Ухвала
від 04.04.2019 по справі 753/6606/19
ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ДАРНИЦЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.КИЄВА

справа № 753/6606/19

провадження № 1-кс/753/2572/19

У Х В А Л А

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

"04" квітня 2019 р. слідчий суддя Дарницького районного суду м. Києва ОСОБА_1 при секретарі судового засідання ОСОБА_2 , за участі: прокурора ОСОБА_3 , розглянув в судовому засіданні в залі суду в м. Києві клопотання прокурора Київськоїмісцевої прокуратури№ 2 ОСОБА_3 про тимчасовий доступ документів у кримінальному провадженні № 42016101020000153,

В С Т А Н О В И В:

Прокурор Київської місцевої прокуратури № 2 ОСОБА_3 звернувся до слідчого судді з клопотанням про тимчасовий доступ до документів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) ( АДРЕСА_1 ) на підставі яких до виконання робіт на об`єкті будівництва «Будівництво громадсько житлового комплексу з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом» по АДРЕСА_2 25.11.2018 виконувалися роботи із залученням працівників та техніки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), а саме за вказаний період договорів, актів виконаних робіт, довідок про вартість робіт, кошторисів, а також дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

В судовому засіданні прокурор клопотання підтримав та просив суд його задовольнити.

Представник ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в судове засідання не з`явився, причини неявки не відомі.

Відповідно до ч. 1ст. 131 КПК України, заходи забезпечення кримінального провадження застосовуються з метою досягнення дієвості цього провадження.

Пунктом 5, 6 частини 2ст. 131 КПК Українипередбачені такі види заходів забезпечення кримінального провадження, як тимчасовий доступ до речей і документів і тимчасове вилучення майна.

Відповідно до ч. 1ст. 159 КПК Українитимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку).

З матеріалів клопотання вбачається, що групою прокурорів Київської місцевої прокуратури №2 м. Києва здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням кримінального провадження №42019101020000002 від 03.01.2019 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

Досудовим розслідуванням встановлено, що 25.11.2018 на будівельному майданчику за адресою: АДРЕСА_2 , де здійснюється будівництво житлових будинків (об`єкт: будівництво громадсько - житлового комплексу з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом на АДРЕСА_2 ), внаслідок порушення щодо неналежного закріплення опори крану під час виконання будівельних робіт кран перекинувся на задню вісь та стріла впала на будівельну конструкцію, де будівельники виконували роботи, при цьому вказане порушення створило загрозу загибелі людей, які виконували будівництво на вказаному об`єкті.

Також, встановлено, що вказаним підприємством із ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) (субпідрядники) укладалися договірні відносини на виконання будівельно монтажних робіт на об`єкті «Будівництво громадсько - житлового комплексу з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом» по АДРЕСА_2 , зокрема на використання автокранів.

На адресу вказаних підприємств, в порядку ст.93 КПК України, направлялися запити з метою отримання копій документів на які планується отримання тимчасового доступу, однак, вказані документи протягом тривалого часу останніми надані не були.

Таким чином встановлено, що у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » можуть зберігатися речі та документи, що мають значення для досудового розслідування та можуть бути доказами під час судового розгляду.

Беруче до уваги те, що іншим способом отримати інформацію, що міститься у вказаних документах неможливо та те, що дані документи самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні, тому відомості, отримані із зазначених документів можуть бути використані як доказ в досудовому розслідуванні.

Встановлено, що вищевказані документи, перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 », яке розміщується за адресою: АДРЕСА_1 .

Під час досудового розслідування, з метою виявлення усіх обставин вчинення кримінального правопорушення та зібрання доказів виникла необхідність у тимчасовому доступі до документів на підставі яких до виконання робіт на об`єкті будівництва «Будівництво громадсько житлового комплексу з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом» по АДРЕСА_2 25.11.2018 виконувалися роботи із залученням працівників та техніки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), що перебувають у володінні ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Вказані документи будуть використані в якості доказів тих обставин, які підлягають доказуванню під час досудового розслідування. Саме за допомогою вказаних документів можна отримати інформацію про правомірність дії та дотримання вимог відповідно законодавства ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ).

Дослідивши матеріали клопотання, слідчий суддя дійшов висновку про його обґрунтованість з таких підстав.

Групою прокурорів Київської місцевої прокуратури №2 м. Києва здійснюється процесуальне керівництво досудовим розслідуванням кримінального провадження №42019101020000002 від 03.01.2019 за ознаками складу кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 272 КК України.

За приписом ст. 91 КПК України у кримінальному провадженні підлягає доказуванню, зокрема, подія кримінального правопорушення (час, місце, спосіб та інші обставини вчинення кримінального правопорушення).

Доказами у кримінальному провадженні є фактичні дані, отримані у передбаченому цим Кодексом порядку, на підставі яких слідчий, прокурор, слідчий суддя і суд встановлюють наявність чи відсутність фактів чи обставин, що мають значення для кримінального провадження та підлягають доказуванню. Процесуальними джерелами доказів є показання, речові докази, документи, висновки експертів (ст. 84 КПК).

Відповідно до ч.5 ст.163 КПК України, слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, якщо сторона кримінального провадження у своєму клопотанні доведе наявність достатніх підстав вважати, що ці речі або документи: 1) перебувають або можуть перебувати у володінні відповідної фізичної або юридичної особи; 2) самі по собі або в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; 3) не становлять собою або не включають речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю.

Відповідно до п.4 ч. 1 ст. 162 КПК України до охоронюваноїзаконом таємниці,яка міститьсяв речахі документах,належать відомості, які можуть становити конфіденційну інформацію, в тому числі така, що містить комерційну таємницю.

Згідно ч.6 ст.163 КПК України слідчий суддя, суд постановляє ухвалу про надання тимчасового доступу до речей і документів, які містять охоронювану законом таємницю, якщо сторона кримінального провадження, крім обставин, передбачених частиною п`ятою цієї статті, доведе можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих речах і документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів.

Перевіривши надані матеріали клопотання, дослідивши докази по даних матеріалах, слідчий суддя приходить до висновку про необхідність задоволення клопотання про тимчасовий доступ до документів, оскільки вбачається наявність достатніх підстав вважати, що вказана інформація має суттєве значення для встановлення обставин, що підлягають доказуванню у кримінальному провадженні. Крім того, слідчим було доведено можливість використання як доказів відомостей, що містяться в цих документах, та неможливість іншими способами довести обставини, які передбачається довести за допомогою цих документів.

На підставі викладеного, керуючись ст. 163, 164 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора задовольнити.

Надати прокурорам Київської місцевої прокуратури №2 м. Києва, прокурорам у кримінальному провадженні ОСОБА_3 , ОСОБА_4 , ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та слідчому СВ Дарницького управління поліції Головного управління Національної поліції в місті Києві ОСОБА_7 дозвіл на отримання безпосередньо у ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 , АДРЕСА_1 ) документів на підставі яких до виконання робіт на об`єкті будівництва «Будівництво громадсько житлового комплексу з вбудованими приміщеннями та підземним паркінгом» по АДРЕСА_2 25.11.2018 виконувалися роботи із залученням працівників та техніки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (код НОМЕР_1 ), а саме: за вказаний період договорів, актів виконаних робіт, довідок про вартість робіт, довідок про вартість робіт, кошторисів, а також дозволів на виконання робіт підвищеної небезпеки та на експлуатацію (застосування) машин, механізмів, устаткування підвищеної небезпеки.

Роз`яснити, що у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Строк дії даної ухвали складає один місяць з дня її постановлення.

Ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення і оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення04.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу81025286
СудочинствоКримінальне
Сутьтимчасовий доступ документів у кримінальному провадженні № 42016101020000153

Судовий реєстр по справі —753/6606/19

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Дарницький районний суд міста Києва

Лужецька О. Р.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні