Ухвала
від 08.04.2019 по справі 712/4754/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Ухвала

Іменем України

Справа №712/4754/19

Провадження №1-кс/712/2766/19

08 квітня 2019 року м. Черкаси

Слідчий суддя Соснівського районного суду м. Черкаси ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , слідчого ОСОБА_3 , розглянув внесене по кримінальному провадженню №42019251010000012 від 10.01.2019р., за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.190 КК України слідчим СВ Черкаського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_3 і погоджене прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 клопотання про проведення обшуку,

ВСТАНОВИВ:

08 квітня 2019 року до Соснівського районного суду м. Черкаси звернувся слідчий СВ Черкаського відділу поліції Головного Управління Національної поліції в Черкаській області ОСОБА_5 з клопотанням про проведення обшуку за погодженням з прокурором ОСОБА_6 .

Клопотання мотивує тим, що 09.01.2019до Черкаської місцевої прокуратури надійшли матеріали правоохоронних органів про те, що посадові особи одного із підприємств м. Черкаси, шляхом обману незаконно заволоділи грошовими коштами суб`єктів господарювання під час реалізаціїсвоєї продукції, що завдало значної шкоди останнім.

10.01.2019 Черкаською місцевою прокуратурою по вказаному факту внесено відомості до ЄРДР за № 42019251010000012 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України.

В ході досудового розслідуваннябуло встановлено, що під час проведення заходів, спрямованих на попередження, виявлення та припинення злочинів і правопорушень у сфері паливно-енергетичного комплексу встановлено факти незаконного перероблення нафтопродуктів з подальшим виготовленням та реалізацією палива під виглядом виготовленого ПП «Агросервіс» чи іншими сертифікованими підприємствами України.

В ході проведених заходів встановлено, що за адресою: АДРЕСА_1 (кадастровий номер: 7110136400:05:025:0010) загальною площею (га) 0.6847розміщено будівлі, споруди, підземні та наземні резервуари (ємкості) для палива, які згідно договору оренди б/н від 28.07.2017року орендує у Черкаської міської ради ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП», код ЄРДПОУ:39832558. В свою чергу ТОВ «ТДС-Центр», код ЄРДПОУ:41206353згідно договору від 01.10.2017року №01/17 орендує у ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП» 6 резервуарів для палива об`ємом 25м3 кожен для зберігання нафтопродуктів.

На даній території здійснюється незаконне перероблення нафтопродуктів (переважно мазут) з подальшим виготовленням палива, переважно пічне паливо (підакцизний товар). Процес переробки, виготовлення та розділення на фракції (дизельне паливо, пічне паливо та ін.) нафтопродуктів здійснюється шляхом нагріву нафтопродуктів у спеціальних печах, що встановлені на вище вказаній території, сам процес нагріву супроводжується проведенням робіт підвищеної небезпеки без відповідних дозволів (на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки), які при виробництві, зберіганні, перевезенні, оптовій та роздрібній торгівлі твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, а також здійсненні експлуатації устаткування підвищеної небезпеки при оптовій торгівлі твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами, експлуатації устаткування, пов`язаного з виготовленням, використанням, зберіганням, транспортуванням небезпечних речовин, відповідно до норм діючого законодавства необхідно отримувати у територіальних органах Держпраці за місцем державної реєстрації юридичної особи або фізичної особи підприємця, оскільки відповідно до інформації наданої управлінням Держпраці у Черкаській області ТОВ «ТДС-Центр» та ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП» відповідні дозволи не отримували.

Після закінчення процесу незаконного виробництва палива, з метою шахрайського заволодіння грошовими коштами суб`єктів господарювання, діючи шляхом обману службові особи ТОВ «ТДС-Центр» здійснюють реалізацію нафтопродуктів під виглядом виготовленої сертифікованими підприємствами України. В подальшому, формують на незаконно виготовлену, не обліковану продукцію фінансово-господарські документи від ряду «фіктивних» суб`єктів господарської діяльності, реалізують дану продукцію переважно кінцевим споживачам.

Керівництво даною протиправною діяльністю здійснює ОСОБА_7 ІНФОРМАЦІЯ_1 , ІПН НОМЕР_1 , проживає за адресою: АДРЕСА_2 разом з дружиною ОСОБА_8 1977року народження, користується автомобілем Мерседес Бенз МЛ 350,2008року чорного кольору державний номер НОМЕР_2 (зареєстрований на доньку ОСОБА_9 1995р.н.), є офіційним директором ТОВ «ТДС-Центр».

ТОВ «ТДС-Центр», код ЄРДПОУ:41206353 (Код КВЕД 19.20 Виробництво продуктів нафтоперероблення; Код КВЕД 46.71 Оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами (основний); Код КВЕД 46.75 Оптова торгівля хімічними продуктами; Код КВЕД 47.30 Роздрібна торгівля пальним;) зареєстроване за адресою 18000, Черкаська обл., місто Черкаси, вул. Сурікова, будинок 11, засновник та власник ОСОБА_10 ІНФОРМАЦІЯ_2 , яка є тещею ОСОБА_7 .

ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП», код ЄРДПОУ:39832558(Код КВЕД 46.71 Оптова торгівля твердим, рідким, газоподібним паливом і подібними продуктами (основний); Код КВЕД 46.75 Оптова торгівля хімічними продуктами;) також зареєстроване за адресою АДРЕСА_3 , засновник та власник ОСОБА_11 ІНФОРМАЦІЯ_3 , яка є матір`ю ОСОБА_7 .

Проведеним аналізом інформації розміщеної в системі електронних торгів «ProZorro» встановлено, що ТОВ «ТДС-Центр», код ЄРДПОУ:41206353беручи участь у торгах по закупівлі «Пічне паливо або його аналоги (паливо котельне рідинне)» UA-2018-05-11-001450-c, замовник Дочірнє Підприємство "Харківський облавтодор" Відкритого Акціонерного Товариства "Державна Акціонерна Компанія "Автомобільні дороги України" надав ряд фіктивних документів про закупівлю продукції у ПП «Агросервіс» та виконання аналогічних договорів поставки раніше.

На сайті ALL.BIZ: Україна розміщено оголошення ТОВ «ТДС-Центр» щодо продажу пічного палива нафтового СНВ та синтетичного СЖТ.

Також, в ході досудового розслідування встановлено, що керівник товариства з обмеженою відповідальністю «ТРІАЛ-ГРУП», ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , за місцем свого фактичного проживання, а саме: АДРЕСА_4 , здійснює всю бухгалтерську діяльність по роботі вище вказаного ТОВ та відповідно, зберігає там всю документацію.Враховуючи вище викладені факти незаконного виробництва нафтопродуктів, підробку документів про законність його походження та подальшого шахрайського заволодіння, шляхом обману, грошовими коштами суб`єктів господарської діяльності, а також порушення правил безпеки під час виконання робіт з підвищеною небезпекою, з метою відшукання та вилучення знаряддя вчинення даного кримінального правопорушення, первинних бухгалтерських документів щодо обліку сировини, збуту готової продукції, та іншої документації, що має відношення до даного кримінального правопорушення, а також з метою фіксації незаконного виробництва нафтопродуктів та подальшого шахрайського заволодіння, шляхом обману, грошовими коштами, суб`єктами господарської діяльності та забруднення атмосферного повітря службовими особами ТОВ «ТДС-Центр» та ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП», виникла необхідність у проведенні обшуку за адресою: АДРЕСА_4 , дефактично проживає ОСОБА_12 , ІНФОРМАЦІЯ_4 , котра являється керівником та бухгалтером ТОВ «ТРІАЛ-ГРУП», а тому слідчий просить задовольнити клопотання.

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав та просив задовольнити заявлені вимоги.

Відповідно до ч.ч. 1,3 ст.234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Згідно з ч.5 ст.234 КПК України слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах, можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Слід зауважити, що у Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод 1950 року визначено, що кожен має право на повагу до свого приватного життя, до свого житла і кореспонденції; органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб (стаття 8).

Додані до клопотання документи не доводять наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі і документи знаходяться у зазначеному в клопотанні приміщенні у конкретних осіб, які можуть бути причетні до вчинення кримінального правопорушення, що в силу ст. 234 КПК України, є підставою для відмови у задоволенні клопотання про проведення обшуку.

Зокрема, згідно витягу з ЄРДР №42019251010000012 від 10.01.2019 досудове розслідування здійснюється за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 190 КК України - Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням єлектронно- обчислювальної техніки -карається позбавленням воді на строк від трьох до восьми років.Згідно ЄРДР №42019251010000012 досудове розслідування здійснюється відповідно до матеріалів правоохоронних органів про те, що посадові особи одного із підприємств м.Черкаси шляхом обману незаконно заволоділи грошовими коштами суб"єктів господарювання під час реалізації своєї продукції. Таким чином, з витягу з ЄРДР не вбачається, що досудове розслідування здійснюється щодо незаконного перероблення нафтопродуктів з подальшим виготовленням палива та проведенням робіт з підвищеної небезпеки без відповідних дозволів при виробництві нафтопродуктів, експлуатації устаткування, транспортуванням небезпечних речовин.

Також до клопотання не додані протоколи слідчих дій, які проведені у даному провадження та їх результати надають підстави для висновку про те, що відшукувані речі, документи або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Посилання на оперативно-розшукові дані не може бути підставою для обшуку, оскільки такі підстави мають підтверджуватись слідчими діями у кримінальному провадженні.

Невиконання вимог про законність, обґрунтованість та вмотивованість рішення слідчого судді тягне за собою визнання обшуку незаконним, та розглядається Європейським судом з прав людини як порушення ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Крім того, мета обшуку не може містити невизначене формулювання обсягу обшуку - інша документація, що має відношення до даного кримінального правопорушення, яку передбачається відшукати в ході обшуку. У випадку, якщо слідчі органи наділяються невиправдано широкими повноваженнями, обшук не буде пропорційним меті розслідування.

За таких обставин, з огляду на обставини, якими клопотання обґрунтовується і докази, якими підтверджується, не є достатньою підставою для обмеження права на недоторканність житла, іншого володіння особи та повагу до приватного життя, оскільки не є вочевидь необхідним заходом допустимим у демократичному суспільстві, з огляду на засади пропорційності втручання у захищені законом права та свободи людини, а проведення обшуку в даному випадку не є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Таким чином, зазначені у клопотанні підстави для проведення обшукує сумнівними, долучені копії документів, якими слідчий обґрунтовує доводи клопотання є недостатніми, застосування даного заходу забезпечення кримінального провадження не є виправданим та може призвести до порушення прав, свобод і інтересів осіб у кримінальному провадженні.

З огляду на викладене, слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про проведення обшуку.

Керуючись ст. 234, 235, 309 КПК України, слідчий суддя,-

УХВАЛИВ:

Відмовити у задоволенні клопотанняпро наданнядозволу напроведення обшуку за адресою: АДРЕСА_4 , власником якої згідно інформації з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна, є ОСОБА_13 та ОСОБА_14 .

Ухваласуду набираєзаконної силиз моментуїї постановлення,є остаточноюта оскарженнюне підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Повний текст ухвали проголошений 08.04.2019р. о 17 год. 15 хв.

СудСоснівський районний суд м.Черкас
Дата ухвалення рішення08.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81012303
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/4754/19

Ухвала від 08.04.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

Ухвала від 08.04.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Марцішевська О. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні