Ухвала
від 11.04.2019 по справі 554/3189/19
ОКТЯБРСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ПОЛТАВИ

Дата документу 11.04.2019 Справа № 554/3189/19

Єдиний унікальний номер справи: №554/3189/19

Провадження № 1-кс/554/5510/2019

У Х В А Л А

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

11.04.2019 року м. Полтава

Октябрський районний суд м. Полтави в складі: слідчого судді ОСОБА_1 , за участю секретаря судових засідань ОСОБА_2 , за участю слідчого ОСОБА_3 , розглянувши клопотання слідчого другогослідчого відділуСУ Територіальногоуправління Державногобюро розслідувань розташованому вмісті Полтава ОСОБА_4 про проведення обшуку ,-

В С Т А Н О В И В :

Слідчий звернувся до суду із клопотанням про проведення обшуку, посилаючись на те що, слідчим відділом територіального управління Державного бюро розслідувань розташованому в місті Полтава здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні № 42017040000001323 від 20.10.2017 за фактом зловживання своїм службовим становищем службовими особами Головного управління Державної фіскальної служби у Дніпропетровській області за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 364, ч. 2 ст. 191 КК України.

У ході розслідування встановлено, що у період з 01.01.2016 по теперішній час службові особи Головного управління державної фіскальної служби в Дніпропетровській області всупереч інтересам служби, зловживаючи своїм службовим становищем з метою одержання неправомірної вигоди ТОВ «ІН ФУД» (код ЄДРПОУ 21852766) під час проведення камеральних, планових та позапланових перевірок господарської діяльності ТОВ «ІН ФУД» безпідставно, незаконно підтверджують виникнення від`ємного значення ПДВ, суми відшкодування ПДВ та враховують складені офіційні бухгалтерські документи із завідомо неправдивими відомостями щодо обсягу експортних та імпортних операцій, в результаті чого завдають істотну шкоду охоронюваним законом державним інтересам, що спричиняє тяжкі наслідки.

Так, засновниками ТОФ «ІН ФУД» є ОСОБА_5 та компанія BR CLASS FEED LTD Кіпр. Власниками BR CLASS FEED LTD є ОСОБА_6 (засновник ТОВ «Татіс»), ОСОБА_7 (засновник ТОВ «Марганецька птахофабрика»), ОСОБА_8 (засновник ТОВ«Кубишевська птахофабрика», ТОВ «Агрофірма Дніпропетровська»), ОСОБА_5 (засновник ТОВ«Птахофабрика «Зарічна», ПрАТ «Полтавська птахофабрика»), ОСОБА_9 (засновник ТОВ «Українське зерно»), ОСОБА_10 (ЕЙ.ПІ.КЕЙ.Ю ФАЙНЕНС ЛТД Кіпр, яке є засновником ТОВ «Українське зерно»), отже є пов`язаними між собою.

Основним напрямком діяльності ТОВ «ІН ФУД» є оптова торгівля молочними продуктами, яйцями, харчовими оліями та жирами (Код КВЕД 46.33). Напрямами діяльності ТОВ «ІН ФУД» по виникненню від`ємного значення ПДВ в ході здійснення господарської діяльності, є: 1) експорт яєць за кордон до ОАЕ, які вироблені на підприємствах: ТОВ«Кубишевська птахофабрика», ПрАТ «Полтавська птахофабрика», ТОВ«Птахофабрика «Зарічна», ТОВ «Птахофабрика Россія», ТОВ«Марганецька птахофабрика», ТОВ «Татіс», ТОВ«Агрофірма Дніпропетровська» (при цьому відвантаження товару здійснюється з потужностей вказаних підприємств, а зовнішньоекономічні контракти підписані з ТОВ«ІН ФУД», за 2017 відшкодовано 16200 тис грн.); 2) імпорт обладнання для налагодження потужностей заводу по переробці яєчних продуктів (за 2017 відшкодовано 36700 тис. грн.); 3)будівельно-монтажні роботи заводу по переробці яєчних продуктів та придбання обладнання у резидентів (за 2017 рік відшкодовано 22200 тис. грн.).

Так, встановлено, що придбання яєць ТОВ«ІН ФУД» здійснює з ПДВ за кошти попередньо надіслані контрагентами: ТОВ«Куйбишевська птахофабрика», ПрАТ «Полтавська птахофабрика», ТОВ«Птахофабрика зарічна», ТОВ «Птахофабрика Россія», ТОВ«Марганецька птахофабрика», ТОВ «Татіс», ТОВ «Агрофірма Дніпропетровська» в якості поворотної фінансової допомоги без ПДВ та придбання яєць здійснюється саме у даних постачальників, але товар залишається на базі постачальників звідки і відбувається відвантаження на адресу нерезидентів ( «TEBA LAND EXPORT» (Egypt), «NOVA RESOURCES LP, UK» (Шотландія), «Caravan Global Traid (FZC)» (DUBAI - U.A.E.), «Al Kazar General Traiding LLC» (DUBAI - U.A.E.) та «EMF INSAAT MALZEMELERI DIS TICARET LIMITEDSIRKETI» (Туреччина), «INTERNATIONAL FOOD TRADE LIMITED» (British Virgin Islands, UK).

Отримані суми бюджетного відшкодування ТОВ «Ін Фуд» перераховує як повернення або надання поворотної фінансової допомоги ТОВ«Куйбишевська птахофабрика», ПрАТ «Полтавська птахофабрика», ТОВ«Птахофабрика зарічна», ТОВ «Птахофабрика Росія», ТОВ «Марганецька птахофабрика», ТОВ«Татіс», ТОВ «Агрофірма Дніпропетровська», ТОВ«Українське Зерно».

Крім того, у цей ж період ТОВ «ІН ФУД» укладено договори з нерезидентами компанією «ACTINI SAS», «PELBO SPA» (ITALY), LE.KO. SP Z O.O. (RZECZPOSPOLITA POLSKA), RIECKERMANN GMBH (GERMANY, HAMBURG) щодо постачання обладнання, ноу-хау, технології виробництва сухих та рідких яєчних продуктів в цілому тощо, а також монтажних та пуско-налагоджувальних робіт, проведення навчання спеціалістів.

На виконання цих договорів ТОВ «ІН ФУД» перерахувало грошові кошти у сумі понад 4, 8 млн. євро, які отримано підприємством як кредит у ПАТ Райффайзенбанкаваль під заставу майна пов`язаних підприємств.

До того ж ТОВ «ІН ФУД» укладено сервісні контракти з компанією «ACTINI SAS», OVOPOINT S.L.U (Іспанія), «PELBO SPA» (ITALY), «Amoringo LTD» (республіка Кіпр), які за змістом дублюють договори поставки обладнання в частині надання монтажних та пуско-налагоджувальних робіт, проведення навчання спеціалістів.

На адресу ТОВ «ІН ФУД» надійшло обладнання від зазначених нерезидентів, до якого долучено сертифікати походження товару, згідно з якими країна походження товару є, у томі числі, ARGENTINA, що свідчить про сумнівність цих операцій. За результатами виконання даних договорів підписано акти приймання-передачі наданих послуг, у тому числі сервісних контрактів. Однак до теперішнього часу обладнання не введено в експлуатацію, знаходиться у неробочому стані.

При цьому службові особи ТОВ «ІН ФУД» за податковий період податкові зобов`язання з ПДВ за вище зазначені послуги сервісних контрактів, фактично є інжінірінговими, які підлягають обов`язковому декларуванню, але у порушення п.п. 14.1.85 п.14.1 ст. 14, п.п. «б» п. 185.1 ст. 185, п.п. 186.2-186.4 ст.186, не задекларували та не зареєстрували податкові накладні.

Однак, службові особи ГУ ДФС у Дніпропетровській області під час проведення камеральних, планових та позапланових перевірок господарської діяльності ТОВ «ІН ФУД» встановили зазначені порушення податкового законодавства, у томі числі відсутність декларування інжинірингових послуг, зловживаючи своїм службовим становищем всупереч інтересам служби, умисно з корисливих мотивів підтвердили суму від`ємного значення ПДВ різниці між сумою податкового кредиту та податкового зобов`язання та податку, що підлягає бюджетному відшкодуванню, у результаті чого ТОВ «ІН ФУД» незаконно відшкодовано ПДВ у сумі понад 70 млн. грн.

У ході досудового розслідування установлено, що співвласник ТОВ «Ін ФУД» (код ЄДРПОУ 21852766) є ОСОБА_5 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , є співвласником ТОВ «Триплекс» (код ЄДРПОУ 20244069) зареєстровано за адресою: м. Дніпро, вул. Троїцька, 21А, однак фактично розташоване за адресою: м. Дніпро, провулок Любарського, 12А, де можуть зберігати предмети та документи, що мають значення для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні, у тому фінансово-господарські, бухгалтерські та податкові документи, що підтверджують взаємовідносини з ТОВ«Куйбишевська птахофабрика», ПрАТ«Полтавська птахофабрика», ТОВ«Птахофабрика зарічна», ТОВ«Птахофабрика Россія», ТОВ«Марганецька птахофабрика», ТОВ «Татіс», ТОВ «Агрофірма Дніпропетровська», нерезидентів: «TEBA LAND EXPORT» (Egypt), «NOVA RESOURCES LP, UK» (Шотландія), «Caravan Global Traid (FZC)» (DUBAI - U.A.E.), «Al Kazar General Traiding LLC» (DUBAI - U.A.E.) та «EMF INSAAT MALZEMELERI DIS TICARET LIMITEDSIRKETI» (Туреччина), «INTERNATIONAL FOOD TRADE LIMITED» (British Virgin Islands, UK), «ACTINI SAS» (FRANCE), «PELBO SPA» (ITALY), LE.KO. SP Z O.O. (RZECZPOSPOLITA POLSKA), RIECKERMANN GMBH (GERMANY, HAMBURG) OVOPOINT S.L.U (Іспанія), «Amoringo LTD» (республіка Кіпр), , перерахування грошових коштів, надання робіт і послуг, у тому числі оригінали договорів, актів приймання-передачі, товаротранспортних накладних, платіжних доручень, довіреностей, сертифікатів походження товарів, а також чорнові записи, електронні носії інформації, мобільні телефони, грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, інші предмети та документі, що мають значення для встановлення істини у справі.

Відповідно до відомостей Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, будівля офісного комплексу за адресою: м. Дніпро, провулок Любарського, 12А належить на праві приватної власності ТОВ «ФРЕДС-714» (код ЄДРПОУ 38918707).

Таким чином, для забезпечення повного, всебічного та неупередженого досудового розслідування по даному кримінальному провадженню, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення даного кримінального правопорушення, а також встановлення кола осіб, причетних до вчинення злочину, а також виявлення інших речей і документів, які можуть бути предметом злочину, або пов`язаних з ним, органу досудового розслідування необхідно провести обшук за адресою: м. Дніпро, провулок Любарського, 12А.

Необхідність проведення обшуку обґрунтовується метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання та вилучення предмету кримінального правопорушення, документів та речей, обумовлена задачами та цілями досудового розслідування, оскільки лише проведення комплексу необхідних слідчих (розшукових) дій, дає змогу здобути докази вчинення протиправних дій.

Слідчий в судовому засіданні прохав клопотання задовольнити, пояснення надав аналогічно викладеним в клопотанні.

Відповідно до ч.1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукання знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке було здобуте у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

Відповідно до ч. 1 ст. 233 КПК України ніхто не має права проникати до житла чи іншого володіння особи з будь-якою метою, інакше як лише за добровільною згодою особи, яка ним володіє, або на підставі ухвали слідчого судді, крім випадків установлених частиною 3 ст. 233 КПК України.

Згідно ч.3 ст.233 КПК України, слідчий, прокурор має право до постановлення ухвали слідчого судді увійти до житла чи іншого володіння особи лише у невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину. У такому випадку прокурор, слідчий за погодженням із прокурором зобов`язаний невідкладно після здійснення такий дій звернутися з клопотанням про проведення обшуку до слідчого судді.

Враховуючи вищевикладене, з метою встановлення істини у кримінальному провадженні №42017040000001323, за ознаками злочину, передбаченого ч 2 ст. 364 та ч.2 ст.191 КК України., слідчий суддя приходить до висновку про задоволення клопотання.

Керуючись вимогами ст. 234 КПК України,

У Х В А Л И В :

Клопотання слідчого другогослідчого відділуСУ Територіальногоуправління Державногобюро розслідувань розташованому вмісті Полтава ОСОБА_4 про проведення обшуку - задовольнити.

Надати дозвіл слідчим Державного бюро розслідувань, розташованому у м. Полтаві ОСОБА_11 , ОСОБА_12 , ОСОБА_13 , ОСОБА_4 , ОСОБА_3 , ОСОБА_14 , ОСОБА_15 , ОСОБА_16 , ОСОБА_17 , та прокурорам у кримінальному провадженні ОСОБА_18 , ОСОБА_19 , ОСОБА_20 , ОСОБА_21 на проведення обшуку за адресою: за адресою: АДРЕСА_1 , з метою відшукання та вилучення предметів та документів, що мають значення для встановлення всіх обставин у кримінальному провадженні, у тому числі фінансово-господарські, бухгалтерські та податкові документи, що підтверджують взаємовідносини з ТОВ«Куйбишевська птахофабрика», ПрАТ«Полтавська птахофабрика», ТОВ«Птахофабрика зарічна», ТОВ«Птахофабрика Россія», ТОВ«Марганецька птахофабрика», ТОВ «Татіс», ТОВ «Агрофірма Дніпропетровська», нерезидентів: «TEBA LAND EXPORT» (Egypt), «NOVA RESOURCES LP, UK» (Шотландія), «Caravan Global Traid (FZC)» (DUBAI - U.A.E.), «Al Kazar General Traiding LLC» (DUBAI - U.A.E.) та «EMF INSAAT MALZEMELERI DIS TICARET LIMITEDSIRKETI» (Туреччина), «INTERNATIONAL FOOD TRADE LIMITED» (British Virgin Islands, UK), «ACTINI SAS» (FRANCE), «PELBO SPA» (ITALY), LE.KO. SP Z O.O. (RZECZPOSPOLITA POLSKA), RIECKERMANN GMBH (GERMANY, HAMBURG) OVOPOINT S.L.U (Іспанія), «Amoringo LTD» (республіка Кіпр), , перерахування грошових коштів, надання робіт і послуг, у тому числі оригінали договорів, актів приймання-передачі, товаротранспортних накладних, платіжних доручень, довіреностей, сертифікатів походження товарів, а також чорнові записи, електронні носії інформації, мобільні телефони, грошові кошти, здобуті злочинним шляхом, інші предмети та документі, що мають значення для встановлення істини у справі.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Строк дії ухвали 1 місяць.

Слідчий суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу81095346
СудочинствоКримінальне
Сутьпроведення обшуку

Судовий реєстр по справі —554/3189/19

Ухвала від 30.10.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 17.09.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 29.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 15.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Гольник Л. В.

Ухвала від 14.08.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Чуванова А. М.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 30.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

Ухвала від 29.07.2019

Кримінальне

Октябрський районний суд м.Полтави

Бугрій В. М.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні