Ухвала
від 04.04.2019 по справі 322/177/18
ВІЛЬНЯНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 322/177/18

Провадження № 1-кп/314/108/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

04.04.2019 року м. Вільнянськ

Вільнянський районний суд Запорізької області у складі

головуючого судді: ОСОБА_1 ,

секретар судового засідання: ОСОБА_2 ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру по кримінальному провадженню, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018080300000034 від 04.02.2018 року стосовно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , місце народження: село Барвінівка, Новомиколаївський район, Запорізька область, громадянина України, має інвалідність ІІ групи, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого,

у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України,

за участю: прокурора ОСОБА_4 ,

захисника підозрюваного адвоката ОСОБА_5 ,

підозрюваного ОСОБА_3 ,

Сутність справи.

29 жовтня 2017 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою наявних раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення де з корисливих мотивів, діючи таємно з паливного баку трактора «Беларус 2022.3» який знаходився всередині складського приміщення та належить ПП «БКЮНН», таємно викрав дизельне паливо об`ємом 40 літрів, за ціною 24 грн. за літру, спричинивши вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 960 грн.

05 листопада 2017 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення де з корисливих мотивів, з паливного баку трактора «Беларус 2022.3», який знаходився всередині складського приміщення та належить ПП «БКЮНН», діючи повторно таємно викрав дизельне паливо об`ємом 40 літрів, за ціною 24 грн. за літру, спричинивши вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 960 грн.

12 листопада 2017 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області, належить ОСОБА_7 , з корисливих мотивів, усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою наявного у нього дублікату ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення де з корисливих мотивів з паливного баку трактора «Беларус 1025». який знаходився всередині складського приміщення та належить ПП «БКЮНН», діючи повторно таємно викрав дизельне паливо об`ємом 40 літрів, за ціною 24 грн. 50 коп. за літру, спричинивши вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 980 грн.

19 листопада 2017 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , з корисливих мотивів, де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою наявних раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення де з корисливих мотивів з паливного баку трактора «Беларус 1025» та з паливного баку трактора «МТЗ 82.1», які знаходилися всередині складського приміщення та належать ПП «БКЮНН», діючи повторно таємно викрав дизельне паливо по 20 л з кожного трактора, загальним об`ємом 40 літрів, за ціною 24 грн. 50 коп. за літру, спричинивши вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 980 грн.

26 листопада 2017 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення та діючи повторно, з корисливих мотивів таємно викрав, набравши 7 білих полімерних мішків соняшника вагою по 25 кг кожен, за ціною 10 грн. 25 коп. за 1 кг насіння соняшника, спричинивши вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 1793 грн. 75 коп.

03 грудня 2017 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення та діючи повторно, з корисливих мотивів таємно викрав, набравши 9 білих полімерних мішків соняшника вагою по 25 кг кожен, за ціною 10 грн. 25 коп. за 1 кг насіння соняшника, спричинив вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 2306 грн. 25 коп.

10 грудня 2017 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення та діючи повторно, з корисливих мотивів таємно викрав, набравши 12 білих полімерних мішків соняшника вагою по 25 кг кожен, за ціною 10 грн. 25 коп. за 1 кг насіння соняшника, спричинив вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 3075 грн.

17 грудня 2017 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення та діючи повторно, з корисливих мотивів таємно викрав, набравши 12 білих полімерних мішків соняшника вагою по 25 кг кожен, за ціною 10 грн. 25 коп. за 1 кг насіння соняшника, спричинив вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 3075 грн.

24 грудня 2017 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ІІП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення та діючи повторно, з корисливих мотивів таємно викрав, набравши 12 білих полімерних мішків соняшника вагою по 25 кг кожен, за ціною 10 грн. 25 коп. за 1 кг насіння соняшника, спричинив вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 3075 грн.

07 січня 2018 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення та діючи повторно, з корисливих мотивів таємно викрав, набравши 4 білих полімерних мішків соняшника вагою по 25 кг кожен, за ціною 10 грн. 25 коп. за 1 кг насіння соняшника, спричинив вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 1025 грн.

14 січня 2018 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення та діючи повторно, з корисливих мотивів таємно викрав, набравши 4 білих полімерних мішків соняшника вагою по 25 кг кожен, за ціною 10 грн. 25 коп. за 1 кг насіння соняшника, спричинив вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 1025 грн.

21 січня 2018 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення та діючи повторно, з корисливих мотивів таємно викрав, набравши 4 білих полімерних мішків соняшника вагою по 25 кг кожен, за ціною 10 грн. 25 коп. за 1 кг насіння соняшника, спричинив вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 1025 грн.

28 січня 2018 року, в денний час ОСОБА_6 на велосипеді направився на територію ПП «БКЮНН», що розташоване за адресою село Кринівка Промислова Зона, 1 Новомиколаївського району Запорізької області та належить ОСОБА_7 , де усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, за допомогою раніше привласнених ключів від навісного замка на центральних воротах, незаконно проник до складського приміщення та діючи повторно, з корисливих мотивів таємно викрав, набравши 3 білих полімерних мішків соняшника вагою по 25 кг кожен, за ціною 10 грн. 25 коп. за 1 кг насіння соняшника, спричинив вказаному підприємству матеріальний збиток на суму 768 грн. 75 коп.

04 лютого 2018 року, близько 14:00 години ОСОБА_6 з метою таємного викрадення чужого майна, направився до складського приміщення ПП «БКЮНН», належного ОСОБА_7 , розташованого за адресою: АДРЕСА_2 , шляхом відкриття привласненим раніше ключем навісного замка вхідних дверей, умисно, діючи повторно, з корисливих мотивів незаконно проник до складського приміщення, звідки хотів викрасти насіння соняшника, однак не зміг довести свого злочинного умислу до кінця з причин, що не залежали від його волі, оскільки насіння соняшника було вивезено власником 03.02.2018 та в подальшому на місці скоєння злочину ОСОБА_6 був застигнутий ОСОБА_8 та ОСОБА_9 .

Обставини вчинення ОСОБА_3 вищевказаних діянь підтверджується дослідженими на стадії судового розгляду нижченаведеними доказами, а саме:

-протоколом ОМП від 04.02.2018 року АДРЕСА_2 ;

-показаннями свідка ОСОБА_9 ;

-показаннями представника потерпілого ОСОБА_8 ;

-показаннями співмешканки ОСОБА_3 - ОСОБА_10 ;

-показаннями свідка ОСОБА_11 ;

-показаннями співмешканки ОСОБА_3 - ОСОБА_10 ;

-показаннями свідка ОСОБА_11 ;

-показаннями свідка ОСОБА_12 ;

-протоколом пред`явлення осіб для впізнання від 25.02.2018 року за участі свідка ОСОБА_12 ;

-показаннями свідка ОСОБА_13 ;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_14 ;

-показаннями свідка ОСОБА_15 ;

-протоколом огляду предмета від 25.02.2018 року;

-протоколом пред`явлення осіб для впізнання від 25.02.2018 року за участі свідка ОСОБА_16 ;

-протоколом огляду предмета від 25.02.2018 року;

-протоколом огляду предмета від 25.02.2018 року;

-протоколом допиту свідка ОСОБА_17 та ОСОБА_18 .

Вищенаведені дії ОСОБА_3 суд кваліфікує:

по 1-му - 13-му епізодах за ч. 3 ст. 185 КК України, як таємне викрадення чужого майна (крадіжка), вчинене повторно, поєднане з проникненням у приміщення;

по 14-му епізоду, за ч. 3 ст. 15, ч. 3 ст. 185 КК України, як замах на таємне викрадення чужого майна (крадіжку), вчинений повторно, поєднаний з проникненням у приміщення, який не було доведено до кінця з причин, що не залежали, від його волі, оскільки він не вчинив всіх дій, які вважав необхідними для доведення злочину до кінця.

Таким чином, у кримінальному провадженні виконані усі необхідні слідчі дії та зібрані достатні докази щодо вини ОСОБА_3 , однак згідно висновків амбулаторних судово-психіатричних експертиз № 66 від 21.02.2018 року та № 46 від 28.01.2019 року, згідно яких ОСОБА_3 виявляє ознаки психічного розладу у вигляді легкої розумової відсталості (в ступені помірно вираженої дебільності - згідно МКХ-9) з порушенням поведінки, ускладненої психічними й поведінковими розладами внаслідок уживання алкоголю, синдром залежності, на теперішній час - ремісія. За своїм психічним станом в теперішній час він не в повній мірі (обмежено) може усвідомлювати свої дії й керувати ними. Потребує застосування примусових мір медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Сутність заявленого клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру стосовно підозрюваного.

Клопотання про застосування до ОСОБА_3 примусових заходів медичного характеру у виді у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку психіатричним закладом, мотивоване тим, що у кримінальному провадженні виконані усі необхідні слідчі дії та зібрані достатні докази щодо вини ОСОБА_3 , згідно висновків амбулаторних судово-психіатричних експертиз № 66 від 21.02.2018 року та № 46 від 28.01.2019 року, виявлені ознаки психічного розладу у підозрюваного ОСОБА_3 , а саме легка розумова відсталість (в ступені помірно вираженої дебільності - згідно МКХ-9) з порушенням поведінки, ускладненої психічними й поведінковими розладами внаслідок уживання алкоголю, синдром залежності, на теперішній час - ремісія. За своїм психічним станом в теперішній час він не в повній мірі (обмежено) може усвідомлювати свої дії й керувати ними. Потребує застосування примусових мір медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку, а тому доцільно до ОСОБА_3 застосувати примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку психіатричним закладом, а саме Запорізькою обласною психіатричною лікарнею, яка розташована за адресою: 69600, місто Запоріжжя, вулиця Оріхівське шосе, 10-а.

Учасники процесу, в судовому засіданні не заперечували проти задоволення клопотання прокурора.

Установлені судом характеризуючі дані відносно підозрюваного.

ОСОБА_3 є раніше не судимим, має інвалідність ІІ групи, мешкає за адресою: АДРЕСА_1 .

Зі змісту висновків амбулаторних судово-психіатричних експертиз № 66 від 21.02.2018 року та № 46 від 28.01.2019 року, згідно яких ОСОБА_3 виявляє ознаки психічного розладу у вигляді легкої розумової відсталості (в ступені помірно вираженої дебільності - згідно МКХ-9) з порушенням поведінки, ускладненої психічними й поведінковими розладами внаслідок уживання алкоголю, синдром залежності, на теперішній час - ремісія. За своїм психічним станом в теперішній час він не в повній мірі (обмежено) може усвідомлювати свої дії й керувати ними; рекомендовано застосування до нього примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку психіатричним закладом.

Норми права, що підлягають застосуванню у даній справі.

Статтями 92, 93, 94 КК України встановлено, що примусовими заходами медичного характеру є надання амбулаторної психіатричної допомоги, поміщення особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння, що підпадає під ознаки діяння, передбаченого Особливою частиною Кримінального кодексу України, в спеціальний лікувальний заклад з метою її обов`язкового лікування, а також запобіганню вчиненню нею суспільно небезпечних діянь. Примусові заходи можуть бути застосовані судом до осіб, які вчинили у стані неосудності суспільно небезпечні діяння.

Відповідно до ч. 1 ст. 94 КК України залежно від характеру та тяжкості захворювання, тяжкості вчиненого діяння, з урахуванням ступеня небезпечності психічно хворого для себе або інших осіб, суд може застосувати такі примусові заходи медичного характеру:

- надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку;

- госпіталізація до психіатричного закладу із звичайним наглядом;

- госпіталізація до психіатричного закладу з посиленим наглядом;

- госпіталізація до психіатричного закладу із суворим наглядом.

Згідно ч. 2 ст. 94 КК України надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку може бути застосоване судом стосовно особи, яка страждає на психічні розлади і вчинила суспільно небезпечне діяння, якщо особа за станом свого психічного здоров`я не потребує госпіталізації до закладу з надання психіатричної допомоги.

Висновки суду.

Ураховуючи вищезазначені обставини, суд вважає, що в даному випадку до ОСОБА_3 , беручи до уваги характер та тяжкість його захворювання (підозрюваний виявляє ознаки психічного розладу у вигляді легкої розумової відсталості (в ступені помірно вираженої дебільності - згідно МКХ-9) з порушенням поведінки, ускладненої психічними й поведінковими розладами внаслідок уживання алкоголю, синдром залежності, на теперішній час - ремісія), обставини та тяжкість вчинених діянь, з урахуванням даних, які характеризують особу, установлені ризики вчинення повторних злочинів, суд вважає за необхідне застосувати примусовий захід медичного характеру відносно вказаної вище особи у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку психіатричним закладом.

Суд також вважає, що з огляду на дані про особу підозрюваного, стан його здоров`я, установлену його обмежену осудність, обставини вчинення вищевказаних дій (вчинив тяжкий злочин), з практичним застосуванням принципу верховенства права, до ОСОБА_3 доцільно застосувати примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку психіатричним закладом, а ніж інші заходи.

На думку суду, у даній справі суд дотримав всіх необхідних процесуальних гарантій (в присутності сторін провадження, у змагальному процесі, за участі підозрюваного, захисника підозрюваного, з повним дослідженням всіх обставин кримінальних правопорушень, даних про особу підозрюваного, включаючи стан його здоров`я), з урахуванням стійкості та характеру психічного захворювання, виявленого у підозрюваного на стадії досудового розслідування, ухвалив рішення про застосування примусових заходів медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку психіатричним закладом відносно ОСОБА_3 (такі висновки суду узгоджуються із положеннями пункту 1 статті 5 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод та ґрунтуються на висновках Європейського суду з прав людини, викладених у п. 104, 119 рішення від 17 липня 2014 року у справі «Анатолій Руденко проти України»).

Крім того, відповідно до ст.100КПК необхідно вирішити долю речових доказів.

Керуючись ст.ст. 362, 363, 372, 508-512 КПК України, суд, -

постановив:

клопотання прокурора задовольнити.

Застосувати стосовно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , примусові заходи медичного характеру у вигляді надання амбулаторної психіатричної допомоги в примусовому порядку психіатричним закладом, а саме Запорізькою обласною психіатричною лікарнею, яка розташована за адресою: 69600, місто Запоріжжя, вулиця Оріхівське шосе, 10-а.

Речові докази:

- два дублікати ключів, які поміщено до полімерного спец. пакету № 0008528 та саморобну мітлу зі зламаною дерев`яною ручкою, упаковану до полімерного мішка верх якого зв`язано капроновою ниткою, а її вільні кінці опечатано паперовою биркою, дві порожні полімерних каністри по 20 л кожна з характерним запахом дизельного палива, які передані на зберігання до кімнати зберігання речових доказів Новомиколаївського ВП Пологівського ВП ГУНП в Запорізькій області повернути власнику.

Зняти арешт з двох дублікатів ключів, які поміщено до полімерного спецпакету № 0008528 та саморобної мітли зі зламаною дерев`яною ручкою, яка упакована до полімерного мішка верх якого зв`язано капроновою ниткою, а її вільні кінці опечатано паперовою биркою, який накладено ухвалою слідчого судді Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 06.02.2018 року.

Зняти арешт з двох порожніх полімерних каністр по 20 л кожна з характерним запахом дизельного палива, який накладено ухвалою слідчого судді Новомиколаївського районного суду Запорізької області від 26.02.2018 року.

Ухвала суду може бути оскаржена до Запорізького апеляційного суду через Вільнянський районний суд Запорізької області протягом тридцяти днів з дня її проголошення.

Ухвала суду першої інстанції набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, встановленого КПК України, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги судове рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя: ОСОБА_1

04.04.2019

Дата ухвалення рішення04.04.2019
Оприлюднено17.02.2023
Номер документу81063606
СудочинствоКримінальне
Сутьособу підозрюваного, включаючи стан його здоров`я), з урахуванням стійкості та характеру психічного захворювання, виявленого у підозрюваного на стадії досудового розслідування

Судовий реєстр по справі —322/177/18

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 04.04.2019

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 05.03.2019

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 20.11.2018

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 20.11.2018

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 01.11.2018

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 07.08.2018

Кримінальне

Вільнянський районний суд Запорізької області

Кіяшко В. О.

Ухвала від 12.07.2018

Кримінальне

Апеляційний суд Запорізької області

Тютюник М. С.

Ухвала від 17.05.2018

Кримінальне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

Ухвала від 20.04.2018

Кримінальне

Новомиколаївський районний суд Запорізької області

Гасанбеков С. С.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні