Ухвала
від 04.04.2019 по справі 920/921/16
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД СУМСЬКОЇ ОБЛАСТІ

УХВАЛА

м. Суми

04.04.2019 Справа № 920/921/16

Господарський суд Сумської області у складі судді Соп'яненко О. Ю., при секретарі судового засідання Малюку Р.Б., розглянувши у відкритому судовому засіданні в приміщенні Господарського суду Сумської області матеріали справи № 920/921/16 порушеної за заявою кредитора Державної податкової інспекції у м.Сумах Головного управління ДФС у Сумській області, до боржника Товариства з обмеженою відповідальністю "Суми-Петрол" (40000, м.Суми, майдан Незалежності, 3, код ЄДРПОУ 30497520), про визнання банкрутом

за участю представників сторін:

від кредиторів - ГУ ДФС у Сумській області - Ейсмонт М.О.,

представник ліквідатора - Жмакін С.А.

встановив:

Ухвалою господарського суду від 04.10.2016 порушено провадження у справі про банкрутство Товариства з обмеженою відповідальністю "Суми-Петрол" та призначено розпорядником майна арбітражного керуючого Удовенка Р.П.

Постановою господарського суду від 17.01.2017 року боржника в даній справі визнано банкрутом, відкрито ліквідаційну процедуру та призначено ліквідатором арбітражного керуючого Удовенка Р.П.

26.03.2019 до суду надійшла заява № 02-01/21 від 22.03.2019 ліквідатора Удовенко Р.П. про усунення перешкод у користуванні майном (вх.№ 861).

Ухвалою господарського суду від 27.03.2019 розгляд заяви призначено на 04.04.2019.

Ліквідатор подав уточнення до заяви про усунення перешкод у користуванні майном № 02-01/39 від 03.04.2019.

В судовому засіданні представник ліквідатора підтримав подану заяву з урахуванням уточнень.

Представник кредитора проти задоволення заяви ліквідатора не заперечував.

Перевіривши матеріали справи, розглянувши подану заяву ліквідатора, заслухавши пояснення учасників судового процесу, суд встановив наступне.

Як зазначалося вище, до суду звернувся ліквідатора Удовенко Р.П. з заявою про усунення перешкод у користуванні майном, з урахуванням уточнень просить суд усунути перешкоди у користуванні Товариством з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол (юридична адреса: 40000, місто Суми, майдан Незалежності, 3; код ЄДРПОУ: 30497520) належними йому транспортними засобами шляхом зобов'язання Публічного акціонерного товариства Комерційний банк ПриватБанк (01001, місто Київ, вулиця Грушевського, будинок 1Д; код ЄДРПОУ: 14360570) надати ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол Удовенку Роману Петровичу та уповноваженим ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол Удовенком Романом Петровичем представниками Товариства з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол безперешкодний доступ до транспортних засобів Товариства з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол з метою їх вивезення з території об'єктів нерухомого майна (нафтобаз), належних АТ КБ ПриватБанк , а саме:

№ з/пНайменування майнаТип транспортного засобуРеєстраційний номерМісцезнаходження рухомого майна 1. ГАЗ 3307автоцистернаВМ2082ААСумська область, Карснопільський район, місто Краснопілля, провулок Привокзальний, будинок 10 2. ЗИЛ 131пожарнийВМ2075АА 3. САЗ 3502самосвалВМ2060АА 4. прицептракторныйприцеп тракторнийБ/Н 5. ЗИЛ 431610Бортовий-СВМ2087ААСумська область, місто Суми, вулиця Скрябіна, 56

Подане клопотання мотивовано тим, що у ході проведення ліквідаційної процедури, на виконання вимог ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором було проведено інвентаризацію майна ТОВ "Суми-Петрол", до якої увійшли, серед іншого, транспортні засоби, належні підприємству-банкруту у кількості 77 одиниць. 75 із 77 зареєстрованих за ТОВ "Суми-Петрол" транспортних засобі є предметом забезпечення вимог ТОВ "Інвестиційна компанія "ІФГ Капітал". На підтвердження заявленого клопотання ліквідатор надав суду інформацію з обліковими даними ЄДР МВС стосовно реєстрації транспортних засобів за ТОВ Суми-Петрол , інвентаризаційний опис майнових активів.

У ході проведення ліквідаційної процедури ліквідатором було встановлено, що частина транспортних засобів, що належить ТОВ Суми-Петрол знаходяться на території нафтобаз, які з 2017 року належать АТ КБ Приватбанк . На даний час вільного доступу до вищевказаних транспортних засобів ліквідатор не має, у зв'язку з тим, що керівництво АТ КБ ПриватБанк відмовляє у доступі ліквідатора на територію об'єктів нерухомого майна (нафтобаз), які є власністю АТ КБ ПриватБанк .

На виконання абз. 13 ч. 2 ст. 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" ліквідатором вживаються заходи щодо пошуку, виявлення та повернення майна банкрута, що знаходиться у третіх осіб.

З метою виконання покладених на ліквідатора Законом України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" обов'язків, ліквідатор звернувся до АТ КБ "ПриватБанк" з вимогою надати ліквідатору ТОВ "Суми-Петрол" Удовенко Р.П. дозвіл на вивіз вищезазначених транспортних засобів ТОВ "Суми-Петрол" з території об'єктів (нафтобаз), що належать АТ СБ "Приватбанк".

Листом АТ КБ "ПриватБанк" від 27.07.2018 року № Э.Upr1/3-624661 надало відповідь на вказаний запит, який полягає у повідомленні ліквідатора про відсутність повноважень для надання доступу до транспорту у керівника Напрямку управління та реструктуризації активів ПАТ КБ "ПриватБанк", водночас питання, що ставилося у листі ліквідатора у добровільному порядку з АТ КБ "ПриватБанк" не вирішилося.

Вказані дії АТ КБ "ПриватБанк" не дозволяють оперативно проводити ліквідаційну процедуру та почати продаж вказаних транспортних засобів з метою погашення заборгованості банкрута перед кредиторами.

Частинами 1, 4 ст. 41 Конституції України передбачено, що кожен має право володіти, користуватися і розпоряджатися своєю власністю. Право приватної власності набувається в порядку, визначеному законом (пункт другий вказаної статті). Право приватної власності, згідно частини четвертої наведеної статті Основного закону України, є непорушним.

Зазначені положення кореспондуються з вимогами статті 319 Цивільного кодексу України, відповідно до якої власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд. Частиною першою статті 321 вказаного кодексу визначено, що право власності є непорушним, ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Відповідно до ст. 316 ЦК України правом власності є право особи на річ (майно), яке вона здійснює відповідно до закону за своєю волею, незалежно від волі інших осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 319 ЦК України власник володіє, користується, розпоряджається своїм майном на власний розсуд.

Відповідно до ч. 1 ст. 321 ЦК України право власності є непорушним. Ніхто не може бути протиправно позбавлений цього права чи обмежений у його здійсненні.

Згідно зі ст. 391 ЦК України власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпоряджання своїм майном.

Як роз'яснив пленум Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ у пунктах 33, 34, 36 постанови "Про судову практику в справах про захист права власності та інших речових прав" від 07 лютого 2014 року №5, застосовуючи положення статті 391 ЦК, відповідно до якої власник майна має право вимагати усунення перешкод у здійсненні ним права користування та розпорядження своїм майном, навіть якщо вони не пов'язані із позбавленням права володіння, суд має виходити із такого.

Відповідно до положень статтей 391,396 ЦК України позов про усунення порушень права, не пов'язаних із позбавленням володіння, підлягає задоволенню у разі, якщо позивач доведе, що він є власником або особою, яка володіє майном (має речове право) з підстави, передбаченої законом або договором, і що діями відповідача, не пов'язаними з позбавленням володіння, порушується його право власності чи законного володіння.

Відповідно до ст. 55 Конституції України кожна особа має право в порядку встановленому цим Кодексом звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи інтересів.

Враховуючи вищевикладене, проаналізувавши норми діючого законодавства України, суд дійшов висновку, що подана заява ліквідатора відповідає нормам чинного законодовства та підлягає задоволенню.

Керуючись ст. ст. 38, 40, 41 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", ст.ст. 234, 235 Господарського процесуального кодексу України, суд, -

УХВАЛИВ:

1.Заяву № 02-01/21 від 22.03.2019 ліквідатора Удовенка Р.П. про усунення перешкод у користуванні майном (вх. 861) - задовольнити.

2.Усунути перешкоди у користуванні Товариством з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол (юридична адреса: 40000, місто Суми, майдан Незалежності, 3; код ЄДРПОУ: 30497520) належними йому транспортними засобами шляхом зобов'язання Публічного акціонерного товариства Комерційний банк ПриватБанк (01001, місто Київ, вулиця Грушевського, будинок 1Д; код ЄДРПОУ: 14360570) надати ліквідатору Товариства з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол Удовенку Роману Петровичу та уповноваженим ліквідатором Товариства з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол Удовенком Романом Петровичем представниками Товариства з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол безперешкодний доступ до транспортних засобів Товариства з обмеженою відповідальністю Суми-Петрол з метою їх вивезення з території об'єктів нерухомого майна (нафтобаз), належних АТ КБ ПриватБанк , а саме:

№ з/пНайменування майнаТип транспортного засобуРеєстраційний номерМісцезнаходження рухомого майна 1. ГАЗ 3307автоцистернаВМ2082ААСумська область, Карснопільський район, місто Краснопілля, провулок Привокзальний, будинок 10 2. ЗИЛ 131пожарнийВМ2075АА 3. САЗ 3502самосвалВМ2060АА 4. прицептракторныйприцеп тракторнийБ/Н 5. ЗИЛ 431610Бортовий-СВМ2087ААСумська область, місто Суми, вулиця Скрябіна, 56

Згідно п.2 ч.1 статті 3 Закону України "Про виконавче провадження" дана ухвала являється виконавчим документом.

Дана ухвала набирає законної сили з моменту її оголошення та може бути пред'явлена до виконання на протязі трьох років з наступного дня після набрання нею законної сили.

Ухвала підлягає оскарженню у порядку, передбаченому розділом IV ГПК України.

Повний текст ухвали складено 09.04.2019.

Суддя О.Ю. Соп`яненко

СудГосподарський суд Сумської області
Дата ухвалення рішення04.04.2019
Оприлюднено11.04.2019
Номер документу81081224
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —920/921/16

Ухвала від 30.10.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 16.10.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 04.10.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 27.09.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 04.04.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 27.03.2019

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 26.11.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

Ухвала від 23.10.2018

Господарське

Господарський суд Сумської області

Соп`яненко Оксана Юріївна

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні