Рішення
від 12.04.2019 по справі 320/2860/19
МЕЛІТОПОЛЬСЬКИЙ МІСЬКРАЙОННИЙ СУД ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ

Дата документу 12.04.2019

Справа № 320/2860/19

Р І Ш Е Н Н Я

І М Е Н Е М У К Р А Ї Н И

12 квітня 2019 року м. Мелітополь

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області в складі:

головуючого: судді Колодіної Л.В .,

за участю секретаря - Арифової Л.А.,

розглянувши у відкритому судовому засіданні в м. Мелітополі цивільну справу за заявою ОСОБА_1, ОСОБА_2, в інтересах яких діє адвокат ОСОБА_3, заінтересована особа: Мелітопольський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області, про встановлення факту народження дитини,

В С Т А Н О В И В:

Представник заявників звернувся до суду з заявою, яку в подальшому уточнив, в якій просить встановити факт народження дитини жіночої статі - ОСОБА_4, яка народилась 21 листопада 2014 року, вказавши її місце народження - місто Сімферополь, АР Крим, Україна, батьками якої є: батько ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянин України та мати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянка України та дитини жіночої статі - ОСОБА_5, яка народилась 22 грудня 2017 року, вказавши її місце народження - місто Сімферополь, АР Крим, Україна, батьками якої є: батько ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянин України та мати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянка України.

Заява обґрунтована тим, що ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, перебуваючи у фактичних шлюбних відносинах з ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, 21 листопада 2014 року народила дитину жіночої статі - ОСОБА_4 у пологовому будинку м. Сімферополя, АР Крим, Україна та дитину жіночої статі - ОСОБА_5 у пологовому будинку м. Сімферополя, АР Крим, Україна.

Через свого представника вони звернулись до Мелітопольського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області з заявою про проведення реєстрації народження дитини у відповідності з законодавством України. У Мелітопольському міському відділі державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області заявники дізнались, що не можуть зареєструвати дитину, оскільки вона народилася на окупованій території і їм необхідно звернутися до суду з заявою про встановлення факту народження дитини.

В судове засідання заявники не з'явились.

Від представника заявників - адвоката ОСОБА_3 в матеріалах справи є заява про розгляд справи у його відсутність та у відсутність заявників, наполягає на задоволенні заяви про встановлення факту народження дитини.

Представник заінтересованої особи - Мелітопольського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області в судове засідання не з'явився, будучи належним чином повідомленим про час та місце розгляду справи.

Відповідно до ч. 2 ст. 317 ЦПК України , справи про встановлення факту народження або смерті особи на тимчасово окупованій території України, визначеній Верховною Радою України, розглядаються невідкладно з моменту надходження відповідної заяви до суду.

Оскільки сторони в судове засідання не з'явилися, тому за правилами ч.2 ст.247 ЦПК України фіксування судового процесу за допомогою звукозаписувального технічного засобу не здійснюється .

Дослідивши матеріали справи, оцінивши зібрані у справі докази, суд вважає, що заява підлягає повному задоволенню з наступних підстав.

Судом встановлено, що відповідно до копії довідки від 05.04.2019 року, виданого пологовим будинком м.Сімферополя, 21 листопада 2014 року ОСОБА_1 в м. Сімферополі, народила дитину - дівчинку /а.с. 11/.

Відповідно до копії довідки від 20.01.2018 року, виданого пологовим будинком м.Сімферополя, 22 грудня 2017 року ОСОБА_1 в м. Сімферополі, народила дитину - дівчинку.

У відповідності до ст. 13 ЗУ Про державну реєстрацію актів цивільного стану державна реєстрація народження дитини проводиться за письмовою або усною заявою батьків чи одного з них за місцем її народження або за місцем проживання батьків.

Відповідно до листів Мелітопольського міськрайонного відділу державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області № 1086/17.22-06-122 від 11.04.2019 року та № 1087/17.22-06-122 від 11.04.2019 року, ОСОБА_3, який діє в інтересах ОСОБА_1 та ОСОБА_2 було відмовлено у здійсненні реєстрації народження дітей, з причин невідповідності документа нормам законодавства.

Встановлення факту народження ОСОБА_4 та ОСОБА_5 є необхідною умовою проведення реєстрації їх народження у органах реєстрації актів цивільного стану України.

Згідно з п. 4 ч. 4 ст. 13 ЗУ Про державну реєстрацію актів цивільного стану за відсутності документа закладу охорони здоров'я або медичної консультаційної комісії, що підтверджує факт народження, підставою для проведення державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження.

Так, як було зазначено вище, відповідно до ЗУ Про державну реєстрацію актів цивільного стану підставою для державної реєстрації актів цивільного стану є рішення суду про встановлення факту народження, а тому відділ ДРАЦС на підставі рішення суду зобов'язаний зареєструвати народження дитини.

Відповідно до ч.2 ст.293 ЦПК України в порядку окремого провадження розглядаються цивільні справи про встановлення фактів, що мають юридичне значення.

Пунктом 7 ч. 1 ст.315 ЦПК України встановлено, що суд розглядає справи про встановлення факту народження особи в певний час у разі неможливості реєстрації органом державної реєстрації актів цивільного стану факту народження.

Згідно п.1 ст. 3 ЗУ Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим та тимчасово окупованій території України сухопутна територія Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, внутрішні води України цих територій визначаються тимчасово окупованою територією.

Згідно ч.2, 3 ст. 9 ЗУ Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим та тимчасово окупованій території України будь-які органи, їх посадові та службові особи на тимчасово окупованій території та їх діяльність вважаються незаконними, якщо ці органи або особи створені, обрані чи призначені у порядку, не передбаченому законом. Будь-який акт (рішення, документ), виданий органами та/або особами, передбаченими частиною другою цієї статті, є недійсним і не створює правових наслідків.

Відповідно до ч.1 ст. 18 ЗУ Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим та тимчасово окупованій території України громадянам України гарантується дотримання у повному обсязі їхніх прав і свобод, передбачених Конституцією України, у тому числі соціальних, трудових, виборчих прав та права на освіту, після залишення ними тимчасово окупованої території.

На підставі викладеного, аналізуючи зібрані у справі докази, кожний окремо та всі в сукупності, суд вважає необхідним встановити факт народження дитини жіночої статі - ОСОБА_4, яка народилась 21 листопада 2014 року, вказавши її місце народження - місто Сімферополь, АР Крим, Україна, батьками якої є: батько ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянин України та мати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянка України та дитини жіночої статі - ОСОБА_5, яка народилась 22 грудня 2017 року, вказавши її місце народження - місто Сімферополь, АР Крим, Україна, батьками якої є: батько ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянин України та мати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянка України.

Керуючись ЗУ Про забезпечення прав і свобод громадян та правовий режим та тимчасово окупованій території України , Законом України Про державну реєстрацію актів цивільного стану , ст.ст. 12, 81, 247, 258, 263- 265, 273, 294, 315, 317 ЦПК України, суд

В И Р І Ш И В:

Заяву ОСОБА_1, ОСОБА_2, в інтересах яких діє адвокат ОСОБА_3, заінтересована особа: Мелітопольський міськрайонний відділ державної реєстрації актів цивільного стану Головного територіального управління юстиції Запорізької області, про встановлення факту народження дитини - задовольнити в повному обсязі.

Встановити факт народження дитини жіночої статі - ОСОБА_4, яка народилась 21 листопада 2014 року, вказавши її місце народження - місто Сімферополь, АР Крим, Україна, батьками якої є: батько ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянин України та мати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянка України.

Встановити факт народження дитини жіночої статі - ОСОБА_5, яка народилась 22 грудня 2017 року, вказавши її місце народження - місто Сімферополь, АР Крим, Україна, батьками якої є: батько ОСОБА_2, ІНФОРМАЦІЯ_1, громадянин України та мати ОСОБА_1, ІНФОРМАЦІЯ_2, громадянка України.

Рішення підлягає негайному виконанню.

Апеляційна скарга на рішення суду подається протягом тридцяти днів з дня його проголошення. Особи, які брали участь у справі, але не були присутні у судовому засіданні під час проголошення судового рішення, можуть подати апеляційну скаргу протягом тридцяти днів з дня отримання копії цього рішення.

Рішення суду набирає законної сили після закінчення строку для подання апеляційної скарги, якщо апеляційну скаргу не було подано.

Оскарження рішення не зупиняє його виконання.

Суддя: Л.В.Колодіна

Дата ухвалення рішення12.04.2019
Оприлюднено15.04.2019
Номер документу81121867
СудочинствоЦивільне

Судовий реєстр по справі —320/2860/19

Рішення від 29.07.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

Ухвала від 14.06.2019

Адміністративне

Київський окружний адміністративний суд

Басай О.В.

Ухвала від 12.04.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Колодіна Л. В.

Рішення від 12.04.2019

Цивільне

Мелітопольський міськрайонний суд Запорізької області

Колодіна Л. В.

🇺🇦 Опендатабот

Опендатабот — сервіс моніторингу реєстраційних даних українських компаній та судового реєстру для захисту від рейдерських захоплень і контролю контрагентів.

Додайте Опендатабот до улюбленого месенджеру

ТелеграмВайбер

Опендатабот для телефону

AppstoreGoogle Play

Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовахліцензії Creative Commons Із Зазначенням Авторства 4.0 Міжнародна, якщо інше не зазначено на відповідній сторінці

© 2016‒2023Опендатабот

🇺🇦 Зроблено в Україні