Постанова
від 06.10.2008 по справі 2-а-1800/2008
ЧЕРНІГІВСЬКИЙ ОКРУЖНИЙ АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

Справа № 2-а-1800/2008

ЧЕРНІГІВСЬКИ Й ОКРУЖНИЙ

АДМІНІСТРАТИВНИЙ СУД

ПОСТАНОВА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

06 жовтня 2008 року м. Чернігів

Чернігівськ ий окружний адміністративний суд у складі:

головуючого - судді Сорочко C.O . ,

при секретар і Ясинському С. Г. ,

за участю пр едставника позивача Малай А.В. ,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні суду справу за адміністрат ивним позовом Державної податкової інспекції у місті Чернігові до това риства з обмеженою відповідальністю «Агат Буд Сервіс» про стягнення по даткового боргу за рахунок активів , -

ВСТАНОВИВ:

Державна пода ткова інспекція у місті Чернігові (далі - ДПІ у м. Чернігові) звернулась до суду з адміністративним поз овом до товариства з обмеженою відповідальністю „Агат Буд Сервіс" (далі - ТОВ „Агат Буд Сервіс") п ро стягнення за рахунок активів податкового боргу з податку на додану ва ртість (далі - ПДВ) в сум і 4505 грн. , з податку на прибуток пр иватних підприємств в сумі 6631 грн. 51 коп. та з комунального податку в сумі 2 грн. 04 коп. , всього на суму 11138 грн. 55 коп. Свої вимоги мотивують тим , що відповідно до п.п. 5.4.1 п. 5.4 ст. 5 Закону України "Про порядок пога шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами" узгоджена сума податкового зобов'язання , не сплачена платником п одатків у визначені законом строки , визнається сумою податкового боргу. Відповідач н есвоєчасно і не в повному обсязі сплачує податки до бюджету.

В судовому засіданні представник позивач а вимоги підтримав і просив їх задовольнити в повному обсязі , посилаючись на обстави ни викладені в позовній заяві.

Представник відповідача в судове засідан ня повторно не з'явився , про дату , час та місце розгляду справи повідомлявся в установл еному порядку , причини неявки суду невідомі.

Розглянувши подані сторонами документи і матеріали , за слухавши пояснення представника позивача , всебічно і повно з'ясувавши всі фактичні об ставини , на як их ґрунтується позов , об'єктивно оцінивши докази , які мають юридичне знач ення для розгляду справи і вирішення спору по суті , суд вважає , що позов підлягає задов оленню з наступних підстав.

ТОВ „Агат Буд Сервіс" (і дентифікаційний код 34453178) зареєстровано виконавчим комітетом Чернігівської м іської ради 01.08.2006 року та взято на податковий облік в ДПІ у м. Чернігові 11.08.2006 року , що підтверджується свідоцтвом про державн у реєстрацію відповідача та довідкою податкової інспекції про взяття н а облік платника податків.

Місцезнаходження підприємства відповіда ча станом на дату звернення ДПІ у м. Чернігові до суду є в ул. Рокосовського , 42\43 , м. Чернігів , що підтверджується ная вним у справі витягом з Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фіз ичних осіб-підприємців.

ТОВ „Агат Буд Сервіс" є платником податку н а додану вартість.платником податку на додану вартість та відповідно до п. п. 4.1.1. п. 4.1. ст. 4 За кону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків пер ед бюджетами та державними цільовими фондами» платник податків самост ійно обчислює суму податкового зобов'язання , яку зазначає у податков ій декларації. В свою чергу останню відповідно до п. п. 4.1.4. п. 4.1. ст. 4 «П ро порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» податкові декларації подаються за базов ий податковий (звітний) період , що дорівнює календарному місяцю (у тому числі при спл аті місячних авансових внесків) , - пр отягом 20 календарних д нів , наступни х за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Відповідно поданих відповідачем декларац ій з ПДВ за жовтень 2007 ро ку , загальна с ума ПДВ , яка пі длягає нарахуванню до сплати в бюджет за підсумками поточного звітного періоду , з ура хуванням залишку від'ємного значення попереднього звітного періоду ст ановить 4314 грн.

Пунктом 5.1. ст. 5 Закону України «Про порядок погашення зоб ов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фо ндами» передбачено , що податкове зобов'язання , самостійно визначене п латником податків у податковій декларації , вважається узгодженим з дня подання такої декларації.

Підпунктом 17.1.1. пункту 17.1. статті 17 Закону України "Про порядок погашення зобов'язань пла тників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" встан овлено , що пла тник податків , що не подає податкову декларацію у строки , визначені законодавст вом , сплачує ш траф у розмірі десяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне таке неподання або її затримку.

На підставі акту перевірки від 30.01.2008 року № 174\1 5-243 ДПІ у м. Чернігові прийнято податкове повідомлення-рішення № 0001691520\0 від 06.02.2008 року , яким визначено суму штрафних (фінансових) санкцій в р озмірі 170 грн.

Відповідно абзацу «в» п.п. 4.2.2. п. 4.2. ст. 4 Закону України "Про порядок пога шення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними ціл ьовими фондами" контролюючий орган зобов'язаний самостійно визначити с уму податкового зобов'язання платника податків у разі , якщо контролюючий орга н внаслідок проведення камеральної перевірки виявляє арифметичні або методологічні помилки у поданій платником податків податковій деклара ції , які призв ели до заниження або завищення суми податкового зобов'язання.

Згідно п.п. 7.7.1. п. 7.7. ст. 7 Закону України «Про податок на додану варт ість» сума податку , що підлягає сплаті (перерахуванню) до бюджету або

бюджетному відшкодув анню , визнача ється як різниця між сумою податкового зобов'язання звітного податково го періоду та сумою податкового кредиту такого звітного податкового пе ріоду. При позитивному значенні суми , розрахованої згідно з підпунктом 7.7.1 цього пункту , така сума підлягає спла ті (перерахуванню) до бюджету у строки , встановлені законом для відповідного податко вого періоду. При від'ємному значенні суми , розрахованої згідно з підпунктом 7.7.1 цього пункту , така сума враховується у зменшення суми податкового боргу з цього податку , що виник за попередні по даткові періоди (у тому числі розстроченого або відстроченого відповід но до закону) , а при його відсутності - зараховується до складу податкового кредиту наступ ного податкового періоду.

На підставі акту перевірки № 237\1 5-243 від 28.02.2008 року ДПІ у м. Чернігові винесено податкове повідомлення-рішення № 0002371 520\0 від 03.03.2008 року , яким відповідачу визна чено суму податкового зобовязання з ПДВ за основним платежем в розмірі 4 грн. та за штрафними са нкціями на суму 17 грн. , всього в розм ірі 21 грн.

Таким чином , загальна сума недоїмки з податку на додану вартість ТОВ „Агат Буд Сервіс" становить 4505 грн.

Згідно ст. 16 Закону України «Про оподаткування прибутку підприє мств» платники податку у строки , визначені законом , подають до податкового органу податкову декл арацію про прибуток за звітний період , розраховану наростаючим підсумком з урахуван ням від'ємного значення об'єкта оподаткування минулих податкових періо дів у разі його наявності відповідно до пункту 6.1 статті 6 цього Закону. При цьому за звітні квартал , півріччя та три квартал и платники податку подають спрощену декларацію , а за результатами звітн ого року - повну. Форми декларацій з цього податку встановлюються центральним податковим орга ном за узгодженням з комітетом Верховної Ради України , що відповідає за провед ення податкової політики.

Відповідно поданих відповідачем декларац ій з податку на прибуток підприємств за ПІ квартал 2007 року , за 11 місяців 2007 року та за 2007 рік , сума податку на прибуток підприємств ТОВ „Агат Буд С ервіс" самостійно визначено в розмірі 5974 грн.

У зв'язку з несплатою самостійно визначено го податкового зобов'язання з податку на прибуток підприємств 04.01.2008 року ДПІ у м. Чернігові було збільш ено на 1437 грн. , який 19.02.2008 року було зменшено на 795 грн. відповідно Декларації від 09.02.2008 року.

Згідно ст. 16 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань пл атників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від повідачу було нараховано пеню в розмірі 20 , 44 грн.

Внаслідок непогашення відповідачем подат кового зобов'язання , визначеного податковим повідомленням-рішенням № 0002401530 \ 0 від 03.03.2008 року виник податковий борг з комунального податку в р озмірі 1 , 81 грн. за штрафними санкціями.

Згідно ст. 16 Закону України «Про порядок погашення зобов'язань пл атників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами» від повідачу було нараховано пеню в розмірі 0 , 23 грн.

Відповідно п. п. 6.2.1. п. 6.1. ст. 6 Закону України «Про порядок пог ашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними ці льовими фондами» у разі коли платник податків не сплачує узгоджену суму податкового

зобов'язання в установлені строки , податковий орган на дсилає такому платнику податків податкові вимоги.

ДПІ у м. Чернігові відповідачу була надіслана перша пода ткова вимога № 1/2129 від 12.11.2007 року на загальну су му податкового боргу за погодженим податковим зобов'язанням в розмірі 11070 , 40 грн. та друга податкова вимога № 2/166 від 21.01.08р. на загальну суму пода ткового боргу за погодженим податковим зобов'язанням в розмірі 22799 , 53 грн.

Вищезазначені податкові повідомлення-ріш ення та податкові вимоги були направлені відповідачу рекомендованою п оштовою кореспонденцією та отримані ним , однак борг не сплачено.

У відповідності до п.п. 5.2.1 п.5.2 ст. 5 Закону України „Про порядок погашення зобов'язань пл атників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами" пода ткове зобов'язання вважається узгодженим у день отримання платником по датків податкового повідомлення , окрім випадку коли платник податків вважає , що контролюючий орган невірно визначив податкове зобов'язання та на протязі десяти днів звертається до такого органу зі скаргою про перегляд відповідного ріше ння

Як вбачається з матеріалів справи , пояснень позивача , податкові пов ідомлення-рішення , відповідачем в межах подальшої процедури апеляційн ого оскарження чи в судовому порядку не оскаржені.

У відповідності до п.1.3 ст. 1 Закону України "Про порядок погашення зобо в'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фон дами" , податко вий борг (недоїмка) - це податкове зобов'язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності) , самостійно уз годжене платником податків або узгоджене в адміністративному чи судов ому порядку , а ле не сплачене у встановлений строк , а також пеня , нарахована на суму такого податкового зобов'язан ня.

У відповідності до пп. 3.1.1 п. 3.1 ст. З Закону України "Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та де ржавними цільовими фондами" активи платника податків можуть бути приму сово стягнені в рахунок погашення його податкового боргу виключно за рі шенням суду.

Враховуючи вищевикладене , позовні вимоги Державн ої податкової інспекції у місті Чернігові до товариства з обмеженою від повідальністю «Агат Буд Сервіс» є обґрунтованими та підлягають задово ленню , а подат ковий борг стягненню за рахунок активів відповідача.

Керуючись ст. ст. 122 , 158 - 163. 167 , Кодексу адміністративного судо чинства України , суд , -

ПОСТАНОВИВ:

Позовні вимог и Державної податкової інспекції у місті Чернігові до товариства з обме женою відповідальністю «Агат Буд Сервіс» про стягнення податкового бо ргу за рахунок активів , задовольнити.

Стягнути за рахунок активів з товариства з обмеженою відповідальністю «Агат Буд Сервіс» (ідентифікаційний код 34453178) 4505 (чотири тисячі п'ят сот п'ять) грн. податкового боргу з податку на додану вартість на р/р 31110029700002 , код 14010100. Отримувач: Державний бюджет , код 22825965 , Банк: ГУДК України у Чернігівській області , МФ О 853592.

Стягнути за рахунок активів з.товариства з обмеженою відповідальністю «Агат Буд Сервіс» (ідентифікаційний код 34453178 6631 (шість тисяч шістс от тридцять одна) грн. 51 коп. податкового боргу з податку на прибуток приватних підприємств на р/ р 31118009700002. код 11021000. Отримувач: Державний бюджет , код 22825965 , Банк: ГУДК України у Чернігівській області , МФ О 853592.

Стягнути за рахунок активів з товариства з обмеженою відповідальністю «Агат Буд Сервіс» (ідентифікаційний код 34453178) 2 (дві) грн. 04 коп. податкового боргу з комуна льного податку на р/р 33212828700002 , код 16010200. Отримувач: Місцевий бюджет , код 22825965. Банк: ГУДК України у Чернігівс ькій області , МФО 853592.

Постанова відповідно до ч.1 ст. 2 54 КАС України набирає законної сили після з акінчення строку для подання заяви про апеляційне оскарження , встановленого цим К одексом , якшо таку заяву не було подано.

Постанова може бути оскаржена до Київсько го апеляційного адміністративного суду протягом десяти днів з дня її ск ладання в повному обсязі , особою , яка оскаржує постанову , за правилами , встановленими ст. ст. 185-187 КАС України , шляхом подання через суд першої інстанці ї заяви про апеляційне оскарження. Апеляційна скарга на постанову суду п ершої інстанції подається протягом двадцяти днів після подання заяви п ро апеляційне оскарження. Апеляційна скарга може бути подана без попере днього подання заяви про апеляційне оскарження , якщо скарга подається у строк , встано влений для подання заяви про апеляційне оскарження.

Дата ухвалення рішення06.10.2008
Оприлюднено22.04.2010
Номер документу8106485
СудочинствоАдміністративне

Судовий реєстр по справі —2-а-1800/2008

Постанова від 06.10.2008

Адміністративне

Чернігівський окружний адміністративний суд

Сорочко Є.О.

Ухвала від 17.07.2008

Адміністративне

Полтавський окружний адміністративний суд

Удовіченко С.О.

Постанова від 17.06.2008

Адміністративне

Дніпропетровський окружний адміністративний суд

Верба І.О.

Постанова від 14.04.2008

Адміністративне

Житомирський окружний адміністративний суд

Ракалович В.М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні