Рішення
від 10.04.2019 по справі 581/166/19
ЛИПОВОДОЛИНСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 581/166/19

Провадження № 2-о/581/16/19

Р І Ш Е Н Н Я

і м е н е м У к р а ї н и

10 квітня 2019 року сел. ОСОБА_1

Липоводолинський районний суд Сумської області в складі: головуючого - судді Бутенка Д.В., за участю секретаря судового засідання Бочкун Л.І., розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в сел. ОСОБА_1 цивільну справу в порядку окремого провадження за заявою ОСОБА_2, заінтересована особа: Центр надання адміністративних послуг Липоводолинської районної державної адміністрації, Липоводолинська районна державна нотаріальна контора, про встановлення факту належності правовстановлюючого документу фізичної особи,

ВСТАНОВИВ:

Сутність заявленої вимоги до суду

У березні 2019 року ОСОБА_2 звернувся до суду із вказаною заявою, яку мотивував тим, що 26 грудня 1988 року помер його батьком ОСОБА_3. Після поховання батька і до теперішнього часу він проживає у його житловому будинку по 2-му провулку Роменської,11 у сел.Липова Долина Сумської області. У 1991 році він отримав свідоцтво про право на спадщину за заповітом, а в 2018 році звернувся до Центру надання адміністративних послуг Липоводолинської РДА з метою державної реєстрації права власності на успадкований будинок, проте отримав відмову через виявлену розбіжність у написанні його прізвища зазначеного у свідоцтві про право на спадщину, де спадкоємцем зазначено Благой Григорій Гордійович , а в його паспорті громадянина України, видано на ім'я Благий Григорій Гордійович . Просив суд ухвалити рішення, яким установити факт того, що відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого 21 грудня 1991 року Липоводолинською районною державною нотаріальною конторою, зареєстрованого у реєстрі за № 1190, спадкоємцем ОСОБА_3, який помер 26 грудня 1988 року, є його син ОСОБА_4.

Позиції заявника, його представника та заінтересованої особи по даній справі

У судовому засіданні заявник ОСОБА_5 підтримав заяву, просив її задовольнити, під присягою свідка суду пояснив про те, що у 1991 році він для оформлення свідоцтва про право на спадщину за заповітом після смерті його батька державному нотаріусу Липоводолинської державної нотаріальної контори подавав паспорт громадянина УРСР радянського зразка, де на першій сторінці його прізвище було записано як Благой (російською мовою), на даний час цей запис не збігається із вірним написанням його прізвища, зазначеного у паспорті громадянина України як Благий (українською мовою).

Заінтересовані особи: Центр надання адміністративних послуг Липоводолинської районної державної адміністрації та Липоводолинська районна державна нотаріальна контора, подали заяви про розгляд справи у їх відсутність, про відсутність заперечень з приводу поданої заяви.

Процесуальні дії суду у даній справі

Ухвалою Липоводолинського районного суду Сумської області від 15 березня 2019 року у даній справі відкрито провадження, призначено судовий розгляд на 10 квітня 2019 року о 10 год. 00 хв.

Установлені судом обставини даної справи

Відповідно до копії Свідоцтва про народження, ОСОБА_6, народився 15 квітня 1950 року, в графі батько наявний запис ОСОБА_7 (а.с.5).

26 грудня 1988 року у сел. Липова Долина Сумської області помер ОСОБА_3 (а.с. 7).

Зі свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого 21 грудня 1991 року Липоводолинською державною нотаріальною конторою Сумської області вбачається, що спадкоємцем зазначеного в заповіті майна ОСОБА_3, який помер 26 грудня 1988 року є його син Благой Григорій Гордійович (а.с.9).

Рішенням Державного реєстратора прав на нерухоме майно від 24 січня 2019 року за №45203799 ОСОБА_2 відмовлено у державній реєстрації прав та їх обтяжень, оскільки прізвище спадкоємця у свідоцтві про право на спадщину за заповітом зазначено як Благой та воно не узгоджується із записами відносно заявника, вчиненими у паспорті громадянина України (а.с.11).

З відповіді, складеної завідуючим Липоводолинською районною державною нотаріальною конторою від 18 лютого 2019 року №181/01-16, вбачається роз'яснення неможливості виправлення помилки у свідоцтві про право на спадщину заявника державною нотаріальною конторою через передачу на зберігання його спадкової справи до Сумського обласного державного нотаріального архіву, який невправі виправляти помилки в нотаріальних документах (а.с.10).

Норми права, які підлягають застосуванню у даній справі

Згідно з ч. 1 ст. 293 ЦПК України окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав.

Відповідно до п. 6 ч. 1 ст. 315 ЦПК України суд розглядає справи про встановлення факту належності правовстановлюючих документів особі, прізвище, ім'я, по батькові, місце і час народження якої, що зазначені в документі, не збігаються з прізвищем, ім'ям, по батькові, місцем і часом народження цієї особи, зазначеним у свідоцтві про народження або в паспорті.

Висновки суду по суті заявленої вимоги

З досліджених письмових доказів та пояснень заявника, суд дійшов висновку про те, що розбіжності у написанні прізвища заявника у свідоцтві про право на спадщину за заповітом, виданого 21 грудня 1991 року, пов'язуються із допущеною граматичною помилкою державним нотаріусом, який оформляв та видавав свідоцтво про право на спадщину за заповітом на ім'я заявника, оскільки всі інші його анкетні дані: ім'я та по батькові, співпадають з тими даними, що зазначені у паспорті ОСОБА_2

Разом із цим, на думку суду, встановлення даного факту породжує юридичні наслідки для заявника, так як на даний час це впливає на його право в подальшому провести державну реєстрацію права власності на успадкований житловий будинок, а виправити зазначену вище помилку в позасудовому порядку на даний час неможливо.

На підставі викладеного, керуючись ст.12,13,89,247,259,263-265, 268, 293, 315, 352, 354 ЦПК України, суд,

У Х В А Л И В:

Задовольнити заяву ОСОБА_2 про встановлення факту належності правовстановлюючого документу фізичної особи.

Установити факт того, що відповідно до свідоцтва про право на спадщину за заповітом, виданого 21 грудня 1991 року Липоводолинською державною нотаріальною конторою, зареєстрованого в реєстрі за № 1190, спадкоємцем ОСОБА_3, який помер 26 грудня 1988 року, є його син ОСОБА_4, ІНФОРМАЦІЯ_1, уроженець с.Саї Липоводолинського району Сумської області.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення 30-денного строку для подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано протягом цього строку. У разі подання апеляційної скарги рішення, якщо його не скасовано, набирає законної сили після повернення апеляційної скарги, відмови у відкритті чи закриття апеляційного провадження або прийняття постанови суду апеляційної інстанції за наслідками апеляційного перегляду.

До початку функціонування Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи апеляційна скарга подається учасниками справи через Липоводолинський районний суд Сумської області.

Заявник: ОСОБА_4 (зареєстрований за адресою: ІНФОРМАЦІЯ_2, ідентифікаційний номер платника податків НОМЕР_1).

Заінтересована особа: Центр надання адміністративних послуг Липоводолинської районної державної адміністрації (місцезнаходження: сел. Липова Долина, вул. Полтавська, 17, Сумська область, ЄДРПОУ 04058097).

Заінтересована особа: Липоводолинська районна державна нотаріальна контора (місцезнаходження: сел. Липова Долина, вул. Загорянка, 2, Сумська область).

Повне рішення суду складено 10 квітня 2019 року.

Суддя Д. В. Бутенко

Дата ухвалення рішення10.04.2019
Оприлюднено11.04.2019
Номер документу81066057
СудочинствоЦивільне
Сутьвстановлення факту належності правовстановлюючого документу фізичної особи

Судовий реєстр по справі —581/166/19

Рішення від 10.04.2019

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

Ухвала від 15.03.2019

Цивільне

Липоводолинський районний суд Сумської області

Бутенко Д. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні