Ухвала
від 11.04.2019 по справі 751/2505/19
НОВОЗАВОДСЬКИЙ РАЙОННИЙ СУД М.ЧЕРНІГОВА

Справа№751/2505/19

Провадження №1-кс/751/1129/19

УХВАЛА

ІМЕНЕМ УКРАЇНИ

11 квітня 2019 року місто Чернігів

Слідчий суддяНовозаводського районногосуду м.Чернігова ОСОБА_1

з участю секретаря ОСОБА_2

розглянувши у відкритому судовому засіданні клопотання старшого слідчого в ОВС відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 , погоджене прокурором відділу прокуратури Чернігівської області ОСОБА_4 про призначення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово-товарознавчої експертизи, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018270000000241 від 26.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України, -

ВСТАНОВИВ:

Старший слідчий СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 звернувся до суду з клопотанням про призначення судової експертизи нафтопродуктів та паливно-мастильних матеріалів, мотивуючи його наступним.

В ході досудового розслідування встановлено, що відповідно до проведеної закупівлі за процедурою електронних торгів між відділом освіти, сім`ї, молоді та спорту Менської РДА та ТОВ «Чернігівекоресурс» (ЄРДПОУ 41080763) 20.07.2018 укладено договір на постачання вугілля кам`яного № 2/т предметом якого стало «вугілля кам`яне марки ДГ (13-100) з доставкою до навчальних закладів Менського району Чернігівської області у кількості 350 тонн» на загальну суму 734 650 грн.

Перевіркою якості співробітниками УЗЕ в Чернігівській області поставленого вугілля до Березнянської ЗОШ І-ІІІ ст. встановлено, що біля 50 % від маси вугілля складає кам`яна сіль та щебінь, що взагалі не відповідає технічним вимогам тендерної документації та ГОСТ 19242.

Таким чином посадові особи відділу освіти, сім`ї, молоді та спорту Менської РДА та ТОВ «Чернігівекоресурс» перебуваючи у злочинній змові групою осіб здійснили привласнення бюджетних коштів при постачанні 9 тонн вугілля до Березнянської ЗОШ І-ІІІ ст. та мають намір подальшого привласнення бюджетних коштів при постачанні вугілля кам`яного згідно договору № 2/т шляхом змішування недоброякісного вугілля кам`яного із матеріалами, які не мають властивостей горіння та відповідно здійснили внесення недостовірних відомостей до актів приймання виконаних робіт та накладних на постачання вугілля про його якість.

22 лютого 2019 року на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів на території Городищенської ЗОШ І-ІІ ст., що розташована за адресою: Чернігівська область, Менський район, с. Городище, вул. Шевченка, 74 відібрано зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору, які поміщено в спеціальний поліетиленовий пакет білого кольору з написом: «Вилучено з Городищенська ЗОШ. Зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору».

22 лютого 2019 року на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів на території Сахнівської ЗОШ І-ІІІ ст., що розташована за адресою: Чернігівська область, Менський район, с. Сахнівка, вул. Червона Площа, 4 відібрано зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору, які поміщено в спеціальний поліетиленовий пакет білого кольору з написом: «Вилучено з Сахнівська ЗОШ. Зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору».

22 лютого 2019 року на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів на території Березнянської ЗОШ І-ІІІ ст., що розташована за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березне, вул. Домницька, 18 відібрано зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору, які поміщено в спеціальний поліетиленовий пакет білого кольору з написом: «Вилучено з Березнянської ЗОШ. Зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору».

Встановлення та підтвердження вищевказаних питань можливе шляхом проведення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово-товарознавчої експертизи.

Слідчий в судове засідання не з`явився, надав заяву, де просить клопотання розглянути без його участі та участі прокурора. Клопотання підтримує в повному обсязі. Додаткових доказів та пояснень не має.

Фіксування судового розгляду клопотання за допомогою технічних засобів, згідно ст. 107 КПК України, не здійснювалось.

Відповідно до ч. 1 ст. 242 КПК України, експертиза проводиться експертною установою експертом або експертами за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження або, якщо для з`ясування обставин, що мають значення для кримінального провадження, необхідні спеціальні знання.

Згідно до ч. 1 ст. 243 КПК України, експерт залучається за наявності підстав для проведення експертизи за дорученням слідчого судді чи суду, наданим за клопотанням сторони кримінального провадження.

Відповідно до ч. 6 ст. 244 КПК України, слідчий суддя задовольняє клопотання, якщо особа, яка звернулася з відповідним клопотанням, доведе, що для вирішення питань, що мають істотне значення для кримінального провадження, необхідне залучення експерта.

Приймаючи до уваги викладене, слідчим доведено, що для вирішення питань, що мають істотне значення для вказаного кримінального провадження, необхідне залучення експерта, суд вбачає наявність підстав для призначення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово-товарознавчої експертизи, у зв`язку з чим клопотання слідчого підлягає задоволенню.

На підставі викладеного та керуючись ст.ст. 242-244 КПК України, слідчий суддя, -

УХВАЛИВ:

Клопотання задовольнити.

Доручити експертам Київського науково-дослідного інституту судових експертиз проведення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово-товарознавчої експертизи у кримінальному провадженні внесеному до ЄРДР за № 12018270000000241 від 26.10.2018.

Перед експертами для вирішення поставити наступні запитання:

2.1 Чи являються експериментальні зразки насипу сипучої речовини чорного кольору, вилучені 22.02.2019 на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів на території Городищенської ЗОШ І-ІІ ст. (складське приміщення), що розташована за адресою: Чернігівська область, Менський район, с. Городище, вул. Шевченка, 74, які поміщено в спеціальний поліетиленовий пакет білого кольору з написом: «Вилучено з Городищенська ЗОШ. Зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору» - вугіллям ? Якщо так, то чи відповідає вугілля марці ДГ ? Якщо ні, то яка марка вугілля ?

2.2 Чи відповідають експериментальні зразки зазначені у п. 2.1. постанови про призначення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово товарознавчої експертизи класу крупності кам`яного вугілля 13-100 мм? Якщо ні, то до якого саме класу крупності кам`яне вугілля відповідає ?

2.3 Які значення зольності, вологості, теплоти згорання, виходу летких речовин, вмісту сірки, товщини пластичного шару, середнього показника відбиття вітриніту в експериментальних зразках зазначених у п. 2.1 постанови про призначення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово товарознавчої експертизи ?

2.4 У разі визначення під час випробування завищення показника зольності понад 14 % і визначення марок вугілля, які не відповідають марці «ДГ», в наданих на дослідження експериментальних зразках вугілля, чи тягнуть зазначену обставину до збільшення обсягів споживання зазначеного вугілля у зв`язку зі зменшенням тепловіддачі і часу згорання ?

2.5 Яка ринкова вартість станом на 20.07.2018 однієї тони вугілля відповідно до зразків вилучених 22.02.2019 на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів на території Городищенської ЗОШ І-ІІ ст. (складське приміщення), що розташована за адресою: Чернігівська область, Менський район, с. Городище, вул. Шевченка, 74, які поміщено в спеціальний поліетиленовий пакет білого кольору з написом: «Вилучено з Городищенська ЗОШ. Зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору» з урахуванням досліджень зазначених у п. 2.1, п. 2.2, п. 2.3, п. 2.4 ?

2.6 Чи являються експериментальні зразки насипу сипучої речовини чорного кольору, вилучені 22.02.2019 на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів на території Сахнівської ЗОШ І-ІІІ ст. (зберігалось біля адміністративного приміщення), що розташована за адресою: Чернігівська область, Менський район, с. Сахнівка, вул. Червона Площа, 4, які поміщено в спеціальний поліетиленовий пакет білого кольору з написом: «Вилучено з Сахнівська ЗОШ. Зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору» - вугіллям ? Якщо так, то чи відповідає вугілля марці ДГ ? Якщо ні, то яка марка вугілля ?

2.7 Чи відповідають експериментальні зразки зазначені у п. 2.6. постанови про призначення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово товарознавчої експертизи класу крупності кам`яного вугілля 13-100 мм? Якщо ні, то до якого саме класу крупності кам`яне вугілля відповідає ?

2.8 Які значення зольності, вологості, теплоти згорання, виходу летких речовин, вмісту сірки, товщини пластичного шару, середнього показника відбиття вітриніту в експериментальних зразках зазначених у п. 2.6 постанови про призначення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово товарознавчої експертизи ?

2.9 У разі визначення під час випробування завищення показника зольності понад 14 % і визначення марок вугілля, які не відповідають марці «ДГ», в наданих на дослідження експериментальних зразках вугілля, чи тягнуть зазначену обставину до збільшення обсягів споживання зазначеного вугілля у зв`язку зі зменшенням тепловіддачі і часу згорання ?

2.10 Яка ринкова вартість станом на 20.07.2018 однієї тони вугілля відповідно до зразків вилучених 22.02.2019 на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів на території Сахнівської ЗОШ І-ІІІ ст. (зберігалось біля адміністративного приміщення), що розташована за адресою: Чернігівська область, Менський район, с. Сахнівка, вул. Червона Площа, 4, які поміщено в спеціальний поліетиленовий пакет білого кольору з написом: «Вилучено з Городищенська ЗОШ. Зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору» з урахуванням досліджень зазначених у п. 2.6, п. 2.7, п. 2.8, п. 2.9 ?

2.11 Чи являються експериментальні зразки насипу сипучої речовини чорного кольору, вилучені 22.02.2019 на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів на території Березнянської ЗОШ І-ІІІ ст. (зберігалось біля адміністративного приміщення), що розташована за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березне, вул. Домницька, 18, які поміщено в спеціальний поліетиленовий пакет білого кольору з написом: «Вилучено з Березнянської ЗОШ. Зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору» - вугіллям ? Якщо так, то чи відповідає вугілля марці ДГ ? Якщо ні, то яка марка вугілля ?

2.12 Чи відповідають експериментальні зразки зазначені у п. 2.11 постанови про призначення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово товарознавчої експертизи класу крупності кам`яного вугілля 13-100 мм? Якщо ні, то до якого саме класу крупності кам`яне вугілля відповідає ?

2.13 Які значення зольності, вологості, теплоти згорання, виходу летких речовин, вмісту сірки, товщини пластичного шару, середнього показника відбиття вітриніту в експериментальних зразках зазначених у п. 2.11 постанови про призначення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово товарознавчої експертизи ?

2.14 У разі визначення під час випробування завищення показника зольності понад 14 % і визначення марок вугілля, які не відповідають марці «ДГ», в наданих на дослідження експериментальних зразках вугілля, чи тягнуть зазначену обставину до збільшення обсягів споживання зазначеного вугілля у зв`язку зі зменшенням тепловіддачі і часу згорання ?

2.15 Яка ринкова вартість станом на 20.07.2018 однієї тони вугілля відповідно до зразків вилучених 22.02.2019 на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова про тимчасовий доступ до речей та документів на території Березнянської ЗОШ І-ІІІ ст. (зберігалось біля адміністративного приміщення), що розташована за адресою: Чернігівська область, Менський район, смт. Березне, вул. Домницька, 18, які поміщено в спеціальний поліетиленовий пакет білого кольору з написом: «Вилучено з Березнянської ЗОШ. Зразки з насипу сипучої речовини чорного кольору» з урахуванням досліджень зазначених у п. 2.11, п. 2.12, п. 2.13, п. 2.14 ?

Попередити експертів про кримінальну відповідальність, передбачену статями 384, 385 КК України, за дачу завідомо неправдивого висновку та за відмову без поважних причин від виконання покладених на них обов`язків.

Для дослідження експертам надати три спеціальні поліетиленові пакети білого кольору зі зразками насипу речовини чорного кольору, вилучені працівником поліції 22.02.2019 на підставі ухвали слідчого судді Новозаводського районного суду м. Чернігова.

Для встановлення всіх необхідних даних, відповідно до ст. 69 КПК України дозволити часткове чи повне витрачення об`єктів та речовин, надісланих на експертизу і зміну їх властивостей.

В разі необхідності надати експертам для ознайомлення матеріали кримінального провадження за № 12018270000000241 від 26.10.2018 року.

Судовому експерту, у разі необхідності, надсилати клопотання згідно статті 69 КПК України, особі, за клопотанням якої він був залучений старшому слідчому в ОВС відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 .

Висновок експерта надати ініціатору звернення з клопотанням старшому слідчому в ОВС відділу розслідування злочинів у сфері господарської та службової діяльності СУ ГУНП в Чернігівській області ОСОБА_3 .

Ухвала слідчого судді оскарженню не підлягає, заперечення проти неї може бути подано під час підготовчого провадження в суді.

Слідчий cуддя ОСОБА_1

Дата ухвалення рішення11.04.2019
Оприлюднено15.02.2023
Номер документу81109784
СудочинствоКримінальне
Сутьпризначення комплексної експертизи матеріалів, речовин та виробів з них та судово-товарознавчої експертизи, у кримінальному провадженні, внесеному до Єдиного реєстру досудових розслідувань за № 12018270000000241 від 26.10.2018, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 3 ст. 191 КК України

Судовий реєстр по справі —751/2505/19

Ухвала від 23.10.2020

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

Ухвала від 11.04.2019

Кримінальне

Новозаводський районний суд м.Чернігова

Косач І. А.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні