Ухвала
від 03.04.2019 по справі 761/12965/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/12965/19

Провадження № 1-кс/761/9274/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

03 квітня 2019 року м.Київ

Слідчий суддя Шевченківського районного суду м. Києва ОСОБА_1 , за участю секретаря ОСОБА_2 , розглянувши клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 1 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого Управління СБ України ОСОБА_3 , погодженого прокурором відділу ГПУ ОСОБА_4 , про тимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №22018000000000024 від 18.01.2018 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України,

В С Т А Н О В И В:

Старший слідчий в особливо важливих справах 1 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого Управління СБ України ОСОБА_3 , подав до суду клопотання у кримінальному провадженні № 22018000000000024від 18.01.2018 про тимчасовий доступ до речей і документів, які перебувають у розпорядженні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (КОД ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 ).

Своє клопотання обґрунтовує тим, що Головним слідчим управлінням СБ України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №22018000000000024 від 18.01.2018 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України.

З матеріалів клопотання слідує, що впродовж 2016-2018 років службові особи ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » вчинили заволодіння грошовими коштами зазначеної банківської установи шляхом зловживання своїм службовим становищем під час незаконної видачі кредитів ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ). В забезпечення повернення кредитів передане майно, вартість якого завищена.

Так, в рамках кредитного договору № 8/2016-К_01 від 28.07.2016, укладеного між ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », відкрито наступні кредитні лінії: 28.07.2016 - в сумі 250 млн. грн. та 01.02.2017 в сумі 14 млн. грн.

Згідно відповіді на доручення оперативного підрозділу між службовими особами ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » та ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » досягнуто домовленість щодо реструктуризації кредитного договору по відстроченню сплати фіксованого місячного платежу, що зменшує розмір регулятивного капіталу державної банківської установи.

Оглядом банківських виписок по рахунку № НОМЕР_4 ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », відкритому у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », встановлено, що 29.07.2016 на рахунок № НОМЕР_4 ПРАТ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_3 ) здійснено зарахування грошових коштів з рахунку № НОМЕР_5 , відкритого в ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », на суму 25000000 грн. та 189226043 грн. із призначенням: «Надання кредиту в рахунок кредитної лінії згідно кредитного договору 8/2016-К_01 від 28/07/2016», які у подальшому перераховані за рахунок № НОМЕР_6 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ), що відкритий у ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » із призначенням платежу: «Передплата за товари народного споживання (тканини та фурнитуру) та/або с/г продукцію (пшениця, кукурудза, соняшник) зг. дог. 18/07 від 18/07/2016».

Тому, з метою всебічного, повного та об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні виникла необхідність в проведенні тимчасового доступу до таких речей та документів, що перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ), з можливістю вилучення їх завірених належним чином копій: роздруківок банківських виписок по рахунку № НОМЕР_6 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за період з 29.07.2016 до 30.12.2018, з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти (у разі використання транзитних або інших рахунків юридичних осіб для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів, розкривши усю інформацію про усіх юридичних та фізичних осіб за вищевказаний період) з можливістю вилучення копій вказаних документів в паперовому та електронному (у форматі «блокнот» та у форматі «таблиць Excel») вигляді; юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ).

Вищевказані документи мають значення для всебічного, повного та об`єктивного проведення досудового розслідування у кримінальному провадженні та можуть бути використані як докази у кримінальному провадженні, а іншими способами, крім отримання до них тимчасового доступу з можливістю вилучення завірених копій, довести обставини які мають значення для розслідування кримінального правопорушення неможливо.

Отримання тимчасового доступу до документів та вилучення їх копій має важливе значення для розслідування кримінального провадження, зокрема аналіз отриманих копій документів, надасть можливість встановити факт вчинення кримінальних правопорушень.

В судове засідання слідчий не з`явився, подав до суду заяву про розгляд клопотання у його відсутність, клопотання підтримав та просив задовольнити.

Враховуючи ту обставину, що наявні підстави вважати, що існує реальна загроза знищення або зміна документів до яких надається доступ, слідчий судця вважає за необхідне розглянути клопотання без виклику особи, у володінні якої вони знаходяться на підставі ч. 2 ст.163 КПК України.

Дослідивши клопотання та додані до нього матеріали кримінального провадження, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню, виходячи з наступного.

Відповідно до ч.1 ст.131 КПК України заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Положеннями ст.132 КПК України передбачено, що заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються на підставі ухвали слідчого судді або суду, за винятком випадків, передбачених цим Кодексом. Застосування заходів забезпечення кримінального провадження не допускається, якщо слідчий, прокурор не доведе, що потреби досудового розслідування виправдовують такий ступінь втручання у права і свободи особи, про який ідеться в клопотанні слідчого, прокурора.

Для оцінки потреб досудового розслідування слідчий суддя або суд зобов`язаний врахувати можливість без застосованого заходу забезпечення кримінального провадження отримати речі і документи, які можуть бути використані під час судового розгляду для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Під час розгляду питання про застосування заходів забезпечення кримінального провадження сторони кримінального провадження повинні подати слідчому судді або суду докази обставин, на які вони посилаються.

Згідно з ч. 1, ч. 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

Відповідно до ст. 60 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо діяльності та фінансового стану клієнта, яка стала відома банку у процесі обслуговування клієнта та взаємовідносин з ним чи третіми особами при наданні послуг банку і розголошення якої може завдати матеріальної чи моральної шкоди клієнту, є банківською таємницею.

Згідно зі ст. 62 Закону України «Про банки та банківську діяльність» інформація щодо юридичних осіб, яка містить банківську таємницю, розкривається банками з письмового дозволу власника такої інформації або за рішенням суду.

Таким чином, слідчий суддя зобов`язаний перевіряти наявність об`єктивної необхідності та виправданість такого втручання у права і свободи особи, врахувати докази на підтвердження обставин, викладених у клопотанні, які мають бути надані ініціатором клопотання.

Як свідчать матеріали клопотання, досудовим слідством використані всі надані чинним законодавством можливості щодо отримання необхідної для розкриття кримінального правопорушення інформації, без застосування такого заходу його забезпечення, як розкриття інформації, яка охороняється законом.

Слідчим суддею враховується, що в інший спосіб одержати відомості, які містять банківську таємницю, в межах досудового розслідування неможливо.

Згідно з п. 2 ч. 5 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні.

Відповідно до ч. 6 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Згідно з ч. 7 ст. 163 КПК України, слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

В клопотанні доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи до яких прокурор просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », самі по собі та в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подано клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному проваджені, окрім того, відомості, що містяться в речах і документах, можуть бути використані як докази у даному кримінальному провадженні.

Враховуючи викладене та керуючись ст.ст. 110, 163-165, 309 та 395 КПК України, слідчий суддя -

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого в особливо важливих справах 1 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого Управління СБ України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, у кримінальному провадженні №22018000000000024 від 18.01.2018, за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України - задовольнити.

Розкрити банківську таємницю та конфіденційну інформацію, в тому числі таку, що містить комерційну таємницю, та зобов`язати службових осіб ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 , МФО НОМЕР_2 , юридична адреса: АДРЕСА_1 ) надати (забезпечити) старшому слідчому в особливо важливих справах 1 відділу 1 управління досудового розслідування Головного слідчого управління СБ України ОСОБА_3 , слідчим, які входять до складу слідчої групи: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 , ОСОБА_7 , ОСОБА_8 , ОСОБА_9 , ОСОБА_10 , ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , тимчасовий доступ до документів, з можливістю вилучення належним чином завірених їх якісних копій, а саме: роздруківок банківських виписок по рахунку № НОМЕР_6 ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ) за період з 29.07.2016 до 30.12.2018, з обов`язковим зазначенням дат, часу, сум, валюти, даних про банківські установи та їх рахунки, на які перераховувались грошові кошти, призначення платежів, назв контрагентів, їх кодів, місцезнаходження, номерів рахунків, на які перераховані грошові кошти (у разі використання транзитних або інших рахунків юридичних осіб для здійснення переказів грошових коштів, обов`язково вказати повний шлях проходження грошових коштів, розкривши усю інформацію про усіх юридичних та фізичних осіб за вищевказаний період) з можливістю вилучення копій вказаних документів в паперовому та електронному (у форматі «блокнот» та у форматі «таблиць Excel») вигляді; юридичної справи ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_7 ).

Строк дії ухвали не може перевищувати одного місяця з дня її постановлення.

Роз`яснити посадовим особам ПАТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код ЄДРПОУ НОМЕР_1 ) ,що у відповідності до ч.1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення03.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу80999265
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ до речей і документів у кримінальному провадженні №22018000000000024 від 18.01.2018 за ознаками вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —761/12965/19

Ухвала від 03.04.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Головчак М. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні