Рішення
від 02.04.2019 по справі 439/180/19
БРОДІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЛЬВІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

справа № 439/180/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

02 квітня 2019 року Бродівський районний суд Львівської області

в складі: головуючої - судді Бунда А.О.,

з участю секретаря Музичка Л.Т.,

заявника ОСОБА_1,

представника заявника - адвоката Микитюка С.М.,

представника заінтересованої особи Надорожняк О.П.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Броди цивільну справу за заявою ОСОБА_1, заінтересована особа Служба у справах дітей Бродівської РДА Львівської області про встановлення факту батьківства,суд, -

в с т а н о в и в:

Заявник ОСОБА_1 звернулася в суд, із заявою про встановлення факту батьківства. Свої заявлені вимоги мотивує тим, що ІНФОРМАЦІЯ_4 року помер ОСОБА_4. З покійним ОСОБА_4 заявниця починаючи з 2003 року і по день його смерті проживала у цивільному шлюбі, без офіційної реєстрації шлюбу. За період проживання в цивільному шлюбі народилося одна дитина, а саме дочка ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_3 року народження . При своєму житті покійний ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року 25 березня 2005 року склав заповіт на нашу спільну дочку ОСОБА_5 на все своє майно. Даний факт батьківства підтверджується і тим, що в свідоцтві про народження по батькові дочка записана ОСОБА_5, що відповідає імені її покійного батька. Також заявниця повністю провела поховання цивільного чоловіка за що отримала допомогу на поховання ОСОБА_4, що підтверджується довідкою з Ясенівської сільської ради Бродівського району Львівської області. Факт встановлення батьківства заявниці необхідний для подачі від імені неповнолітньої дитини заяви про прийняття спадщини, яка залишилась після смерті її батька ОСОБА_4. На підставі викладеного, у відповідності до ст.128, 130,135 Сімейного Кодексу України, ст. 293. 294 ст. 315 - 319 ЦПК України просить заяву задоволити.

12.02.2019 р. відкрито провадження у справі.

Заявник ОСОБА_1 та її представник - адвокат Микитюк С.М. в судовому засіданні заяву про встановлення факту, що має юридичне значення підтримали, просять її задовольнити.

Заінтересована особа - представник Служби у справах дітей Бродівської РДА Львівської області Надорожняк О.П. в судовому засіданні заяву не заперечила щодо задоволення заяви з обставинами наведеними у змісті заяви погодилася.

Суд, заслухавши пояснення учасників справи, свідків, проаналізувавши матеріали вищевказаної цивільної справи, приходить до наступного висновку.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України , до суду може звернутись кожна особа за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів.

Відповідно до ст.13 ЦПК України , суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Відповідно до п.5 ч.2 ст.293 ЦПК України суд розглядає в порядку окремого провадження справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Згідно п.1 ч.1 ст.315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту: родинних відносин між фізичними особами. Частиною 2 передбачено, що у судовому порядку можуть бути встановлені факти від яких залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав фізичних осіб, якщо законом не визначено іншого порядку їх встановлення.

Відповідно до ч.3 ст.128 СК України позов про визнання батьківства може бути пред'явлений матір'ю, опікуном, піклувальником дитини, особою, яка утримує та виховує дитину, а також самою дитиною, яка досягла повноліття.

У відповідності до п.1 Постанови Пленуму Верховного Суду України від 31.03.1995 р. №5 Про судову практику про справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення в порядку окремого провадження розглядаються справи про встановлення фактів, якщо згідно з законом такі факти породжують юридичні наслідки, тобто від них залежить виникнення, зміна або припинення особистих чи майнових прав громадян.

Згідно п.7 Постанови Пленуму ВСУ від 15.05.2006 року № 3 Про застосування судами окремих норм Сімейного кодексу України при розгляді справ щодо батьківства, материнства та стягнення аліментів встановлено, що у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, або смерті жінки, яка вважалась матір'ю останньої, факт їхнього батьківства (материнства) може бути встановлено за рішенням суду в окремому провадженні.

Заяви про встановлення факту як батьківства, так і материнства суд приймає до розгляду, якщо запис про батька (матір) дитини в книзі реєстрації народжень учинено згідно зі ст. 135 СК України .

Із заявою про встановлення факту батьківства до суду мають право звернутися матір, опікун дитини, особа, яка ї утримує та виховує, а також сама дитина, котра досягла повноліття, а факту материнства - батько й інші перелічені особи.

Заяви про встановлення фактів батьківства чи визнання батьківства розглядаються судом, якщо у свідоцтві про народження певна особа не вказана батьком дитини, коли відповідно до ч.2 ст.55 СК України про батька дитини проведено за вказівкою матері, яка не перебувала у шлюбі, або ж такий запис зовсім відсутній і можуть бути подані матір'ю, опікуном чи піклувальником дитини чи самою дитиною після досягнення повноліття.

Таким чином, закон розрізняє порядок визначення походження дитини від батька шляхом визнання батьківства - про що позов заявляється до особи, яка вважається батьком дитини, або нею самою, та шляхом встановлення факту батьківства у разі смерті особи, яку заявник вважає батьком дитини.

Згідно із ст.130 СК України у разі смерті чоловіка, який не перебував у шлюбі з матір'ю дитини, факт його батьківства може бути встановлений за рішенням суду. Заява про встановлення факту батьківства приймається судом, якщо запис про батька дитини у книзі реєстрації народжень вчинено відповідно до ч.1 ст.135 цього Кодексу .

Встановлення батьківства у позовному провадженні можливе лише тоді, коли імовірний батько дитини живий. Якщо ж він помер і дитина народилася у незареєстрованому шлюбі, встановлення факту визнання батьківства або факту батьківства можливе у порядку окремого провадження.

Судом встановлено, що ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 (а.с.11) був батьком ОСОБА_5., котра народилася ІНФОРМАЦІЯ_3 в с.Ясенів Бродівського району Львівської області (а.с.6).

Факт батьківства підтверджується також довідками за №105 від 23.01.2019; №2173 від 06.12.2018, виданими Ясенівською сільською радою Бродівського району, з якох вбачається, що заявниця ОСОБА_1, дійсно проживала однією сім'єю без зареєстрованого шлюбу та вели спільне господарство з ОСОБА_4 за адресою АДРЕСА_1 (а.с.12-13).

Поясненнями свідків ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, які вони дали під час розгляду справи по суті, підтверджується, що ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року визнавав своє батьківство за життя по відношенню до ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_3., опікувався нею та утримував її. Про ці обставини їм достовірно відомо.

Крім того, на доданих до заяви фотографіях, які оглянуті судом в судовому засіданні, вбачається, що на них зображена заявниця ОСОБА_1 разом із ОСОБА_4 та ОСОБА_5.,2004 року народження, як одна сім'я, що не заперечується учасниками судового засідання.

Встановлення факту батьківства має для заявниці ОСОБА_1 юридичне значення, оскільки необхідне для подачі від імені неповнолітньої дитини заяви про прийняття спадщини, яка залишилася після смерті покійного, який при своєму житті 25.03.2005 (а.с.8) в користь ОСОБА_5.,2004р.н. склав заповіт.

Відповідно до ст.81 ЦПК України кожна сторона зобов'язана довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом.

Докази мають бути належними і допустимими у відповідності до вимог ст.ст.77-78 ЦПК України .

Відповідно до ст.263 ЦПК України судове рішення повинно ґрунтуватися на засадах верховенства права, бути законним і обґрунтованим. Законним є рішення, ухвалене судом відповідно до норм матеріального права із дотриманням норм процесуального права. Судове рішення має відповідати завданню цивільного судочинства, визначеному цим Кодексом. При виборі і застосуванні норми права до спірних правовідносин суд враховує висновки щодо застосування відповідних норм права, викладені в постановах Верховного Суду. Обґрунтованим є рішення, ухвалене на підставі повно і всебічно з'ясованих обставин, на які сторони посилаються як на підставу своїх вимог і заперечень, підтверджених тими доказами, які були досліджені в судовому засіданні.

Таким чином, зібрані у справі докази та їх належна оцінка вказують на наявність підстав для задоволення заяви ОСОБА_1 про встановлення факту батьківства ОСОБА_4 щодо його дочки ОСОБА_5., ІНФОРМАЦІЯ_3.

На підставі вищевикладеного, керуючись ст. 293 , 294 ,315, 319 ЦПК України , суд, -

У Х В А Л И В:

заяву ОСОБА_1 задовольнити.

Встановити факт про те, що ОСОБА_4, який помер ІНФОРМАЦІЯ_4 року є рідним батьком неповнолітньої ОСОБА_5,ІНФОРМАЦІЯ_3.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

Рішення може бути оскаржене в апеляційному порядку безпосередньо до Львівського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги в 30 - денний строк з дня проголошення рішення. Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Учасник справи, якому повне рішення або ухвала суду не були вручені у день його (її) проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження.

У відповідності до п.п. 15.5 п.15 ч.1 Розділу ХШ Перехідних Положень ЦПК України в новій редакції, апеляційні та касаційні скарги подаються учасниками справи до або через відповідні суди.

Заявник ОСОБА_1, ідентифікаційний номер НОМЕР_1, проживає АДРЕСА_1

Заінтересована особа Служба у справах дітей Бродівської РДА Львівської області, ЄДРПОУ 25262824, місце знаходження м.Броди, вул.Юридика,2, Львівської області.

Повний текст рішення складено 08.04.2019 року.

02 квітня 2019 року

Суддя: А. О. Бунда

Дата ухвалення рішення02.04.2019
Оприлюднено09.04.2019
Номер документу81009348
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту батьківства,суд

Судовий реєстр по справі —439/180/19

Рішення від 02.04.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Рішення від 02.04.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

Ухвала від 12.02.2019

Цивільне

Бродівський районний суд Львівської області

Бунда А. О.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні