті записи, чернетки з записами, записні книжки, матеріальні носії інформації що містять відомості щодо списків осіб для в`їзду на територію України, їх особисті дані та посилання на установчі документи за період з 2016 року по теперішній час; документів, що підтверджує легалізацію грошових коштів, отриманих злочинним шляхом, а саме придбання об`єктів нерухомості на ім`я ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , ОСОБА_18 у період 2017-2018 років, але дані вимоги клопотання не підлягають задоволенню, оскільки слідчий не довів наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування та відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду, крім того, не конкретизовано, які саме носії інформації планується відшукати та вилучити.

Крім того,слідчийпросить тимчасовийдоступ додокументів заперіод змоменту їхвідкриття тапо теперішній,але слідчий у клопотанні не обґрунтував необхідності отримання тимчасового доступу за вказаний період, а тому, враховуючи попередню правову кваліфікацію кримінального правопорушення, зазначену в Єдиному реєстрі досудових розслідувань, клопотання підлягає частковому задоволенню за період з 2016 року по теперішній час.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 168, 233, 234, 235 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В :

Клопотання старшого слідчого в ОВС 2 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України майора юстиції ОСОБА_3 про надання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 22016000000000278 від 20.07.2016, за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України, - задовольнити частково.

Надати дозвіл старшому слідчому в ОВС2відділу 1управління досудовогорозслідування Головногослідчого управлінняСБ Українимайору юстиції ОСОБА_3 або іншим слідчим, прокурорам, які входять в групу по даному кримінальному провадженню, на проведення обшуку індивідуального сейфу № НОМЕР_1 у філії ГВБВ № 10026/034 ГУ по м. Києву та Київській області АТ «Ощадбанк», за адресою: м. Київ, вул. Раїси Окіпної, 8, який перебуває у користуванні ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 .

Обшук вказаного сейфу провести з метою відшукання та вилучення, а саме: документів щодо фіктивного оформлення туристичних угод та угод з надання послуг з влаштування на навчання до вищих навчальних закладів України, посередниками у яких виступали суб`єкти підприємницької діяльності «Seirdeneshsadafsndastre», «Ukrainetravelgroup», «MehrpoyanTehran», ТОВ «Глобал Парс Стар Груп» (код ЄДРПОУ 41030106) за період з 2016 року по 05.04.2019 року; запрошень для в`їзду на територію України, а також документи щодо оформлення віз для в`їзду на територію України, посередниками при оформленні яких виступали «Seirdeneshsadafsndastre», «Ukrainetravelgroup», «MehrpoyanTehran», ТОВ «Глобал Парс Стар Груп» (код ЄДРПОУ 41030106) за період з 2016 року по 05.04.2019 року;

В іншій частині клопотання відмовити.

Строк дії ухвали - 1 місяць з дня її постановлення та надає право на проникнення до приміщення лише один раз.

При виконанні даної ухвали відповідно до ч. 2, ч. 3, ч. 9 ст. 236 КПК України, обшук житла чи іншого володіння особи на підставі ухвали слідчого судді повинен відбуватися в час, коли завдається найменша шкода звичайним заняттям особи, яка ними володіє, якщо тільки слідчий, прокурор не вважатиме, що виконання такої умови може суттєво зашкодити меті обшуку.

Перед початком виконання ухвали слідчого судді особі, яка володіє житлом чи іншим володінням, а за її відсутності - іншій присутній особі повинна бути пред`явлена ухвала і надана її копія.

Другий примірник протоколу обшуку разом із доданим до нього описом вилучених документів та тимчасово вилучених речей (за наявності) вручається особі, у якої проведено обшук, а в разі її відсутності - повнолітньому членові її сім`ї або його представникові/ керівнику або представникові підприємства, установи або організації.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення05.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу80999241
СудочинствоКримінальне
Сутьнадання дозволу на проведення обшуку у кримінальному провадженні № 22016000000000278 від 20.07.2016, за фактом вчинення злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 332, ч. 1 ст. 366, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 366, ч. 4 ст. 358 КК України

Судовий реєстр по справі —761/14302/19

Ухвала від 05.04.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

Ухвала від 05.04.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Піхур О. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні