Рішення
від 03.04.2019 по справі 329/61/19
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 329/61/19

Провадження № 2/329/100/2019

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

03 квітня 2019 року смт Чернігівка

Чернігівський районний суд Запорізької області у складі:

головуючого судді - Богослова А.В.,

за участі секретаря судового засідання - Силаєвої Т.М.,

позивача - ОСОБА_1, представника позивача ОСОБА_2,

відповідача - ОСОБА_3,

третьої особи-виконавчого комітету Смирновської сільської ради Більмацького району Запорізької області,

розглянувши у відкритому підготовчому судовому засіданні в залі суду смт Чернігівка цивільну справу за позовом ОСОБА_4 до ОСОБА_3, про виключення запису про позивача як батька з актового запису про народження дитини,

ВСТАНОВИВ:

ОСОБА_1(далі - позивач) звернувся до суду з позовом до ОСОБА_3 (далі - відповідач) про виключення з актового запису № 10, вчиненого 09.08.2018 виконавчим комітетом Смирновської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області, про народження ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, відомостей про позивача як батька дитини.

Позовні вимоги позивач мотивує тим, що з 27 січня 2005 року з відповідачем перебував у зареєстрованому шлюбі, який на теперішній час розірвано. Від шлюбу сторони мають спільну дитину - ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2. Також, ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідач народила доньку - ОСОБА_1, батьком якої у свідоцтві про народження записано ОСОБА_1 Позивач зазначає, що на момент реєстрації шлюбу з відповідачем, він відбував покарання, після відбуття покарання протягом 2006-2007 років не перебував у шлюбних стосунках з відповідачем, не проживав з нею, також, з січня 2008 року проживає однією сім'єю без реєстрації шлюбу з ОСОБА_6 Про те, що в свідоцтві про народження ОСОБА_1 він записаний як батько дитини, він дізнався лише наприкінці 2018 року, а тому є підстави для оспорювання батьківства.

В підготовчому судовому засіданні позивач позовні вимоги підтримав повністю, просив їх задовольнити з підстав, викладених у позові.

Представник позивача в підготовчому судовому засіданні позов підтримав, просив виключити відомості про позивача як батька дитини з актового запису про народження.

Відповідач ОСОБА_3 в підготовчому судовому засіданні позовні вимоги визнала повністю, просила їх задовольнити.

Представник третьої особи в підготовче судове засідання не з'явився, про час і місце розгляду справи повідомлений належним чином, надав заяву, в якій просив розглянути справу без його участі, покладався на розсуд суду під час ухвалення рішення.

Вислухавши пояснення сторін, дослідивши матеріали справи та наявні в них докази, суд приходить до наступних висновків.

Судом встановлено, що з 27 січня 2005 року сторони перебували у зареєстрованому шлюбі, який розірвано на підставі рішення Чернігівського районного суду Запорізької області від 23.11.2017.

Від шлюбу сторони мають спільну дитину - доньку ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, що підтверджується копією свідоцтва про народження, виданого 12.07.2005 виконавчим комітетом Смирновської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області.

Також, ІНФОРМАЦІЯ_1 відповідач народила доньку - ОСОБА_1, що підтверджується копією свідоцтва про народження, виданого 18.08.2009 виконавчим комітетом Смирновської сільської ради Куйбишевського району Запорізької області. У графі "батько" зазначеного свідоцтва про народження внесено відомості про ОСОБА_1 як батька дитини.

На примусовому виконанні у Більмацькому районному відділі державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Запорізькій області знаходиться виконавчий лист № 329/319/18, виданий 09.07.2018 Чернігівським районним судом Запорізької області про стягнення з ОСОБА_1 на користь ОСОБА_3 аліментів на утримання дітей ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, в розмірі 1/3 частини з усіх видів доходу відповідача, але не менше 50% прожиткового мінімуму для дитини відповідно віку щомісячно, що підтверджується копією постанови про відкриття виконавчого провадження від 17.10.2018.

Зі змісту копії акту встановлення факту проживання ОСОБА_1 №24, виданого 14.01.2019 виконавчим комітетом Смирновської сільської ради Більмацького району Запорізької області, встановлено, що протягом 2006-2010 років ОСОБА_1 не проживав за адресою: АДРЕСА_2, оскільки відбував покарання.

Згідно копії Акту про не проживання особи за адресою від 29.12.2018, ОСОБА_1 починаючи з січня 2008 року не проживає в АДРЕСА_3.

Згідно копії Акту про проживання особи за адресою від 28.12.2018 ОСОБА_1 починаючи з січня 2008 року проживає зі ОСОБА_6 за адресою: АДРЕСА_1.

Згідно ч. 1 ст. 122 СК України, дитина, яка зачата і (або) народжена у шлюбі, походить від подружжя. Походження дитини від подружжя визначається на підставі свідоцтва про шлюб та документа закладу охорони здоров'я про народження дружиною дитини.

На підставі ст. 133 СК України, якщо дитина народилася у подружжя, дружина записується матір'ю, а чоловік - батьком дитини.

Відповідно до ч.1 ст.136 СК України особа, яка записана батьком дитини відповідно до статей 122, 124, 126 і 127 цього Кодексу, має право оспорити своє батьківство, пред'явивши позов про виключення запису про нього як батька з актового запису про народження дитини.

Згідно п.11 Постанови Пленуму Верховного Суду України "Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства

та стягнення аліментів" №3 від 15.05.2006 року відповідно до ст. 136 СК України оспорювання батьківства можливе тільки після реєстрації народження дитини і до досягнення нею повноліття, а в разі її смерті не допускається. Оспорити батьківство мають право особа, яка записана батьком дитини в Книзі реєстрації народжень (ст. 136 СК), - шляхом пред'явлення позову про виключення відомостей про неї як батька з актового запису про народження дитини, а також жінка, котра народила дитину в шлюбі (ст. 138 СК), - звернувшись із позовом про виключення із цього запису відомостей про її чоловіка як батька дитини. Предметом доказування в таких справах є відсутність кровного споріднення між особою, записаною батьком, і дитиною. У разі доведеності цієї обставини суд постановляє рішення про виключення оспорених відомостей з актового запису про народження дитини. Особа, яка в момент реєстрації її батьком дитини знала, що не є таким, а також особа, котра дала згоду на штучне запліднення своєї дружини, не мають права оспорювати батьківство.

Відповідно до ч.2 ст.136 Сімейного кодексу України у разі доведення відсутності кровного споріднення між особою, яка записана батьком, та дитиною суд постановляє рішення про виключення відомостей про особу як батька дитини з актового запису про її народження.

Відповідно до ч.1 ст. 82 ЦПК України обставини, які визнаються учасниками справи, не підлягають доказуванню, якщо суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цих обставин або добровільності їх визнання.

Відповідачем не оспорюється той факт, що позивач ОСОБА_1 не є біологічним батьком дитини ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_1, а записаний батьком дитини за ст. 122 СК України, так як в момент народження дитини сторони перебували у шлюбі, отжеця обставина не підлягає доказуванню на підставі ч. 1 ст. 82 ЦПК України, так як суд не має обґрунтованого сумніву щодо достовірності цієї обставини або добровільності її визнання.

Згідно з ч. 4 ст. 206 ЦПК України у разі визнання відповідачем позову суд за наявності для того законних підстав ухвалює рішення про задоволення позову.

Враховуючи, що відповідач позов визнала повністю, визнання позову не суперечить закону та не порушує права, свободи, чи інтереси інших осіб, керуючись в першу чергу принципом якнайкращого забезпечення інтересів дитини, суд вважає, що позов про виключення з актового запису відомостей про позивача як батькадитини є обґрунтованим та таким, що підлягає задоволенню.

Згідно із ч. 1 ст. 142 ЦПК України у разі укладення мирової угоди до прийняття рішення у справі судом першої інстанції, відмови позивача від позову, визнання позову відповідачем до початку розгляду справи по суті суд у відповідній ухвалі чи рішенні у порядку, встановленому законом, вирішує питання про повернення позивачу з державного бюджету 50 відсотків судового збору, сплаченого при поданні позову.

Тому позивачу необхідно повернути з державного бюджету 50% судового збору, сплаченого 21.01.2019 року за квитанцією №0.0.1245933629.1 в сумі 768,40 грн., тобто в розмірі 384,20 грн.

Відповідно до ст.141 ЦПК України з відповідача необхідно стягнути на користь позивача судові витрати в розмірі 384,20 грн.

На підставі викладеного, керуючись статтями 122,133, 136 Сімейного кодексу України , статтями 12, 13, 81,141, 263-265, 354 Цивільного процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

Позовну заяву ОСОБА_4 до ОСОБА_3 про виключення запису про позивача як батька з актового запису про народження дитини-задовольнити повністю.

Виключити з актового запису №10 від 18 серпня 2009 року, вчиненого виконавчим комітетом Смирновської сільської ради Більмацького (Куйбишевського) району Запорізької області, відомості про ОСОБА_4 як батька ОСОБА_1 ІНФОРМАЦІЯ_1.

Стягнути з ОСОБА_3на користь ОСОБА_4судові витрати по сплаті судового збору в сумі 384 (триста вісімдесят чотири) грн. 20 коп.

Повернути з державного бюджету України ОСОБА_4 50% суми сплаченого ним судового збору, що складає 384 (триста вісімдесят чотири) грн. 20 коп.

Повний текст рішення складений 08 квітня 2019 року

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення суду може бути оскаржено до Запорізького апеляційного суду шляхом подання апеляційної скарги через Чернігівський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня складання повного тексту рішення суду.

Позивач: ОСОБА_4 місце проживання: АДРЕСА_4, РНОКПП НОМЕР_1.

Відповідач: ОСОБА_3, місце проживання: АДРЕСА_5, РНОКПП НОМЕР_2.

Третя особа: Виконавчий комітет Смирновської сільської ради Більмацького району Запорізької області, адреса: вул..Торгова,1, с.Смирнове, Більмацький район, Запорізька область, код ЄДРПОУ 25475276.

Суддя А.В.Богослов

СудЧернігівський районний суд Запорізької області
Дата ухвалення рішення03.04.2019
Оприлюднено09.04.2019
Номер документу81008808
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —329/61/19

Рішення від 03.04.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Рішення від 03.04.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

Ухвала від 08.02.2019

Цивільне

Чернігівський районний суд Запорізької області

Богослов А. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні