Ухвала
від 09.04.2019 по справі 922/623/19
ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

ГОСПОДАРСЬКИЙ СУД ХАРКІВСЬКОЇ ОБЛАСТІ

Держпром, 8-й під'їзд, майдан ОСОБА_1, 5, м. Харків, 61022,

тел. приймальня (057) 705-14-14, тел. канцелярія 705-14-41, факс 705-14-41


УХВАЛА

"09" квітня 2019 р. Справа № 922/623/19

вх. № 623/19

Суддя господарського суду Міньковський С.В.

при секретарі судового засідання Чернова В.О.

за участю сторін:

ліквідатора : ОСОБА_2

Розглянувши справу

за заявою ТОВ "Кламп", м. Харків

до ТОВ "Кламп", м. Харків

про визнання банкрутом

ВСТАНОВИВ:

Ліквідатор ТОВ "Кламп", м. Харків звернувся до суду з заявою про порушення провадження у справі про банкрутство ТОВ "Кламп" у порядку ст. 95 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» на тій підставі, що вартості майна боржника, щодо якого прийнято рішення про ліквідацію, недостатньо для задоволення вимог кредиторів, в зв'язку з чим така юридична особа ліквідується в порядку, передбаченому цим Законом.

Ухвалою господарського суду від 21.03.2019 р. було відкрито провадження по справі про банкрутство ТОВ "Кламп", введено мораторій на задоволення вимог кредиторів, здійснено запит до автоматизованої системи з метою визначення кандидатури арбітражного керуючого на участь у справі та призначено судове засідання, на якому буде вирішено питання щодо подальшої процедури банкрутства боржника на 09.04.2019 р.

Автоматизованою системою визначено кандидатуру арбітражного керуючого ОСОБА_3 (свідоцтво арбітражного керуючого № 309 від 28.02.2013 р.). для призначення ліквідатором у справі №922/623/19.

25.03.2019р. до суду надійшла заява арбітражного керуючого ОСОБА_3 на участь у справі про банкрутство ТОВ "Кламп" у якості ліквідатора боржника.

В судовому засіданні 09.04.2019р. ліквідатор боржника підтримав свою заяву про відкриття провадження у справі про банкрутство, просив суд визнати ТОВ "Кламп" банкрутом та відкрити ліквідаційну процедуру.

Розглянувши матеріали справи, заслухавши пояснення ліквідатора, дослідивши докази в їх сукупності, суд вважає за необхідне закрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Кламп" виходячи з наступного.

Провадження у даній справі було порушено в порядку статті 95 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом", імперативними приписами абзацу 2 частини 1 якої встановлено, що обов'язковою передумовою для звернення до господарського суду із заявою про порушення провадження у справі про банкрутство є дотримання боржником порядку ліквідації юридичної особи відповідно до законодавства України.

Такий порядок передбачений статтями 105, 110 та 111 Цивільного кодексу України, норми яких містять положення про ліквідацію юридичної особи (суб'єкта господарювання).

Відповідно до частини 7 статті 111 Цивільного кодексу України, для проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості із сплати податків, зборів, єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування ліквідаційна комісія (ліквідатор) забезпечує своєчасне надання органам доходів і зборів та Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування документів юридичної особи (її філій, представництв), у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку.

На виконання ч.7 ст.111 ЦК України ГУ ДФС у Харківській області було проведено перевірку ТОВ "Кламп", за результатом якої був складений акт документальної позапланової перевірки податкового валютного та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи від 16.11.2018 р. № 4799/20-40-14-08-11/39780222.

Натомість матеріали справи не містять належних доказів надання ліквідатором боржника до органів Пенсійного фонду України та фондів соціального страхування документів підприємства, у тому числі первинних документів, регістрів бухгалтерського та податкового обліку для проведення відповідних перевірок.

З матеріалів справи вбачається, що ліквідатором 06.08.2018 р. на адреси Шевченківського об'єднаного управління Пенсійного фонду України м. Харкова та Харківського міського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України в Харківській області було направлено повідомлення про припинення діяльності ТОВ "Кламп" та запропоновано заявити свої кредиторські вимоги (у разі наявності).

Шевченківське об'єднане управління Пенсійного фонду України м.Харкова (лист №17.08.2018 року № 12748-03-3/49) повідомило, що надати інформацію про наявність переплат або заборгованості по сплаті внесків на загальнообов'язкове державне пенсійне страхування по ТОВ "Кламп" не має можливості, тому що державна реєстрація зазначеної юридичної особи проведена 06.05.2015р.

Вищезазначена інформація свідчить про те, що Шевченківським об'єднаним управлінням Пенсійного фонду України м. Харкова не було проведено перевірку у відповідності до вимог чинного законодавства.

Фонд соціального страхування України управління виконавчої дирекції в Харківській області ( лист від 10.08.2018 р. № 11.07-18/5397) повідомив ліквідатора про те, що перевірка правомірності використання отриманих від Фонду коштів не проводилась, тому фонд пропонує звернутися ліквідатору до робочого органу Фонду з відповідною заявою про здійснення позапланової перевірки.

Проте, в матеріалах справи відсутні докази щодо звернення ліквідатора із відповідною заявою про здійснення позапланової перевірки до робочого органу Фонду.

Отже, наведене свідчить про недотримання ліквідатором приписів частин 7 та 10 статті 111 Цивільного кодексу України щодо добровільної ліквідації боржника та позбавлення органів Пенсійного фонду України, фондів соціального страхування можливості проведення перевірок та визначення наявності або відсутності заборгованості зі сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне страхування, страхових коштів до Пенсійного фонду України, Фонду соціального страхування та права заявити свої претензії боржнику (за їх наявності) в досудовій процедурі ліквідації боржника.

Крім того, суд зазначає, що вимоги до заяви про порушення справи про банкрутства (у тому числі, і до заяви, яка подається боржником в порядку статті 95 Закону про банкрутство) встановлені статтею 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Так відповідно до ч.3 ст.11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом" до заяви боржника також додається бухгалтерський баланс на останню звіту дату.

З матеріалів, доданих до заяви про порушення справи про банкрутство, вбачається, що ліквідатором боржника на момент звернення до господарського суду з заявою про порушення справи про банкрутство, не надано бухгалтерського балансу ТОВ "Кламп" на останню звітну дату.

Таким чином, заява про порушення справи про банкрутство подана в порушення приписів статті 11 Закону України "Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом".

Приймаючи до уваги те, що боржником не дотримано порядок ліквідації юридичної особи в повному обсязі відповідно до чинного законодавства України, суд вважає, що дана справа не може розглядатися далі та провадження по ній підлягає закриттю на підставі п.12 ч.1 ст.83 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

При вирішенні питання про вищевказані підстави закриття провадження у справі суд, у відповідності до ч.4 ст.236 ГПК України, враховує висновки щодо застосування норм права, викладені у постанові Верховного Суду від 26 червня 2018 року по справі № 920/1463/15, в яких, зокрема, зазначається про те, що в разі передчасності порушення провадження у справі про банкрутство без з'ясування дотримання заявником всіх передбачених дій, що передують зверненню до суду із заявою про визнання банкрутом, провадження у справі про банкрутство має бути закрите на підставі пункту 12 частини 1 статті 83 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» .

Керуючись ст.ст. 95, п. 12 ч.1 ст. 83 Закону України «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» , ст.ст. 233-234 ГПК України, суд -

УХВАЛИВ:

1. Закрити провадження у справі про банкрутство ТОВ "Кламп".

2. Припинити дію мораторію, введеного ухвалою господарського суду від "21" березня 2019 р.

3. Ухвалу направити боржнику, органу державної податкової служби, місцевому загальному суду за місцезнаходженням боржника, органу державної виконавчої служби за місцезнаходженням боржника, державному органу з питань банкрутства, державному реєстратору.

Ухвала набирає законної сили з моменту її прийняття та може бути оскаржена до Східного апеляційного господарського суду протягом десяти днів з дня складення повного судового рішення.

Ухвала підписана 11.04.2019 р.

Суддя ОСОБА_1

СудГосподарський суд Харківської області
Дата ухвалення рішення09.04.2019
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81112330
СудочинствоГосподарське

Судовий реєстр по справі —922/623/19

Ухвала від 25.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 09.04.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 21.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

Ухвала від 11.03.2019

Господарське

Господарський суд Харківської області

Міньковський С.В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні