Ухвала
від 10.04.2019 по справі 917/359/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД МІСТА КИЄВА

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД міста КИЄВА 01030, м.Київ, вул.Б.Хмельницького,44-В, тел. (044) 284-18-98, E-mail: inbox@ki.arbitr.gov.ua

УХВАЛА

ПРО ВІДКРИТТЯ ПРОВАДЖЕННЯ У СПРАВІ

м. Київ

10.04.2019Справа № 917/359/19

Господарський суд м. Києва у складі судді Пукшин Л.Г., розглянувши позовну заяву Відкритого акціонерного товариства "Яциново-Слобідський кар'єр піску" (38721, Полтавська обл., с. Яцинова Слобідка) в особі ліквідатора арбітражного керуючого Черкасова Станіслава Андрійовича (АДРЕСА_1

до Полтавської обласної державної адміністрації (36014, м. Полтава, вул. Соборності, 45), Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Яциново-Слобідський кар'єр піску" (36000, м. Полтава, вул. Київське шосе, буд. 44, кв. 75)

про визнання протиправним та скасування розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації , визнання недійсним договору оренди

ВСТАНОВИВ:

01.03.2019 Відкрите акціонерне товариство "Яциново-Слобідський кар'єр піску" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Черкасова Станіслава Андрійовича звернулося до Господарського суду Полтавської області з позовною заявою до Полтавської обласної державної адміністрації, Товариства з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Яциново-Слобідський кар'єр піску" про визнання протиправним та скасування розпорядження голови Полтавської обласної державної адміністрації №465 від 29.05.2018, визнання недійсним договору оренди.

Ухвалою Господарського суду Полтавської області від 06.03.2019 позовна заява Відкритого акціонерного товариства "Яциново-Слобідський кар'єр піску" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Черкасова Станіслава Андрійовича була направлена за виключною підсудністю до Господарського суду міста Києва.

Відповідно до витягу з протоколу автоматизованого розподілу судової справи між суддями від 22.03.2019, справу № 917/359/19 було передано для розгляду судді Пукшин Л. Г.

Ухвалою Господарського суду м. Києва від 26.03.19 на підставі ст. 174 Господарського процесуального кодексу України залишено позовну заяву без руху та встановлено строк на усунення недоліків позовної заяви, а саме надати суду докази сплати судового збору у розмірі 3 842,00 грн., належним чином засвідчену копію договору оренди земельної ділянки від 31.10.2018, належного нормативно-правового обґрунтування необхідності та підстав залучення до участі у справі третьої особи - Чутівської сільської ради Оржицького району Полтавської області, а також зазначити статусу такої третьої особи (на чиїй стороні позивач просить залучити дану особу),

08.04.2019 до Господарського суду м. Києва надійшла заява Відкритого акціонерного товариства "Яциново-Слобідський кар'єр піску" в особі ліквідатора арбітражного керуючого Черкасова Станіслава Андрійовича про усунення недоліків позовної заяви, відповідно до якої позивач надав квитанцію про сплату судового збору у розмірі 3 842, 00 грн.

Таким чином, позивачем у строк, встановлений судом, усунуто недоліки позовної заяви.

Розглянувши матеріали позовної заяви, судом встановлено, що вона відповідає вимогам, викладеним у статтях 162, 164, 172 Господарського процесуального кодексу України, а подані матеріали є достатніми для прийняття позовної заяви до розгляду та відкриття провадження у справі.

Відповідно до ч. 3 ст. 12 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що загальне позовне провадження призначене для розгляду справ, які через складність або інші обставини недоцільно розглядати у спрощеному позовному провадженні.

В даному випадку враховуючи ціну позову, категорію та складність справи, обсяг та характер доказів, які входять до предмету доказування, час, необхідний для вчинення судом та учасниками процесуальних дій, суд дійшов висновку, що справа № 917/359/19 підлягає розгляду в порядку загального позовного провадження.

Також, позивач надав суду клопотання про витребування оригінал спірного договору оренди у відповідача-1, оскільки у позивача відсутній спірний договір та про існування такого договору йому стало відомо із довідки Державного земельного кадастру про право власності та речові права на земельну ділянку.

Розглянувши клопотання позивача, суд вирішив задовольнити клопотання про витребування доказів, враховуючи наступне.

Частинами 1 та 2 статті 80 Господарського процесуального кодексу України передбачено, що учасники справи подають докази у справі безпосередньо до суду. Позивач, особи, яким законом надано право звертатися до суду в інтересах інших осіб, повинні подати докази разом з поданням позовної заяви.

Відповідно до ч. ч. 1, 2, 3, 6 ст. 81 Господарського процесуального кодексу України учасник справи у разі неможливості самостійно надати докази вправі подати клопотання про витребування доказів судом. Таке клопотання повинно бути подане в строк, зазначений в частинах другій та третій статті 80 цього Кодексу. Якщо таке клопотання заявлено з пропуском встановленого строку, суд залишає його без задоволення, крім випадку, коли особа, яка його подає, обґрунтує неможливість його подання у встановлений строк з причин, що не залежали від неї. У клопотанні повинно бути зазначено: який доказ витребовується; обставини, які може підтвердити цей доказ, або аргументи, які він може спростувати; підстави, з яких випливає, що цей доказ має відповідна особа; заходи, яких особа, яка подає клопотання, вжила для отримання цього доказу самостійно, докази вжиття таких заходів та (або) причини неможливості самостійного отримання цього доказу; причини неможливості отримати цей доказ самостійно особою, яка подає клопотання. У разі задоволення клопотання суд своєю ухвалою витребовує відповідні докази. Будь-яка особа, в якої знаходиться доказ, повинна видати його на вимогу суду.

Таким чином, дослідивши клопотання позивача про витребування доказів, з метою повного, всебічного та об'єктивного розгляду справи, враховуючи необхідність у наданні доказів в підтвердження позовних вимог, суд дійшов висновку про наявність підстав для задоволення клопотання про витребування у відповідача-1 оригіналу спірного договору оренди земельної ділянки.

Крім того, позивачем надано клопотання про залучення Чутівську сільську раду Оржицького району Полтавської області як третю особу, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, оскільки вказаний орган здійснив державну реєстрацію прав оренди по спірному договору від 31.10.2018 (номер запису 28791374 від 02.11.2018 в державному реєстрі прав.

Відповідно до ч. 1 ст. 50 Господарського процесуального кодексу треті особи, які не заявляють самостійних вимог щодо предмета спору, можуть вступити у справу на стороні позивача або відповідача до закінчення підготовчого провадження у справі або до початку першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження, у разі коли рішення у справі може вплинути на їхні права або обов'язки щодо однієї із сторін. Їх може бути залучено до участі у справі також за заявою учасників справи.

Також, слід зазначити, що ч. 3 ст. 50 Господарського процесуального кодексу визначено, що у заявах про залучення третіх осіб і у заявах третіх осіб про вступ у справу на стороні позивача або відповідача зазначається, на яких підставах третіх осіб належить залучити до участі у справі.

Таким чином, розглянувши матеріали справи, суд вирішив залучити до участі у справі Чутівську сільську раду Оржицького району Полтавської області в якості третьої особи, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмету спору на стороні відповідача, оскільки вказаним органом було здійснено реєстрацію прав оренди по спірному договору, а тому винесення рішення у даній справі може вплинути на права та обов'язки Чутівської сільської ради Оржицького району Полтавської області

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 12, 50, 81, 176, 234, 247 Господарського процесуального кодексу України, суд

УХВАЛИВ:

1. Прийняти позовну заяву до розгляду та відкрити провадження у справі.

2. Справу розглядати за правилами загального позовного провадження.

3. Підготовче засідання призначити на 08.05.19 о 10:40 год. Засідання відбудеться у приміщенні Господарського суду міста Києва за адресою: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 44- Б, зал № 22.

4. Залучити до участі у справі в якості третьої особи, що не заявляє самостійних вимог на предмет спору на стороні відповідача Чутівську сільську раду Оржицького району Полтавської області (37743, Полтавська обл., Оржицького району, с. Чутівка, вул. Широка, буд. 14, ідентифікаційний код 25156281).

5. Витребувати у Полтавської обласної державної адміністрації оригінал та належним чином завірену копію спірного договору оренди земельної ділянки площею 33,3 га, кадастровий номер земельної ділянки 5324082400:00:012:0003, розташований на території Сем'янівської сільської ради Полтавського району Полтавської області від 31.10.2018, укладений між Полтавською обласною державною адміністрацію та Товариством з обмеженою відповідальністю "Науково-виробниче підприємство "Яциново-Слобідський кар'єр піску", реєстрацію прав оренди по якому проведено державним реєстратором Чутівської сільської ради Оржинського району Полтавської області, номер запису 28791374 від 02.11.2018.

6. Зобов'язати позивача надати суду оригінали всіх документів по суті спору, доданих до позовної заяви (для огляду у судовому засіданні).

7. Запропонувати Відповідачам у строк до п'ятнадцять днів з дня вручення даної ухвали надати суду обґрунтований письмовий відзив на позовну заяву у порядку, передбаченому статтею 178 Господарського процесуального кодексу України, з викладенням мотивів повного або часткового відхилення вимог позивача з посиланням на діюче законодавство та докази направлення відзиву з доданими до нього документами на адресу позивача.

8. Попередити відповідачів, що у разі ненадання відзиву у встановлений судом строк без поважних причин суд має право вирішити спір за наявними матеріалами справи.

9. Запропонувати позивачу у строк до п'яти днів з дня отримання відзиву надати суду відповідь на відзив та докази направлення відповіді на адресу відповідача.

10. Зобов'язати учасників справи направити в судове засідання своїх представників, повноваження яких оформити відповідно до вимог, викладених у статті 60 Господарського процесуального кодексу України, та надати суду документи, що підтверджують повноваження представників.

11. Запропонувати сторонам вжити можливих заходів до врегулювання спору мирним шляхом.

Ухвала набирає чинності 10.04.2019 та оскарженню не підлягає.

Інформацію по справі, що розглядається можна отримати на сторінці суду на офіційному веб-порталі судової влади України в мережі Інтернет за веб-адресою: http://ki.arbitr.gov.ua

Суддя Л.Г. Пукшин

Дата ухвалення рішення10.04.2019
Оприлюднено10.04.2019
Номер документу81041457
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —917/359/19

Ухвала від 08.05.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 10.04.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 26.03.2019

Господарське

Господарський суд міста Києва

Пукшин Л.Г.

Ухвала від 06.03.2019

Господарське

Господарський суд Полтавської області

Паламарчук В.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні