Ухвала
від 11.04.2019 по справі 199/2555/19
АМУР-НИЖНЬОДНІПРОВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ДНІПРОПЕТРОВСЬКА

Справа № 199/2555/19

(1-кп/199/313/19)

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

2019 року квітня місяця 11 дня м. Дніпро

Амур-Нижньодніпровський районний суд м. Дніпропетровська у складі

головуючого судді: ОСОБА_1

секретаря судового засідання: ОСОБА_2

розглянувши у підготовчому судовому засіданні в залі суду в місті Дніпро кримінальне провадження № 32017040000000004 від 31.01.2017, яке надійшло з Прокуратури Дніпропетровської області, відносно ОСОБА_3 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця міста Бердичів Житомирської області, громадянина України, з вищою освітою, розлученого, маючого на утриманні неповнолітню дитину: ОСОБА_4 , ІНФОРМАЦІЯ_2 , офіційно працюючого директором ТОВ «СтонгДрінк», зареєстрованого за адресою: АДРЕСА_1 , фактично проживаючого за адресою: АДРЕСА_2 , раніше не судимого,-

обвинуваченого у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України,

за участю: прокурора ОСОБА_5 , обвинуваченого ОСОБА_3 та його захисника ОСОБА_6 ,

ВСТАНОВИВ:

Товариство з обмеженою відповідальністю «Сімферопольській вино-коньячний завод» (ЄДРПОУ 35112619) (далі ТОВ «СВКЗ») зареєстровано рішенням Дніпропетровської міської ради від 21.05.2007, про що є запис в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань під номером 12241020000036804, за юридичною адресою: м. Дніпро (м. Дніпропетровськ), вул. Маршала Малиновського, буд. 14 «А», фактична адреса: м. Дніпро (м. Дніпропетровськ), вул. Святослава Хороброго (вул. Чкалова), буд. 12, взято на податковий облік 25.05.2007 за №6359 в ДПІ у Амур-Нижньодніпровському районі ГУ ДФС у Дніпропетровській області, яка розташована за адресою: м. Дніпро, провулок Універсальний, буд. 12, з 01.01.2017 перебуває на обліку в Дніпропетровському управлінні офісу ВПП ДФС як платник податків та інших обов`язкових платежів, що входять в систему оподаткування, а також як платник податку на додану вартість згідно до свідоцтва реєстрації в якості платника ПДВ №100043400 від 30.05.2007.

Рішенням загальних зборів учасників ТОВ «СВКЗ» №3 від 11.08.2016 на посаду генерального директора вказаного товариства призначено ОСОБА_3 з 13.08.2016 року.

Відповідно до наказу ТОВ «СВКЗ» про призначення на посаду №169 від 12.08.2016 та контракту, який укладено 12.08.2016 за №01/2016 між ТОВ «СВКЗ» та ОСОБА_3 останнього призначено на посаду генерального директора вказаного товариства з 13.08.2016 року.

Відповідно до статуту ТОВ «СВКЗ», затвердженого зборами учасників від 07.08.2016 відповідно до протоколу загальних зборів учасників №1: «… п.12.9 до компетенції директора входить:

-представлення інтересів Товариства в органах державної влади і органах місцевого самоврядування, інших організаціях, у відносинах з українськими та іноземними юридичними особами та громадянами.

-розробка та затвердження поточних планів діяльності Товариства та заходів необхідних для їх виконання.

-розробка щорічних кошторисів, посадових розкладів, показників роботи та строків преміювання.

-формування адміністрації для досягнення мети та задач Товариства.

-визначення сфери компетенції, прав і відповідальність працівників Товариства з урахуванням обмежень, встановлених цим статутом та чинним законодавством України.

-розробка нормативних актів, визначаючих відносини між підрозділами, філіями та представництвами Товариства.

-організація ведення бухгалтерського обліку та звітності Товариства.

-прийняття рішення в інших питань, пов`язаних з поточною діяльністю Товариства.

-забезпечення виконання рішень загальних зборів Товариства.

-укладення та підписання від імені Товариства господарських та будь-яких цивільно-правових договорів, розпорядження коштами та майном Товариства з врахуванням обмежень, встановлених цим статутом.

-видача урахуванням обмежень, встановлених цим Статутом, довіреності на право вчинення дій від імені Товариства та представлення його інтересів.

-прийом та звільнення працівників Товариства, заохочення їх та накладення дисциплінарних стягнень.

-видача наказів, інструкцій та інших актів з питань, що входять до його компетенції.

-визначення переліку відомостей, що становить комерційну таємницю Товариства, а також таких, які є конфіденційною інформацією.

-виконання інших функцій, необхідних для забезпечення організації роботи та діяльності Товариства.

Дирекція підзвітна зборам Учасників.

Генеральний директор і член Дирекції не може бути одночасно головою зборів учасників Товариства.

У разі вчинення Генеральним директором або членом Дирекції дій, що виходять за межі компетенції і завдали майнової шкоди Товариству, він зобов`язаний відшкодувати заподіяну шкоду на вимогу зборів учасників.

Рішенням загальних зборів Генерального директора, як і кожного члена Дирекції, може бути тимчасово відстрочено від виконання обов`язків Виконавчого органу.

Дії вчинені Генеральним директором, або іншим членом Дирекції з перевищенням наданих йому повноважень, не породжують правових наслідків для Товариства, як що інше не передбачено законом.

Генеральний директор несе відповідальність за організацію бухгалтерського обліку, звітності, своєчасність та повноту сплати податків та заробітної плати найманим працівникам, завірення документів Товариства, печатки та штампів.

Виконавчий директор виконує обов`язки Генерального директора за відсутності назначеного. Виконавчий директор має окрему печатку.

Після звільнення Генерального директора або члена Дирекції він зобов`язаний передати документацію Товариства, печатки та штампи, службове посвідчення учаснику, найбільшу частку в статутному капіталі, або новопризначеному Генеральному директору, або іншій особі, визначеної Зборами учасників. У разі невиконання цього обов`язку Генеральний директор зобов`язаний відшкодувати шкоду, завдану Товариству.

Генеральний директор та Виконавчий директор діють від імені Товариства, виконують його в усіх установах, підприємствах та організаціях в Україні і за кордоном, на підставі довіреності від імені Товариства. Довіреності можуть бути видані на вчинення лишена ті, які належать до компетенції Дирекції. Генеральний директор має право передавати своїх повноважень іншим членам Дирекції.

Дирекція (директори) щороку, а на вимогу зборів і в інший час, повинна відповідати зборам учасників. Один раз на рік, не пізніш ніж через 2 місяці після закінчення фінансового року, Генеральний директор або Виконавчий директор представляє на затвердження зборам учасників Товариства баланс та звіт про фінансові результати діяльності підприємства.

Згідно контракту укладеного між ТОВ «СВКЗ» та ОСОБА_3 : « п.2.2. керівник зобов`язаний, відповідно до:

п. 2.2.1. Здійснювати оперативне управління товариством, організовувати його виробничо-господарську, соціальну та іншу діяльність, забезпечувати виконання завдань, передбачених статутом товариства та додатком 1.

п. 2.2.10. Керівник виконує функції і зобов`язання, які чинним законодавством покладаються на товариство і закріплені за Керівником;

п. 2.2.13. Керівник несе особисту відповідальність за наявність боргів товариства до бюджету, з виплати заробітної плати працівникам товариства та прострочені кредиторські та дебіторські заборгованості товариству, у тому числі при проведенні експортно-імпортних операцій.

п. 2.2.2. Виконувати такі функції і обов`язки щодо організації та забезпечення діяльності товариства:

- виконувати рішення Вищого органу товариства;

- виконувати рішення ревізійної комісії;

- організовувати впровадження у виробництво нової техніки і прогресивної технології;

- організовувати виконання виробничих програм, договірних та інших зобов`язань, що взяті товариством;

- організовувати матеріально-технічне забезпечення діяльності товариства;

- організовувати реалізацію (збут) продукції виробленої товариством, у тому числі робіт та послуг;

- налагоджувати юридичне, економічне, бухгалтерське та інформаційне забезпечення діяльності товариства;

- забезпечувати товариство кваліфікованими кадрами;

- організовувати впровадження нових прогресивних форм і методів господарювання, створення організаційних і економічних умов для високопродуктивної праці в товаристві;

- створювати для працівників нормальні, безпечні і сприятливі умови для роботи в товаристві;

- організовувати виконання екологічних програм;

- виконувати інші обов`язки з організації забезпечення діяльності товариства, якщо це передбачено діючим законодавством та статутом товариства;

- організовувати збереження та ефективне використання державного майна, що не ввійшло до статутного фонду;

2.2.3. Керівник зобов`язується забезпечувати високоприбуткову діяльність товариства.

Діяльність Керівника спрямована на збільшення прибутку товариства, не повинна здійснюватись на шкоду товариству.

2.2.4. Керівник щомісяця, не пізніше 30 числа місяця, наступного за звітним періодом, подає Вищому органу товариства звіти про результати роботи за завітній період;

Керівник кожного місяця зобов`язаний особисто звітувати перед Вищим органом товариства про хід ліквідації заборгованості до бюджету, з виплати заробітної плати, простроченої кредиторської та дебіторської заборгованості, у тому числі при проведенні експертно-імпортних операцій.

2.2.5. Керівник забезпечує подання щомісячної, щоквартальної та річної фінансової і статистичної звітності для проведення фінансово-економічного аналізу діяльності товариства в установлені законодавством терміни.

2.2.6. Керівник передає до Вищого органу товариства по одному примірнику виданих ним наказі і розпоряджень (окрім кадрових).

2.2.7. На вимогу Вищого органу товариства Керівник надає йому поточну інформацію про діяльність товариства.

2.2.8. Вищий орган товариства має право вимагати від керівника позачергового звіту про його дії, якщо він:

- не виконує умов контракту, своїх обов`язків з ефективного управління товариством і ефективного розпорядження його майном.

- передав іншим особам, втратив або витратив майно товариства внаслідок недбалості, невиконання або виконання неналежним чином своїх обов`язків.

2.2.9. Вищий орган товариства має право заборонити передачу або відчуження майна товариства, якщо такі дії можуть завдати шкоди товариству.

2.2.10. Керівник виконує функції і зобов`язання, які чинним законодавством покладаються на товариство і закріплені за Керівником.

2.2.11. Керівник зобов`язаний забезпечення збереження таємниці та конфіденційної інформації в товаристві, а також здійснювати організаційні та практичні заходи щодо створення умов для збереження охорони комерційної таємниці (у разі наявності інформації, яка є комерційною таємницею).

2.2.12. Керівник зобов`язаний організувати військовий облік та мобілізаційні заходи відповідно до чинного законодавства України з метою збереження мобілізаційних потужностей та запасів мобілізаційного матеріального резерву (у разі наявності).

2.2.13. Керівник несе особисту відповідальність за наявність боргів товариства до бюджету, з виплати заробітної плати працівникам товариства та прострочені кредиторські та дебіторські заборгованості товариству, у тому числі при проведенні експортно-імпортних операцій.

Керівник зобов`язаний вживати дієвих заходів до ліквідації боргів товариства до бюджету, з виплати заробітної плати працівникам товариства та простроченої кредиторської та дебіторської заборгованості товариству, у тому числі, при проведенні експертно-імпортних операцій.

2.2.14. Керівник від імені власника зобов`язаний укласти колективну угоду з однією або кількома профспілковими чи іншими, уповноваженими на представництво трудовим колективом, органами, а в разі відсутності таких органів представниками трудящих, обраними й уповноваженими трудовим колективом.

Керівник зобов`язаний виконувати умови колективної угоди і несе персональну відповідальність за невиконання умов колективної угоди відповідно до чинного законодавства України.»

Відповідно до ст.67 Конституції України: «Кожний зобов`язаний платити податки й збори в порядку й розмірах, встановлених законом».

Відповідно до Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» №996-ХІV від 16.07.1999 року: п. 1 ст. 8 «бухгалтерський облік на підприємстві ведеться безперервно з дня реєстрації підприємства до його ліквідації»; п. 2 ст. 8 «питання організації бухгалтерського обліку на підприємстві належать до компетенції його власника (власників) або уповноваженого органу (посадової особи) відповідно до законодавства та установчих документів»; п. 3 ст. 8 «відповідальність за організацію бухгалтерського обліку та забезпечення фіксування фактів здійснення всіх господарських операцій у первинних документах, збереження оброблених документів, регістрів і звітності протягом встановленого терміну, але не менше трьох років, несе власник (власники) або уповноважений орган (посадова особа), який здійснює керівництво підприємством відповідно до законодавства та установчих документів»; п. 4 ст. 8 «для забезпечення ведення бухгалтерського обліку підприємство самостійно обирає форми його організації: введення до штату підприємства посади бухгалтера або створення бухгалтерської служби на чолі з головним бухгалтером; користування послугами спеціаліста з бухгалтерського обліку, зареєстрованого як підприємець, який здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи; ведення на договірних засадах бухгалтерського обліку централізованою бухгалтерією або аудиторською фірмою; самостійне ведення бухгалтерського обліку та складання звітності безпосередньо власником або керівником підприємства чи призначеними ними особами»; ч. 4 ст. 9 «відповідальність за несвоєчасне складання первинних документів і регістрів бухгалтерського обліку й недостовірність відображених у ній даних несуть особи, які склали й підписали ці документи».

Відповідно до ст. 16 Податкового кодексу України № 2755-IV від 02.12.2010 зі змінами й доповненнями, платник податків зобов`язаний:

- вести в установленому порядку облік доходів і витрат, складати звітність, що стосується обчислення і сплати податків та зборів (підпункт 16.1.2.);

- подавати до контролюючих органів у порядку, встановленому податковим та митним законодавством, декларації, звітність та інші документи, пов`язані з обчисленням і сплатою податків та зборів (підпункт 16.1.3.);

- сплачувати податки та збори в строки та у розмірах, встановлених цим Кодексом та законами з питань митної справи (підпункт 16.1.4.);

Положеннями статті 36 Податкового кодексу України № 2755-IV від 02.12.2010 (зі змінами й доповненнями), передбачено:

- податковим обов`язком визнається обов`язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені цим Кодексом, законами з питань митної справи (пункт 36.1);

- податковий обов`язок виникає у платника за кожним податком та збором (пункт 36.2);

- податковий обов`язок є безумовним і першочерговим стосовно інших неподаткових обов`язків платника податків, крім випадків, передбачених законом (пункт 36.3);

- відповідальність за невиконання або неналежне виконання податкового обов`язку несе платник податків, крім випадків, визначених цим Кодексом або законами з питань митної справи (пункт 36.5);

Положеннями статті 47 Податкового кодексу України № 2755-IV від 02.12.2010 зі змінами й доповненнями, визначено:

- відповідальність за неподання, порушення порядку заповнення документів податкової звітності, порушення строків їх подання контролюючим органам, недостовірність інформації, наведеної у зазначених документах, несуть, зокрема, юридичні особи, а також їх посадові особи (підпункт 47.1.1, пункт 47.1).

Нормами пункту 2 «Положення про документальне забезпечення записів у бухгалтерському обліку», затвердженого наказом Міністерства фінансів України № 88 від 24.05.1995, передбачено, що забороняється приймати до виконання первинні документи на операції, що суперечать

нормативно-правовим актам, встановленому порядку приймання, зберігання і витрачання грошових коштів, товарно-матеріальних цінностей та іншого майна, порушують договірну і фінансову дисципліну, завдають шкоди державі, власникам, іншим юридичним і фізичним особам (підпункт 2.16 пункту 2).

Таким чином, ОСОБА_3 було достовірно відомо, що він відповідно до статуту та контракту ТОВ «СВКЗ», вищевказаних норм чинного законодавства України повинен і зобов`язаний знати про достовірність даних, вказаних у документах фінансово-господарської діяльності, і відповідно достовірно вчасно визначати суми податків, відображаючи їх у податкові звітності підприємства, а також у повному обсязі у встановлений законом термін сплачувати їх до бюджету держави.

Разом з тим, ОСОБА_3 , будучи генеральним директором ТОВ «СВКЗ», виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, будучи службовою особою суб`єкта підприємницької діяльності, яка є відповідальною за організацію і ведення бухгалтерського обліку та звітності, сплату до бюджету податків, маючи умисел на ухилення від сплати податку на додану вартість та достовірно знаючи про відсутність на ТОВ «СВКЗ» первинних бухгалтерських документів (видаткових накладних, актів виконаних робіт, договорів поставки, тощо) знаходячись за юридичною адресою: м. Дніпро (м. Дніпропетровськ), вул. Святослава Хороброго (вул. Чкалова), буд. 12, офіс №510, у денний час доби (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), 19.08.2016, діючи умисно, з корисливих мотивів, усвідомлюючи небезпечний характер свого діяння, передбачаючи його суспільно небезпечні наслідки, в порушення вимог Закону України «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні» від 16.07.199 №996-XIV, із змінами та доповненнями (далі Закон №996) та Податкового кодексу України від 02.12.2010 за №2755-VI, зі змінами та доповненнями, а саме:

- п. 2 ст. 3 Закону №996: «Фінансова, податкова, статистична та інші види звітності, що використовують грошовий вимірник, ґрунтуються на даних бухгалтерського обліку».

- ст. 9 Закону №996: «Підставою для бухгалтерського обліку господарських операцій є первинні документи, які фіксують факти здійснення господарських операцій».

- п. 198.6 ст. 198 ПКУ: «Не відносяться до податкового кредиту суми податку, сплаченого (нарахованого) у зв`язку з придбанням товарів/послуг, не підтвердженні зареєстрованими в Єдиному реєстрі податкових накладних податковими накладними/розрахунками коригування до таких податкових накладних чи не підтвердженими митними деклараціями, іншими документами, передбаченими пунктом 201.11 статті 201 цього Кодексу.

У разі, коли на момент перевірки платника податку контролюючим органом суми податку, попередньо включені до складу податкового кредиту, залишаються не підтвердженими зазначеними в абзаці першому цього пункту документами, платник податку несе відповідальність відповідно до цього Кодексу», склав та подав засобами електронного зв`язку, а саме використовуючи особистий ключ електронного цифрового підпису, відповідну податкову декларацію з податку на додану вартість за липень 2016 року до ДПІ у Амур-Нижньодніпровському районі ГУ ДФС у Дніпропетровській області, яка розташована за адресою: м. Дніпро, провулок Універсальний, буд. 12, що містила відомості про проведення господарських операцій між ТОВ «СВКЗ» та ТОВ «Укр Траст» (нова назва ТОВ «Робус Торг», ЄДРПОУ 40216528), які були не підтверджені первинними документами бухгалтерського обліку, внаслідок чого ТОВ «СВКЗ» було занижено податок на додану вартість за звітним податковим періодом липень 2016 року, на загальну суму 1 137 498.56 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів на зазначену суму, яка в 1000 і більше раз перевищує встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що є значним розміром, за наступних обставин:

Так, 01.03.2016 між ТОВ «СВКЗ» та ТОВ «Укр Траст» (нова назва ТОВ «Робус Торг», ЄДРПОУ 40216528) укладено договір №01/03-02 згідно якого: «…

п.1.1 Виконавцем є ТОВ «Укр Траст», який зобов`язується надати Замовнику, яким є ТОВ «СВКЗ» послуги щодо пакування продукції Замовника, а Замовник в порядку та умовах Договору зобов`язується прийняти й оплатити послуги Виконавця.

п.1.2. Послуги надаються Виконавцем у приміщенні та на устаткуванні Замовника.

п.6.1. Здавання-приймання товару проводиться уповноваженими представниками Замовника і Виконавця і оформлюється актом

прийому-передачі наданих послуг.»

Разом з тим, генеральний директор ТОВ «СВКЗ» ОСОБА_3 , виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, будучи службовою особою суб`єкта підприємницької діяльності, яка є відповідальною за організацію і ведення бухгалтерського обліку та звітності, сплату до бюджету податків, зборі та інших обов`язкових платежів, достовірно знаючи, що акта здачі-прийняття робіт (надання послуг) та/або видаткової накладної з придбання товарі, робіт (послуг) ТОВ «СВКЗ» у контрагента (постачальника) ТОВ «Укр Траст» (нова назва ТОВ «Робус Торг», ЄДРПОУ 40216528) немає, вирішив умисно, з корисливих мотивів ухилитись від сплати податку на додану вартість, шляхом безпідставного включення до складу податкового кредиту з ПДВ від контрагента (постачальника) ТОВ «Укр Траст» (нова назва ТОВ «Робус Торг», ЄДРПОУ 40216528) за липень 2016 року на загальну суму 1 137 498,56 грн.

З метою доведення свого злочинного умислу до кінця генеральний директор ТОВ «СВКЗ» ОСОБА_3 , діючи умисно з корисливих мотивів знаходячись за юридичною адресою: м. Дніпро (м. Дніпропетровськ), вул. Святослава Хороброго (вул. Чкалова), буд. 12, офіс №510, у денний час доби (більш точний час досудовим розслідуванням не встановлено), 19.08.2016, використовуючи особистий ключ електронного цифрового підпису, відповідну податкову декларацію з податку на додану вартість за липень 2016 року до ДПІ у Амур-Нижньодніпровському районі ГУ ДФС у Дніпропетровській області, яка розташована за адресою: м. Дніпро, провулок Універсальний, буд. 12, що містила відомості про проведення господарських операцій між ТОВ «СВКЗ» та ТОВ «Укр Траст» (нова назва ТОВ «Робус Торг», ЄДРПОУ 40216528), які були не підтверджені первинними документами бухгалтерського обліку.

Таким чином, 19.08.2016 директор ТОВ «СВКЗ» ОСОБА_3 виконуючи організаційно-розпорядчі та адміністративно-господарські функції, будучи службовою особою суб`єкта підприємницької діяльності, яка є відповідальною за організацію і ведення бухгалтерського обліку та звітності, сплату до бюджету податків, зборі та інших обов`язкових платежів, діючи умисно, з корисливих мотивів, порушив п.2 ст.3, ст.9 Закону №996-XIV, п.188.6 ст.198 ПК України, внаслідок чого ТОВ «СВКЗ» було занижено податок на додану вартість за звітним податковим періодом липень 2016 року, на загальну суму 1 137 498.56 грн., що призвело до фактичного ненадходження до бюджету держави коштів на зазначену суму, яка в 1000 і більше раз перевищує встановлений законодавством неоподатковуваний мінімум доходів громадян, що є значним розміром.

Умисні дії обвинуваченої ОСОБА_3 кваліфіковані за ч. 1 ст. 212 КК України, як такі що виразились в умисному ухиленні від сплати податків, що входять в систему оподаткування, введених у встановленому законом порядку, вчинені службовою особою підприємства, незалежно від форм власності, якщо ці діяння призвели до фактичного ненадходження до бюджету коштів у значних розмірах.

В підготовчому судовому засіданні захисник обвинуваченого ОСОБА_3 адвокат ОСОБА_6 заявила клопотання про закриття кримінального провадження та на підставі ст. 49 КК України та звільнення ОСОБА_3 від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Обвинувачений ОСОБА_3 підтримав клопотання захисника, вину в інкримінованому кримінальному правопорушення визнав повністю, вказавши на те, що грошові кошти, які не надійшли до бюджету за звітний період липень 2016 року, на теперішній час ним повністю виплачені до повідомлення йому про підозру. Факт сплати суми 1137498,56 гривень підтверджується квитанціями № ПН 11489 від 26.03.2019 та № ПН 12151 від 28.03.2019, які знаходяться в матеріалах кримінального провадження.

Прокурор не заперечувала проти закриття кримінального провадження відносно ОСОБА_3 та його звільнення від кримінальної відповідальності на підставі п. 1 ч. 1 ст. 49 КК України. Крім того, підтвердила суду про повне відшкодування державі спричиненої шкоди ОСОБА_3 .

Вислухавши думки учасників підготовчого судового розгляду, вивчивши матеріали обвинувального акту, суд вважає, що клопотання захисника ОСОБА_6 та обвинуваченого ОСОБА_3 підлягає задоволенню, оскільки є всі підстави, передбачені ст. 49 КК України, для звільнення обвинуваченого від кримінальної відповідальності у зв`язку із закінченням строків давності.

Так, відповідно до п. 1) ч. 2 ст. 284 КПК України кримінальне провадження закривається судом у зв`язку із звільненням особи від кримінальної відповідальності.

Частиною 3 ст. 288 КПК України передбачено, що при розгляді питання про звільнення від кримінальної відповідальності, суд своєю ухвалою закриває кримінальне провадження та звільняє підозрюваного, обвинуваченого від кримінальної відповідальності у випадку встановлення підстав, передбачених законом України про кримінальну відповідальність.

Відповідно до п. 1) ч. 1 ст. 49 КК України особа звільняється від кримінальної відповідальності, якщо з дня вчинення нею злочину і до дня набрання вироком законної сили минуло два роки - у разі вчинення злочину невеликої тяжкості, за який передбачено покарання менш суворе, ніж обмеження волі.

ОСОБА_3 обвинувачується у вчинені кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, яке відноситься до злочинів невеликої тяжкості у відповідності з вимогами ч. 1 ст. 12 КК України, оскільки передбачає покарання у вигляді штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Відповідно до п.8 постанови Пленуму ВСУ «Про практику застосування судами України законодавства про звільнення особи від кримінальної відповідальності» №12 від 23.12.2005 особа підлягає звільненню від кримінальної відповідальності за ст.49 КК України, якщо з дня вчинення нею злочину до набрання вироком законної сили минули певні строки давності і вона не ухилялася від слідства або суду та не вчинила нового злочину середньої тяжкості, тяжкого чи особливо тяжкого.

Таким чином, враховуючи те, що обвинуваченому ОСОБА_3 пред`явлено обвинувачення у вчиненні злочину невеликої тяжкості і з моменту його вчинення пройшло більше двох років, а для даного злочину, згідно з п. 1) ч. 1 ст. 49 КК України, встановлено строк давності притягнення до кримінальної відповідальності два роки відповідно, обвинувачений ОСОБА_3 підлягає звільненню від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження за його обвинуваченням за вищевказаною кваліфікацією - закриттю.

Керуючись ст. 110, п. 2) ч. 3 ст. 314, ст.ст. 369, 371, 372, 376 КПК України, суд

ПОСТАНОВИВ:

Кримінальне провадження відносно ОСОБА_3 за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 212 КК України, - закрити відповідно до п. 1) ч. 2 ст. 284 КПК України, а ОСОБА_3 звільнити від кримінальної відповідальності на підставі п. 1) ч. 1 ст. 49 КК України, у зв`язку із закінченням строків давності притягнення до кримінальної відповідальності.

Ухвала може бути оскаржена до Дніпровського апеляційного суду через Амур-Нижньодніпровській районний суд міста Дніпропетровська протягом 7 днів з дня її проголошення.

Ухвала набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги ухвала, якщо її не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Суддя ОСОБА_1

11.04.2019

Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу81084441
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —199/2555/19

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Дяченко І. В.

Ухвала від 02.04.2019

Кримінальне

Амур-Нижньодніпровський районний суд м.Дніпропетровська

Дяченко І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні