Ухвала
від 10.04.2019 по справі 712/4819/19
СОСНІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРКАС

Справа № 712/4819/19

Провадження № 1-кс/712/2817/19

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

09 квітня 2019 року м. Черкаси

Соснівський районний суд м. Черкаси в складі:

слідчого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2

прокурора ОСОБА_3

розглянув у відкритому судовому засіданні в залі суду м. Черкаси винесене в кримінальному провадженні № 12019250280000095, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 11.03.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 199 КК України, прокурором Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 , клопотання про проведення обшуку,-

В С Т А Н О В И В:

До суду звернувся прокурор Черкаськоїмісцевої прокуратури ОСОБА_4 з клопотанням про надання дозволу на проведення обшуку.

Клопотання мотивоване тим, що 11.03.2019 до Чорнобаївського відділення поліції Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області надійшла заява від ОСОБА_5 про те, що він в березні 2019 року в магазині «Квіточка», що в с.Велика Бурімка, Чорнобаївського району купив пляшку горілки «Пшенична», вміст якої на його думку ймовірно являється підробленим.

Відповідно до вимог ст. 214 КПК України 11.03.2019 Чорнобаївським відділенням поліції Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області за даним фактом внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12019250280000095 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 199 КК України.

У ході проведення досудового розслідування в якості свідка допитано ОСОБА_5 , який показав, що він тривалий час проживає в м.Золотоноша. В березні 2019 року в магазині «Квіточка», що знаходиться в с.Велика Бурімка, Чорнобаївського району він купив пляшку горілки «Пшенична». Вже у власному автомобілі ОСОБА_5 звернув увагу на те, що на кришці даної пляшки наявна вм`ятина та марка акцизного виглядає не звично. Повернувшись до дому ОСОБА_5 звернувся до Чорнобаївського відділення поліції Золотоніського відділу поліції Головного управління Національної поліції в Черкаській області із заявою щодо неправомірних дій невстановлених осіб, які здійснюють реалізацію неякісних горілчаних напоїв з підробленими марками акцизного податку, надавши в додаток пляшку горілки, придбану в магазинах «Квіточка» та фіскальний чек № 3000338974 від 05.03.2019 за придбаний товар.

Згідно інформації управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів, марка акцизного податку 17 АААН 304061 07/17 25,392 грн. в базі АС«Акцизні марки» відсутня.

Відповідно до висновку експерта № 1/397 від 22.03.2019, проведеною судовою технічною експертизою встановлено, що марка акцизного податку 17 АААН 304061 07/17 25,392 грн. не відповідає маркам акцизного податку, які знаходяться в офіційному обігу.

Відповідно до висновку експерта № 2/549 від 08.04.2019, проведеною судовою хімічною експертизою встановлено, що прозора безбарвна рідина, яка надана на дослідження у скляні пляшці місткістю 0,5 дм3, є спиртовмісною рідиною. Об`ємна частка етилового спирту (міцність) в прозорій безбарвній рідині становить 33,97%. За об`ємною часткою етилового спирту (міцністю) та за повнотою наливу надана на дослідження прозора безбарвна рідина не відповідає даним зазначеним на етикетці та вимогам ДСТУ 4256:2003 «Горілки і горілки особливі. Технічні умови».

Згідно інформації ДФС Головного управління ДФС у Черкаській області, РРО за фіскальним номером 3000338974 зареєстрований 22.06.2017 за ФОП ОСОБА_6 (РНОПКПП НОМЕР_1 ) та знаходиться за адресою господарської одиниці: АДРЕСА_1 , магазин « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

На виконання доручення, наданого слідчим у порядку ст.40 КПК України працівниками ДФС Головного управління ДФС у Черкаській області встановлено, що до вчинення вказаного кримінального правопорушення причетний ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , проживаючий за адресою: АДРЕСА_2 . ОСОБА_6 зареєстрований як приватний підприємець з 30.05.1996, являється одним із засновників ТОВ«ПИВОВАРЕНИЙ ЗАВОД», є дистриб`ютором таких виробників та торгівельних марок на ринку Черкаської області як «Сан Интербрю Украйна», «Росинка», «УМВ», «Пролив», «Виват»,«Гросслибенталь», «Фрутс», «Березовская», «Себек», «Потёмкин», «Эрман», «Виктар», «Русскаякофейня», «Гетьман», Херсонської й Чернігівської кондитерських фабрик, «Оливиятрейд». Також, ОСОБА_6 придбав завод ПрАТ «Черкаське пиво» (код ЄДРПОУ 00374597; фактична адреса: м. Черкаси, вул. Благовісна, 436, основний вид діяльності виробництво безалкогольних та слабо градусних напоїв).

Компанія ОСОБА_6 має у власності значні складські ресурси склад у м.Черкаси, склад та логістичний центр в с. Єрки, Черкаської області. Активно використовуються наймані склади в Умані та на базі ТЗБ ОСС в м. Черкаси. Крім того, ФОП ОСОБА_6 має розгалужену мережу діючих складів-представництв по Україні. Зокрема, склад в м. Коростень площею 835м2. Також є склади в Житомирі та Кіровограді.

Так, згідно інформації управління контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів, відповідно до даних єдиного державного реєстру місць зберігання спирту, алкогольних напоїв та тютюнових виробів ФОП ОСОБА_6 використовує в своїй фінансово-господарській діяльності наступні адреси: АДРЕСА_3 , площею 5577,7 м2, довідка АП № 226429; АДРЕСА_4 , площею 825,5 м2, довідка АП № 226430; АДРЕСА_5 , площею 430 м2, довідка АП№226434; АДРЕСА_6 , площею 330м2, довідка АП № 226435; АДРЕСА_7 , площею 1 000м2, довідка АП № 226427; АДРЕСА_8 , площею 2025м2, довідка АП №226432; АДРЕСА_9 , площею 310,6м2, довідка АП № 226436.

За адресою АДРЕСА_1 , магазин « ІНФОРМАЦІЯ_1 » здійснюється діяльність з роздрібного продажу підакцизних товарів.

Враховуючи наведене, наявні достатні підстави вважати, що фальсифіковані алкогольні напої з незаконно виготовленими та підробленими марками акцизного податку, незаконно виготовлені та підроблені марки акцизного податку, устаткування, засоби, пристрої, матеріали, упакування та сировина, які використовуються для виробництва фальсифікованих алкогольних напоїв, документи і чорнові записи щодо купівлі та продажу алкогольних напоїв, марок акцизного податку, устаткування, засобів, пристроїв, матеріалів, упакування та сировини для виробництва алкогольних напоїв, комп`ютерна техніка, електронні носії інформації, мобільні телефони та інші засоби зв`язку, банківські картки, які використовуються при здійсненні вказаної незаконної діяльності, готівкові кошти, які використовуються при здійсненні незаконної діяльності, а також здобуті у результаті вчинення кримінального правопорушення, документи про право власності, право користування та про оренду приміщень, транспортних засобів, техніки та устаткування, які використовуються при здійсненні незаконної діяльності, інші предмети, речі і документи, які містять відомості про вчинення кримінального правопорушення можуть зберігатись у житлових, нежитлових приміщеннях та іншому володінні за адресою: АДРЕСА_4 .

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 161022097 від 26.03.2019, нежитлові будівлі, розміщені за адресою: АДРЕСА_4 , належать ОСОБА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

З метою встановлення обставин вчинення кримінального правопорушення та причетних до нього осіб, а також для недопущення розповсюдження фальсифікованої алкогольної продукції із підробленими марками акцизного збору, необхідно провести обшук за вищезазначеною адресою, оскільки лише елемент раптовості проведення обшуку може забезпечити вилучення вказаних речей, предметів і документів для подальшого їх дослідження та долучення до матеріалів кримінального провадження в якості доказів, отримання до них постійного доступу для проведення необхідних експертиз під час досудового розслідування, недопущення їх зміни або знищення.

Вилучення зазначених документів та предметів в порядку тимчасового доступу до них на даному етапі розслідування кримінального провадження не доцільно, оскільки у слідства є достатні підстави вважати, що вказані предмети та документи під час здійснення тимчасового доступу до них можуть бути знищені або змінені з метою уникнення кримінальної відповідальності винних осіб.

Прокурор в судовому засіданні клопотання підтримав та просив його задовольнити.

Слідчий суддя, заслухавши прокурора, дослідивши матеріали клопотання, приходить до наступного.

Статтею 30Конституції України,передбачено,що недопускається проникненнядо житлачи доіншого володінняособи,проведення вних оглядучи обшукуінакше якза вмотивованимрішенням суду.

У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 233 КПК України ніхто не має права проникнути до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді.

Згідно зі ст. 223 КПК України, підставами для проведення слідчої дії є наявній достатніх відомостей, що вказують на можливість досягнення її мети.

Статтею 234 КПК України, передбачено, що обшук проводиться на підставі ухвали слідчого суду з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також місце встановлення розшукуваних осіб. У разі необхідності провести обшук слідчий за погодженням з прокурором або прокурор звертається до слідчого судді з відповідним клопотанням, яке повинно містити відомості про: 1) найменування кримінального провадження та його реєстраційний номер ; 2) короткий виклад обставин кримінального правопорушення, у зв`язку з розслідуванням якого подається клопотання; 3) правову кваліфікацію кримінального правопорушення з зазначенням статті (частини статті) закону України про кримінальну відповідальність 4) підстави для обшуку; 5) житло чи інше володіння особи або частину житла чи іншого володіння особи, де планується проведення обшуку; 6) особу, якій належить житло чи інше володіння, та особу у фактичному володінні якої воно знаходиться; 7) речі, документи, або осіб, яких планується відшукати.

Аналізуючи вищевказані норми чинного кримінально-процесуального законодавства, слідчий суддя приходить до висновку, що обшук - це слідча (розшукова) дія примусового характеру, яка полягає у цілеспрямованому обстеженні приміщень, будівель та ділянок місцевості, що перебувають у віданні обшукуваного, членів його родини або організації чи установи, з метою виявлення, фіксації та вилучення знарядь злочину, зброї, предметів і цінностей, здобутих злочинним шляхом, документів та інших об`єктів, що мають значення для кримінального провадження, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб і їх затримання.

Єдиною підставою для проведення цієї слідчої (розшукової) дії є винесена в порядку, встановленому КПК, ухвала слідчого судді, який може винести її лише на підставі звернення до нього процесуальної особи, що здійснює кримінальне провадження.Таке звернення має форму клопотання, яке готує слідчий, попередньо погоджуючи його з прокурором, чи прокурор, відобразивши в ньому обов`язково необхідні дані визначені ч. 3 ст. 234 КПК України.

Доводи клопотання повинні бути належним чином обґрунтовані і підтверджені доданими до нього оригіналами або копіями матеріалів кримінального провадження, а також витягом з Єдиного реєстру досудових розслідувань, що підтверджує факт подання клопотання в рамках конкретного провадження.

Обов`язок довести наявність достатніх для обшуку підстав покладається на слідчого, прокурора, який звернувся до слідчого судді з клопотанням. Ступінь обґрунтованості таких підстав визначається в кожному конкретному випадку.

Слідчий суддя відмовляє у задоволенні клопотання про обшук, якщо прокурор, слідчий не доведе наявність достатніх підстав вважати, що: 1) було вчинено кримінальне правопорушення; 2) відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування; 3) відомості, які містяться у відшукуваних речах і документах можуть бути доказами під час судового розгляду; 4) відшукувані речі, документи, або особи знаходяться у зазначеному в клопотанні житлі чи іншому володінні особи.

Відповідно до ч. 5ст. 236 КПК України, обшук на підставі ухвали слідчого судді повинен проводитися в обсязі, необхідному для досягнення мети обшуку.

Відповідно до витягу з ЄРДР №12019250280000095 від 11.03.2019 року кримінальне провадження порушено за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 199 КК України - виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту, а також збут незаконно виготовлених, одержаних чи підроблених марок акцизного податку, голографічних захисних елементів, підробленої національної валюти України у виді банкнот чи металевої монети, іноземної валюти, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї.

Згідно інформації ДФС Головного управління ДФС у Черкаській області, РРО за фіскальним номером 3000338974 зареєстрований 22.06.2017 за ФОП ОСОБА_6 (РНОПКПП НОМЕР_1 ) та знаходиться за адресою господарської одиниці: АДРЕСА_1 , магазин « ІНФОРМАЦІЯ_1 ».

Відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 161022097 від 26.03.2019, нежитлові будівлі, розміщені за адресою: АДРЕСА_4 , належать ОСОБА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Згідно з витягу з ЄРДР № 12019250280000095 від 11.03.2019 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 199 КК України досудове розслідування здійснюється за заявою ОСОБА_5 від 11.03.2019 року про те, що він в березні 2019 року у магазині « ІНФОРМАЦІЯ_1 » в с.Велика Бурімка Чорнобаївського району купив пляшку горілки «Пшенична», марки акцизного податку на якій має ознаки підроблення.

Отже з наданого витягу з ЄРДР № 12019250280000095 від 11.03.2019 року не вбачається внесення до ЄРДР відомостей за фактом здійснення незаконного виготовлення алкогольних напоїв, підроблення марок акцизного податку за місцем господарської діяльності ФОП ОСОБА_6 у належних ОСОБА_7 приміщеннях за адресою: АДРЕСА_4 , для розслідування чого прокурором ініційоване дане клопотання. Разом з тим, до внесення відомостей до ЄРДР проведення обшуку не допускається.

Таким чином додані до нього документи не доводять наявність достатніх підстав вважати, що відшукувані речі і документи мають значення для досудового розслідування у кримінальному провадженні № 12019250280000095, що є підставою для відмови у задоволенні клопотання про проведення обшуку.

Невиконання вимог про законність, обґрунтованість та вмотивованість рішення слідчого судді тягне за собою визнання обшуку незаконним, та розглядається Європейським судом з прав людини як порушення ст. 8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Крім того, ухвалою слідчого судді Соснівського районного суду м. Черкаси від 04 квітня 2019 року відмовлено у задоволенні клопотання про надання дозволу на проведення обшуку у житлових, нежитлових приміщеннях та іншому володінні, АДРЕСА_4 , та відповідно до інформаційної довідки з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна щодо об`єкта нерухомого майна № 161022097 від 26.03.2019 належать ОСОБА_7 , реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 .

Згідно ч. 6 ст. 234 КПК України у разі відмови у задоволенні клопотання про дозвіл на обшук житла чи іншого володіння особи слідчий, прокурор не має права повторно звертатися до слідчого судді з клопотанням про дозвіл на обшук того самого житла чи іншого володіння особи, якщо у клопотанні не зазначені нові обставини, які не розглядалися слідчим суддею.

В даному клопотанні слідчим не зазначено нових обставин, які б не розглядалися слідчим суддею.

За таких обставин, з огляду на обставини, якими клопотання обґрунтовується і докази, якими підтверджується, не є достатньою підставою для обмеження права на недоторканність житла, іншого володіння особи та повагу до приватного життя, оскільки не є вочевидь необхідним заходом допустимим у демократичному суспільстві, з огляду на засади пропорційності втручання у захищені законом права та свободи людини, а проведення обшуку в даному випадку не є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування.

Керуючись ст.ст. 234- 235, 369 372, 376 КПК України, слідчий суддя

У Х В А Л И В:

Клопотання прокурора Черкаської місцевої прокуратури ОСОБА_4 про проведення обшуку залишити без задоволення.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення10.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу81057822
СудочинствоКримінальне
КатегоріяПровадження за поданням правоохоронних органів, за клопотанням слідчого, прокурора та інших осіб про проведення обшуку житла чи іншого володіння особи

Судовий реєстр по справі —712/4819/19

Ухвала від 10.04.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

Ухвала від 09.04.2019

Кримінальне

Соснівський районний суд м.Черкас

Романенко В. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні