Ухвала
від 11.04.2019 по справі 592/5769/19
КОВПАКІВСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.СУМ

Справа № 592/5769/19

Провадження № 1-кс/592/3095/19

УХВАЛА

про надання дозволу на обшук

11 квітня 2019 року м.Суми

Слідчий суддя Ковпаківського районного суду м. Суми Бичков І. Г., за участю секретаря судового засідання Чайка Т.В., старшого слідчого СВ Сумського ВП ГУНП України в Сумській області Жалковської К.О., розглянувши клопотання старшого слідчого СВ Сумського ВП ГУНП України в Сумській області Жалковської К.О., по кримінальному провадженню, зареєстрованому в Єдиному реєстрі досудових розслідувань за № 42019201010000080 від 05.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1КК України, про дозвіл на проведення обшуку, -

ВСТАНОВИВ:

Слідчий своє клопотання, погоджене прокурором Сумської місцевої прокуратури Кундою Є.А., обґрунтовує тим, що слідчим відділом Сумського ВП ГУНП в Сумській області проводиться досудове розслідування по кримінальному провадженню №42019201010000080 від 05.04.2019 за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ст. 366-1КК України, за фактом подання директором комунального підприємства «Шляхрембуд» Сумської міської ради ОСОБА_1 завідомо недостовірних відомостей у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, передбаченої Законом України «Про запобігання корупції».

У ході досудового розслідування встановлено, що ОСОБА_1 , обіймаючи посаду директора КП «Шляхрембуд» СМР, будучи суб`єктом відповідальності за правопорушення пов`язані з корупцією, подав недостовірні відомості у декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Так, згідно поданих ОСОБА_1 щорічних декларацій особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2017 та 2016 роки, останнім зазначено наявність у його власності корпоративних прав, а саме 50% статутного капіталу ТОВ «АІР-Т» (код: 34592622), вартістю 425000 грн.

Згідно, поданої ОСОБА_1 щорічної декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за 2018 рік, останнім у розділі Доходи декларації зазначено отриманий дохід в сумі 425000 грн, отриманий від відчуження корпоративних прав, а саме корпоративних прав ТОВ «АІР-Т».

Відповідно до пункту 10 частини 1 статті 46 Закону України «Про запобігання корупції» в декларації зазначається інформація щодо видатків та всіх правочинів, вчинених у звітному періоді, на підставі яких у суб`єкта декларування виникає або припиняється право власності, володіння чи користування, у тому числі спільної власності, на нерухоме або рухоме майно, нематеріальні та інші активи, а також виникають фінансові зобов`язання, які зазначені упунктах 2-9частини першої цієї статті. Такі відомості зазначаються у разі, якщо розмір відповідного видатку (вартість предмету правочину) перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня звітного року; до таких відомостей включаються дані про вид правочину, його предмет.

Однак, ОСОБА_1 у розділі Видатки та правочини суб`єкта декларування вищезазначеної декларації зазначено про відсутність об`єктів для декларування в цьому розділі.

Отже, після відчуження ОСОБА_1 корпоративних прав ТОВ «АІР-Т», останній всупереч п. 10 ч. 1 ст. 46 Закону України «Про запобігання корупції», не зазначив правочин, відповідно до якого він відчужив зазначені корпоративні права, тим самим подав до декларації недостовірні відомості.

Враховуючи вищевикладене, з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, документів, які мають суттєве значення у кримінальному провадженні, а саме документів, щодо набуття та відчуження ОСОБА_1 корпоративних прав ТОВ «АІР-Т», та для встановлення усіх обставин вчинення даного кримінального правопорушення, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку в приміщенні службового кабінета директора КП «Шляхрембуд» СМР ОСОБА_1 , з метою відшукання та вилучення:

- правоустановчої документації ТОВ «АІР-Т» (рішення про його утворення або засновницький договір, статут (положення) товариства);

- документів, в яких міститься інформація щодо засновників ТОВ «АІР-Т»;

- статуту ТОВ «АІР-Т»;

- рішення загальних зборів ТОВ «АІР-Т»;

- документи (договір купівлі продажу, інше) щодо придбання (отримання) корпоративних прав ТОВ «АІР-Т» ОСОБА_1 ;

- документи (договір купівлі продажу, інше) щодо відчуження (продажу) корпоративних прав ТОВ «АІР-Т» ОСОБА_1 ;

- накази про призначення ОСОБА_1 на посаду директора КП «Шляхрембуд» СМР;

- посадові обов`язки директора КП «Шляхрембуд» СМР ОСОБА_1 ;

- статут КП «Шляхрембуд» СМР.

Відшукуванні речі і документи мають суттєве значення для встановлення усіх обставин вчиненого кримінального правопорушення та можуть бути використані як доказ факту чи обставин, що встановлюються у ході досудового розслідування.

У ході досудового розслідування встановлено, що КП «Шляхрембуд» СМР зареєстроване за адресою: м. Суми, вул. Лебединська, буд. 3.

Згідно інформації з державного реєстру речових прав на нерухоме майно та Реєстру прав власності на нерухоме майно, Державного реєстру Іпотек, Єдиного реєстру заборон відчуження об`єктів нерухомого майна земельна ділянка, розташована за адресою: м. Суми, вул. Лебединська, буд. 3, належить на праві власності Сумській міській раді, право постійного користування якої має КП «Шляхрембуд» СМР.

Згідно з ч. 1 ст. 234 КПК України обшук проводиться з метою виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення, відшукування знаряддя кримінального правопорушення або майна, яке здобуде у результаті його вчинення, а також встановлення місцезнаходження розшукуваних осіб.

За встановлених обставин обшук є найбільш доцільним та ефективним способом відшукання та вилучення речей і документів, які мають значення для досудового розслідування по даному кримінальному провадженню, з метою запобігання знищення зазначених документів.

Враховуючи вищевикладене, для відшукування, збереження і вилучення вищезазначених речей та документів, які мають суттєве значення у кримінальному провадженні, та які містять в собі відомості про обставини вчинення кримінального правопорушення, у слідства виникла необхідність у проведенні обшуку в приміщенні службового кабінета директора КП «Шляхрембуд» СМР ОСОБА_1 , розташованого за адресою: вул. Лебединська, буд. 3.

У судовому засіданні старший слідчий СВ Сумського ВП ГУНП України в Сумській області Жалковська К.О. клопотання підтримала, просила його задовольнити.

Заслухавши пояснення слідчого, перевіривши матеріали справи, слідчий суддя дійшов наступного висновку.

Так, доводи слідчого є достатніми для надання дозволу на проведення обшуку, що необхідно для виявлення та фіксації відомостей про обставини вчинення кримінального правопорушення. Матеріали провадження містять відомості, які вказують на необхідність проведення слідчих дій з метою відшукання знарядь кримінального правопорушення.

Стаття 30 Конституції України гарантує кожному недоторканність житла чи іншого володіння особи. Так, згідно із цією статтею не допускається проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду чи обшуку інакше як за вмотивованим рішенням суду. У невідкладних випадках, пов`язаних із врятуванням життя людей та майна чи з безпосереднім переслідуванням осіб, які підозрюються у вчиненні злочину, можливий інший, встановлений законом, порядок проникнення до житла чи до іншого володіння особи, проведення в них огляду і обшуку.

Відповідно до ст. 8 Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод від 04 листопада 1950 року (Конвенція) кожен має право на повагу до свого приватного і сімейного життя, до свого житла і кореспонденції. Органи державної влади не можуть втручатись у здійснення цього права, за винятком випадків, коли втручання здійснюється згідно із законом і є необхідним у демократичному суспільстві в інтересах національної та громадської безпеки чи економічного добробуту країни, для запобігання заворушенням чи злочинам, для захисту здоров`я чи моралі або для захисту прав і свобод інших осіб.

З метою належного дотримання вимог, закріплених у Конвенції, суд враховує правові позиції Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), сформульовані ним у рішеннях "Ратушна проти України", "Поліщук проти України", "Васильчук проти України", "Головань проти України", "Смирнов проти Росії".

На підставі викладеного, керуючись ст. ст. 234-237 КПК України, -

УХВАЛИВ:

Клопотання старшого слідчого СВ Сумського ВП ГУНП України в Сумській області Жалковської К.О. задовольнити.

Надати старшому слідчому СВ Сумського ВП ГУНП України в Сумській області Жалковській К.О. дозвіл на обшук приміщення службового кабінета директора КП «Шляхрембуд» СМР ОСОБА_1 , розташованого за адресою: вул. Лебединська, буд. 3, з метою відшукання та вилучення:

- правоустановчої документації ТОВ «АІР-Т» (рішення про його утворення або засновницький договір, статут (положення) товариства);

- документів, в яких міститься інформація щодо засновників ТОВ «АІР-Т»;

- статуту ТОВ «АІР-Т»;

- рішення загальних зборів ТОВ «АІР-Т»;

- документів (договір купівлі продажу, інше) щодо придбання (отримання) корпоративних прав ТОВ «АІР-Т» ОСОБА_1 ;

- документів (договір купівлі продажу, інше) щодо відчуження (продажу) корпоративних прав ТОВ «АІР-Т» ОСОБА_1 ;

- наказів про призначення ОСОБА_1 на посаду директора КП «Шляхрембуд» СМР;

- посадових обов`язків директора КП «Шляхрембуд» СМР ОСОБА_1 ;

- статуту КП «Шляхрембуд» СМР.

Строк дії ухвали двадцять днів з дня її постановлення.

Ухвала оскарженню не підлягає і заперечення проти неї можуть бути подані під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий суддя: І.Г. Бичков

Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу81108183
СудочинствоКримінальне
Сутьдозвіл на проведення обшуку

Судовий реєстр по справі —592/5769/19

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Ковпаківський районний суд м.Сум

Бичков І. Г.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні