Рішення
від 20.03.2019 по справі 346/4087/17
КОЛОМИЙСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ІВАНО-ФРАНКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Справа № 346/4087/17

Провадження № 2/346/64/19

РІШЕННЯ

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

20 березня 2019 р.м. Коломия Коломийський міськрайонний суд Івано - Франківської області

у складі: головуючого судді Беркещук Б.Б.,

секретаря Матушевської Г.Д.,

з участю представника позивача ОСОБА_1,

відповідача ОСОБА_2,

представника відповідача ОСОБА_3,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в залі суду в м. Коломия справу за позовом ОСОБА_4 співвласників багатоквартирного будинку "ОСК-4" до ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 про стягнення заборгованості по членських внесках,-

ВСТАНОВИВ:

Представник позивача ОСОБА_4 співвласників багатоквартирного будинку "ОСК-4" звернувся з даним позовом, мотивуючи його тим, що відповідач ОСОБА_2 є членом об єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСК-4 . Іншими співвласниками квартири АДРЕСА_1 є відповідачі ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 .

Зазначає, що члени Об єднання зобов язані вчасно та в повному обсязі вносити членські внески. Членські внески використовуються зокрема, для обслуговування будинку та прибудинкової території, сплати комунальних послуг. Дані послуги Об єднанням здійснювалися і на даний час здійснюються належним чином.

Окрім того, відносини з приводу створення та діяльності об єднань співвласників багатоквартирних об єднань регулюються Законом України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку , та їх статутом.

Абзацом 8 частини 1 статті 1 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, що об єднання співвласників багатоквартирного будинку, юридична особа створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна. Відповідно до ст. 9 Закону членом об єднання може бути фізична чи юридична особа, яка є власником квартири (квартир) або приміщення (приміщень) у багатоквартирному будинку. Членство в об єднанні є добровільним і може набуватися одночасно з створенням об єднання при проведенні установчих зборів, а також індивідуально, на основі письмової заяви, в будь-який момент його існування. Членство в об єднанні розпочинається на підставі поданої письмової заяви власника за згодою об єднання. Порядок прийняття до об єднання визначається статутом.

Згідно ст. 10 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку встановлений обов язок позивача здійснювати контроль за своєчасною сплатою членами ОСББ ОСК-4 платежів.

Відповідно до ст. 15 вказаного Закону України члени ОСББ зобов язані виконувати рішення збрів співвласників та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні платежі.

Частиною 5 ст. 13 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, що у разі відмови власника приміщення укладали договір або сплачувати обов язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна об єднання має право звернення до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку.

У результаті систематичної несплати членських внесків у відповідача ОСОБА_2 станом на 01.08.2017 року виникла заборгованість перед Об єднанням в сумі 3 323,80 гривень, що підтверджується відповідним розрахунком.

Відповідач неодноразово був попереджений про юридичну відповідальність за прострочення заборгованості по членських внесках. Проте, незважаючи на неодноразові законні вимоги про сплату боргу, боржник до цього часу не сплачує визначену заборгованість, а від укладення відповідного договору ухиляється .

Вказує, що попередньо з відповідача ОСОБА_2 вже стягувались заборговані кошти на користь ОСББ ОСК-4 , що підтверджується рішенням Апеляційного суду від 05.09.2013 року. Також, з відповідачів ОСОБА_2,ОСОБА_5, ОСОБА_6, та ОСОБА_7 примусово стягувались платежі на користь ОСББ ОСК-4 відповідно до рішення Коломийського міськрайонного суду від 14.03.2016

Однак, відповідачі і далі продовжують ухилятися від покладених на них обов язків.

У поясненнях на заперечення на позов вказав, що виходячи з положень ч.1 ст.17, ст.20, ч.ч.6,7,8 ст. 22, ч.4 ст. 23 Закону України Про особливості здійснення права власності у багатоквартирному будинку , власники квартир у багатоквартирному будинку, функції по утриманню якого і прибудинкової території здійснює об'єднання співвласників, зобов'язані нести витрати по утриманню спільного неподільного майна незалежно від членства в об'єднанні в розмірі затверджених в установленому порядку тарифів. Тобто незважаючи на відсутність укладеного між сторонами договору з обслуговування, заборгованість, яка виникла у відповідачів внаслідок не проведення оплати за послуги з утримання будинку та прибудинкової території, що надаються на замовлення ОСББ ОСК-4 , підлягає стягненню на користь позивача.

Щодо претензій відповідача ОСОБА_2 на рахунок неякісного надання послуг від ОСББ ОСК-4 , зазначає, що у відповідача немає вагомих аргументів , щоб можна було обґрунтовано заперечити проти позову, а тому останній вигадує певні, нібито, невирішені питання щодо утримання та обслуговування під'їзду, яких насправді не існує. Крім того, судами в аналогічних справах про стягнення з відповідача ОСОБА_2 боргу встановлено, що останній ухиляється від укладення відповідного договору про надання послуг.

Просить суд стягнути солідарно з відповідачів ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_6, ОСОБА_7 на користь позивача ОСББ ОСК-4 заборгованість по членських внесках об'єднання в загальній сумі 3 323,80 грн., та судові витрати і витрати на юридичну допомогу.

Відповідач ОСОБА_2 позов не визнав, подав до суду письмові заперечення, котрих підтримав у судовому засіданні та пояснив, що згідно ст. 15 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку члени об'єднання зобов'язані вчасно здійснювати оплату комунальних послуг, вносити платежі на розрахунковий рахунок об'єднання в розмірі , встановленому загальними зборами об'єднання, з урахуванням реальних витрат. Згідно зі ст. 18 Закону, об'єднання зобов'язане забезпечувати належний санітарний , протипожежний і технічний стан неподільного та загального майна, що належить членам об'єднання. Таким чином статтями 15 і 18 Закону передбачено взаємний обсяг обов'язків об'єднання перед своїми членами, так само як і членами об'єднання перед самим об'єднанням.

Вказує, що позивач посилається на те, що йому, відповідачу, надають послуги з обслуговування будинку та прибудинкової території. Однак, позивач не долучив до позовної заяви договір про надання послуг чи будь який інший договір укладений з ним, відповідачем. В свою чергу він неодноразово звертався до голови ОСББ ОСК-4 з проханням укласти з ним, ОСОБА_2 відповідний договір та належним чином надавати послуги, однак його звернення залишилися без реагування.

Незважаючи на відсутність укладених з ним, відповідачем будь яких договорів, позивач не надає йому жодних послуг за які йому необхідно сплачувати членські внески. Натомість позивач неналежним чином виконує свої обов'язки та неналежним чином дотримується вимог чинного законодавства України у своїй діяльності . Такі дії мали місце і раніше та продовжуються в даний час.

Починаючи з 2016 року та по даний час є наступні невирішені питання в під'їзді №3 житлового будинку № 4 по вул. Костомарова в м. Коломия такі як : відсутність прибирання сходових клітин, на сходовій клітині восьмого поверху та в коридорі на восьмому поверсі під'їзду № 3 відсутнє електроосвітлення, вентиляція в квартирі № 112 не працює і його, відповідача звернення про ремонт залишені без уваги; періодичне відключення ліфту в під'їзді № 3; в зимовий період часу на прибудинковій території сніг не прибирається ; дах під першим та другим під'їздом протікає; через неналежний стан линви в під'їзді № 3 при сильних дощових опадах вода затікає в квартиру на дев'ятому поверсі .

Вважає, що позивач не виконує своїх обов'язків, не підтримує будинок в належному санітарному, технічному стані, а він, як відповідач має право вимагати надання йому якісних послуг та сплачувати саме за них , а не за відсутність реально наданих послуг.

Відповідачі ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 в судове засідання не з явились, про день, час та місце слухання справи належним чином повідомлені шляхом публікації оголошення на сайті Судова влада України, причини неявки суду не повідомили та відзиву на позов не подали .

Заслухавши пояснення сторін, свідків, дослідивши матеріали справи, судом встановлено наступне.

Згідно зі ст. 15 ЦК України кожна особа має право на захист свого цивільного права у разі його порушення, невизнання або оспорювання, кожна особа має право на захист свого інтересу, який не суперечить загальним засадам цивільного судочинства.

Відповідно до ст. 4 ЦПК України кожна особа має право в порядку, встановленому цим Кодексом, звернутися до суду за захистом своїх порушених, невизнаних або оспорюваних прав, свобод чи законних інтересів, суд розглядає цивільні справи в межах заявлених вимог і на підставі представлених сторонами доказів.

Кожна сторона повинна довести обставини, які мають значення для справи і на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків, встановлених цим Кодексом (ч.3 ст.12 ЦПК України ).

Згідно ч.1 ст.13 ЦПК України суд розглядає справи не інакше як за зверненням особи, поданим відповідно до цього Кодексу , в межах заявлених нею вимог і на підставі доказів, поданих учасниками справи або витребуваних судом у передбачених цим Кодексом випадках.

Частиною 1 статті 1 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, що об єднання співвласників багатоквартирного будинку, юридична особа створена власниками для сприяння використанню їхнього власного майна та управління, утримання і використання неподільного та загального майна.

Згідно з протоколом №1 Установчих зборів власників квартир і належних приміщень будинку , що розташований м. Коломия вул. Костомарова , 4 від 25 червня 2004 року створено об'єднання СББ ОСК -4 , та затверджено Статут ОСББ ОСК -4 (а.с.6) .

У відповідності до п.п. 1.1, 5.1, 5.3, 6.2.3. Статуту об єднання співвласників ОСК-4 об єднання створено власниками багатоквартирного будинку №4 по вул. Костомарова в м. Коломия, та членами об єднання можуть бути фізичні та юридичні особи власники квартир, а членство у об єднанні припиняється з часу втрати членом обєднання права власності у звязку із відчуженням або з інших підстав. Члени об єднання зобов язані своєчасно здійснювати оплату комунальних послуг, вносити платежі на розрахунковий рахунок обєднання у розмірі встановленому загальними зборами обєднання.(а.с.140-145).

Рішенням Коломийського міськрайонного суду Івано-Франківської області від 14 березня 2016 року встановлено, що відповідачі ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_6 та ОСОБА_7 є власниками квартири АДРЕСА_2, яка належить їм на праві спільної сумісної власності в рівних частках, що підтверджується свідоцтвом про право власності на житло від 28.01.1999 року.(а.с.15)

Рішенням звітно-виборних зборів № 1 від 28.05.2010 року встановлено тарифи з утримання будинку та прибудинкової території (квартплати) з розрахунку за 1 квадратний метр - 1,124 грн., 0,96 коп. - І поверхи, рішенням загальних зборів від 26.06.2012 р. за 1 кв.м. -1,50 грн, 1,25 грн. - 1 поверхи, рішенням загальних зборів від 10.04.2016 р. за 1 кв.м. - 2,00 грн., 1,80 грн. - 1 поверхи з 01.05.2016, та рішенням загальних зборів від 30.04.2017 р. за 1 кв.м. - 3,00 грн з 01.05.2017. (а.с.8) Згідно відомості загальна заборгованість відповідачів по сплаті квартплати за 2015, 2016, 2017 р.р., станом на 01.08.2017 рік становить 3323,80. (а.с.8).

Відповідно до ст. 4 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку об єднання створюються для забезпечення і захисту прав його членів та дотримання їхніх обов язків, належного утримання та використання неподільного і загального майна, забезпечення своєчасного надходження коштів для сплати всіх платежів, передбачених законодавством та статутними документами. У разі надання послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території ОСББ встановлює витрати на оплату мешканцями послуг з утримання будинків і споруд та прибудинкової території.

Згідно ст. 22 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку власники кварти, приміщень, що не обладнані приладами обліку, зобов язані укласти договір про обслуговування та оплату комунальних послуг з управителем незалежно від членства в об єднанні. Відмова від укладання договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається.

Відповідно до ст.ст. 1 , 16 , п.5 ч.3 ст. 20 Закону України Про житлово-комунальні послуги утримання будинків і прибудинкових територій господарська діяльність, спрямована на задоволення потреб фізичної або юридичної особи щодо забезпечення експлуатації або ремонту жилих та нежилих приміщень, будинків і споруд, комплексів будинків і споруд, а також утримання прилеглої до них (прибудинкової) території відповідно до вимог нормативів, норм, стандартів, порядків і правил згідно із законодавством.

Згідно ст. 10 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку встановлений обов язок позивача здійснювати контроль за своєчасною сплатою членами ОСББ ОСК-4 платежів.

Відповідно до ст. 15 вказаного Закону України члени ОСББ зобов язані виконувати рішення зборів співвласників та своєчасно і в повному обсязі сплачувати належні платежі.

Частиною 5 ст. 13 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку передбачено, що у разі відмови власника приміщення укладали договір або сплачувати обов язкові платежі на утримання та ремонт неподільного майна та відповідної частки загального майна об єднання має право звернення до суду для стягнення нарахованих платежів у судовому порядку.

Згідно ч. 5, ч. 8 ст. 22 Закону України Про об єднання співвласників багатоквартирного будинку у разі, якщо правління об єднання самостійно здійснює функції управителя, воно за договором з постачальниками комунальних послуг може бути колективним замовником таких послуг. У цьому випадку об єднання несе повну відповідальність за своєчасну сплату вартості фактично спожитих членами об єднання комунальних послуг. Відмова від укладення договору, від оплати рахунків або несплата рахунків не допускається. Такі дії є порушенням прав інших членів об єднання і підставою для звернення до суду про стягнення заборгованості із плати за відповідними рахунками у примусовому порядку.

Отже, відповідно до наведених вимог чинного законодавства особа, яка є власником приміщення, і в свою чергу співвласником будинку в якому створено ОСББ, зобов язана брати участь у витратах на управління, утримання та збереження будинку, а об єднання наділено правом у разі нездійснення цією особою таких дій звернутися до суду з позовом про стягнення нарахованих платежів за цими витратами.

Аналогічна правова позиція висловлена у постанові Верховного Суду України від 01 квітня 2015 року у справі № 3-28гс15.

Відповідно до ст.ст. 525 , 526 ЦК України , зобовязання має виконуватись належним чином відповідно до умов договору та вимог цього кодексу , інших актів цивільного законодавства, а за відсутності таких умов та вимог - відповідно до звичаїв ділового обороту або інших вимог, що звичайно ставляться.

У відповідності до норми ст. 322 ЦК України власник зобовязаний утримувати майно, що йому належить, якщо інше не встановлено договором або законом.

Зважаючи на те, що зобов язання відповідачів щодо оплати заборгованості за послуги з утримання будинку та прибудинкової території залишились невиконаними, цим самим відповідачами були порушені вимоги чинного законодавства України, що є підставами для стягнення з них на користь позивача заборгованість по членських внесках об єднання, яка виникла станом на 01 серпня 2017 р. в загальній сумі 3 323 (три тисячі триста двадцять три) грн. 80 коп.

Суд не приймає до уваги заперечення відповідача ОСОБА_2 щодо неналежних, а часом взагалі відсутності послуг з обслуговування будинку та прибудинкової території, як і пояснення свідків ОСОБА_8, ОСОБА_9, ОСОБА_10, ОСОБА_11 про те, що послуги надаються неякісно, що ліфт не працює, на вихідні ліфт виключають , що у під'їзді і на площадці світла не має, сходову не прибирають, що немає визначеності, які саме послуги надаються, оскільки останні спростовуються показами свідків ОСОБА_12 ях М.М., ОСОБА_13, ОСОБА_14, ОСОБА_15 , ОСОБА_16, ОСОБА_17, а також їх додатковими письмовими поясненнями (Т.2 а.с. 30). Крім того жодних доказів про відмову позивача щодо укладення договору з відповідачами про надання послуг чи будь якого іншого договору, не надано.

Зокрема, ОСОБА_12 ях М. суду пояснив, що відповідач ОСОБА_2 не бажає платити кошти ОСББ тривалий час надумуючи різні причини, в той час як інші жильці оплачують і жодних скарг не мають, оскільки послуги обєднанням надаються, ліфт можливо не працював два- три дні із-за несправності, однак ні від відповідача ні від інших жильців скарг не надходило. Освітлення є між сходовими, а на кожній площадці світло не горить в цілях економії.

Свідок ОСОБА_13 пояснила, що між сходовими освітлюються, а особисто вона прибирає зараз перші поверхи та вулицю. З 2015 по 2016 р., також здійснювалось і здійснюється на даний час прибирання.

Свідок ОСОБА_17 зазначила, що не було такого, щоб відключали світло чи ліфт не працював. Відповідач не бажає платити членські внески по незрозумілих причинах. Відповідач ОСОБА_2 письмово не звертався до ОСББ , збори правління не відвідував.

Свідок ОСОБА_14 пояснила, що можливо ліфт день-два не працював, а світло на сходових між поверхами є завжди. Відповідач, як їй відомо до правління письмово не звертався.

Свідки ОСОБА_15 та ОСОБА_16 пояснили суду, що ліфт працює, можливоіз-за поламки день-два не працював, між поверхами є освітлення.

Згідно ст. 81 ЦПК України , кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог та заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом.

Суд оцінює докази за своїм внутрішнім переконанням, що ґрунтується на всебічному, повному, об'єктивному та безпосередньому дослідженні наявних у справі доказів (ч. 1 ст. 89 ЦПК України ).

Таким чином, враховуючи викладене, суд дійшов висновку, що заперечення відповідача не доведені належним чином, а позовні вимоги позивача обґрунтовані та підлягають задоволенню у повному обсязі.

Відповідно до ст. 133 ЦПК України судові витрати складаються з судового збору та витрат, пов'язаних з розглядом справи. До витрат, пов'язаних з розглядом справи, належать зокрема і витрати на професійну правничу допомогу. Відповідно до ст. 141 ЦПК України судовий збір покладається на сторони пропорційно розміру задоволених позовних вимог. Інші судові витрати, пов'язані з розглядом справи, покладаються у разі задоволення позову - на відповідача, тому з відповідачів ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_2, та ОСОБА_7 слід стягнути на користь Об єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСК-4 суму сплаченого судового збору (1600 грн.) в розмірі по 400 грн. з кожного (Т.1 а.с.1) та витрати, пов'язані з правничою допомогою ( 800 грн.) в розмірі по 200 грн. з кожного. (Т.1 а.с.17)

На підставі наведеного та ст.ст. 4, 10, 13, 15,16, 22, 23 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", ст. 20,32 Закону України "Про житлово-комунальні послуги", керуючись ст. ст. 137, 141, 268, 273, 354ЦПК України, -

В И Р І Ш И В:

Позов задовільнити.

Стягнути солідарно з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, ОСОБА_5, ІНФОРМАЦІЯ_2, ОСОБА_6, ІНФОРМАЦІЯ_3 та ОСОБА_7, ІНФОРМАЦІЯ_4 на користь Об єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСК-4 (р/р 26005052541096 в Ощадбанку, МФО 336677, код 33287553) заборгованість по членських внесках об єднання, яка виникла станом на 01 серпня 2017 р. в загальній сумі 3 323 (три тисячі триста двадцять три) грн. 80 коп.

Стягнути з ОСОБА_2, ОСОБА_5, ОСОБА_6, та ОСОБА_7 на користь Об єднання співвласників багатоквартирного будинку ОСК-4 суму сплаченого судового збору в розмірі по 400 грн. з кожного та витрати, пов'язані з правничою допомогою в розмірі по 200 грн. з кожного.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги всіма учасниками справи, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення.

Якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частини судового рішення або у разі розгляду справи (вирішення питання) без повідомлення (виклику) учасників справи, зазначений строк обчислюється з дня складення повного судового рішення.

Найменування та ім'я сторін, їх місцезнаходження та проживання:

ОСОБА_4 співвласників багатоквартирного будинку "ОСК-4", місцезнаходження м. Коломия вул. Костомарова, 4, Івано-Франківська область, 78200, ідентифікаційний код юридичної особи 33287553.

ОСОБА_2, місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_5 , 78200;

ОСОБА_5, місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_5, 78200;

ОСОБА_6, місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_5 , 78200;

ОСОБА_7, місце проживання ІНФОРМАЦІЯ_5, 78200.

Повний текст рішення складено 26.03.2019 року.

Суддя Беркещук Б. Б.

СудКоломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області
Дата ухвалення рішення20.03.2019
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81090594
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —346/4087/17

Рішення від 20.03.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

Рішення від 20.03.2019

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

Ухвала від 22.09.2017

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

Ухвала від 11.09.2017

Цивільне

Коломийський міськрайонний суд Івано-Франківської області

Беркещук Б. Б.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні