Ухвала
від 28.03.2019 по справі 761/29608/18
ШЕВЧЕНКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД МІСТА КИЄВА

Справа № 761/29608/18

Провадження № 1-кп/761/1115/2019

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

28 березня 2019 року Шевченківський районний суд м. Києва в складі:

головуючого судді ОСОБА_1

за участю секретаря ОСОБА_2 , ОСОБА_3

прокурора ОСОБА_4

захисника ОСОБА_5

підозрюваного ОСОБА_6

провівши підготовче судове засідання в м. Києві у кримінальному провадженні, внесеному в Єдиний реєстр досудових розслідувань за № 32018100100000099 від 25.07.2018 року щодо

ОСОБА_6 , ІНФОРМАЦІЯ_1 , уродженця м. Новоград-Волинський Житомирської області, громадянина України, неодруженого, з вищою незакінченою освітою, студента, зареєстрованого та проживаючого за адресою: АДРЕСА_1 , раніше не судимого, -

підозрюваного у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України,

в с т а н о в и в:

Як вбачається з обвинувального акта, затвердженого прокурором Київської місцевої прокуратури № 10 ОСОБА_7 та угоди про визнання винуватості від 30 липня 2018 року, укладеної між прокурором ОСОБА_7 та підозрюваним ОСОБА_6 , останній на початку листопада 2017 в денний час доби, перебуваючи у гуртожитку університету «КПІ» за адресою: м. Київ, вул. Борщагівська, 146, отримав від невстановленої досудовим розслідуванням особи пропозицію придбати (перереєструвати) на своє ім`я підприємство ТОВ «Ерко Груп» (код ЄДРПОУ 38130940).

Не маючи наміру здійснювати господарську діяльність підприємства, зазначену у статутних документах ТОВ «Ерко Груп», а також не маючи засобів для ведення господарської діяльності, усвідомлюючи протиправний характер запропонованих йому дій як майбутнього засновника та власника вказаного підприємства, а також те, що вказане підприємство реєструється ним для здійснення незаконної діяльності невстановленими особами, ОСОБА_6 , погодився на таку пропозицію.

В цей же період часу ОСОБА_6 надав невстановленій досудовим розслідуванням особі в електронному вигляді копії власного паспорту серії НОМЕР_1 виданий Новоград-Волинським РС УДМС України в Житомирській області від 05.05.2018 та реєстраційний номер облікової картки платника податків НОМЕР_2 , яка на підставі цих документів виготовила необхідні документи для перереєстрації ТОВ «Ерко Груп» на його ім`я.

Попередньо отримавши інформацію телефоном, ОСОБА_6 16.11.2017 року прибув до станції метро «Театральна», де зустрівшись з невстановленою досудовим розслідуванням особою, відправився до нотаріуса за адресою: м. Київ, вул. Мельникова, 5. Знаходячись за вказаною адресою ОСОБА_6 звернувся до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 , де підписав від свого імені як одноособовий власник згідно договорів купівлі-продажу часток товариства від 16.11.2017 р., Протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Ерко Груп» від 16.11.2017 р., який приватним нотаріусом 16.11.2017 року зареєстровано в реєстрі за №6988, 6989, а також Статут ТОВ «Ерко Груп», зареєстровано в реєстрі за №6980 з метою придбання (перереєстрації) ТОВ «Ерко Груп» на своє ім`я.

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис документи містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Ерко Груп», яка в подальшому буде використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір, ОСОБА_6 передав невстановленій досудовим розслідуванням особі з метою подальшого подання установчих документів до органів, які здійснюють державну реєстрацію суб`єктів підприємництва, відкриття банківських рахунків, внесення змін до податкових органів, тим самим виконав всі необхідні умови для придбання (перереєстрації на своє ім`я) суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

Через декілька днів на прохання невстановленої досудовим розслідуванням особою, ОСОБА_6 відправився до банківської установи ПАТ «ПУМБ», який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Андріївська, 4, в приміщенні якого підписав заяву для відкриття банківського рахунку ТОВ «Ерко Груп», а також заяву для отримання ключа для входу в систему клієнт-банк. Крім того, ОСОБА_6 відправився до банківської установи АТ «СБЕРБАНК», який знаходиться за адресою: м. Київ, вул. Петра Сагайдачного, 25, в приміщенні якого підписав заяву для відкриття банківського рахунку ТОВ «Ерко Груп», а також заяву для отримання ключа для входу в систему клієнт-банк.

В подальшому невстановленою досудовим розслідуванням особою, підписані документи були подані до органів державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців Голосіївської районної в м. Києві державної адміністрації за адресою: м.Київ, пр-т Голосіївський, 42, де було проведено перереєстрацію юридичної особи ТОВ «Ерко Груп» та ОСОБА_6 виступив засновником, службовою особою ТОВ «Ерко Груп», що в свою чергу надало можливість невстановленим досудовим розслідуванням особам використовувати ТОВ «Ерко Груп» для прикриття незаконної діяльності - надання податкової вигоди іншим суб`єктам господарської діяльності під виглядом здійснення реальних фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей.

Так, з 16.11.2017 року невстановлені досудовим розслідуванням особи використовували банківські рахунки ТОВ «Ерко Груп» для перерахунку грошових коштів за «карамбід, селітру аміачну марки Б№34 та інші товари, де зазначали контрагента з реквізитами: ФГ «Ліана» (код ЄДРПОУ 32427649), ФГ «Агродар-2015 (код ЄДРПОУ 39788703), ТОВ «Прайд Інтернешинал» (код ЄДРПОУ 41808409), СФГ «Інгода» (код ЄДРПОУ 30808328) для прикриття їх незаконної діяльності.

Отже, ОСОБА_6 , виконавши всі перелічені дії, запропоновані йому невстановленою досудовим розслідуванням особою, будучи зацікавленим в отриманні грошової винагороди та фактично підписавши договори купівлі-продажу часток товариства від 16.11.2017 року, протокол № 2 загальних зборів учасників ТОВ «Ерко Груп» від 16.11.2017 року, а також статут ТОВ «Ерко Груп», досягнув своєї злочинн6ої мети у вигляді придбання (перереєстрації) ТОВ «Ерко Груп» для прикриття незаконної діяльності.

Таким чином, ОСОБА_6 своїми умисними діями, що виразилися у пособництві у фіктивному підприємництву, тобто сприянні у придбанні суб`єкта підприємницької діяльності з метою прикриття незаконної діяльності шляхом надання засобів та усунення перешкод, скоїв кримінальне правопорушення, передбачене ч. 5 ст. 27, ч. 1 ст. 205 КК України.

В судовому засіданні прокурор просив задовольнити угоду про визнання винуватості.

Обвинувачений та захисник підтримали угоду.

Заслухавши думку учасників судового провадження, дослідивши обвинувальний акт та угоду, укладену між між прокурором ОСОБА_7 та підозрюваним ОСОБА_6 , суд приходить до наступного висновку.

Відповідно до ч. 4 ст. 474 КПК України перед ухваленням рішення про затвердження угоди про визнання винуватості суд під час судового засідання повинен з`ясувати в обвинуваченого, чи цілком він розуміє: що він має право на судовий розгляд, під час якого прокурор зобов`язаний довести кожну обставину щодо кримінального правопорушення, у вчиненні якого його обвинувачують.

Згідно з ч.7 ст.474 КПК України суд перевіряє угоду на відповідність вимогам цього Кодексу та/або закону. Суд відмовляє в затвердженні угоди, якщо:

1)умови угоди суперечать вимогам цього Кодексу та/або закону, в тому числі допущена неправильна правова кваліфікація кримінального правопорушення, яке є більш тяжким ніж те, щодо якого передбачена можливість укладення угоди;

2)умови угоди порушують права, свободи чи інтереси сторін або інших осіб.

Згідно з положеннями ч. 2 ст. 9 КПК України прокурор, керівник органу досудового розслідування, слідчий зобов`язані всебічно, повно і неупереджено дослідити обставини кримінального провадження, виявити як ті обставини, що викривають, так і ті, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставини, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надати їм належну правову оцінку та забезпечити прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень.

У відповідності до ч. 2 ст. 91 КПК України доказування полягає у збиранні, перевірці та оцінці доказів з метою встановлення обставин, що мають значення для кримінального провадження.

Положеннями ст. 92 КПК України регламентовано, що обов`язок доказування обставин, передбачених ст. 91 цього Кодексу покладається на слідчого, прокурора та, в установлених цим Кодексом випадках, на потерпілого.

Проте вказаних вимог кримінального процесуального закону слідчим та прокурором не виконано.

Як вбачається з обвинувального акта та угоди, ОСОБА_6 16.11.2017 року прибув до станції метро «Театральна», де, зустрівшись з невстановленою досудовим розслідуванням особою, відправився до нотаріуса за адресою: м. Київ, вул. Мельникова, 5. Знаходячись за вказаною адресою ОСОБА_6 звернувся до приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу ОСОБА_8 , де підписав від свого імені як одноособовий власник згідно договорів купівлі-продажу часток товариства від 16.11.2017 р., Протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Ерко Груп» від 16.11.2017 р., який приватним нотаріусом 16.11.2017 року зареєстровано в реєстрі за №6988, 6989, а також Статут ТОВ «Ерко Груп», зареєстровано в реєстрі за №6980 з метою придбання (перереєстрації) ТОВ «Ерко Груп» на своє ім`я.

Усвідомлюючи протиправний характер своїх дій, а також той факт, що надані йому на підпис документи містять завідомо неправдиві відомості та необхідні для перереєстрації суб`єкта підприємницької діяльності - юридичної особи ТОВ «Ерко Груп», яка в подальшому буде використовуватися для прикриття незаконної діяльності інших осіб, реалізуючи свій злочинний намір, ОСОБА_6 передав невстановленій досудовим розслідуванням особі з метою подальшого подання установчих документів до органів, які здійснюють державну реєстрацію суб`єктів підприємництва, відкриття банківських рахунків, внесення змін до податкових органів, тим самим виконав всі необхідні умови для придбання (перереєстрації на своє ім`я) суб`єкта підприємницької діяльності (юридичної особи) з метою прикриття незаконної діяльності.

Разом з тим, як в обвинувальному акті, так і у вказаній угоді не зазначено, які саме завідомо недостовірні відомості містять підписані ОСОБА_6 документи, а саме: протокол №2 загальних зборів учасників ТОВ «Ерко Груп» від 16.11.2017 р., який приватним нотаріусом 16.11.2017 року зареєстровано в реєстрі за №6988, 6989, а також статут ТОВ «Ерко Груп», зареєстровано в реєстрі за №6980.

Крім того, з обвинувального акта та угоди вбачається, що ОСОБА_6 виступив засновником, службовою особою ТОВ «Ерко Груп», що в свою чергу надало можливість невстановленим досудовим розслідуванням особам використовувати ТОВ «Ерко Груп» для прикриття незаконної діяльності - надання податкової вигоди іншим суб`єктам господарської діяльності під виглядом здійснення реальних фінансово-господарських операцій з купівлі-продажу товарно-матеріальних цінностей.

Проте, як в обвинувальному акті, так і у вказаній угоді не зазначено, в чому саме полягає суть надання податкової вигоди, яким саме суб`єктам господарської діяльності, з приводу яких саме товарно-матеріальних цінностей.

Таким чином, відсутність у вказаній угоді таких істотних для відповідного кримінального провадження обставин вчинення кримінального правопорушення, є тими умовами угоди, які суперечать вимогам цього Кодексу і порушують права, свободи та інтереси підозрюваного ОСОБА_6 .

Враховуючи в сукупності те, що допущені органом досудового розслідування порушення суперечать вимогам цього Кодексу та порушують права, свободи та інтереси обвинуваченого ОСОБА_6 , а також з метою всебічного, повного і неупередженого дослідження обставин кримінального провадження, виявлення як тих обставин, що викривають, так і тих, що виправдовують підозрюваного, обвинуваченого, а також обставин, що пом`якшують чи обтяжують його покарання, надання їм належної правової оцінки та забезпечення прийняття законних і неупереджених процесуальних рішень, суд приходить до висновку відмовити в затвердженні угоди та повернути кримінальне провадження прокурору для продовження досудового розслідування в загальному порядку.

На підставі викладеного, керуючись ст.ст. 314, 372, 376, 472, 473, 474 КПК України, суд, ?

ухвалив:

Відмовити в затвердженні угоди про визнання винуватості від 30 липня 2018 року, укладеної між прокурором ОСОБА_7 та ОСОБА_6 , підозрюваним у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 27, ч.1 ст. 205 КК України та повернути кримінальне провадження до Київської місцевої прокуратури № 10 для продовження досудового розслідування.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Повний текст ухвали оголошений 29.03.2018 року о 08 год. 10 хв.

Суддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення28.03.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу81100371
СудочинствоКримінальне

Судовий реєстр по справі —761/29608/18

Ухвала від 28.03.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Левицька Т. В.

Ухвала від 28.03.2019

Кримінальне

Шевченківський районний суд міста Києва

Левицька Т. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні