Ухвала
від 15.03.2019 по справі 761/9295/19
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/9295/19

Провадження № 1-кс/761/6671/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

15 березня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва у складі:

слідчого судді - ОСОБА_1 ,

при секретарі ОСОБА_2 ,

за участі:

слідчого - ОСОБА_3 ,

розглянувши в рамках досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 32018000000000048 внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.07.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 ККУкраїни, клопотання про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »,

В С Т А Н О В И В :

Старший слідчий з ОВС управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України ОСОБА_3 вернувся до Шевченківського районного суду м. Києва з клопотанням, погодженим прокурором ОСОБА_4 , згідно якого просить надати старшому слідчому з ОВС управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України ОСОБА_3 , іншим слідчим слідчої групи, які здійснюють досудове розслідування кримінального провадження №32018000000000048, або уповноваженій особі за дорученням слідчого, дозвіл на тимчасовий доступ до речей та документів, що містять банківську таємницю, з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , стосовно клієнтів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), а саме: копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання грошових коштів по розрахунковим рахункам № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), № НОМЕР_12 , який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини (у разі зняття готівкових коштів, із зазначенням місця, дати, часу здійснення операцій), призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, РНОКПП, МФО й номерів рахунків контрагентів з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях в форматі Microsoft EXCEL за період з 01.01.2011 по день винесення ухвали суду.

Клопотання мотивує тим, що Головним слідчим управлінням фінансових розслідувань ДФС України здійснюється досудове розслідування у кримінальному провадженні №32018000000000048, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.07.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України.

Головним слідчим управлінням фінансових розслідувань ДФС України з Державної служби фінансового моніторингу України отримано інформацію про проведенні в період 2011-2018 рр. фінансові операції організованою групою осіб у складі: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та інших невстановлених осіб, пов`язані із безпідставним знаттям готівкових коштів з метою легалізації (відмивання) грошових коштів на суму понад 200 млн. грн., без сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

Головним слідчим управлінням фінансових розслідувань ДФС України з Державної служби фінансового моніторингу України отримано інформацію про проведенні в період 2011-2018 рр. фінансові операції організованою групою осіб у складі: ОСОБА_5 , ОСОБА_6 та інших невстановлених осіб, пов`язані із безпідставним знаттям готівкових коштів з метою легалізації (відмивання) грошових коштів на суму понад 300 млн. грн., без сплати податків, зборів (обов`язкових платежів).

В ході досудового розслідування встановлено, що в період 2011-2018 рр., ОСОБА_5 ІНФОРМАЦІЯ_5 (іпн. НОМЕР_13 ) з використанням розрахункових та карткових рахунків відкритих на його ім`я та рахунків пов`язаних з ним юридичних осіб проводив фінансові операцій, які пов`язані із внесенням коштів готівкою на розрахункові рахунки підприємств, перерахуванням безготівкових коштів у вигляді перерахування на карту та зняттям коштів готівкою на суму понад 320 млн. грн., з метою легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом та ухилення від сплати податків.

Відповідно до інформації ДФС України, загальний сукупний дохід ОСОБА_5 від податкових агентів за період 2003-2018 років склав 868996,17 грн. Основними джерелами доходів ОСОБА_5 , у вказаний період часу, є доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) від ряду підприємств.

Крім того встановлено, що ОСОБА_5 не зареєстрований як фізична особа-підприємець, а входить до посадово-засновницького складу ряду підприємств: ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), ПП « ОСОБА_7 » (код НОМЕР_14 ), ОСББ « ІНФОРМАЦІЯ_6 » (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_16 ), ГО « ІНФОРМАЦІЯ_8 » (код НОМЕР_17 ).

Досудовим розслідуванням встановлено, що для участі у незаконній діяльності ОСОБА_5 залучив свою знайому ОСОБА_6 ІНФОРМАЦІЯ_9 (іпн. НОМЕР_18 ), яка в період 2017-2018 років безпідставно знімала готівкові кошти з рахунків відкритих в АТ КБ « ІНФОРМАЦІЯ_10 » (МФО НОМЕР_19 ) на загальну суму 33,15 млн. грн. Встановлено, що ОСОБА_6 не зареєстрована як фізична особа-підприємець, відповідно до інформації ДФС України, загальний сукупний дохід ОСОБА_6 від податкових агентів за період 2010-2018 років склав 652389,11 грн. Основними джерелами доходів ОСОБА_6 , у вказаний період часу, є доходи у вигляді заробітної плати, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового договору (контракту) від ряду підприємств.

За результатом аналізу інформації, яка міститься в узагальненому матеріалі Держфінмоніторингу встановлено, що ОСОБА_5 в період 2011-2018 рр. проводив фінансові операції з ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_11 » (теперішня назва ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_12 ») (код НОМЕР_20 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_13 » (код НОМЕР_21 ), Об`єднання співвласників багатоквартирного будинку по АДРЕСА_2 (код НОМЕР_15 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_7 » (код НОМЕР_16 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_14 » (код НОМЕР_22 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) з метою легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом та ухилення від сплати податків.

На даний час у ході досудового розслідування виникла необхідність у дослідженні руху коштів по розрахунковим рахункам ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ).

Згідно відомостей, отриманих з інформаційно-аналітичної системи ДФС України встановлено, що в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) відкрито банківські рахунки ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ) № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) № НОМЕР_12 тобто в приміщенні банку зберігаються речі та документи (виписки про рух грошових коштів по вказаних рахунках), необхідні для встановлення обставин у кримінальному провадженні.

Вищевказані документи у кримінальному провадженні мають важливе значення, за допомогою яких можна встановити фактичні обсяги фінансово-господарської діяльності, обсяги перерахувань безготівкових коштів по розрахункових рахунках та встановлення обставин фінансово-господарських операцій.

Єдиним можливим способом встановити дійсне походження коштів є дослідження руху безготівкових коштів по банківських рахунках ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), які відкриті в АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ).

В судовому засіданні слідчий клопотання підтримав, з мотивів наведених у ньому, та просив його задовольнити.

Особа, у володінні якої знаходяться такі документи (представник АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 ») у судове засідання не з`явився, про час та місце слухання справи повідомлений належним чином.

Заслухавши пояснення слідчого, дослідивши доводи клопотання й додані до нього матеріали, слідчий суддя приходить до висновку про наявність підстав для його задоволення, виходячи із наступного.

Так, згідно з ч. 1, 2 ст. 159 КПК України тимчасовий доступ до речей і документів полягає у наданні стороні кримінального провадження особою, у володінні якої знаходяться такі речі і документи, можливості ознайомитися з ними, зробити їх копії та, у разі прийняття відповідного рішення слідчим суддею, судом, вилучити їх (здійснити їх виїмку). Тимчасовий доступ до речей і документів здійснюється на підставі ухвали слідчого судді, суду.

При цьому, за змістом ч. 7 ст. 163 КПК України слідчий суддя, суд в ухвалі про надання тимчасового доступу до речей і документів може дати розпорядження про надання можливості вилучення речей і документів, якщо сторона кримінального провадження доведе наявність достатніх підстав вважати, що без такого вилучення існує реальна загроза зміни або знищення речей чи документів, або таке вилучення необхідне для досягнення мети отримання доступу до речей і документів.

Враховуючи, що стороною кримінального провадження доведено наявність достатніх підстав вважати, що документи, до яких слідчий просить надати тимчасовий доступ, перебувають у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 »; що вказані документи самі по собі, а також в сукупності з іншими речами і документами кримінального провадження, у зв`язку з яким подається клопотання, мають суттєве значення для встановлення важливих обставин у кримінальному провадженні; що обставини, які передбачається довести за допомогою цих речей і документів, неможливо довести іншим шляхом, слідчий суддя приходить до висновку, що клопотання підлягає задоволенню.

За таких обставин, керуючись вимогами ст. 132, 159, 163 КПК України, слідчий суддя,

У Х В А Л И В:

Клопотання старшого слідчого з ОВС управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України ОСОБА_3 про тимчасовий доступ до речей і документів, які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », у рамках досудового розслідування, внесеного до ЄРДР за № 32018000000000048, внесеного до Єдиного реєстру досудових розслідувань 17.07.2018 року за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 209 КК України задовольнити у повному обсязі.

Надати старшому слідчому з ОВС управління розслідування кримінальних проваджень Головного слідчого управління фінансових розслідувань ДФС України ОСОБА_3 тимчасовий доступ до речей та документів, що містять банківську таємницю, з можливістю вилучення їх копій, які знаходяться у володінні АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 » (МФО НОМЕР_1 ) адреса: АДРЕСА_1 , стосовно клієнтів ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ) та ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ), а саме:

- копій документів, оригінали яких знаходяться на електронних (магнітних) носіях, та які відображують надходження та списання грошових коштів по розрахунковим рахункам № НОМЕР_5 , № НОМЕР_6 , який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_2 » (код НОМЕР_2 ), № НОМЕР_7 , № НОМЕР_8 , № НОМЕР_9 , № НОМЕР_10 , № НОМЕР_11 , які належать ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_3 » (код НОМЕР_3 ), № НОМЕР_12 , який належить ТОВ « ІНФОРМАЦІЯ_4 » (код НОМЕР_4 ) із зазначенням вхідного та вихідного залишків коштів, прибуткової та видаткової частини (у разі зняття готівкових коштів, із зазначенням місця, дати, часу здійснення операцій), призначення платежів, дати та часу (години, хвилини та секунди) надходження коштів на рахунок та перерахування з нього, документів, на підставі яких проведені операції, повних назв контрагентів, які перерахували та яким перераховані кошти, їхні коди ЄДРПОУ, РНОКПП, МФО й номерів рахунків контрагентів з якими проведені операції на паперовому та магнітному (електронному) носіях в форматі Microsoft EXCEL за період з 01.01.2011 по 15.03.2019.

Строк дії ухвали становить один місяць з дня її постановлення.

Роз`яснити посадовим особам АТ « ІНФОРМАЦІЯ_1 », що у відповідності до ч.1 ст. 166 КПК України, у разі невиконання ухвали про тимчасовий доступ до речей і документів слідчий суддя, суд за клопотанням сторони кримінального провадження, якій надано право на доступ до речей і документів на підставі ухвали, має право постановити ухвалу про дозвіл на проведення обшуку згідно з положеннями цього Кодексу з метою відшукання та вилучення зазначених речей і документів.

Ухвала окремому оскарженню не підлягає, між тим, відповідно до ст. 309 КПК України, може бути оскаржена протягом 5 днів з моменту її отримання в разі надання дозволу на тимчасовий доступ до речей і документів, яким дозволено вилучення речей і документів, які посвідчують користування правом на здійснення підприємницької діяльності, або інших, за відсутністю яких фізична особа підприємець чи юридична особа позбавляються можливості здійснювати свою діяльність.

Слідчий суддя

Дата ухвалення рішення15.03.2019
Оприлюднено15.02.2023

Судовий реєстр по справі —761/9295/19

Ухвала від 15.03.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Фролова І. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні